Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De kaperkoters


De kaperkoters Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De kaperkoters verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,18
Reactie no. 49
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieHoop doet leven: komt het toch nog goed? Weer een goed album van deze twee makers. Afgezien van het rommelige en voor mij onbegrijpelijke begin, storten we ons in een echt fijn verhaal dat ouderwetse spanning, romantiek en sfeer combineert. Het heeft een zweem van “the Pirates of the Caribbean” en een vleugje “Kleppende Klipper”. De laatste is een respectabel album en het is geen schande om daar je inspiratie uit te halen. We hebben hier met een verhaal te maken met veel plotwendingen en dat zich afspeelt in het verleden. Het is goed te zien dat het verhaal sec wordt verteld: er zijn weinig flauwe grappen en sommige humor is zelfs leuk: het boegbeeld van Sidonia is beslist treffend gekozen. Het dubbelspel van Beard werkt interessant. Zijn acties zijn bij tijd en wijlen zelfs angstaanjagend: de grot dichtschieten, de Zeewolf kelderen enzovoorts. Best spannend. De telekinese van Suske is een aardige vondst, hoewel het veel oplost. Jerom ligt er uit dus maken we Suske telekinetisch, echter het zou voor het immer vlakke personage Suske wel wat extra’s geven voor vervolgboeken. Gemiste kans. Onze personages zijn op dreef maar toch missen zij de kracht van weleer. Toch blijft het, ondanks enkele tekortkomingen een beter album van Gugt/ Morjeau. Hun kortverhalen hebben dikwijls meer kwaliteit dan de langere verhalen. Dit verhaal is de uitzondering op de regel.
Datumvrijdag 04 december 2020 22:57

Reactie no. 48
NaamInti
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieDit is overduidelijk geïnspireerd op de PIRATES OF THE CARIBBEAN filmserie, maar veel meer dan dat het ongeveer in dezelfde tijd afspeelt is er niets te vinden dat naar de films verwijst
Als Wiske zich als piraat verkleed, heeft ze ineens weer haar kapsel uit de Blauwe Reeks, iets wat 60 jaar geleden was. Dat wil zeggen: ze heeft krullend haar in haar nek, maar haar strikje zit nog steeds bovenop haar hoofd. Na dit verhaal gaat ze dat kapsel steeds meer dragen. Soms maar even, maar vaak een heel verhaal lang
Zoals eerder opgemerkt werd, wordt nergens de oorsprong van de vloeistof die Suske telekinetisch maakt uitgelegd. Jammer is ook dat het maar tijdelijk blijkt. Het was wel leuk geweest als Suske in latere verhalen in geval van nood zijn krachten gebruikte
Het kanon is totaal niet op z'n plaats in deze reeks. Het lijkt meer iets voor in een tekenfilmserie. De manier waarop het uit de berg komt, heeft dan weer iets weg van de schuilplaats van het spookschip uit DE KLEPPENDE KLIPPER
Datumvrijdag 25 januari 2019 11:29

Reactie no. 47
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieEen geweldig album die wat mij betreft een keerpunt betekend in de serie. Een goed verhaal, leuke humor en erg goede tekeningen
Datumzaterdag 8 juni 2013 08:58

Reactie no. 46
NaamZappa
Leeftijd48
Cijfer7
RecensiePrima verhaal. Barabas die surft via de teletijdmachine...en daar nieuwe vrienden aan overhoudt.
De piraten worden redelijk goed in beeld gebracht....en de decors zijn ook wel aardig, maar ik mis dat geheimzinnige van vroeger.
Inkleuring had wel wat frisser gemogen.
Suske die voorwerpen kan verplaatsten is zeker leuk bedacht....
Al met al geen verkeerd album.
Datumzondag 19 mei 2013 09:27

Reactie no. 45
Naamaxel
Leeftijd14
Cijfer5
Recensie-tekeningen: 1.5/2 soms kon het wel wat beter maat toch goed -verhaallijn: 2.5/5 redelijk zwak. en dan met die toverkrachten... FLAUW inneens waren ze er en kon hij geen poot meer verzetten maar hij kon erna dan toch wel vliegen ???!!! ? -orginaliteit: 0.5/1.5 schrijver te veel naar pirates of the carabien gezien ? ... -voorkant: 0.5/1 niet zo goed door dat kanon
aantrekkelijkheid (voorkant): 0.5/0.5
= 5.5 / 10 maar door het zwakke verhaal een 5 /10
Datumvrijdag 27 augustus 2010 15:08

