Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De breinbrekers


De breinbrekers Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De breinbrekers verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,07

Reactie no. 41
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer7
RecensieEen verhaal met een aardige actuele thematiek, de beïnvloeding van hersengolven. Erg leuk gedaan hoewel de rommeligheid aan het begin mij stoort: te veel, te snel en te lollig. Met die lolligheid valt het in de rest van het album wel mee hoewel de trawanten van Jean Cervelle ( Jan met de hersenen of zoiets..) vervelend worden. Het feit dat ze geen echte boeven blijken, pakt wel beter uit dan gedacht . Toch wordt hun beertjesmanie irritant. Net als de actie rond Meugnee Treun ( Magnetron…hilarisch…). Jean Cervelle is op zich zeer geslaagd, dat Suske en Wiske zelf het mysterie ontrafelen ook evenals de manier waarop alles wordt opgeklaard ook. Een verhaal met positieve kanten maar ook een paar…suffe.
Datummaandag 09 november 2020 21:44

Reactie no. 40
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieErg goed verhaal, met een zeer actueel en best zwaar thema. Maar gelukkig wordt het gebracht op een lichte, familie-vriendelijke manier. Met genoeg humor en spanning. 1 van de betere albums die ik recentelijk gelezen heb!
Datumzondag 24 april 2016 12:25

Reactie no. 39
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieBest wel aardig album over het manipuleren van gedrag door het toedienen van hersengolven, dus wederom een 'modern' onderwerp. Maar ik vind het verhaal goed in elkaar steken en de gemanipuleerde dromen leuk bedacht.

Minpuntje voor de tekeningen waarbij de hoofden van de bijfiguren vaak niet in typische Suske en Wiske stijl zijn getekend en ook opvallend dat in dit albums de hoofden relatief groot zijn t.o.v. de strookjes wat in klare lijn strips als S&W niet echt funtioneel is.

Datumzaterdag 26 december 2015 05:21

Reactie no. 38
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer6
RecensieIk denk niet het slechtste verhaal van Suske en Wiske dat zeker niet maar.. ik was eigenlijk niet erg enthousiast, zoals al vaker is gezegd is het erg lomp dat Suske denkt auto te kunnen rijden, en ook helemaal op de hoogte is van bijna alles wat de schurk van plan is.. zo lijkt hij eerder op een High-tech-ventje dan op de Suske die we normaal gewend zijn. Dan .. bij Wiske valt het gewoon té erg op dat ze zich niet meer zo zorgen maakt om Schanulleke terwijl bijna iedere lezer van de reeks wel weet dat ze er wel soms haar leven voor kan geven. De Schurk ws ook niet erg interessant vod ik.. af en toe zelfs erg vervelend en saai. Als dat allemaal nog niet genoeg is vond ik dat er verdraaid weinig (goede) Humor in zat en dat Sidonia, Jerom en Lambik ook op den duur vervelend werden met hun ''dromen'' je zou dus eigenlijk wel zeggend dat er niet veel meer overblijft. Toch nog twee dikke pluspunten : ik vind (opna Wiskes voorhoofd op de cover) de tekeningen een stuk vooruitgegaan en Stoet en Haspel twee pracht personage's.. wat mij betreft mogen ze nog eens terugkomen in een album. Het einde is dan toch ook nog wel redelijk maar echt goed vond ik hem niet.
Datumdonderdag 18 juni 2009 20:15

Reactie no. 37
NaamRUBEN WIENK
Leeftijd9
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal waar een schurk mensen bang wil maken via dromen het verhaal is heel goed bedacht alleen de voorkant is niet goed getekend. En ik geef dus een 8.
Datumdonderdag 8 mei 2008 08:53

Reactie no. 36
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieLeuk, onderhoudend verhaal.
DatumFri Sep  7 11:18:40 2007

Reactie no. 35
NaamHerman
Leeftijd15
Cijfer6
Recensieeen heel mager zesje. waarom dit verhaal zo maf moest zijn weet ik niet maar het kon veel beter. suske die denkt dat hij al auto kan rijden, kom op zeg, hij is pas 12! en die schurk vond ik al helmaal niks, geef mij maar gewoon Krimson. ik geef alleen een 6 omdat de album goed is getekent en dat ik mensen graag een kans geef maar nee dit is niet veel waard. ik heb het album alleen gekocht omdat ik anders de suske en wiske reeks niet compleet heb maar anders had ik hem gewoon in de winkel laten liggen. sorry jongens, dit is bagger!
DatumFri Apr 20 18:39:48 2007

