Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De kus van Odfella


De kus van Odfella Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De kus van Odfella verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 5,93

Reactie no. 76
NaamAnna
Leeftijd42
Cijfer6
RecensieWaarom weeral met die Odfella? Ik ben het beu dat die Odfella altijd moet meedraaien. En waarvan haal je toch die rare naam Odfella? Ik heb er genoeg van. En ik ben het ook beu dat Jerom en Lambik zoveel houden van haar. Het begin viel best mee en was niet saai, daarna was het nog leuk bij Suske,Wiske en Sidonia, maar bij Jerom, Lambik en Odfella niet. Het laatste stuk bij Suske, Wiske en Sidonia was wel nog leuk met de grolem en zijn functie. Maar door die Odfella wordt dit album een zes.
Datumzondag 12 februari 2023 12:42

Reactie no. 75
NaamRemco
Leeftijd50
Cijfer7
Recensie Deel twee van de trilogie. Ik heb deze recensie eerder geschreven maar die is kennelijk verloren gegaan. Net als de andere verhalen in deze trilogie is het een gedurfd geheel dat buiten de gebaande wegen gaat, zoals eerder in mijn recensies staat te lezen, vind ik dat eigenijk wel goed. Het brave overstijgen, brengt nieuwe horizonten. Veel aspecten zijn leuk: terug naar Chocowakije, De indiana Jones/ Harry Potter/ Lord of the Rings insteek kan ik wel waarderen. Het is wel wennen voor S&W, dat klopt absoluut. Probeer er over heen te lezen en dan zie dat Verhaegen de serie toch een nieuw elena probeerde meete geven wat een pluspunt is. Goede punten zijn de originaliteit, de goed uitgewerkte personages, onze helden die zichzelf tegenkomen. Bovenal is de durf waarmee dit verhaal geschreven is, zeer bewonderenswaardig. De vindingen in het uitbeelden van de zonden is leuk gekozen. De mystiek werkt heel goed.
Toch is er best wat aan te merken. Het verhaal gaat wel érg holderdebolder. Onze helden komen wel erg snel op het spoor van waar ze moeten zijn. Het thema de "zeven hoofdzonden"is eigenlijk best uitgemolken. Je moet de andere verhalen hebben gelezen voordat je weet wie Odfella is. Een karakter waar ik niets mee heb. Ik vind het raar dat je met zoenen ( preutsheid wordt wel erg krampachtig aangestipt) de zeven hoofdzonden de wereld uithelpt. Humor is er weinig te vinden howel er wel pogingen tot worden gedaan. Verhaegen dingen: de tekenstijl, de grofheid in de tekeningen, het kinderlijke taalgebruik, de drukte, de fletse inkleuring; alle zaken die het aloude charisma van S&W grof verdrukt. Zijn stijl roept zeker vragen op maar de serie is, op dit moment, verwijderd van de seniliteit van Gught en Morjeau.
Datumvrijdag 31 december 2021 19:38

Reactie no. 74
NaamLeendert
Leeftijd46
Cijfer7
RecensieHet tweede deel van de trilogie. Vol van aktie en fantasie. Het was wel vermakelijk om te lezen en een tikkeltje bizar soms maar ik vind dit wel kunnen. Het doet me denken aan de albums uit de begintijd van Vandersteen toen onze helden ook van het ene in het andere kwam. Mooi gevonden dat de laatste hoofdzonde niet werd behandeld omdat het een familiestrip was :)
Datumzaterdag 27 juni 2020 01:22

Reactie no. 73
NaamInti
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieIn dit verhaal staan de zeven hoofdzonden centraal, een thema uit het beginperiode van het christendom. Maar toen ze in de zesde eeuw voor het eerst opgesteld werden, stonden er heel andere zonden op de lijst. De zeven die we nu kennen werden eind 16e eeuw opgesteld
De zeven hoofdzonden worden op een ietwat vreemde manier in beeld gebracht
De Grolem is een verwijzing naar de eeuwenoude legende van de Golem
Ergens eind 16e begin 17e eeuw maakte in het getto van Praag de joodse rabbi Löw om z'n volk te beschermen een golem van klei. Die begon echter steeds meer een eigen leven leiden en de rabbi moest uiteindelijk de golem uitschakelen. Volgens de legende liggen de resten van de golem nog steeds op de (afgesloten) zolder van de Oudnieuwe Synagoge in Praag
In 2002 verscheen trouwens al een Studio Vandersteen verhaal met de golem in de reeks DE RODE RIDDER
Opgemerkt: Nar Koze (narcose) praat de hele tijd in rijm, behalve als hij de poort voor Odfella opendoet
Datumwoensdag 27 maart 2019 07:54

Reactie no. 72
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieIn het tweede verhaal uit deze trilogie slaat het fantasy element weer onverbiddelijk toe. Suske en Wiske reizen af naar Chocowakije (bekend van het allereerste S&W verhaal, nu album nr 154) om daar in twee grenssteden Schanulleke, Froda en Kalashnikov terug te vinden en Odfella bij te staan. Zij moet samen met Jerom en Lambik zeven problemen oplossen die te maken hebben met de 7 hoofdzonden, welke goed zijn uitgewerkt. In de tussentijd zoeken S&W en Sidonia in de zusterstad naar de Grolem die een sleutelfiguur in dit verhaal vervult.

Omdat het imago en de achtergrond van veel bijfiguren tijdens het verhaal verandert is het wel goed opletten om de verhaalllijn te kunnen volgen. De tekeningen zijn ok, niet heel bijzonder met vaak simplistische achtergronden en vooral Suske wordt wat minder goed getekend met een steeds ronder gezicht en hij heeft vaak rimpels op zijn voorhoofd, en dat voor een ca 11 jarige.

Datumvrijdag 25 december 2015 07:42

Reactie no. 71
NaamSuske en Wiske-fan
Leeftijd13
Cijfer3
RecensieEr zit bijzonder weinig logica in dit album en is voor mij dan ook een dieptepunt in de hele reeks. Om het verhaal enigszins te kunnen volgen, heb ik ook de albums 'de fleurige floriade', 'heilig bloed', 'in de ban van de milt'. en 'de laatste vloek' moeten kopen. En zelfs nu ik ze allemaal al vijf keer door heb gelezen, snap ik er nog steeds weinig van. Sodomitz en Gomoravska zijn wel goed getekend, maar dat is echt het enige pluspunt voor dit album.
Datumzondag 12 januari 2014 14:41

Reactie no. 70
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer4
RecensieIn de regels voor het schrijven van de recensies stond dat deze regels er naar aanleiding van dit verhaal de regels opgesteld waren.
Hierdoor ben ik nieuwsgierig geworden en heb het verhaal gelezen voordat ik de recensies zelf zag, om zo neutraal in het verhaal te stappen.

Het begint met een tegenvaller. Blijkbaar is het deel 2 van een trilogie. Volgens de inleiding is het verhaal zelfstandig te lezen, dus gok ik het er maar op. In het eerste plaatje van het verhaal wordt er gepraat over ene Odfella. Die ken ik dus niet.... Ook verder in het verhaal worden namen en gebeurtenissen genoemd waarvan ik niet weet waarover het gaat. Het is uiteindelijk toch handiger als je de 4 voorgaande delen leest. Dit verwacht ik niet van S&W en is voor mij een grote tegenvaller.
Dan het verhaal. Erg ingewikkeld, met veel personages en verhaallijnen. Als dit goed uitgewerkt was, kan dit erg interessant zijn, maar ik vond het vooral verwarrend. Ook zit er niet altijd evenveel logica in. Vooral de eigenschappen van de verschillende huizen lijken uit de lucht gegrepen te zijn.
Het tekenwerk: Op zich niet slecht. Er zit veel detail in de achtergronden. Toch zie ik vaak dat bijvoorbeeld het perspectief niet klopt, bijvoorbeeld personages op de voorgrond zijn even groot als op de achtergrond.

Conclusie:
Echt één van de mindere albums, en erg jammer dat er voor een (al dan niet opzichzelfstaand) vervolgverhaal is gekozen. Ik vind dit niet passen bij S&W en hoeft van mij absoluut niet.

Zo, nu ga ik de andere recensies lezen en kijken wat alle commotie is.

Datumzaterdag 1 juni 2013 15:33

Reactie no. 69
NaamRaymond v B.
Leeftijd40
Cijfer6
RecensieDit tweede album van de trilogie vond ik prettiger om te lezen dan 'de laatste vloek'. De verhaallijn komt nu wat beter uit de verf en daardoor verdiend dit album wel een voldoende. Soms wordt het wel wat ingewikkeld gemaakt. Ik heb daar zelf geen probleem mee. Ik lees graag fantasy. Ik vroeg me wel af of alles ook goed te begrijpen is voor de jongste fans, maar gezien de recensies lijkt het erop van wel. Wat ik wel jammer vind is dat wederom de rol van Suske en Wiske niet zo heel groot is. De strijd tussen Jerom en Lambik om Odfella is wel heel vermakelijk.

Over de recensies gesproken, wat laten een aantal mensen zich gaan in emotioneel opzicht. Laten we gewoon afspreken dat iedereen zijn/ haar eigen mening kan geven en dat deze mening gerespecteerd wordt. Het lijkt me heel logisch dat de meningen verdeeld zijn, omdat Verhaegen duidelijk nieuwe dingen uitprobeerde. Sommigen kunnen dit waarderen, anderen zullen het maar niks vinden.