Reactie no. 44
NaamRoelant
Leeftijd15
Cijfer6
Recensieik vond de "grap" van barabas misplaatst. en ook de tekeningen hadden beter gekunt. eerst had de zeewolf 2 masten dan weer 3 enzovoort ook vind ik het idee van de telekinese niet gepast. en wat zou een indiaans teken in een grot op een eiland in de carraïben doen? maar het is alleszins beter dan de voorgaande albums van de nieuwe tekenaars.
Datumdonderdag 25 maart 2010 19:17

Reactie no. 43
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer6
RecensieHet begin is matig, maar halverwege is het verhaal goed. Wiske heeft zowaar het haar ala de blauwe reeks.
Dat kanon op de berg vond ik een bedenksel van grote studio 100 gehalte. Jammer.
DatumFri Sep  7 11:45:14 2007

Reactie no. 42
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieDit album lijkt een heel klein beetje op de film: PIRATES OF THE CARIBBEAN deze film vond ik heel leuk en daarbij ook nog eens een suske en wiske die ik geweldig vond dit word een 10 jongens!
DatumThu Apr 26 15:01:47 2007

Reactie no. 41
NaamLuc
Leeftijd46
Cijfer8
RecensieZowaar een prima album, de beste S&W sinds tijden. Een degelijk en een spannend, zij het een eenvoudig verhaal dat lekker vlot leest met de nodige sfeer. De inspiratie ligt weliswaar voor de hand : Pirates of the Carrebian, maar de strip bevat voldoende eigen elementen. De grappen zijn goed geïntegreerd in het verhaal en de vele woordspelingen (ALDI te kaperen varen, Lord Davenport, e-meeuwtje) zijn zeer geslaagd. Het grapje van prof. Barabas en de telekinetische krachten van Suske hadden inderdaad nader verklaard moeten worden, maar dat kan de pret niet drukken. De tekeningen zijn beter verzorgd dan de vorige albums met prima kleuren, al komen enkele gelaatsuitdrukkingen nog vreemd over.
Een klassieker zoals “de Kleppende Klipper” is het natuurlijk niet, maar dat had ik ook niet verwacht. Zodoende krijgt dit album een 8 van mij.
DatumThu Mar 29 21:46:17 2007

Reactie no. 40
NaamBoudin
Leeftijd29
Cijfer2
RecensieHet album is flinterdun, en toch sleept het verhaal zich voort als een amechtige mastodont... Zoals eerder toegelicht, de telekinetische krachten van Suske zijn pathetisch en passen niet in een zeeroververhaal, maar het absolute dieptepunt van dit album (en van de reeks tot nu toe) is wel het beeld van Lambik die met een wezen als een slechte frank voor zich uit gromt: "Was Jerom maar hier!" Hoeveel meer geweld kan men een personage aandoen...
P.S. Piratenalbum? Is dat niet eerder iets als De Keizerkraker? :-)
DatumSat Mar 10 00:29:22 2007

Reactie no. 39
NaamKarst
Leeftijd25
Cijfer6
RecensieHad meer verwacht van dit album.
Er zijn in het verleden hele goede Piraten albums gemaakt [ De kleppende klipper, De geverniste zeerovers en het wat meer recente De komieke coco] , maar ik vind dat de makers het  zichzelf in dit album wel heel erg gemakkelijk hebben gemaakt met de telekinetische gave van Suske. Meerderen hebben het al voor mij gezegd, maar waar komt die pot opeens vandaan?
Had hem een toverdrankje laten drinken of er op zijn minst wat uitleg erbij gegeven.
Inderdaad klopt het gedrag van de prof niet. De altijd voorzichtige man gaat gewoon even met de teletijmachine op vakantie? Hij zou wel beter moeten weten.
Eigenlijk vind ik gewoon dat er wel wat meer spanning in het verhaal had mogen zitten. Laat een gemaskerde optreden of wat wendingen in het verhaal zitten.
Ook jammer dat er steeds ruzie is in het huis van Sidonia. Ze hoeven niet altijd dikke vrienden te zijn, maar dit is weer het uiterste.
Wat ik dan wel weer leuk vond waren de dolfijnen en de tom tom papegaai, dus krijgt het van mij net een voldoende.
DatumFri Mar  2 00:22:03 2007