Reactie no. 34
NaamJan
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieEen relatief goed verhaal vind ik. Alleen spijtig dat het wat ingewikkeld gemaakt is.
Het enige minpunt vind ik - hoewel dit niet specifiek over dit album gaat - is dat Rikki weer op sluwe wijze uit de serie verdwijnt. Het was leuk geweest als er nog een album zou volgen waarin Rikki nog eens opdook. Nu is hij weer bezig met het 'leger van Bulshitov' (zie vorig verhaal) en dus is Rikki weer weg.
Een album waarin hij samen met Suske en Wiske een avontuur beleeft zou weliswaar nieuw en ongewoon zijn maar tegelijk ook aangenaam en ontspannend omdat de achtergrond van de personages meer wordt uitgediept.
DatumWed Apr  4 13:12:07 2007

Reactie no. 33
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieEen tof album maar niet de créme de la créme. De grap in het begin met de postbode in de boom was wel leuk.
DatumMon Sep 18 19:19:57 2006

Reactie no. 32
NaamKlaas
Leeftijd21
Cijfer6
RecensieNaast mijn minder positieve kritiek op het verhaal van de laatste vloek zou ik hier graag een beetje meer het verhaal willen prijzen!
Hier komen een aantal negatieve punten die gevolgd worden door positieve:
- Eerst en vooral qua inhoud: Vanaf het begin tot strook 25 vind ik dat het verhaal heel onzinnig is! Er wordt niets van belang gezegd en het gaat om zomaar wat los gescharrel. Voor het begin van een verhaal is dit inderdaad wel leuk, maar om dit tot 25 stroken te laten gaan... (4à5 stroken zijn meer dan voldoende!)
Vervolgens vind ik dat de eerste droom van Lambik, Sidonia en Jerom ook heel onzinnig is! Vooral de tekst slaat op niets, het hangt niet samen! Ik vind dat men 'onveiligheid' op een andere creatievere manier kon duidelijk maken aan Jerom, Lambik en tante Sidonia, vooral omdat je ook weet dat Jerom en Lambik stoere manskerels zijn!
Ten derde vind ik dat er hier terug filmelementen in het verhaal naar boven komen. Naast Lord of the Rings, Harry Potter etc. komen er nu ook al fragmenten van Men In Black naarboven, zoals vb. het laserpistool om het geheugen te modificeren en het personeel-met-de-zonnebril van Jean Cervelle! Waar blijft de eigen fantasie en vindingrijkheid??
Ten vierde viel het me op dat de gelaatstrekken van Jean Cervelle en de oliesjiek totaal niet verwant zijn aan het Suske-en Wiske ontwerp! Dit komt bij andere nieuwe albums ook voor; namelijk de ogen worden weergegeven met oogwit, iris en pupil! Voor zover ik weet in oudere Suske en Wiske-verhalen, worden enkel zwarte pupillen weergegeven (zie Suske en Wiske) of witte oogbollen met zwarte pupillen (zie Barabas). Dus NIET met iris! Ook het gezicht van Jean en de sjiek hebben veel meer groeven en gelaatstrekken! Dat maakt de personages onnodig complex! Zo'n gezichten passen meer in strips zoals Thorgal...!
Ten vijfde in strook 99 is dit een domme passage! Vooral het gesprek tussen Suske en Wiske onder water en de wijze waarop Suske het stuur blijft vasthouden...! :o/ Heel bedenkelijk qua niveau!!
Ook het feit dat knuffelberen aan Stoet en Haspel worden gelinkt, is niet echt realistisch gemaakt! Het kan mogelijk zijn, maar stel het dan voor op een minder kinderlijk niveau!!! Ik heb het gevoel dat Suske en Wiske nu voortdurend zweeft tussen de leeftijd van 3jaar (cfr. teddybeer) tot bij wijze van spreken de volwassenheid (nl. uitleg bij de deltagolven,...) Voor zover ik herinner plaatste ik S & W altijd bij de 10erjaren!! Dus tussen Jommeke en Kiekeboe in! Dus, beste studio, bepaal je doelgroep en blijf erbij!
In strook 155 vond ik het ook raar dat bij een standbeeld volle flessen slaapgas geplaatst worden... ?? Vreemd, zouden ze dan in de VS bij een standbeeld van de atoombom, ook een echt exemplaar er naast plaatsen??!