Datumdonderdag 14 maart 2013 21:51

Reactie no. 68
NaamKristian
Leeftijd11
Cijfer3
RecensieIk vind dit geen goed album. Al na blz. 15 begon ik een andere te lezen. Ik heb hem uiteindelijk wel uitgelezen, mijn conclusie: Er zit niet veel humor in(en wat er is, is niet grappig), Suske en Wiske zijn getekend als voor klein S&W. Het zijn 2 verhalen die niet samenhangen en nergens op slaan. Ik bedoel, wat doen Suske, Wiske en Sidonia. En wat voor een rol hadden Lambik en Jerom? Een beetje bij Odfella rondlopen. Persoonlijk vind ik Odfella beter passen in een modern Superman-verhaal en de personages hangen er een beetje futloos bij. En dat over dat kussen vind ik eigenlijk een beetje vergezocht en raar. Het Hondje heb ik ook helemaal niets zien doen en Schanulleke ziet er heel raar uit. Dus een 3 voor de moeite
Datumdonderdag 31 mei 2012 17:39

Reactie no. 67
NaamJeroen de Munter
Leeftijd27
Cijfer1
RecensieIk verschoot ervan dat ik op dit album nog nooit een recensie geschreven heb. Na het lezen van al de voorgaande recensies (en dat zijn er heel wat, al is het merendeel die naam niet waardig) ben ik het het meest eens met Lizanne, die mijnsinziens terecht stelt: "Een onozele opstapeling van niet samenhangende gebeurtenissen, met hoofdpersonnages die niet meer te herkennen zijn en waarbij hun karaktertrekken tot in het absurde zijn gepolariseerd, met slechte tekeningen en niet ter zake doenende nevenelementen, met een absurd einde en een al even bedenkelijke bijrol van Odfella. Als dit boek moet kunnen vergeleken worden met 'tedere tronica', waar L en J ook vechten voor een vrouw, dan is dit maar een héél waterig afkooksel."

Er zijn duidelijk een aantal 'groepen' onder de recensenten aanwezig hier:
1. eentje dat élk verhaal goed schijnt te vinden: zolang S en W maar meedoen... Een beetje kritisch zijn zou wel mogen, vind ik
2. eentje dat haast alle albums slecht vinden. Waarom zijn ze dan fan, vraag ik me af?
3. eentje dat massaal 9-10'en geeft, als was het om Verhaegen te steunen. Op een gegeven moment leek het wel een complot hier, met plots massaal veel volk van een andere site...

Ikzelf meen me in een 4de categorie te bevinden, die heel het scala aan scores gebruik en steeds argumenteer waarom ik die score geef. Helaas voor de fantasy- en Verhaegenfans is dat voor zulke albums ontzettend laag. En dat is ook écht oprecht: als zulke albums de eerste waren, had ik nooit begonnen met de reeks te verzamelen. Op zich zijn trilogieën niet slecht, maar de uitwerking en verhaallijn van deze verhalen van verhaegen, zijn naar mijn mening écht ondermaats. Lelijke gedrochten (is het niet een sprekende slang, Otto Fritsen mannen die levende kanonnen blijken te zijn, dan wel halve vampieren, een wulpse dame... ik moet er niet van weten. Het is zo bij de haren getrokken...

Op zich was werken rond de 7 hoofdzonden zeker niet slecht: zo vond ik de reclame van de Magnumijsjes ook geslaagd. Maar rare honden, bizarre kinderen, hoofdpersonages die niet meer zijn zoals voorheen: het is me teveel (en niet van het goede helaas).

Over de andere kledingsstijl van de personnages ben ik genuanceerder: ik ben blij dat ze vernieuwen (iets wat Jommeke en co ook nodig moeten doen, en wat Kiekeboe en de zijnen continu goed doen), maar de vernieuwing zelf is erover: Wiske is 11 en dan een 'buikloos' topje dragen met spaghettibandjes? Laat dat over aan de Fannys van deze wereld aub...

Datumdinsdag 26 mei 2009 16:12

Reactie no. 66
Naamlenn van engelen
Leeftijd15
Cijfer10
Recensiedit is een topalbum!!! ik ben dan ook helemaal fan van de marc verhaegen reeks
dit is een van de beste albums en die andere in de odfella verhalen zijn ook geweldig!!!!!!!!!!
Datumzondag 1 februari 2009 17:05

Reactie no. 65
NaamThomas
Leeftijd33
Cijfer1
RecensieTja, ik geef ook een één voor dit album. Naar mijn mening het slechtste album ooit gemaakt.  Vanaf bladzijde 1 gaat het helemaal nergens over: slechte tekeningen, erg flauwe humor, karakterloze personen, toevallige koeriers, flauwe namen (kalasj???), een trein met maar 4 pasagiers die afgeloppeld wordt, flauw taalgebruik (prettige reis nogski??) en zo kan ik nog uren doorgaan.
DatumWed Jul 11 14:31:09 2007

Reactie no. 64
NaamJ Castelijns
Leeftijd19
Cijfer6
RecensieHet eind van dit verhaal is te afgeraffeld, voor de rest is dit een redelijk verhaal, dat het herlezen waard is.
DatumSun May 20 16:13:50 2007

Reactie no. 63
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer7
RecensieGoed verhaal,de spanning zit er in maar verder geen top-album. Het is een leuk verhaal maar het kan beter een 7 en een half!
DatumFri May 18 11:38:15 2007

Reactie no. 62
NaamMarvin Moors
Leeftijd9
Cijfer10
RecensieMijn eerste 10 ge-wel-dig boek ik zou zelf wel eens gekust willen worden door odfella en ze halen het net op het nippertje ik vind het een heel spannend verhaal/strip willy vandersteen is mijn favo schrijver
DatumWed Apr 18 15:08:39 2007

Reactie no. 61
NaamLisanne
Leeftijd18
Cijfer1
RecensieEen onozele opstapeling van niet samenhangende gebeurtenissen, met hoofdpersonnages die niet meer te herkennen zijn en waarbij hun karaktertrekken tot in het absurde zijn gepolariseerd, met slechte tekeningen en niet ter zake doenende nevenelementen, met een absurd einde en een al even bedenkelijke bijrol van Odfella. Als dit boek moet kunnen vergeleken worden met 'tedere tronica', waar L en J ook vechten voor een vrouw, dan is dit maar een héél waterig afkooksel.
DatumSun Feb  4 11:26:18 2007

Reactie no. 60
NaamArno
Leeftijd27
Cijfer2
RecensieNet als het album hiervoor, Een hoop plagiaat. dit heeft niks te maken met de fantasie van de schrijver, maar een behoorlijke verkrachting van orginele verhalen.
DatumMon Aug 7 18:56:27 2006

Reactie no. 59
Naamherman
Leeftijd14
Cijfer9
Recensiegoed verhaal, jerom en lambik worden jaloers opelkaar om een vrouw en dat is wel cool maar het verhaal is af en toe wel vaag en daarom geef ik geen 10 maar voor de rest is het verhaal wel geinig. De pakken die jerom en lambik in het verhaal aan hebben zijn ook wel strak.
DatumSat May 20 12:17:58 2006

Reactie no. 58
Naammarianne
Leeftijd36
Cijfer10
RecensieVerhalen die in andere albums voortborduren vind ik altijd erg leuk en spannend.
Voor al de thema's die er in verwerkt zijn.
Klasse
DatumSat Apr 29 21:56:06 2006

Reactie no. 57
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieDit vind ik een erg originel album waar je nog wat van leert ook!!
De clou is goed en de opdrachten zijn leuk!!
Maar.....Dit was mijn eerste S & W album en dus oordeel ik misschien iets te hoog!!!
DatumFri Mar  3 20:51:37 2006

Reactie no. 56
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieToen ik begon te lezen was het totaal niet wat ik verwachte.Ik was wel wat teleurgesteld daarin.Maar bij nader inzien vond ik het een heel leuk album.Ik vond het nog eens leuk een levende Schanulleke te zien inplaats van een pop. Dat de 7hoofdzonden werden gebruikt vond ik wel origineel.Ik heb het verhaal toch nog veel gelezen.
Ik ben zelf bezig aan een stripreeks met het idee dat ik dacht hoe de strip was.Een groot verschil en toch had ik liever het verhaal van mijn eigen reeks gelezen.Daarom maar een 8
DatumTue Jan 10 17:22:12 2006

Reactie no. 55
NaamJason
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieErg leuk verhaal. Goed verzonnen, vooral de zeven zonden. Ik vind dat Odfella meer in verhalen moet meespelen.
DatumMon Aug  8 08:06:34 2005

Reactie no. 54
NaamEs
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieEen leuk verhaal.
Mooie tekeningen en leuk bedacht
DatumMon Jun 20 14:52:32 2005

Reactie no. 53
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer1
RecensieWaardeloos. Dit verhaal verdient het niet om in de S&W serie uitgebracht te worden.
De titel en het verhaal past gewoon niet in de serie.
Het is onrealishtish, saai, ontzettend moeilijk te begrijpen ( je moet daar veel moeite voor doen).
De opdrachten die Odfella, Jerom en Lambik moesten doen waren belachelijk en ontzettend stom, wie verzint nou zoiets?
Suske en Wiske verhalen moeten makkelijk te begrijpen zijn en niet te ingewikkeld zijn want dan is de wil om door te lezen er snel vanaf.
Toen ik het album las leek het wel of er geen einde aan kwam, ik was dan ook opgelucht dat ik op de laaste bladzijde was, dat is dus niet goed.
Ik miste ook de Suske en Wiske sfeer in dit album, Ik vind dat die trilogieen moeten stoppen.
Ik vind dit toch echt het allerslechste album van Suske en Wiske, deze kan meteen de prullenbak in. Jammer dat je niet lager kan geven dan n 1.
DatumSat Jun 4 20:58:46 2005