Reactie no. 38
NaamJeroen Evert
Leeftijd30
Cijfer1
RecensieDe meeste bezoekers zijn erg positief over dit deel. Dit verbaast mij zéér ! Dit is vérreweg de Slechtste Suske & Wiske in tijden !
Het tekenwerk is ronduit waardeloos, De grappen zijn van het allerflauwste niveau, En de telekinetische krachten van Suske slaan echt nergens op !
Waar is het Niveau van vroeger gebleven !
DatumThu Feb 15 23:37:37 2007

Reactie no. 37
NaamJDH
Leeftijd21
Cijfer7
RecensieNet als menig ander stoorde ik me wel aan enkele punten in het verhaal zoals het vreemde gedrag van Barabas en de magie van Suske (als vervanging van de kracht van Jerom). Vooral meer inhoud miste ik bij de magie van Suske (waar komt het vandaan en wie heeft dat brouwsel gemaakt????)
De tekeningen zagen er over het algemeen wel goed uit (op enkele vreemde gezichtsuitdrukkingen van de hoofdrolspelers na, zoals wiske in strook 3). De inkleuring vond ik wel erg goed!!!
Het verhaal wel af en toe spannend te noemen maar toch had ik niet echt het gevoel dat het niet goed zou aflopen (zoals ik dat wel eens bij de oudere strips van Vandersteen en Geerts heb).
Alles liep wat mij betreft iets te veel op rolletjes om spanning te kunnen creeren (mede door de magie die alle problemen snel oploste.) Na de uitschakeling van Jerom had ik een slimme inventievere oplossing of foefje voor een probleem beter op zijn plaats gevonden. Wellicht een rol voor Tante Sidonia of misschien Wiske, die in dit avontuur iets te veel op de achtergrond bleef.
De bijrollen vond ik wel erg goed, vooral de papagaai TomTom vond ik komisch. En door de goede heldere verhaallijn verdient het voor mij een 7!!! (mede door de stijgende lijn die in de serie te bespeuren is)
DatumMon Feb  5 14:26:28 2007

Reactie no. 36
NaamJeroen de Munter
Leeftijd25
Cijfer8
RecensieFeitelijk is een '8' lichtjes overdreven voor dit album, maar ik bezie het dan ook als een schouderklopje voor de auteurs, die er voor het eerst sinds jaren ietwat in slagen de oude sfeer terug te brengen. Daar waar Marc Verhaeghen alles verpestte, kreeg dit duo de ondankbare taak om aan te sluiten bij Van der Steen of de betere Geerts. Langs de andere kant: erger dan MVH kon niet, waardoor dit duo lekker veel krediet krijgt. En kijk: ze maken er goed gebruik van. Weliswaar zijn de verhalen nog wat oppervlakkig en wat te gemakkelijk, als je ze vergelijkt met de prima gestructureerde en opgebouwde verhaallijnen van 'De gezanten van Mars' of 'De Toornige Tjiftjaf', deze keer IS er tenminste een verhaallijn. Geen zingende Jerom die Elvis imiteert of een Odfella die wat in de weg komt lopen of een naakte Lambik: neen terug de oude waarden in een nieuw kleedje. Dat daar dan wat 'rare' dingen instaan, wil ik momenteel nog door de vingers zien: zo vind ook ik het gedoe met Barabas maar raar, net zoals ik het jammer vind dat er magie aan te pas moet komen om Jerom te doen vergeten... nu was ik eens blij dat deze geen hoofdrol speelde door zijn absurde krachten te gebruiken, nu kwam er onverwachts magie aan te pas...beetje jammer.
Maar verder: het is een vrij beklijvend verhaal, mooi gekleurd etc.
Alleen is mijn vraag: hoe geraakte Wiske zo plots aan de lange haar?

Aan de auteurs: ik sta hier bekend als 1 van de grootste critici, en het feit dat ik jullie een 8 geef, mogen jullie gerust als een waardering voor jullie werk beschouwen. Nu nog dat 'kleine' stapje voorwaarts....