Maar, naast deze negatieve punten zijn er gelukkig ook positieve!:
Het verhaal zat naar het einde toe beter en beter in elkaar en uiteindelijk vond ik het een goeie plot, was het spannend en niet te complex! De stereotypen die terugkeren vind ik héél tof! Vb. in strook 58 zet tante Sidonia haar pokerface nog eens op! Lang geleden en prachtig om dit nog eens te zien!
De agent die in het begin verschijnt en op het einde nog eens terugkomt is ook heel leuk gevonden! Dit kwam in vroegere S&W verhalen ook voor! Met kleine variaties blijft dit leuk om lezen en schept het ook humor!
Lambik, Jerom en Sidonia zijn ook goed uitgewerkt hier! De ijdelheid van Lambik steekt op het einde de kop op, Jerom blijft de stoere krachtpatser die met zijn creativiteit een prachtige kooi in elkaar knutselt! En de samenwerking van de drie op het eind om de moord op Meugnee Treun te voorkomen is goed gevonden!
Kortom bij dit verhaal kon ik er in opgaan, maar ik wil niet meer dan een 6geven wegens de enkele slordigheden in het verhaal. Maar als ik dit lees, schijnt het meer terug de goede kant op te gaan met S& W na de minder goede trilogieën!

DatumSun Aug 20 17:37:20 2006

Reactie no. 31
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer3
Recensievoor ik op deze site kwam wist ik niet wie welk verhaal 'gemaakt' had. Nu blijkt dat ik  een bepaalde periode van Willy van der Steen ongeevenaard hoog vind (gezanten van mars, toornige tjiftjaf,...) vervolgens kwam zijn opvolger die ook geregeld erg veel liet zien en mooie albums maakte, al stond hij daarbij blijkabar vaak op zijn tippen want het was niet altijd zo goed, en dan kwam Marc...
Jongens, ik ken de mens niet persoonlijk maar ik zou hem zeggen: als je zo weinig kent van S en W of er zo hard van wilt afwijken: begin dan een nieuwe, eigen reeks. Andere kleren tot daar aan toe, maar een veel te sterk en geweldadig Suske (hij is 12!! en ziet en doet alsof hij 16 is!) wiske dat meer frank en eigenwijs is dan wat anders (+ ook zij is geen 12 meer precies: dat zie je ook in het afnemende belang van schanneluke!), Lambik zijn 'humor' is gewoon over de 'top' net zoals de nieuwste reeks van fc de kampioenen: uitgemolken tot en met en op den duur komt het over alsof de lezer/kijker geacht wordt het niveau te hebben van een kropsla. Suske en wiske was ook oorspronkelijk geen kinderstrip, maar een volwassenenstrip. Dat idee mis ik er zeker in.
De verhaal- en gedachtelijnen zijn sinds merk veel te 'magertjes', onsamenhangend en steeds van hetzelfde: S en W tegen een bende en Jerom zal het wel klaren. Daar komen dan nog vaak nieuwe snoeffels en gaffels bij, wat het helemaal niet geloofwaardigmaakt. Moet dat zo zijn? niet per se, maar nu krijgen we gewoon niet de kans ons in een verhaal in te leven.
Dit is zwak jongens!
DatumWed Jun  7 18:57:11 2006

Reactie no. 30
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieOp zich is dit zéker geen slecht verhaal.
Dit is op zich wel een illusionistisch gedoe, met vervloekt maffe tussenkomsten. (Wiske is aan de kant van de naarling!)
Ik merkte toch wel een ding op... Stoet (of die andere?) leek verdacht veel op Klein Peerken uit de Vonkende Vuurman..of ben ik het gewoon?
In elk geval, lekker Verhaegen-'venijn'. :)
DatumFri Nov 25 23:03:21 2005

Reactie no. 29
NaamPaysBart
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieLeuk boek: verhaal begint nog wat zwak (vooral qua tekeningen) maar wordt gedurende het verhaal beter. De dromen zijn leuk bedacht en getekend. Stoet en Haspel zijn gewoon grappig. Niet het beste werk van Marc maar zeker vermakelijk.
DatumThu Nov 10 00:51:48 2005

Reactie no. 28
NaamKoen
Leeftijd13
Cijfer7
RecensieAlles is wel goed, maar hier en daar enkele minpuntjes
Op de cover is het hoofds van Wiske helemaal misvormd, Jerom, Lambik en Sidonia zijn veel te hysterisch, wanneer krijgt Barabas nog eens een goede rol, de domme scène onder water en waar is de TELETIJDMACHINE, mensen??
DatumSun Mar 27 14:35:25 2005