Reactie no. 52
Naamtom
Leeftijd15
Cijfer7
Recensiegoed boek maar af en toe saai !!!!!!!!!!!
DatumWed May 18 15:39:56 2005

Reactie no. 51
NaamTeun Hibma
Leeftijd15
Cijfer7
RecensieDe tekeningen zijn wel beter dan de Laatste Vloek. de verhaallijn is beter dan vorige ook. Ik ben ook in Praag geweest en ziet de sfeer daar ook. de grolem die uit joodse verhaal over golem gaat is is wel toepasselijk. de 7 zonden vind ik grappig.(helaas geen plaatjes van laatste zonde)
DatumSun Feb 20 17:40:52 2005

Reactie no. 50
Naam Mieke de Wit
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie De kus van Odfella is gewoon een heel leuk verhaal, en ook een beetje geschiedenis. Ondanks dat het allemaal fantasie is, lijkt het net alsof het echt is gebeurd. Het is gewoon hartstikke leuk bedacht.
Datum Mon Feb 14 14:03:31 2005

Reactie no. 49
Naam Koen
Leeftijd 13
Cijfer 8
Recensie dit is niet een van de beste albums (daarmee bedoel ik dat de fans niet graag triologies hebben) maar hoe ze allemaal kritiek geven op Odfella kan mij niets schelen.
Het is tenslotte Marc Verhaeghens eigen verhaal
Datum Sat Feb 12 14:55:45 2005

Reactie no. 48
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 10
Recensie dit album is VERY*GOOD.en daarmee bedoel ik ook *VERY*GOOD.odfella die de dikke man onno kust.haha!!
Datum Sun Feb 6 18:51:48 2005

Reactie no. 47
Naam Tim
Leeftijd 15
Cijfer 7
Recensie Laat ik maar met de deur in huis vallen: door een mooie babe die constant haar borsten voor de helft uit haar jurkje heeft hangen, zal S&W niet populairder worden, Marc. Verder berust dit verhaal weer voor een zeer groot gedeelte op humor. Dat is natuurlijk geen minpunt, maar er mag wel iets meer spanning in. En inderdaad zijn sommige dingen wel erg toevallig (zoals het feit dat Wiske weet dat Suske met de Tetris-blokjes een T moet vormen)wat het verhaal onrealistisch maakt. PLUSPUNT: geen (belachelijke) vertalingen van rocksongs! Ook goed verzonnen: de zeven zonden. Toch een onderwerp dat pas in de 280ste S&W aan de orde komt (of niet? Let me know...)!
De tweelingsteden zijn trouwens heel mooi getekend.
En natuurlijk: de rivaliteit tussen Lambik en Jerom. Eindelijk komt dit weer eens aan de orde (zie o.a.: Tedere Tronica, De Vinnige Viking, De Kale Kapper)! Ook zitten er al enkele verwijzingen in naar het vervolg op dit nummer en daarmee het slot van de trilogie, namelijk De Gevangene Van Prisonov. Zo zegt Tante Sidonia in strook 12: ,,Chocowakije... dat zegt me wel vaag iets. Maar niet veel... het lijkt wel of ik een stuk geheugen kwijt ben..."
Dat is goed gedaan en het houdt de lezer nieuwsgierig. Dus ik geef een 7 - het is niet geweldig goed maar ook zeker niet slecht.
Datum Sat Dec 18 21:45:10 2004

Reactie no. 46
Naam Nathan Bergen
Leeftijd 12
Cijfer 5
Recensie een te ingewikkeld verhaal met (bijna) geen humor.
het enige leuke aan het verhaal is de personages van de 7 hoofdzonden
Datum Sun Oct 31 13:04:33 2004

Reactie no. 45
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 2
Recensie Wederom een album wat voor mij na 2X lezen direct naar de stofhappende plank verdween. Er zit absoluut geen humor in en het verhaal is veel te ingewikkeld. Bovendien kunnen de tekeningen veel beter! De karakters zijn hopeloos verwaarloosd en odfella krijgt alleen al een 1 van slechtste bijrol ooit of is het nu opeens de hoofdrolspeelster? Waar is de tijd van krimson, tobias of manneke pis uit "Het kregelige ketje"?
Nee, naar mijn inziens is dit verloedering van de bovenste plank. Punt, een dikke 2!
Datum Mon Sep 27 17:06:27 2004

Reactie no. 44
Naam Sander
Leeftijd 15
Cijfer 4
Recensie Zwaar onder de maat. Dit album hoort niet in de reeks. De nieuwe personages zijn veeeel te ingewikkeld getekend. Heb je de ogen gezien???? Dat horen gewoon twee zwarte puntjes tezijn. En de gelaatstrekken van het gezicht hoort er ook niet bij. Het verhaal is opzicht niet zo heel erg slecht, maar ook dat kan veeeel beter.
Datum Fri Jul 16 12:50:37 2004

Reactie no. 43
Naam Hans Tukker
Leeftijd 13
Cijfer 9
Recensie Ik heb wel een tijd moeten nadenken hoe het zit met Nenoom! In de laatste vloek lijkt hij goed te zijn, maar in de kus van Odfella en de gevangene van Prisonov blijkt hij slecht te zijn. Maar waarom wilde hij dan de laatste vloek voorkomen? Maar ik denk dat ik er uit ben, want het is om Jerom, Odfella etc. te lokken, terwijl dat veel simpeler kan! Daarom had ik als ik Marc was daar een apart stripverhaal van gemaakt in plaats van het in een trilogie te stoppen!
Datum Fri Jul 2 16:57:39 2004

Reactie no. 42
Naam bart
Leeftijd 13
Cijfer 7
Recensie Geen speciale dingen eigenlijk.
hij is vrij goed, net zoals vele strips.
Datum Wed Mar 31 17:40:32 2004

Reactie no. 41
Naam Pieter
Leeftijd 23
Cijfer 2
Recensie Het verhaal is vrij vreemd, maar zit wel logisch in elkaar. Ik vind dat er net zoals in de vorige albums teveel fantasie elementen in zitten, en dan niet de leuke zoals van Vandersteen maar meer irritante verzinsels.
Datum Tue Mar 16 23:00:04 2004

Reactie no. 40
Naam Michiel van der Wal
Leeftijd 28
Cijfer 4
Recensie Net zoals de meeste nieuwe verhalen is de verhaallijn weer teveel afgeraffeld. Er zitten leuke vondsten bij, maar in het verhaal zitten gewoon teveel (actuele) termen, bijpersonen en verhaalwendingen om er een logisch verhaal van te maken. De goede dingen worden daardoor overspoeld. Door het afgeraffelde einde heb ik iedere keer de neiging om maar geen nieuwe S&W's te kopen en me voor een nieuwe teleurstelling te beschermen.

Omdat ik ze tot nu allemaal heb, wil ik de verzameling graag compleet houden, maar gezien de kwaliteit van de laatste 10-20 albums heb ik een paar maanden geleden besloten te stoppen.

En toch knaagt het wel een beetje. Met een beetje meer lijn, wat minder irritante bijpersonen en een wat minder karikaturale beschrijving van onze helden kan de kwaliteit er een stuk op vooruit gaan.

Maak de albums een paar blz langer, geef het verhaal iets meer rust en iets subtielere humor (niet van die flauwe woordspelingen en halfgare toespelingen op de actualiteit) en dan heb je tenminste weer wat om naar uit te kijken......

Ik zal de recencies hier blijven volgen en als de waardering weer wat beter wordt, ga ik misschien wel weer door met S&W's sparen.

Ben trouwens ook benieuwd naar de film....

Datum Mon Feb 16 22:06:58 2004

Reactie no. 39
Naam mark de niet
Leeftijd 29
Cijfer 6
Recensie Ik vind het erg prettig wanneer er personages of locaties uit eerdere albums terugkeren in de nieuwere. Het was dan ook goed om te zien dat onze helden op avontuur gingen naar Chocowakije.
Maar de schrijver draaft dan m.i. toch weer te ver door om heel ingewikkeld te doen over een grensstad met een deel in Chocowakije en een deel in Kurkije, terwijl dit in het verhaal helemaal niet zo belangrijk is. Er wordt teveel aandacht besteed aan details, terwijl het verhaal niet bepaald een duidelijke verhaallijn kent. Niettemin heb ik voldoende van het verhaal genoten.
Datum Sat Nov 1 19:45:50 2003

Reactie no. 38
Naam Richard
Leeftijd 34
Cijfer 6
Recensie Naar aanleiding van de vele onderstaande recensies wil ik toch wel kwijt dat het op het moment vaak niet meer lijkt te gaan om een album-recensie. Er wordt gesproken van dat S&W zo'n geweldige reeks is of juist dat de laatste albums zo slecht zijn zonder een daadwerkelijke recensie van het betreffende album te geven.
De eerste groep vind het album altijd goed of meent zich te moeten verdedigen tegen het negatieve oordeel van de tweede groep. De tweede groep oordeelt slecht ongeacht welk album het betreft.
Een mening over het album wordt niet of nauwelijks gegeven. Een opmerking als "prima album" met een cijfer 10 noem ik geen recensie meer evenmin als een reactie van iemand die het album nog niet gelezen heeft.