DatumThu Jan 18 14:01:37 2007

Reactie no. 35
NaamIngrid
Leeftijd18
Cijfer7
RecensieRedelijk verhaal, ik vond het verhaal zwak beginnen en de grap vond ik erg flauw en vind ik niet passen bij Barabas, en verwachte niet veel meer van het verhaal. het verhaal is wel leuk om te lezen en het leest vlot weg, maar door de telekinetische krachten van Suske redden ze zich te makkelijk uit bepaalde gevaren, het einde vond ik ook wat te simpel, jammer, de kaft beloofde veel goeds, een spannend verhaal, maar het is toch een redelijk verhaal en het zal bij mij niet na 1x lezen in de kast verdwijnen en vergeten worden.
DatumThu Jan 11 20:50:41 2007

Reactie no. 34
Naamnancy
Leeftijd29
Cijfer7
Recensievond de tekeningen wel mooi, het verhaal op zich was dan wel redelijk, behalve bepaalde stukken , zoals suske zijn krachten , die dan zo voor de hand liggen in het verhaal, en sidonia had beter meegeweest die kon ook voor een toffe wending gezorgd hebben, anders wel tof, maar wat meer spanning en onverwachte plots zouden leuk zijn
DatumSat Jan  6 10:12:18 2007

Reactie no. 33
NaamMichiel
Leeftijd17
Cijfer8
RecensieDe laatste jaren vond ik de suske en wiske reeks zeer mager. sinds lili natal heb ik eigenlijk geen topper meer gelezen. Toch begon Marc Verheagen iets sterker te worden met zijn verhalen, (paniek in palermo was eindelijk weer een beetje een verhaal). Toen verraad op de veluwe uitkwam leek de goede weg te zijn ingeslagen, maar drie maanden later was dat blije gevoel helemaal verdwenen toen de flierende fluiter uitkwam. Marc slot gelukkig in stijl af, want  de formidabele fantast was gewoon eindelijk weer eens een suske en wiske verhaal. De nieuwe tekenaars arriveerden en het ging met: het slapende goud, de blikkende blutser en de komieke klonen weer helemaal de verkeerde kant uit. Toch was er weer een lichtpuntje: de bange schieters zou ala texasrakkers worden. Het boek was idd heel wat beter dan zijn 3 voorgangers. Toen de nachtwachtbrigade ook al zeer goed leesbaar, en dan nu met de kaperkoters word ik weer blij verrast. Het boek leest makkelijk, betere afbeeldingen, en eindelijk had suske weer eens een hoodrol. Het terug in de tijd aspect maakte het verhaal compleet.
Toch vind ik het boek echt nog geen negen waard. Het verhaal wordt wel heel zwak ingeleid, en op het begin zijn detekeningen nog niet van het goeie niveau. Wiske ktrijgt te veel een bijrol in dit verhaal. Dan nog iets raars, Suske heeft ineens (sinds de nachtwachtbrigade) weer een zwarte broek en een kortig rood shirt. Terwijl we nu toch echt in de 21e eeuw zitte en de bruine broek en het losse rooiee shirt daar goed bij paste. Ik hoop dat de tekenaars dt toch weer verandere in de volgende delen.
Verder ben ik vol lof over de veel betere albums die er de laatste tijd worden gemaakt. Ik hoop dat de stijgende lijn wort doorgezet.
DatumFri Jan  5 01:35:32 2007

Reactie no. 32
NaamBert
Cijfer9
RecensieEen pareltje! Alleen die superkrachten van Suske waren er iets over.
DatumWed Jan  3 18:58:44 2007


Reactie no. 31
NaamKaj Peters
Leeftijd21
Cijfer8
RecensieEindelijk weer eens een album waarbij er een ouderwets '' spannend '' verhaal verteld wordt in een tot de verbeelding sprekende omgeving. Het niveau van Paul Geerts of Willy Vandersteen wordt niet gehaald, maar het komt toch wel enigzins in de buurt. In een volgend album hoop ik dat het plot net dat beetje extra aandacht krijgt en dat ze nou eindelijk eens elk vakje netjes inkleuren ( die witte achtergronden horen niet in een album dat maar eens per 5-6 maanden verschijnt )
DatumTue Jan  2 16:07:22 2007

Reactie no. 30
NaamGerard
Leeftijd22
Cijfer6
RecensieHet had een heel leuk verhaal kunnen worden en ik had me er ook erg op verheugd. De kaft deed een goed verhaal beloven, helaas werd het niet zo uitgewerkt. Het was daardoor een beetje een tegenvaller. Suske met zijn magische krachten was een beetje erg jammerlijk. Vandaar dat het slechts een zesje is geworden...
DatumThu Dec 28 01:58:00 2006

Reactie no. 29
Naamarco helmink
Leeftijd8
Cijfer10
RecensieIk vond het erg leuk. En kan niet wachten tot er weer een nieuwe uit komt.
DatumWed Dec 27 15:13:00 2006