Reactie no. 27
Naam Rudolf
Leeftijd 39
Cijfer 10
Recensie Dit verhaal vind ik echt fantastisch goed. Het beschrijft precies wat er nu in Amerika gebeurt waar men gemanipuleerd wordt door angst.
Datum Sat Oct 9 20:51:54 2004

Reactie no. 26
Naam michael
Leeftijd 29
Cijfer 2
Recensie Ben het volledig met Peter eens. De sfeer ontbreekt. Ik geef meteen toe dat dat ook het moeilijkste is wat er dient te gebeuren. De karakters zijn veel te vlak geworden, het draait tegenwoordig meer om de (moderne) verhaallijn, en oh ja suske en wiske doen ook nog mee. Tis allemaal veel te standaard. Ik geef een twee om het gemiddelde wat meer in het reeele te brengen.
Datum Mon Sep 27 11:45:12 2004

Reactie no. 25
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 4
Recensie Tja, naar mijn mening zit er absoluut geen sfeer in van S&W. Te veel modern spul, kleding en politiek etc vermenging. Het enige Internet dat S&W moeten gebruiken heet Barabas en niet MAC. De karakters zijn hopeloos verwaterd in andere types. Gelukkig zit er dan nog wel wat humor in om het verhaal op een 4 te tillen. Voor mij is nieuw niet altijd beter.
Datum Thu Sep 16 13:15:04 2004

Reactie no. 24
Naam Bart De Grande
Leeftijd 14
Cijfer 6
Recensie Niet zo slecht als de vorige albums, zoals "De kus van Odfella" en "de verdwenen verteller". Het verhaal is mij wat té hypermodern en de rolletjes die de hoofdpersonages nu krijgen zijn nog niet goed genoeg. De slechterikken die nu opduiken zijn meestal hypermodern en bizar. De personages Stoet en Haspel vond ik wel goed. Maar voor verder te gaan, Jerom komt nogal dom over, en begint lui te worden (wanneer knokt hij nog eens, en krijgt hij een grotere rol), Lambik, de stuntelige rots in de branding, is meer een beetje een bijloper en dat zou niet mogen, Sidonia komt mij iets te veel voor in dit album en S&W moeten weer een eigen karakter krijgen (eigenzinnige Wiske en Suske die altijd doet wat Wiske zegt). Graag had ik in dit verhaal professor Barabas wat meer zien optreden.
Hopelijk komt Krimson eens terug de volgende verhalen als slechterik. Maar al bij al viel dit album mee. Ik geef het toch nog een dikke voldoende.
Datum Mon Aug 23 12:44:08 2004

Reactie no. 23
Naam Sander
Leeftijd 15
Cijfer 5
Recensie Sorry dat ik een van de enige ben die een onvoldoende geeft. Ik vind dit nog steeds geen 6 waard. Waarom? Omdat Suske en Wiske voorheen een "sfeer" had. Die sfeer is nu bijna helemaal verdwenen. Vooral omdat de tekeningen niet meer zo geweldig leuk uitzien. Pak een oud S&W album, en ligt die naast deze. Zie de verschillen. De personages zijn ingewikkelder geworden, en dat maakt ze minder leuk. Bovendien is het verhaal niet al te geweldig. Vroeger had dat meer dieptegang. Ik hoop dat ze zich dat zullen gaan beseffen.
Datum Tue Aug 17 20:13:15 2004

Reactie no. 22
Naam Bas
Leeftijd
Cijfer 6
Recensie Ik vind dit verhaal ook niet echt super. Het is precies wat Maaike eerder in deze recensielijst zegt... De verhalen zijn veels te modern:S Het is veel leuker wanneer er weer strips worden gemaakt waarbij de teletijdmachine gebruikt wordt en men weer terug gaat in de tijd dan al die politieke ultratechnologische ontwikkelingen zoals laserkanons e.d. :(
Datum Mon Aug 16 09:35:05 2004

Reactie no. 21
Naam Jelmer
Leeftijd 14
Cijfer 6
Recensie Op zich wel een geinig verhaal, maar je gaat toch dat oude Suske en Wiske gevoel. Waar blijft die tijd (en Barabas) met echte spannende avonturen, waardoor je ze vaker wilt lezen. Zo mis je ook de oude karaktertrekken van de personages. Marc moet echt proberen om dat oude gevoel terug te brengen. Persoonlijk vond in Paul Geerts veel beter. Maar misschien dat Marc nog hoog boven zijn niveau komt!