Let wel, er zitten wel degelijk goede recensies tussen maar op dit moment lijkt het onderdeel 'recensies' meer op een forum waarop gereageerd en afgegeven wordt op reacties van andere recencenten en waar door ènkel puntentoekenning geprobeerd wordt een cijfer omhoog of omlaag te halen. Er zijn genoeg forums waar je echt in discussie kunt gaan maar dit is mijns insziens niet de plek.

Ik mijn ogen is een recensie een persoonlijke mening van, in dit geval, een S&W album. Een mening die los staat van wat een ander er van vindt en wat een ander er van zegt. Zolang het maar een onderbouwde reactie is.

De beheerders van de website zouden enige filtering kunnen toepassen en dit middels een waarschuwing ook aan geven.

Ik ben me er van bewust dat deze reactie ook geen recensie is maar ik weet zo gauw niet hoe ik de recencenten en de beheerders in één keer kan benaderen.

Datum Sun Sep 28 16:04:18 2003

Reactie no. 37
Naam Yoke Penninckx
Leeftijd 18
Cijfer 10
Recensie De negatieve reacties weet ik niet vanwaar deze komen, ik vind ze alleszins ongegrond. Natuurlijk is het een andere schrijver, maar de verhalen van onze helden, of toch nog altijd mijn helden, blijven me boeien en Suske en Wiske blijft mijn favoriete stripreeks.
Datum Sat Sep 27 12:08:52 2003

Reactie A
Naam CHRISTOPHE
Leeftijd 14
Cijfer 8
Recensie ik heb het boek nog niet gelezen (mijn moeder houd altijd een paar boeken achter (zij kan ze goedkoper kopen op het werk)zodat ik als we op vakantie gaan altijd een heleboel strips heb om te lezen) maar ik ben er zeker van dat het spannend gaat worden ik heb somige commentaars gehoord en als je het niet goed vindt moet je inderdaad jommeke gaan lezen (ik lees jommeke ook graag al is het de laatste 15 albums zo zwak dat het SLECHT is) maar suske en wiske is GOED ik vind het goed dat er verhalen komen die in de vplgende afleveringen pas op zijn einde komen ook vindt ik het goed dat het inde harry potter en lordt of the rings stijl is gewoon geweldig oke ik geef toe ze zijn soms niet allamaal even goed de verhaallijn maar probeer jij maar eens na 200 strips een goede verhaallijn te maken gewoon geweldig dus

N.B.: Deze "recensie" is wel op de site geplaatst omdat dit aansluit bij de discussie die werd gevoerd in eerdere reacties op dit album. Aangezien Christophe het album echter nog niet gelezen heeft telt het cijfer niet mee voor de gemiddelde waardering. (F.K.)

Datum Sun Sep 21 14:56:45 2003

Reactie no. 36
Naam Bart De Grande
Leeftijd 13
Cijfer 4
Recensie Een 4 voor dit album lijkt mij een redelijk normaal cijfer. Ik vond het een beetje beter dan het vorige verhaal:"de laatste vloek". Met die stomme vloekcursus etc... Maar het is nog steeds veel te ver gezocht. Het begin vond ik goed: Lambik die sidonia haar rolluiken probeert te maken. Een beetje ouderwets en voor dat zou ik wel een 7 willen geven (over het complete verhaal gezien). Maar daarna wordt het verhaal weer tamelijk onlogisch en komen er weer een hele boel figuren van Marc opdraven. De 7 hoofdzonden laten meespelen vind ik eigenlijk maar zwak. Wat ik wel leuk vond was hoe Lambik en Jerom kibbelden over wie Odfella het liefst had. Maar voor de rest, bwa... Een keer lezen als ik het koop en misschien nog een tweede keer maar dan is de kous af en moet je vaststellen dat dit verhaal niet waardig is om in de S&W-reeks te staan. Als ik de kwaliteit van de verhalen zie zal het niet lang duren dat de reeks wordt opgedoekt of dat Marc Verhaegen buitenvliegt voor zijn gedrochten van verhalen.
Datum Sun Sep 21 11:56:22 2003

Reactie no. 35
Naam P-J
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Dat sommige mensen dit album niet leuk vinden, OK. Elkeen heeft het recht er het zijne van te vinden. Geen leuk verhaal, daar kan ik mee leven, ook al ben ik het er niet mee eens. Maar dat er GEEN verhaal in zit? Kom nou. Wat een onzin. Leg dit naast De Laatste Vloek en je krijgt een veel sterker en grappiger verhaal. T is dan ook stom dat het gemiddelde van De Kus op dezelfde hoogte als dat van De Laatste Vloek ligt.
Datum Thu Sep 18 08:57:20 2003

Reactie no. 34
Naam Alexander
Leeftijd 27
Cijfer 1
Recensie Dit is weer een opvolging de zoveelste waardeloze verhalen zonder verhaal. Voorheen zat er een gedachte of een gevoel bij een verhaal deze zijn nu niet meer terug te vinden. De enigste reden waarom ik nu nog een Suske en Wiske koop is om mijn verzameling compleet te houden.

Deze verhalen horen niet meer thuis in de gedachtengang van Willy Vandersteen. Ze zijn zonder hart.
Alexander

Datum Wed Sep 17 22:48:03 2003

Reactie no. 33
Naam Impe Dimitri
Leeftijd 29
Cijfer 10
Recensie Prachtig stripke!!!
Datum Mon Sep 15 10:28:09 2003

Reactie no. 32
Naam ivo gobel
Leeftijd 42
Cijfer 10
Recensie Wat een gezeik over marc doe effe normaal.
Om marc keihard in de grond te trappen.
Ik vind het verhaal uistekend.
De tekening uitstekend.
Het scenario uitstkend.
In het verhaal zit geweldige vondste in.
De kleuren zijn erg mooi .
Marc gaat zo door .
Datum Fri Sep 12 23:01:52 2003

Reactie no. 31
Naam Timo
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie Ik wil effe beginnen met te zeggen dat ik het met Tom en nog een paar andere eens ben. Toch wil ik effe tegen Tom zeggen: Kinderen van 10-13 jaar lezen de strip net als jullie in een keer uit hoor! En we onthouden en begrijpen de tekst net zo goed als jullie. Wat J.H. Versluijs zegt klopt inderdaad. Lezers van mijn leeftijd waarderen het album hoog. En dat komt denk ik omdat wij als we het album hebben gelezen eerst de goede punten van het album eruit halen. En zeg niet dat die er bijna niet zijn. Er zijn een heleboel goede punten aan de nieuwe suske en wiskes. Oke niet alle albums zijn perfect, maar ook niet alle albums zijn slecht. Maar sommige van jullie vinden de laatste 10-20 albums allemaal slecht. En dat vind ik te ver gaan. Er zijn toch zeker 5 goede bij. Ik vind ook een paar albums minder zoals de blote belg. Maar ik vind er ook een paar heel goed.
Ik vond het album DkvO heel goed want er was humor spanning en misterie in en dat hoort zo!
Datum Fri Sep 12 19:12:56 2003

Reactie no. 28a
Naam Tom Metdepenningen
Leeftijd 17
Cijfer 10
Recensie wel joe, groot gelijk, persoonlijk aanvallen heeft geen zin, 100 % mee eens, was ook niet m'n bedoeling, maar als je sommige "recensies" hier lees, zie ik niet veel meer dan een massa aanval op Marc,

en inderdaad, het is JOU persoonljke mening, maar je argumentatie raakt kant noch wal...
voorbeeld de kledij: jij vond de oudere kledij beter ? goed, we zullen allemaal broeken met olifantenpijpen gaan dragen zoals jerom in de kale kapper, of een lange zwarte jurk met roze schort zoals sidonia, of een kleedje voor kinderen uit de jaren 30 van wiske... goed, suske en wiske moeten nu eenmaal niet extravagant gaan rondlopen, het topje was ook niet helemaal mijn idee, maar slecht vond ik het niet, ze moeten neutrale kledij dragen, maar ze moeten toch ook iet of wat met de tijd meegaan, en momenteel is dat de kledij die ze nu hebben, zo is het nu eenmaal

dan de onrealistische dingen: je zegt dat het allemaal onrealistische verhalen, heb jij de verhalen van paul en willy dan wel te goed gelezen ? dat is een en al onrealisme! neem eenders welk album en er zit iets onrealistisch in

dit is het laatste wat ik hierover te zeggen heb, voor verdere reacties, ik ben te vinden op het fantastische forum, het forum voor de fans en de toffe tamtammers, zie jullie daar!

Datum Fri Sep 12 07:31:27 2003

Reactie no. 11a
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 1
Recensie Ik wilde erover eigenlijk niks zeggen, maar het lijkt erop dat sommigen niet weten wat een recensie schrijven is. In een recensie schrijf je op hoe JIJ persoonlijk tegen een verhaal aankijkt. Het is niet de bedoeling dat je andere recensies aanvalt. Elkaars meningen bestrijden doe je in een (discussie)forum, maar niet in een recensie. Dus willen deze zogenaamde corrigeurs (of waren het nu corriZEURs) dan ook hun recensie schrijven en beargumenteren over het boek en niet andere meningen aanvallen.

En mijn conclusie over het boek is en blijft (en de waardering die ik uitspreek hoeft niet per se jouw waardering te zijn) 'Ronduit slecht'

PS En wellicht zitten op deze site ook wat meer KRITISCHE(re) mensen, dan op de site waar hieronder her en der naar verwezen wordt.