Reactie no. 28
NaamMarc Ulemie
Leeftijd38
Cijfer6
RecensieNa een keigoed begin gaat het eerst helemaal bergaf. Er zitten weer veel te veel mensen in. Vooral de 1e helft is doorspekt met akelige kaperstypes die een opgelegd, aangeleerd soort sadisme of mededogen introduceren. Beter herarrangeren naar 25-42- tot 48-79-90-91-100 en dan verder. Laatste helft is prima. Leuke humor, spannende actie en verwikkeling van tegenstanders. De magische karcht van Suske is eigenlijk te gek en Jerom's actie is klassiek onbezorgd.
DatumMon Dec 25 14:03:40 2006

Reactie no. 27
NaamEli mellemans
Leeftijd16
Cijfer9
RecensieToch één van de betere albums.
En ook en geheel nieuw concept: op vakantie gaan met de teletijdsmachine, een bron voor nog vele verhalen waarschijnlijk.
Ook de sfeer was juist, ik had soms het gevoel (zonder overdrijven) dat ik er zelf bij was.
DatumFri Dec 22 18:52:50 2006

Reactie no. 26
NaamSarah
Leeftijd21
Cijfer6
RecensieIk vond het matig, met zowel positieve als negatieve puntjes.
Negatief was inderdaad met name het gemak waarmee Suske opeens telekinetische krachten kreeg. Waarom was daar een toverdrank? Hoe kwam die daar? Ik begrijp wel wat het doel in het verhaal was, Jerom met gemak werd weggewerkt terwijl Suske zijn rol meteen over kon nemen, want op deze manier blijf je iets meer in spanning. Maar dan moet er ook wel spanning worden gebracht in de manier waarop Suske het op weet te lossen, ipv dat er binnen enkele blaadjes een toverdrankje op hem valt.
Ook vond ik het karakter van Barabas nog steeds niet realistisch. Als hij daar regelmatig met vakantie komt, waarom missen ze hem dan niet vaker een tijdje? Het was toch altijd zo dat de tijd die iemand doorbrengt 'aan de andere kant' van de teletijdmachine, even lang is als de tijd die er in het heden verstrijkt, dus dan zou hij af en toe opeens een week moeten weg zijn.
Ook zijn 'grapje' is niet Barabas achtig.
En de zenuwtoeval van tante Sidonia was overdreven - normaal is ze binnen een paar uur weer oke. Ik vond dit een makkelijke manier om Sidonia weg te moffelen.
Ook de dolfijnen vond ik overbodig en bovendien idioot.
Daarbij vond ik dat de rastafari uit strook 43-46 er te veel 'stereotype neger' uit zag, van albums uit de jaren '50 vind ik dat best maar nu vind ik dat toch niet meer kunnen.
Positief was de inkleuring, die inderdaad mooi was.
Ook vond ik de humor in dit album weer op een wat meer volwassen niveau. Aldi willen te kaperen varen vond ik erg geslaagd, evenals de namen van de bijpersonen en de schepen.
Het blauwe-reeks-kapsel van Wiske vond ik een leuke kwinkslag erin.
Suske's oude broek vind ik beter dan de skate-broek, omdat deze tijdlozer is en de skatebroek is toch wat modegevoelig. Maar ik denk dat als zijn broek dan toch steeds verandert, hij het beste een spijkerbroek kan dragen - daar kan hij vast nog wel twintig jaar mee vooruit.
Al met al: het kon er mee door, maar het was nog lang niet pakkend.
DatumTue Dec 19 22:56:45 2006

Reactie no. 25
NaamJan P.
Leeftijd32
Cijfer7
RecensieTja, ik vind dit persoonlijk een van die verhalen die vlees noch visch zijn. De tekeningen worden steeds beter en ook het verhaal is behoorlijk goed, maar sommige dingen drukken voor mij toch wel de pret. Ten eerste vindt ik het verhaal niet echt helemaal 100% uitgewerkt, en dat heeft m.i. te maken met het beperkte aantal bladzijdes. Onze vrienden raken verzeild in een georganiseerde muiterij, dat uiteraard uit slechte bedoelingen tot stand is gekomen, Jerom wordt aanvankelijk uitgeschakelt, Suske krijgt telekinetische krachten en huppekee, zo slaan ze zich door dit verhaal. Nee, ik vind toch wel dat een goed Suske & Wiske-verhaal wat gedoseerder en beter uitgewerkt mag zijn. De avonturen op zee trekken mij altijd wel, daar mijn vader en 3 broers schipper waren, en ze zijn ook altijd wel geslaagd, maar dit vind ik toch een lichte teleurstelling. En Sidonia lijkt te zijn verbannen om thuis als een chagrijnig sloofje achter het fornuis te blijven. Het team lijkt nog steeds geen raad met haar te weten, en dat vind ik heel jammer. Ik vond Sidonia altijd een van de interressantste figuren met haar feministische houding en slimme oplossingen, nu loopt ze een beetje tegen iedereen te zeiken over dit en dat en dan laten de anderen haar maar achter. Ik had me toch wel een beter lot voor haar voorgesteld en vind dat een van de eerstvolgende avonturen daar maar eens verandering in moet brengen.
DatumMon Dec 18 00:02:25 2006