Jelmer

Datum Sat Aug 14 19:38:14 2004

Reactie no. 20
Naam ivo
Leeftijd 44
Cijfer 9
Recensie ik moet zeggen dat Marc weer uitstekend verhaal heeft gemaakt.
Het verhaal wordt vlot verteld en er zit veel actie en humor in. Verder ben ik van mening dat de tekeningen op dit moment per verhaal beter en beter worden. Een groot compliment voor het tekenwerk is dan ook op zijn plaats.
de bijpersonages (Cervelle, Stoet en Haspel, Meugnee Treun) maken ook zeer goede indruk ,dat het verhaal zeer te goede.
ik heb dit album veel plezier gelezen op naar de volgen album.
Datum Mon May 24 18:47:07 2004

Reactie no. 19
Naam Merijn
Leeftijd 12
Cijfer 6
Recensie Ik vind dit verhaal niet zo goed...
Ik geniet meer van DE Fleurige Floriade, Heilig Bloed, In de Ban van de Milt etc.
Gelukkig komt er binnenkort weer zo'n soort verhaal uit!
Datum Sat Apr 17 08:36:36 2004

Reactie no. 18
Naam Maaike
Leeftijd 25
Cijfer 6
Recensie Geinig, maar ik snak weer naar "oude" verhalen als "De Gekke Gokker" of "Het drijvende Dorp"! Waar blijven de goede oude avonturen zonder moderne of politieke ontwikkelingen!
Datum Sun Apr 11 16:44:08 2004

Reactie no. 17
Naam Chowan Nikolaas
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie Ik vind dit verhaal mooi (spannend vooral.)
Vooral met die Jean Carvelle.
Eigenlijk mis ik professor Barabas een beetje.
Maar gelukkig kwam hij als een mini-Barabassje in deze strip.
En hij is verder ook mooi.
Datum Thu Apr 1 21:24:37 2004

Reactie no. 16
Naam Andreas
Leeftijd 20
Cijfer 7
Recensie Leuk bedacht verhaal
Datum Sun Mar 28 17:13:26 2004

Reactie no. 15
Naamerik
Leeftijd26
Cijfer7
Recensiedit is in tijden weer eens een verhaal apart.
de vorige albums vondt ik niet veel meer aan omdat ieder verhaal weer een vervolg was.
het liefste zag ik weer dat het net als vroeger was, dat ieder avontuur een avontuur apart was en niet een vervolg had.
ik zit nu alweer te wachten op de strip en hoop dat die nog beter wordt dan de breinbrekers.
DatumFri Mar 19 14:26:02 2004

Reactie no. 14
NaamTimo Meurs
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieHeel goed album:
Leuke verhaallijn! - Leuke grappen! - Leuke slechteriken! - Goed opgebouwd begin! - Goed einde!
Er is alleen een ding wat ik minder vond: Toen suske en wiske in een keer de slechteriken versloegen door hen in elkaar te slaan.
DatumThu Mar 4 21:15:44 2004

Reactie no. 13
Naamterry wensch
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieIk vindt het goed spijtig dat zuster Odfella ni meer meedoet voor de rest is alles goed gemaakt ik hoop dat de volgende nog beter gaat zijn.
DatumWed Mar 3 17:24:53 2004

Reactie no. 12
NaamRobert
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieIk vind de Breinbrekers een goed verhaal. Stoet en Haspel zijn natuurlijk erg dom, maar dat maakt het juist grappig. Het enige rare vind ik is dat ook Jerom zich onveilig voelt. Waarom? Als je de sterkste man ter wereld bent, hoef je toch nergens bang voor te zijn? Een ander minpunt vind ik dat alles erg gemoderniseerd is. Suske en Wiske die info zoeken via de computer, Suske en Wiske die die slechterik in elkaar slaan. Het is natuurlijk wel van deze tijd. Maar, ik vond het leuker toen ze nog naar professor Barabas gingen en alles wat rustiger aanpakten. Weer een pluspunt is het begin. En ook de grap op de laatste bladzijde is weer terug.

Ga zo door, Marc.

DatumSat Feb 28 08:15:50 2004

Reactie no. 11
NaamJoe
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieEindelijk komt er een sprankje...een klein sprankje terug. Bij dit boek heb nog het idee dat ik het nog wel een keertje (misschien ook maar echt EEN keertje) te lezen, terwijl ik dat bij de vorige gedrochten van verhalen echt niet hebt.