Datum Thu Sep 11 18:59:20 2003

Reactie no. 30
Naam Rikki - Erik
Leeftijd 19
Cijfer 10
Recensie Ik heb me helemaal wezeloos geergerd aan die opmerking over de hoofdzonden. Magnum is geen aanleiding tot dit verhaal, Marc is als eerste begonnen en valt precies midden in deze reclametrend. Goed getimed dus!
Verder erger ik me net zoals Ruben en Tom aan die ongeargumenteerde recensies. Ik heb respect voor uw mening, maar beargumenteer ze dan?! Ik hoef niet te weten wat en hoe Marc moet veranderen. Ik wil weten wat men over het verhaal denkt!
Ik ben ook niet overal even tevreden mee, maar kijk naar het verhaal. Het verhaal was goed. punt.
Voor mijn recensie wil ik u ook doorverwijzen naar de site van Hans Versluijs (http://home.planet.nl/~j.h.versluis/mening.html). Deze is daar te vinden onder de naam Erik Strijbos
Datum Sat Sep 6 12:48:46 2003

Reactie no. 29
Naam J.H. Versluijs
Leeftijd 34
Cijfer 10
Recensie Dit is een verhaal zoals ik dat graag zie. Het is fantasy met een vleugje raiders of the lost ark.
Odfella mag van mij ook wel weg, om dan in de toekomst incidenteel terug te keren. Het verhaal is snel (zoals we gewend zijn) en goed opgebouwd. Het einde kwam idd wel weer snel, maar je wist dat er nog een deel drie zat aan te komen. Voor de mensen die dit echter niet weten kan het als storend ervaren worden, denk ik (hoor mij nu, ik lijk wel een ambtenaar). Kortom een goed verhaal en ik ben erg benieuwd naar het slot!

Verder valt het me op dat de jonge lezers, waar Sus en Wis nog altijd voor bedoeld is, de verhalen wel hoog of hoger waarderen.

Het zijn vooral de wat ouderen (uitzonderingen daargelaten) Die de albums op zijn zachtst gezegd afkeuren. Ik denk dat dit meer zegt over degene die de mening geeft, dan over het album zelf...........

Datum Sat Sep 6 12:36:28 2003

Reactie no. 28
Naam Tom Metdepenningen
Leeftijd 17
Cijfer 10
Recensie voor mijn commentaar: zie http://home.wxs.nl/~j.h.versluis/mening.html

bon, nu mijn eigenlijke doel van deze "recensie"

1) als je een verhaal niet goed vind, wat ik zeer goed begrijp, zeg dat dan gewoon, ik vind het verhaal slecht want bla bla bla bla, dit is de beste, de beschaafste en de ordelijkste manier, net zoals wanneer je een verhaal goed vind, niet enkel "ik vind het een tof verhaal" punt. argumenteer, mensen, wat is er mis mee, wat is er goed aan, duid op de elementen die van belang zijn, waar moet marc op letten, waar moet die op letten ? daar heeft die iets aan, dat moet niet lang zijn, gewoon beknopt, dit is goed, dat is slecht, dat is wel fijn voor een keer maar best niet opnieuw en gedaan; niet van: boe, ik vind het een slecht verhaal, marc moet weg, na! bon!

2) even reageren op de onderstaande reacties:

aan florian: buiten enkele naamsverwijzingen naar films vind ik echt niets dat is afgeleid hoor, ja ok het "wereld-gaat-eraan"plot, maar hej, dat heb je overal.

aan jan: de reden dat barabas niet thuis is vind ik inderdaad ook wat magertjes, maar hej, het is een kinderstrip dus ze moeten niet beginnen binnenbreken bij jan en alleman en vliegtuigen gaan stelen ;-)

aan ferdi: goed dat je aanhaalt dat je krimson en barabas wat mist, barabas was nog te zien in nummer 278 en krimson in 277, zolang is het niet geleden, maar ik ben er zeker van dat marc hier rekening mee zal houden ! (dit bedoel ik dus met: wat vind je fijn, wat zou je graag willen)

aan dennis: schanulleke af en toe een kans geven hé, geef ze haar pleziertje, zoals je zei de laatste albums was ze bijna nergens te bespeuren, en sommige fans zien dat popje graag optreden dus :-)

aan Robert: odfella is inderdaad een fijn personage, maar haar bezoek aan onze vrienden begint wat lang te worden, maar je voorstel om ze geregeld eens te laten meespelen is geen slecht gedacht, enkel niet zoals prof barabas, maar meer zoals handelaar theofiel lijkt mij een beter idee

aan patrick: toeval is een van de hoofdkenmerken van een stripreeks, zonder toeval is een reeks geen lang leven beschoren, voorbeeld: toevallig dat wiske en tante sidonia de kruik vinden in doel, toevallig dat Lambik wordt gelokt door de zwarte madam, toevallig dat de waterzak gevonden wordt door suske en wiske...

aan Mikey: ik moet zeggen, als je even snel de verhalen leest als dat je recensies schrijft, is het niet moeilijk dat je niet hoger komt dan een eentje, zet je eens rustig in de zetel, eventueel achtergrondmuziekje, neem je boekje vast en begin eens rustig het verhaal te lezen.

aan laurent: als je niet weet waarom je punten geeft, moet je er ook geen geven he, ik kan even goed zeggen: 10 maar ik weet niet waarom

aan joris: het mag gezegd worden dKvO is geen simpel verhaal, het is van een redelijk niveau, maar dan is weer de vraag, wat is moeilijk en wat is makkelijk voor de gemiddelde fan ? schrijf je een simpel verhaal zoals de europummel of de blote belg, dan is het van:"boeee, slecht, afvoeren die marc, is dat nu een suske en wiske, veel te simpel, denk je dat we idioten zijn ?", schrijft die en verhaal van een hoger niveau, is het: "boee, slecht, afvoeren die marc, is dat nu een suske en wiske, veel te moeilijk, denk je dat we wetenschappers zijn ?" dus het is moeilijk, voor jongere fans, is dit normaal gezien een iets moeilijker verhaal, is logisch, maar wees nu eens eerlijk, bijna geen enkel kind onder de 12-13 jaar leest een heel suske en wiske verhaal in 1 keer uit, de plaatjes, die kennen ze vanbuiten, maar teksten, nee hoor :-)

aan vincent: oude personages zijn goed, maar er moet toch ook vernieuwing zijn, dat is het geen waar de meeste 20 en 30-gers problemen mee hebben, nieuwe personages, paul geerts heeft steeds de oude figuren laten opdraven, of zelden een nieuw origineel figuur in de serie gebracht.

aan joe: -stomme kledij: wel als je toch tegen de vernieuwde kledij ben, mijn raad is dan: kruip op zolder en trek onmiddelijk de kledij van je grootouders aan, want die stomme vernieuwde kledij van jou is dan toch juist hetzelfde, en iedereen doet zo moeilijk over de kledij van wiske, waarom leutert niemand over de kledij die wiske draagt in het brommende brons ? als je de kledij van wiske daar op de eerste strook ziet, denk ik ook van wat is daar mee aan de hand hoor -onrealistische dingen: nee, ik hou er niet van, 7 hoofdzonden in vorm, nee geef mij maar de 7 snaren, een leuk album waar 7 werken van barmachtigheid worden voorgesteld in een instrument uit de middeleeuwen, of het realisme om met een spook via een schilderij naar het verleden te gaan, fantastisch, doe ik ook elke zondag... kerel, de oude verhalen staan BOL van onrealisme ik kan zo voorbeelden geven: gouden locomotieven, paarden die diamanten huilen, katten die beginnen te zingen wanneer ze een kroon op hun hoofd krijgen....

aan Timo: mja, fijn dat je het een tof album vind zeker :-P

aan Vincent: kijk eens uit welke jaartallen die albums komen en je zal merken dat de albums bijna 40 tot 60 jaar verschil hebben met vandaag, de albums die je dan opnoemt uit jaren 80-90 zijn dan nog eens gemaakt buiten de uren, dus toen heeft paul er rustig zijn gang mee kunnen doen :-) je moet een verhaal in zijn tijdskader zijn, vandersteen was jaren 40, 50 en 60, geerts 70, 80 en deel 90, marc is nu eenmaal de nieuwe generatie, nu vind je de verhalen niet goed, maar ben er zeker van, leefde je in 1972, je zou ook kritiek hebben op geerts

aan amorax:
toevalligheden: zie hierboven ergens

aan ruud:
moeilijkheid en odfella: zie hierboven

aan arjan: was het vroeger dan zoveel beter ?
lambik die ergens tegenaan loopt, jerom die nergens te bespeuren is, sidonia blijft thuis, suske en wiske moeten het oplossen: een korte inhoud van de albums van de jaren 60 tot en met de jaren 80 :-) en dan noem jij dit computerpoppen ?!

aan andor: jammer dat je het niet echt sterk vind, als je de blauwe reeks het beste vind, raad ik je aan suske en wiske te laten vallen en kuifje te gaan sparen, want de blauwe reeks zijn niet puur vandersteen verhalen, het originele idee van vandersteen werd steeds nagekeken door hergé, was het niet goed, kon die opnieuw beginnen :-)

aan sabine: de verhalen van vandersteen zijn het beste... laat me raden: op het eiland amoras, de vliegende aap, de sprietatoom, de blauwe reeks, de albums van de jaren 50. Maar bijna niemand iets zeggen over het vliegende bed, of de steensnoepers, of de toornige tjiftjaf, ook allemaal vandersteenverhalen hé, :-P
Ik heb respect voor vandersteen, meer dan je kan dromen, maar gewoon omdat die van de 82 suske en wiske verhalen die hij geschreven heeft (niet eens getekend!) er misschien 15-20 echt goede bijzijn, vind ik niet dat je alles over dezelfde kam mag scheren, naar mijn mening overtreffen de verhalen van marc alvast een goede 70-75 vandersteenverhalen hoor.