Reactie no. 24
NaamMarc
Leeftijd24
Cijfer7
RecensieZe kunnen het dan toch! Eindelijk eens een degelijk album met een redelijk goed verhaal dat niet aan elkaar gehaakt is met flauwe moppen.
De tekenstijl (zeker de hoofdpersonages) een beetje anders dan bij het vorige album vind ik. Iets beter, minder cartoonachtig waardoor het minder karikaturaal overkomt. De humor is in orde en de tekeningen zijn verder in orde en de inkleuring is wederom ten top.
Ik wilde eerst een 8/10 geven, maar professor Barabas die dergelijke 'grap' uithaalt vond ik wat flauwtjes.
Vond het wel tof dat Sidonia met haar sloffen van weleer rondliep en dat ze nog eens na een hysterische zenuwaanval, een mosterdvoetbad nodig had.
Als ze dergelijke verhalen blijven maken kan het wel eens terug goed komen met Sus en Wis. Klassiekers zoals we ze kennen van Ome Willy en Nonkel Paul zullen er niet direct aan zitten komen, maar met het niveau van De Kaperkoters kan ik leven.
DatumSat Dec 16 17:35:16 2006

Reactie no. 23
NaamJoey
Leeftijd15
Cijfer4
RecensieHet enigste wat leuk aan dit album is, is de cover. Ik vind het geen sterk verhaal, en de tekeningen hebben er ook wel beter uit gezien. Ook ontzettend jammer dat ze weer langzamerhand teruggaan naar de oude Suske en Wiske, met Suske in een zwarte broek, inplaats van die lichtbruine broek. De verhalen begonnen juist een beetje moderner te worden toen Wiske de schaar in haar mouwen had gezet. De verhalen worden steeds oubolliger, vergezelt van slechte moderne grappen. Studio Vandersteen mag wel weer wat meer tijd gaan besteden aan een goed album.
DatumFri Dec 15 23:34:40 2006

Reactie no. 22
Naamherman
Leeftijd15
Cijfer7
Recensieheel leuk verhaal met veel goeie humor mooi tekeningen maar toch ook irritaties zoals dat suske weer zijn ouwe broek aan heeft die hem in deze tijd voor geen meter lijkt. de covertekening is ook slechy want het grote kanon staat er belachelijk op. Sidonia is wel weer wat beter getekend maar dat is nog steeds onder de maat. het had beter gekund maar een 7 is ook goed.
DatumFri Dec 15 15:36:30 2006

Reactie no. 21
NaamYves
Leeftijd25
Cijfer5
RecensieDe tekeningen gaan er erg op vooruit de laatste tijd, maar op grond van het verhaal moet ik toch een vijf geven.
Ik heb twee grote problemen met het verhaal. Ten eerste het gemak waarmee Suske en Wiske zich bij een kapersbende aansluiten. Dit waren echt niet altijd lievertjes, het was eigenlijk gewoon gedoogde piraterij. Dat in dit verhaal nou toevallig de Engelse militair de schurk blijkt te zijn, kan niet als vergoeilijking aangevoerd worden. Dit was in het begin nog niet bekend bij S&W. Wat dit gebrek aan enige morele verantwoordelijkheid nog een beetje goedmaakte was de enigszins subtiele afwijzing van de doodstraf op het einde van het verhaal.
Tweede punt van kritiek betreft Super-Suske. Waarom o waarom doen de schrijvers veel moeite om Jerom uit het verhaal te schrijven, om vervolgens Suske alles te laten doen wat Jerom normaal gedaan zou hebben (rotsen verplaatsen, schepen optillen e.d.)? Had dan gewoon Jerom erin gelaten en de vrijgekomen ruimte gebruikt om het verhaal wat dieper uit te werken.
Dus: op het cosmetische vlak gaat het vooruit, maar de verhalen en karakters zijn zeer slecht uitgewerkt en niet doordacht genoeg, naar mijn mening.
DatumFri Dec 15 13:42:07 2006