Sidonia, sorry dat het seksistisch klinkt..sorry!, maar ik vond de verhalen dat zij thuisbleef om allerlei strijken te doen vaak veel makkelijker lopen. Sidonia is veel te nadrukkelijk aanwezig, terwijl de oude Lambik niet meer te zien valt. En dan bedoel ik waar is de super-eigenwijze Lambik die altijd de leider wilde spelen en dan onnozel uit de hoek kwam als zijn plannen niet lukten. Jerom is tegenwoordig een in de wegstaande figuur die erg dom overkomt. Hij relativeerde altijd het gedrag van Lambik. Nu lijkt het ook vaak dat Sidonia, Lambik en Jerom 1 geheel vormen. Ze komen bijna altijd tegelijk aan en doen daarna ook alles samen.

Ik las in een andere recensie dat S&W anders overkomen. Inderdaad. Geen diepgang in de figuren. Neen gewoon dommige tieners. Eigenwijze Wiske..?? Nergens te bekennen. Eerst wilde Wiske nog weleens wat naiïef gedrag vertonen. Nu zijn ze het continu eens en lossen alles samen op. Zijn zij lid van een of andere vage Sociale Vaardigheidscursus met het onderdeel 'Wij zijn samen een'? En zij lopen ook altijd samen.. bijna irritant.

Tja en het internet is toch wel heel voornaam nu.. En op zich kan dat best, maar alle wijsheid komt hier nu vanaf en eerst was daar altijd good-old Barabas, maar is blijkbaar dement aan het worden en praat alleen maar wartaal, want hij is in geen velden of wegen te bekennen (ja als domme figuur in een droom, nou prestentieuze rol hoor)

Maar goed. Dit is even algemeen klaagzang van mijn kant, wat ik dus nog steeds mis bij Marc. Hij zal het goed bedoelen, maar ik snak er naar om een S&W-album te lezen en niet een of andere surrogaat-verhaal dat uitkomt onder de titel S&W. Iemand opperde dat het dan maar net zoals bij Kuifje had kunnen gebeuren, maar als het niet verbetert, dan lijkt het me een keuze. S&W is het niet waard om met dit soort reeksen van slappe verhalen te blijven doorgaan.

Ik geef een ruime voldoende, omdat ik het verhaal afzet tegen de albums die de laatste jaren zijn uitgekomen en dan hoop ik dat (ondanks dat het maar heel langzaam gaat) het betert. Het verhaal heeft weer eens een 'ouderwets' slot. Een paar stroken waarmee het humoristisch wordt afgesloten. Ik krijg dit keer niet de indruk dat het afgeraffeld is zoals bij zovele albums hiervoor. Ook het aantal bijfiguren is nog te veel, maar dit keer redelijk te overzien. Helaas zijn ze nog te vaak te hysterisch/druk. Een keer wat slomere figuren (inderdaad zoals die twee handlangers) is ook leuk.

Laten we hopen dat het wat verder gaat.. Ik zeur niet over goede inkleuring en zo, want dat MOET altijd goed zijn, anders kan een album niet eens uitgebracht worden. Dus daar ga ik ook vanuit en bij dit album heb ik geen commentaar.

PS Waar blijven good-old gyronef en vooral, VOORAL de Teletijdmachine.... Is ie kapot?? Ik kom hem hoogst persoonlijk weer maken!! ;)

DatumFri Feb 27 00:15:50 2004

Reactie no. 10
NaamArjan van der Jagt
Leeftijd16
Cijfer8
RecensieTot nu toe Marcs beste album.
Eindelijk weer eens een flinke dosis humor en mooi ingekleurde tekening.
Ik denk dat Marc Verhaegen nu wat meer in zijn element is en dat is te zien in dit verhaal.
Het is allemaal veel beter uitgewerkt en er is meer de tijd voor genomen.
Het einde daarentegen gaat mij een beetje te snel maar ik geef nog altjd een dikke acht voor dit album. Ik ben benieuwd wat Verhaegen in de toekomst laat zien!
DatumThu Feb 26 19:26:23 2004

Reactie no. 9
NaamMarc
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieWat is er toch met Sidonia gebeurd? Ik vind haar de laatste tijd veel te hysterisch.
Suske en Wiske worden me de laatste tijd een beetje té bijdehand, en wanneer krijgen we eens een album ZONDER internet?!? 't Lijkt wel of ze ervoor betaald krijgen!