aan Isa: 1 woord: argumenteer

aan massimo: enkele jaren terug... wat noem jij enkele jaren terug ? 3, 5, 7, 10 ? misschien ben je gewoon de reeks ontgroeit ? suske en wiske is nog steeds een familiestrip, met als hoofddoel de jongste familieleden.

aan Iva: de goeie oude tijd van vandersteen, de echte goede tijd van vandersteen vind je een goede 50 jaar terug :-) dus als je reeds ligt aftevragen waar de goeie oude tijd is sinds je nog maar een album van suske en wiske zag, vrees ik dat het de lezers zijn die problemen hebben en niet de verhalen

aan jeroen: tja, heb ik niet veel op te zeggen buiten: jammer, als je niet door de moeilijkheidsgraad geraakt, raad ik je aan jommeke te lezen, zeer kinderlijke strip, zo simpel als het maar zijn kan. wat dat vader betreft zijn, wat is daar mis mee? kan toch desnoods is ze ge-adopteerd ofzo.

aan dries: mja... leuk dat iemand hier toch wat van spanning en avontuur houd

aan alain: dit is pas iemand die het verhaalt volledig begrijpt, hij leeft mee, hij kruipt als het waren in een karakter, hij zoekt mee, hij denkt mee, hij voelt mee, wat gebeurt er. geen commentaar, dat noem ik nu pas eens een argumentatie :-)

aan marc: mja kan gebeuren, het is idd een beetje rommelig, maar als je eens logisch nadenkt is het wel duidelijk hoor, maar toch,

aan Rob: (hier heb ik moeite mijn beleeftheid te houden)
1) verliefd is met een D en niet met een T, hierbij kan ik maar 1 ding zeggen: leer schrijven want je doet het nog slechter dan een 7-jarige, dat verliefd worden, wat vind je dan van die bosnimf in de nerveuze nerviërs die direct valt voor jerom, of sjenoffel in de amoreuze amazone waar lambik voor gaat kruipen ? dat zijn toch ook verhalen van de 2 ANDERE meesters ?
2) dat beginnen schrijven zonder na te denken heeft die dan toch van jou, kennen jullie elkaar dan? met dan natuurlijk als verschil, hij doet het tenminste met stijl en degelijkheid, jij klad er gewoon op los
3) de nieuwe kledij is er gekomen omdat jou "jarenlange traditie" minder scoorde en door SU er vernieuwing moest komen, als je het liefst houd van zwarte broeken en witte kleedjes, er zijn ongeveer 210 verhalen hiervoor, veel leesplezier
4) met jou zouden we nog niet eens voorbij de 3de eeuw geraakt zijn...
5) fijn dat je de herdrukken betaalbaar vind, maar dat moet je niet beginnen roepen, als ge gewoon typt, lezen we het ook wel, geen paniek je krijgt je aandacht
6) als je pijn in je hart hebt moet je naar een dokter en niet een boekje liggen lezen
7) wat zijn je bronnen dat er nog trilogiën komen ? komaan mannen, iedereen moet het weten, zet het op alle sites er komt nog een!
8) *smmmmaaaaaak* een dikke lekkere pakkerd op die dikke kont van je, zoals je vroeg
9) en die kleine kinderen die dit leuk vinden, mja, dat is begrijpelijk, die hebben tenminste niveau want die kunnen WEL lezen en WEL schrijven, in tegenstelling tot jou

héhé, even mijn gedacht gezegd :-)

nu, aan iedereen die dit leest en van plan is een recensie te schrijven: weet wat je schrijft en weet waarover je schrijft, begin niet zoals rob zinloos iets neer te typen maar doe zoals alain, lees het verhaal, kom rustig on-line, schrijf je mening in beschaafd nederlands (of een andere taal) en argumenteer. Als je uithaalt naar Marc en/of Standaard Uitgeverij, wees dan zeker waar je het over hebt, niet iets wat je hier of daar hebt gehoord, zo heb ik al enkele dingen gelezen in de recensies die langs geen kanten kloppen.

ps: dit is niet omdat alain dit verhaal hoog heeft aangeschreven, hij heeft verhalen van marc ook al afgekeurd.

Datum Fri Sep 5 19:40:17 2003

Reactie no. 27
Naam Ruben
Leeftijd 14
Cijfer 10
Recensie Eerst even dit: WAAR ZIJN JULLIE MEE BEZIG?? Jullie kraken constant Marcs verhalen af, maar geven geen inhoudelijke argumenten! Dat je eens een album minder vindt, ok, maar jullie zijn gewoon persoonlijk bezig Marc af te kraken. Naar mijn mening (en die van vele anderen) is Marc heel erg goed bezig! Jullie klagen steeds dat je liever stopt met het kopen van nieuwe albums, nou...DOE DAT DAN! Dat je eens een album minder vindt, ok, maar dat was bij Willy en Paul ook! En over die kleding is ook alles al duidelijk, dat was niet Marcs fout! Ook kan Marc natuurlijk niks doen aan het feit dat de albums duurder worden. Schuif toch niet alles op Marc!
Marc brengt veel variatie, voor elk wat wils, zullen we maar zeggen. Eerst klaagt iedereen dat de verhalen te simpel zijn en nu dat ze te ingewikkeld zijn!

Ik vind de Kus van Odfella een fantastisch album, met veel humor en een ERG GOEDE verhaallijn. Het tekenwerk is gewoonweg fantastisch mooi. Erg leuk ook dat ze weer naar Chocowakije afreizen. Weer wat gastrollen voor bekende fans, en er wordt alvast een goede aanloop gegeven naar de Gevangene van Prisonov (stenen leger, spiegel van Nehm War...). Je zou ook niet verwachten dat de Grolem goed is. Het centrale thema, de 7 hoofdzonden, is ook erg goed uitgewerkt. Dit is trouwens een 'ouderwets soort thema', dus het klopt niet wat jullie zeggen.
En die woordgrapjes zijn juist geweldig! Dit verhaal is gewoonweg briljant!!

Als jullie eens een kijkje nemen op de site van Hans Versluis (http://home.wxs.nl/~j.h.versluis/), en daar de recensies van dit album lezen, merk je dat een hoop mensen dit WEL een goed verhaal vinden. Vreemd...
Hopelijk schrijven jullie de volgende keer een recensie vanuit een objectief standpunt, en gaat het eens een keer over het verhaal zelf! Ik respecteer natuurlijk jullie mening, maar dit is, op zn zachtst gezegd gewoon erg flauw...

Datum Fri Sep 5 18:12:59 2003

Reactie no. 26
Recensie Recensie verwijderd op verzoek van de inzender.
Datum Fri Sep 5 12:07:15 2003

Reactie no. 25
Naam Marc Raps
Leeftijd 16
Cijfer 6
Recensie Er komt weer wat meer fantasie in de Suske en Wiske verhalen, maar toch is het niet voor mij nog niet geheel bevredigend.
Dit album leek voor mij teveel op een samenraapsel van kleine ideeën die net zo snel verdwijnen uit het verhaal als dat ze geïntroduceerd worden. Het kwam nogal rommelig over. In plaats van dat een sterk gegeven goed werd uitgewerkt, lopen onze vrienden van hot naar her om iets te doen, wat menigmaal een frons op mijn voorhoofd zette.
Jammer.
Datum Sat Aug 30 20:51:20 2003

Reactie no. 24
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie Dit verhaal vind ik zelfs nog beter als de voorganger. Een verhaal met een moralische inhoud!
Bestrijd de zeven hoofdzonden en je bedwingt (letterlijk en figuurlijk)het beest (in jezelf!).
Is dit wel raadzaam? Volgens Marc niet!!! Je bedwingt het niet alleen, je vernietigt het ook! De Grolem (het beest) wordt zodoende bijna vernietigd, maar doordat Odfella de laatste hoofdzonde niet bestrijdt en Schanulleke ingrijpt, overleeft het beest.
Kunnen we iets ervan leren? JA!
Een mens zonder zijn fouten en zonden is geen mens!!!
Dit is voor mij de rede een 9 te geven en om het gemiddelde nog een beetje meer omhoog te krikken, doe ik er nog een puntje erbij! Zodoende krijgt dit verhaal een 10 van mij!
Bij deze!!!
Datum Sat Aug 30 17:47:36 2003

Reactie no. 23
Naam dries vermote
Leeftijd 14
Cijfer 10
Recensie het is een spannend verhaal ener komtnog een vervolg en dat is altijd spannend
Datum Sat Aug 30 12:36:29 2003

Reactie no. 22
Naam Jeroen Dera
Leeftijd 17
Cijfer 2
Recensie Ik zit erover te denken onmiddellijk te stoppen met het kopen van die albums. Het kost me toch 3,75 iedere keer. En dat is echt te duur voor een prul als dit verhaal. Misschien zouden ze er beter aan doen te stoppen... Tenminste, met Marc Verhaegen. Want die man is echt te erg.
De laatste verhalen heb ik gelezen en toch hoog beoordeeld, maar onterecht. Een tweede keer uitlezen lukt me namelijk niet (behalve dan bij de Floriade, maar dat komt ook alleen maar door mijn Egypte-obsessie). Bij De Kus van Odfella was de eerste keer al moeilijk. Ik kan me niet zo veel meer herinneren, wel dat ik me kapot ergerde aan Didi, dat de Grolem een kruising was van een wezen en een reuzin (en dan tóch VADER was) en dat de laaste zonden er weer vluchtig achteraan werden gebreid. Zo'n eeuwenoud gebouw met twee kerels die binnenkomen en dan ook een zonde zijn. Vast! En Odfella begint me de keel uit de hangen. Heel vervelend allemaal. Dat verhaal dat nu komt, heeft een titel die een parodie is op een titel uit mijn favoriete boekenserie, en als dat verhaal ook al niets is, dan denk ik dat ik me weer wat geld ga besparen de komende jaren.
Datum Sat Aug 30 00:13:29 2003