Reactie no. 20
NaamKyle
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieGeweldig verhaal, Luc en Peter gaan zienderogen vooruit!
Het slapende goud was dan een afknapper, maar wat wil je voor een eerste album?
Nee werkelijk goed album, een puntje echter: Telekinese? Niet echt iets wat bij Suske en Wiske past.
Anyway, goed album. :)
DatumThu Dec 14 20:05:43 2006

Reactie no. 19
NaamBarry
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieDe beste S&W van Van Gucht en Morjaeu tot nu toe.
Leuk verhaal, mooie tekeningen en ik schoot zowaar een aantal keren echt in de lach door een aantal grappige opmerkingen. Toch ook een aantal minpunten zoals bijvoorbeeld de krachten van Suske (wel erg makkelijke oplossing en bovendien niet goed uitgemerkt), maar desalniettemin een meer dan prima album.
DatumWed Dec 13 21:51:06 2006

Reactie no. 18
NaamLeander Zimmerman
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieAls het kon had ik een zeven en een half gegeven, omdat het verhaal inderdaad wat oppervlakkig is. Het leest daardoor wel lekker vlot weg, maar het stelen van de pannen door Barabas en de toverdrank van Suske hadden wel mogen worden toegelicht. Verder zetten de makers met de tekeningen en de grappen de stijgende lijn door die was begonnen met het vorige album. Complimenten!
DatumWed Dec 13 19:31:43 2006

Reactie no. 17
Naammarissa Steinmetz
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieIk vond dit een hele leuk album leest leuk weg en ik vind ze ook mooi getekend, ik hoop dat jullie zo door gaan en veel succes toegewenst daarom krijgen jullie een punt erbij omdat jullie heel erg jullie best doen!
DatumMon Dec 11 20:17:07 2006

Reactie no. 16
NaamRuben
Leeftijd24
Cijfer7
RecensieHet meeste over dit album is reeds correct besproken in de vorige recensies, zo is de inkleuring voor mij echt heel mooi, leest het verhaal vlot weg maar is er te weinig achtergrond en zijn sommige karakters echt niet op punt. Barabas die als grapje de koelkast leeghaalt klopt echt wel helemaal niet. Positief punt blijft de stijgende lijn van het karakter van Lambik, hij is terug de zelfingenomen man, voor wie zijn vrienden echt het belangrijkste zijn (hoewel hij dat in de vorige albums TE veel vergat). De grappen zijn ook geslaagd. Ik heb echter geen acht maar een zeven gegeven omdat ik vind dat het verlies van Jerom te gemakkelijk wordt gecompenseerd. Jerom is uitgeschakeld en dan verwacht je inventiviteit van de helden om alles tot een goed einde te brengen. Maar nee, Jerom wordt simpelweg vervangen door Suske. Nogal flauwtjes, dan laat je Jerom er beter zelf wel in, me dunkt. Al bij al, de stijgende lijn blijft. Op naar de volgende
DatumMon Dec 11 11:43:08 2006

Reactie no. 15
NaamHenk
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieDit album is weer een stapje vooruit. Op het slechte begin na zijn de tekeningen een stuk beter geworden en ook de inkleuring is verbeterd. De humor is niet langer flauw en overheersend en het verhaal zelf kent ook weer wat meer diepgang. Maar er zijn ook grote minpunten. Vooral de magische krachten van Suske zijn niet overtuigend. Hij krijgt ze heel makkelijk en houdt ze vervolgens het hele verhaal. Hierdoor wordt elke moeilijke situatie eenvoudig opgelost door zijn magische krachten en niet door een list of een andere slimme actie. Ook het gedrag van Barabas in het begin is weinig overtuigend. Kortom een stapje vooruit, maar nog lang niet op niveau.
DatumSun Dec 10 17:51:11 2006

Reactie no. 14
Naamwillem de vries
Leeftijd38
Cijfer4
RecensieNa een goede stijgende lijn zijn we weer terug bij af. Veel tekeningen zijn slecht in verhouding getekent. Het lijkt wel dat suske en wiske envoorla sidonia  korter zijn geworden. We zitten weer op het niveau van het slapende goud. Het enigste lichtpuntje is dat het verhaal nog niet eens zo slecht is.
DatumSun Dec 10 11:22:48 2006