Een ruime voldoende voor goed leesplezier, dat wel. Er zaten toch een aantal goede grappen in.

't Is me ook opgevallen dat ze het EINDE rondje weer terug veranderd hebben naar de ouderwetse ster. Ik vond het rondje persoonlijk mooier, maar ach. 't Is geen klacht, alleen een observatie. Het is ook nooit goed, hè? ;)

DatumTue Feb 24 14:53:40 2004

Reactie no. 8
NaamSuske En Wiske Fan
Leeftijd
Cijfer7
RecensieDe opzet van het album,leek goed tegaan,maar ik misde het Waarom en het uitwerken van de vijand.
Ben nu zijn naam al weer kwijt en dat is geen goed teken.
Juist op het moment dat je denkt,nu komt het,is het al het einde.
(Misde iets,maar is alleen moeilijk uit teleggen,percies wat.)
DatumMon Feb 23 12:44:35 2004

Reactie no. 7
Naamemmy
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieHallo lezers

Ik heb het verhaal gelezen en ik ben van mening dat het verhaal weer wat beter aan het worden is.

Ik verzamel de boeken en blijf ze kopen al is het alleen maar om de serie compleet te houden daar waar mijn vader ooit mee begonnen is wil ik mee door gaan. maar ik vind wel dat de verhalen niet zo leuk meer zijn als voorheen.
Wel merk ik dat het weer wat beter wordt. Ik vind het jammer dat suske en wiske heel veel met de tiijd zijn mee gegaan. Wat misschien ook niet anders kan en dat begrijp ik ook. met veel groeten emmy

DatumSun Feb 22 12:18:25 2004

Reactie no. 6
NaamPerry van Wesel
Leeftijd19
Cijfer9
RecensieDit is een geweldig album met een geweldig plot en goede tekening. Bovendien moeten mensen eens stoppen met het commentaar geven op Marc Verhagen. Ik vind persoonlijk dat hij het goed doet en bovendien mogen we blij zijn dat we nog nieuwe Suske en Wiske albums kunnen krijgen. Als Willy Vandersteen hetzelfde had besloten als Herge met Kuifje. Dan zaten we nu te vitten op Vandersteen
DatumSat Feb 21 22:48:40 2004

Reactie no. 5
NaamHans versluijs
Leeftijd34
Cijfer8
RecensieHet is ten eerste een verhaal met een onderwerp dat me zeer aanspreekt. Het verhaal wordt vlot verteld en er zit veel actie in. Verder ben ik van mening dat de tekeningen op dit moment per verhaal beter en beter worden. Een groot compliment voor het tekenwerk is dan ook op zijn plaats. Om een uitstekend te verdienen had er echter wat mij betreft een ietsje meer humor in het verhaal moeten zitten. De dromen van onze helden vond ik heel goed doordacht en schitterend uitgewerkt. De dubbele bodems waren ook weer ruimschoots aanwezig (wat ik altijd leuk vind om deze op te sporen).
Ik had lang naar dit album uitgekeken en het heeft me (gelukkig) absoluut niet teleurgesteld.
DatumSat Feb 21 21:01:47 2004

Reactie no. 4
NaamJan
Leeftijd25
Cijfer8
RecensieDe laatste jaren is het lezen van een Suske en Wiske album niet altijd een groot plezier geweest voor mij. Ik zag duidelijke veranderingen optreden sinds het album "Papa Razzi" en de verhalen werden naar mijn idee minder. Inmiddels zijn er 2 prima trilogieen verschenen, en heb ik aan Suske en Wiske-nieuwe stijl kunnen wennen.
Bij dit verhaal, met een wel weer erg typische S&W-titel, is er tog weer even de argwaan. Je leest over bespiedingen met camera's en dergelijke en dan is er toch weer de angst dat Marc Verhaegen over the top wil gaan.
Bij de eerste bladzijden van dit verhaal zat ik ook even met gemengde gevoelens te lezen. Uiteindelijk naarmate ik in het verhaal begon te komen begon ik me toch te vermaken. De gebeurtenissen zijn weer leuk uitgedacht, en de bijpersonages (Cervelle, Stoet en Haspel, Meugnee Treun) maken ook indruk. Bepaalde scenes waarin Lambik, Sidonia en Jerom dromen zijn ook leuk en bovendien goed voor het verhaal. Wellicht doen deze gebeurtenissen denken aan "De dromendiefstal" maar nog meer aan "De kunstkraker" waarin men bij het springen in (met name) abstracte schilderijen, in een fantasiewereld terecht kwam waar de meest onverwachte dingen gebeuren. Hoewel niet iedereen te spreken zal zijn over de huidige gang van zaken bespeur ik vooral het laatste jaar een stijgende lijn in het werk van Marc Verhaegen.
DatumSat Feb 21 20:25:48 2004