Reactie no. 21
Naam Iva
Leeftijd 37
Cijfer 3
Recensie Ik mis de oude Suske en Wiskes!
De laatste tijd zijn de verhalen zo druk en ingewikkeld, je moet altijd op de vorige pagina's gaan zien wie nu wie is.
Waar is de goude oude tijd van Willy Vandersteen, Marc Verhaegen maakt er niks van.
En toch blijf je de albums maar kopen omdat je al de andere ook hebt ...
Datum Wed Aug 27 22:49:47 2003

Reactie no. 20
Naam Massimo
Leeftijd 31
Cijfer 4
Recensie Ik begin al bijna bang te worden als ik een nieuw S&W verhaal begin te lezen. Vroeger keek ik er echt naar uit, maar de laatste jaren ben ik al blij als het niet tegenvalt. "De Kus van Odfella", kan me niet echt bekoren. Net als praktisch alle verhalen van de laatste twee jaar vind ik het een beetje afgerafeld. Een opsomming van gebeurtenissen waar de bijzondere S&W-sfeer totaal ontbreekt, de magie lijkt te zijn verdwenen. De nieuwe personages zijn werkelijk beneden alle peil (ja, ook Odfella). De albums zijn zó aan deze tijd gebonden dat ze binnen de kortste tijd hardstikke achterhaald zijn. De trilogiemanie van Verhaegen zorgt er daar bovenop nog eens voor dat we dit jaar eigenlijk maar twee S&W-verhalen hebben...
Datum Wed Aug 27 21:59:38 2003

Reactie no. 19
Naam Isa
Leeftijd 14
Cijfer 1
Recensie De Blote Belg : zoiets kan ik ook maken
De Kus Van Odfella : zo'n rotzooi zou ik niet kunnen maken !
Het wordt alsmaar slechter !
Datum Mon Aug 25 13:30:03 2003

Reactie no. 18
Naam Sabine
Cijfer 3
Recensie Ik wil Lambik terug, de oude Lambik. De koddige goedzak-Lambik die zijn kuren had maar die niet meer terug te herkennen is in de verwaande botte kwast die hij nu is.

Ik wil Sidonia terug, de oude Sidonia. Ik wil oude personages terug. Ik wil.... jammer dat Vandersteen niet via de teletijdmachine terug is te halen, want zijn verhalen steken nog altijd met kop en schouders boven de rest uit.

Dit album vond ik ook weer zo'n tegenvaller. Onlogisch, niet met die typische Suske en Wiske sfeer van voorheen, vergezocht... Ik hou mijn hart vast voor 't volgende deel. Wat zal Marc met Rikki uithalen en hoe krijgt die een rol in de daaropvolgende albums?

Datum Sun Aug 24 18:30:18 2003

Reactie no. 17
Naam Andor
Leeftijd 19
Cijfer 3
Recensie Persoonlijk vind ik dit verhaal niet echt sterk, de tekenkunst gaat iets voor uit maar daar blijft het dan ook bij, ik vind nog steeds de 'Blauwe Reeks" van Willy Vandersteen nog het aller beste!! (vooral de c karrakters zijn daar goed)

Groetejs Andor www.suskeenwiske.tk

Datum Sun Aug 24 15:11:48 2003

Reactie no. 16
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 1
Recensie Alwéér een waardeloos, leeg verhaal.
Ik kan natuurlijk een uitgebreid verhaal houden maar ik kan het ook kort houden.
Ik kies toch maar voor het eerste.
Het begint in ieder geval al met die rare titel:de kus van Odfella.
Dat is een passender titel bij Urbans dan als Suske en Wiske.
En dan begin ik maar te lezen.
Hopeloos wegvallend, dat is het.
Je aandacht valt weg, het is niet boeiend genoeg.
En dan het "verhaal" maar eens bekijken.
De zeven zonden moeten verslagen worden maar opeens is die Grolem een vriend??
Hé! Grolem, gejat van de Golem uit de Rode Ridder reeks? En de zeven zonden, is dat niet van de gelimiteerde oplage van de Magnums gejat?
Natuurlijk moet je ergens inspiratie opdoen, maar er moeten geen dingen gejat worden uit rages die over een paar jaar iedereen weer vergeten is.
Al die domme thema's hebben we nu wel een keer gehad:Big Brother, The Lord of the Rings, politiek gedoe, de floriade enzovoort.
Aleen een verhaal over Idols ontbreekt nog.
Als ander groot minpunt geef ik dat ik totaal het gevoel niet heb dat ze in Chokowakije zitten.
Of zijn ze na het treinongeluk niet naar Chokowakije gegaan?
Dat is allemaal zo vaag, waar zijn die glasheldere avonturen van vroeger gebleven?

Kortom:ook maar geen één bladzijde is perfect, het verhaal is leeg (niet goed uitgewerkt) en onze vrienden zijn veranderd in computerpoppen die ook maar geen één karaktertrekje van vroeger meer hebben.

Datum Sat Aug 23 18:26:09 2003

Reactie no. 15
Naam Ruud
Leeftijd 11
Cijfer 8
Recensie Leuke strip maar echt veeeel te moeilijk. Odfella zou ook eigenlijk weg moetten ze komt al in veel albums voor. Het is toch geen hoofdfiguur ofzo??
Datum Sat Aug 23 09:32:59 2003

Reactie no. 14
Naam Amorax
Leeftijd 34
Cijfer 2
Recensie Wat een gedrocht om door heen te komen zeg. Het verhaal hangt van toevalligheden aan elkaar. En dan zal die zijspringen, het maakt niet dat het verhaal leesbaarder wordt. Veel te ingewikkeld en chaotisch. Ook qua tekeningen, al zijn die qua kwaliteit niet perse slecht. Ik heb het ook gehad met die Oostblok-verhalen (de inkleuring wordt ook zo grijs).
Wanneer komt er weer eens een mooi historisch verhaal. En dan graag geen vervolg-verhalen meer.

Net zoals iemand al schreef; ik koop de nieuwe uitgaven ook omdat ik de serie compleet wil hebben maar het is zonde van het geld. Het volgende album zal ik zeker wel kopen omdat ik toch wil weten hoe Rikki weer ten tonele wordt gevoerd. Ik hou mijn hart vast..
Beter is Barabas weer terug te halen met zijn teletijdmachine want die is ook aan het onderstoffen.

Datum Sat Aug 23 00:02:58 2003

Reactie no. 13
Naam vincent
Leeftijd 17
Cijfer 1
Recensie Marc , lees de oude suskes en wiskes nog is door , ik denk aan : Op het eiland Amoras,Wattman,Het Hondenparadijs,Het Sprekende Testament,De Kaartendans,Het Bevroren Vuur,De Sterrenplukkers,De Circusbaron,De Gouden Cirkel,De Mottenvanger,Angst Op De Amsterdam,De Sissende Sampan,De Snorrende Snor,Jeromba De Griek,Parel in de Lotusbloem ... en vraag je dan is af waarom je jouw stijl zo op de reeks moet drukken ! Ik weet dat je in je volgend verhaal Rikki weer laat opduiken , ik hoop dat dat een beetje gepast gebeurd ! Vergeet niet dat Chocowakije met Praak (later Kroko) heel wat stof heeft doen opwaaien in de jaren '40. Het oudste personage in de reeks dat gespiegeld werd aan kuifje (Rikki en Wiske in Chocowakije was ook eerder een soort kuifje-album dan een s&w album) mag dus niet misbruikt worden in zo'n typisch marc-verhaal !
Datum Wed Aug 20 21:06:40 2003

Reactie no. 12
Naam Timo
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie Het beste album van marc tot nu toe! Af en toe iets ingewikkeld maar toch een 10
Datum Wed Aug 20 17:01:38 2003

Reactie no. 11
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 2
Recensie Het einde lijkt nabij of .... Standaard verbiedt Marc Verhaege nog een keer voor het scenario te laten zorgen! Eerst was er de nieuwe look die veel stof deed opwaaien. En als ik eerlijk ben (en oudere, betere!! verhalen teruglees) dan is er met die vernieuwing het er niet beter opgeworden. Die stomme kleding en dan dat achterlijke turbo-taaltje. Ik zit in het onderwijs en neem van mij aan dat die 'populaire' taal op een gegeven moment verdwijnt en als je het boek dan terugleest over een x-aantal jaren, dan is het veel te gedateerd geworden.
Maar wat ik nog veel ergerlijker vind, is wel het complete verhaal. Rare drukke ventjes die alleen maar irriterend zijn en absoluut niet grappig! Nu zou opeens een nieuw figuur in de vorm van een 'babe' de serie moeten redden. Laat me niet lachen: een serie die al zoveel decennia het met dezelfde figuren heeft gedaan en met veel succes, heeft zo'n personage helemaal niet nodig.
Dan de manier van vertellen is ook weer niet te filmen zo zwak. Ik las direct na dit verhaal een ouder boek en dan blijkt dat de sfeer in de oudere verhalen (VdSteen/Geerts) door rust en door niet allerlei vreemde (onrealistische) dingen zo belangrijk is.
Een pluspunt is dat die achterlijke verwijzingen naar allerlei liedjes er deze keer niet in zaten. Ik heb al vaker gezegd dat Marc nog een kans moet krijgen, maar na het continu maken van flaters (Europummel,Verdwenen Verteller, Big Mother en die mislukte triologieën, etc.) kan ik maar tot een conclusie komen: Of Marc blijft verhalen bedenken en S&W-boeken worden van een bedenkelijk laag niveau en het succes van weleer wordt de nek omgedraaid. Of er komt een nieuwe scenerio-schrijver die de complete reeks van VD Steen en Geerts eens grondig doorneemt om vervolgens met een S&W album te komen die wel door iedereen gewaardeerd wordt. Want de laatste delen van S&W zijn het predikaat Suske&Wiske onwaardig!!
Datum Wed Aug 20 10:28:56 2003