Reactie no. 3
NaamAien Hime
Leeftijd18
Cijfer7
RecensieEen van de betere albums sinds een tijdje, naar mijn mening. Het verhaal zit goed in elkaar en gaat niet te snel (iets wat ik wel vond bij de albums van bv. de vorige trilogie), de scenes zijn goed uitgewerkt en ik had nergens het idee gat het allemaal niet zo goed uitgedacht was. Ook is het leuk dat je pas gaandeweg in het verhaal ontdekt wat er nou eigenlijk aan de hand is, waardoor je wat meer meegetrokken wordt door het verhaal. Ook de bijpersonages zijn leuk uitgewerkt en hebben tenminste iets van een achtergrond.
Minpuntje vind ik echter wel de cover... Saai en geeft absoluut niet de toon van het verhaal aan.

Maar verder... Jup, een van de betere albums de laatste tijd! Ga zo door Marc! ^-^

DatumSat Feb 21 10:10:10 2004

Reactie no. 2
NaamRikki-Erik.nl
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieHet is een prachtig idee om over het actuele thema van onveiligheid een verhaal te schrijven. Is het inderdaad niet zo dat we onbewust bang worden gemaakt? In dit verhaal wordt dit gevoel opgeblazen en zit er een complete criminele organisatie achter. Het verhaal had tot zover een hoger punt van mij kunnen krijgen, was het niet zo dat dit kleine gegeven over een heel verhaal uitgerekt wordt. Het verhaal heeft een prima tempo, maar veel scene's voegen weinig toe. Dan komt daar bovenop dat sommige scene's aan elkaar geplakt lijken (moeilijk uit te leggen) wat dan samen het resultaat geeft van een mix fragmenten die samen een verhaal vormen. (het vloeiende is er uit!) Is dat zo gebeurd om er onderweg nog wat grappen in te moffelen? Over deze grappen gesproken, strook 97, 98 en 99 zijn behoorlijk flauw en te doorgedraafd. (De humor in de rest van het verhaal is klasse!!!)

Dat niet-vloeiende gevoel wordt alleen nog maar versterkt door enkele details; het melkkannetje in strook 58 is er net zo snel weer af als dat het erop staat, in strook 84 loopt Jean van het plateau af waarna hij in het volgende plaatje er weer geheel opstaat en in strook 96 remt de auto in een stad, waarna ze stil staat in een natuurgebied (okee, dat was alleen in de voorpublicatie zo). Tot zover klinkt het nog allemaal behoorlijk negatief, maar buiten dat vind ik het behoorlijk klasse dat je nog een boeiend verhaal kan schrijven terwijl er eigenlijk weinig 'verhaal' is. Het scenario is er dus van de ene kant beter op geworden - maar heeft dus meteen ook een slecht punt aan de andere kant. En dat is juist de reden waarom ik nu enorm ga uitkijken naar Paniek in Palermo. Waarschijnlijk wordt dat een verhaal met een prachtig scenario wat ook nog eens veel vertelt!

Erik Strijbos

DatumSun Jan 18 23:13:28 2004

Reactie no. 1
NaamTom Metdepenningen
Leeftijd17
Cijfer9
RecensieDe publicatie in de krant is voorbij, dus tijd voor een nieuwe recensie :-)

Toen ik het verhaal las dacht ik direct aan 2 filmen:
The matrix en The naked gun
The matrix tijdens het dromen stuk -- hun dromen worden beïnvloed en zijn dus niet meer vrij in hun doen en laten
The naked Gun tijdens het aanslag stuk -- door 1 commando wordt de gewone mens een koelbloedige moordenaar

deze gegevens, samen met wat actuele situaties (het onveiligheidsgevoel en op het einde de hilarische verwijzing naar de flitspalen :-P) en de lollige figuren Stoet en Haspel brengen het al tot een zalig verhaal.

voeg hierbij toe de humor van Marc; zowel visueel (het wiske in de PC :-D) als in de tekst (stoof het voor mijn part op met koeskoes en nogaballen!)) brengt de score op een 9 in totaal.

DatumThu Jan 15 12:46:48 2004