Reactie no. 10
Naam Vincent
Leeftijd 16
Cijfer 3
Recensie Marc , sorry dat ik het je zo moet zeggen maar je maakt er een zootje van ! 'De laatste vloek' was al niet te gemakkelijk maar dit slaat alles ! Te veel personages , te veel situaties en het wordt allemaal een beetje onlogisch. Geef mij maar de oude suske & wiske van in het begin ! Marc , je zou me een plezier doen , moest je suske & wiske terug ouderwets maken en de personages van toen laten terugkomen. In 'de verdwenen verteller' zat je goed door Savantas en de Zwarte Madam en co terug op te laten duiken. Doe hetzelfde met Krimson,Tobias,Arthur,Van Zwollem,... Interessant dat je in album 281 Rikki laat opduiken !
Datum Tue Aug 19 20:19:28 2003

Reactie no. 9
Naam joris
Leeftijd 19
Cijfer 8
Recensie Marc Verhaegen heeft zijn best gedaan om de onduidelijke rotzooi die De Laatste Vloek achterliet netjes op te ruimen en voor alles een verklaring te vinden. Het verhaal is goed uitgedacht en best aangenaam om lezen.
Het is wel soms wat ingewikkeld en dan denk ik niet zozeer aan mezelf maar aan het jonge publiek... Mee opletten. -1. Tevens vindski ikovitsj datov die treinbestuurderovitsj ongeloofelijkov slechtski russisch spreekt. Nog eens -1 en zo kom ik aan 8.
PS: Ik hoop dat er na De Gevangene Van Prisonov nog wat met nieuwe trilogieën gewacht wordt, en zal blij zijn wanneer Lambik naast de grote lompe onnozelaar ook nog eens de doortastende held kan worden.
Datum Tue Aug 19 17:04:58 2003

Reactie no. 8
Naam laurent
Leeftijd 14
Cijfer 4
Recensie Te ingewikkeld strip!!!!
Een 4 omda ja kweenie!i
Laurent
Datum Tue Aug 19 13:43:11 2003

Reactie no. 7
Naam Mikey
Leeftijd 22
Cijfer 1
Recensie Ik bekijk het toch maar van de positieve kant: de waardering voor de oudere verhalen stijgt in ieder geval elke drie maanden.
Datum Mon Aug 18 21:00:12 2003

Reactie no. 6
Naam Anoniem
Leeftijd 13
Cijfer 7
Recensie Ik vind DKVO een verhaal dat veel afhangt van toevalligheden... Zo worden Kalasj, Floda en Schanul "per toeval" door de Grolem door de deur van de kamer "gesmeten", zo weet Wiske "per toeval" dat er een T moet worden gevormd op de computer en weet Jerom "per toeval" het antwoord op het briefje.
Verder vind ik het wel een heel mooi verhaal. Wel moeilijk te volgen, Wie is nou Wie en Wie is Waar? Verder vind ik het wel heel mooi gevonden dat Odfella de hoofdzonden oplost met een kus. Eeeeeerg mooi gevonden. En als ik dan de plus en minpunten vergelijk, krijgt dit verhaal van mij een 7. Goed gedaan, Marc!!! Echt waar!!!

Patrick

Datum Mon Aug 18 20:35:58 2003

Reactie no. 5
Naam Robert
Leeftijd 13
Cijfer 9
Recensie Het beste Verhagen album tot nu toe. Af en toe was het alleen wel verwarrend, wie is er in Sodomitz en wie in Gomoravska? Wat wel heel leuk is zijn de ruzies tussen Lambik en Jerom over Odfella, ik hoop trouwens dat Odfella nog lang blijft meespelen in de Suske en Wiske verhalen. Zoiets als proffessor Barabas: Niet in elk verhaal maar wel regelmatig. Na het lezen van dit verhaal komen er wel 2 vragen bij me boven:
Waarvoor is het stenen leger in het attelier van Nenoom?
En hoe kan het dat Kalasj en co ook buiten het pand van het levend verstand (leuke naam) kunnen praten?
Toch een 9 omdat dit een van de beste verhalen van Verhagen is (volgens mij).
Datum Mon Aug 18 10:52:41 2003

Reactie no. 4
Naam Dennis
Leeftijd 15
Cijfer 4
Recensie Dit album is in iedergeval beter dan DE LAASTE VLOEK.
Alleen ik hoop dat het einde met Schanulleke eenmalig was want dit kan natuurlijk niet.
Trouwens ik heb de afgelopen albums Wiske nooit meer over Schanulleke gehoord en nu moet het opeens weer,raar hoor.
Maar ik bljf er bij dat ik hoop dat het nu even afgelopen is na het volgende album De gevangene van Prisonov met zijn Trilogy's en titels/verhaal ljnen die je aan films doen denken.
Soms heb ik het gevoel dat hij niks weet te bedenken dat dit.
De Kunst Kraker was bv weer heel erg goed.
Soms koop ik de albums nu nog alleen maar om het compleet te hebben en na 1x keer lees ik ze een hele tijd niet meer.
Meschien moeten ze er is over nadenken om is te stoppen. Ik ben een echte S&W fan,maar nu gaat het soms erg achter uit,dat is erg jammer.
Een 4 voor de moeite..
Datum Mon Aug 18 02:51:53 2003

Reactie no. 3
Naam ferdi
Leeftijd 19
Cijfer 9
Recensie Wat een leuk verhaal was dit. Proficiat voor Marc Verhaegen. Een ingewikkeld verhaal (vooral in het begin al die namen), maar erg goed uitgedacht.
Het is wel lastig dat Marc in elk verhaal steeds terugkeert naar vorige albums, want vaak ben ik het alweer een beetje vergeten.
Odfella vind ik een leuk karakter en ik hoop dat ze nog regelmatig blijft terugkeren. Ik heb bij dit verhaal echt weer een beetje een Vandersteen idee ook al heeft Marc het op zijn eigen manier gedaan, we keren weer terug naar Chocowakije, er zijn weer vreemde monsters/wezens, er is weer een legende (in dit geval de zeven hoofzonden, dat idee lijkt een beetje op de dulle griet, waar de zeven werken van barmhartigheid een rol speelden).
Op een suske en wiske forum had ik gelezen dat veel mensen vonden dat er weinig actie in de verhalen zat, maar dat vond ik wel meevallen. Het gebeuren in de trein en met Grolem geven toch genoeg actie?
Al met al vind ik dit een goed album. ik wil graag Krimson, barabas etc. weer eens terugzien, maar Marc heeft toch wel een aantal leuke nieuwe karakters gebracht (zoals Odfella en Kalasj). Daarom een 9 omdat ik vind dat Marc erg goed zijn best heeft gedaan en er steeds meer op vooruit gaat. Verheug me al weer op de volgende!!!
Datum Wed Aug 13 22:34:00 2003

Reactie no. 2
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie We moeten maar accepteren dat Marc Verhaegen voor een bepaalde stijl heeft gekozen. Als ik terug kijk op een andere tweeluik of trilogie dan vond ik het tweede deel vaak beter.
Dat is ook dit keer weer zo, maar het is dan ook maar ietsjes beter en daarom zal ik dat ook niet in mijn cijfer laten doorschemeren.
Het verhaal begint goed, vanuit de rustige sfeer van de huiskamer, waar dan verschillende dingen op de hoofdfiguren afkomen. En al vrij snel komt dan toch het eerste minpunt van het album zich aandienen: Koen de koerier.
Via dit typische Marc Verhaegen-personage reizen ze af naar Chokowakije (waar de hoofdstad zijn oorspronkelijke naam Praak weer heeft). Omdat Barabas niet thuis is blijkt de Gyronef niet beschikbaar te zijn, wat ik een beetje een rare reden vind. Dit lijdt dan gelukkig wel weer tot een spannende treinreis waar ook weer belangrijke dingen gebeuren.
Al met al een leuk verhaal maar een topper is het niet geworden.
Wel krijgt Marc Verhaegen steeds meer vat op de reeks, het blijft Suske en Wiske-nieuwe stijl en de personages zijn dus veranderd t.o.v. de jaren '90, maar de verhalen worden iets boeiender.
Datum Mon Aug 11 21:04:58 2003

Reactie no. 1
Naam florian
Leeftijd 14
Cijfer 1
Recensie de verhalen worden steeds magerder. in de hele triologie is bijna alles afgeleid uit films en boeken. en het aantal pagina's worden ook steeds minder.
Datum Mon Aug 11 20:31:57 2003