Reactie no. 13
Naamesteban
Leeftijd24
Cijfer7
RecensieHet werd al vermeld, dit team zit absoluut op de goeie weg.  Echt wel!  Dit is het beste wat Sus en Wis is overkomen sinds Paul Geerts.  Maar aan die scenario's moet nog héél wat gewerkt worden.  Als je Vandersteen of (de betere) Geerts albums in handen neemt heb je na een veertigtal pagina's de indruk dat je héél wat achter de kiezen hebt.
Hier blijft het allemaal nog wat oppervlakkig en magertjes.  Er is nooit sprake van een stevige opbouw of achtergrond. Ook de dialogen zijn inhoudelijk ook niet zo interessant en gebeurtenissen nemen zomaar plaats zonder dat het enige steek houd. Daardoor lezen deze albums als vermakelijke, maar weinig memorabele vluggertjes.  Er is ook geen plaats meer voor enige diepgang, een stevig verhaal en vooral -héél jammer trouwens- de fijne karakters van de hoofdpersonages. Wérk daar aub toch wat aan, smeek ik.
Als de karakters terug goed in hun vel zitten, ze terug de nodige aandacht krijgen en dat ook invloed heeft op het verhaal én een deftig scenario, dan zitten we helemaal goed.
DatumSun Dec 10 01:45:07 2006

Reactie no. 12
NaamRaymond van Bruggen
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieDit is zeker 1 van de betere albums van de laatste tijd, maar toch blijft het verhaal te oppervlakkig. Zeker het 'toverdrankje' van Suske had voor mij absoluut niet gehoeven, tenzij het veel beter was uitgediept hoe en door wie dat drankje was gemaakt. Nu neemt Suske een drankje en verricht daarna de ene naar de andere heldendaad. Het komt zo niet goed over op me.
De sfeer/ entourage is duidelijk een heel positief punt in dit album. De tekeningen zijn goed en daarom krijgt de lezer ook het gevoel  echt in een andere tijd te zijn beland. Prima.
De humor is ook verbeterd en dat is een goede zaak. Vooral de karakters van 'Lambik' en 'Sidonia' zijn ouderwets goed uitgewerkt. Dat kan ik overigens niet zeggen van Barabas. De anders zo voorzichtige (en wijze) professor gaat nu zomaar even helpen, via de teletijdmachine, in een andere tijd bij andere mensen waarvan hij ze eigenlijk helemaal niet kent en dus ook niet weet of ze betrouwbaar zijn. Als ik de plus- en minpunten tegen elkaar afweeg kom ik op een 7 als eindcijfer. Een redelijk goed album, maar kan zich niet meten met de piratenklassieker "De klepperende Klipper". Op zich geen schande, want dat was 1 van de betere albums ooit. Ik denk persoonlijk dat m.n. de verhaallijnen nog beter uitgewerkt kunnen worden. Met de tekeningen en de humor zit het nu wel goed.
DatumSun Dec 10 00:11:22 2006

Reactie no. 11
NaamAien Hime
Leeftijd21
Cijfer8
RecensieEen van de beste S&W albums van de afgelopen jaren, naar mijn mening. De personages komen goed over en het verhaal zit goed in elkaar. De extra personages zijn niet storend zoals nog al wel eens voor kwam maar waren vrij goed uitgedacht. De humor was ook eindelijk voor het grootste deel echt leuk en niet flauw.
Ga zo door!
DatumSat Dec  9 23:15:05 2006

Reactie no. 10
Naampeter
Leeftijd28
Cijfer7
RecensieEindelijk weer een waardig verhaal van Suske en Wiske. Het begin is nog erg zwak en ongeloofwaardig (Barabas die de koelkast leeg heeft gegeten als grapje...), maar vanaf het moment dat ze bij de kapers zijn is het een sfeervol en goed verhaal. Goede verhaallijn, duidelijk begin, doel en eind en redelijke tekeningen. Er zitten een heel stel fantastische grappen in (ALDI ter kaperen varen vond ik werelds gevonden), maar de makers moeten wel uitkijken dat ze niet doorslaan!
Kortom: de schrijvers zijn op de goede weg en ik kijk nu al uit naar het volgende album om te zien of ze de stijgende lijn kunnen vasthouden!
DatumSat Dec  9 17:58:52 2006

Reactie no. 9
NaamJeroen
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieDit verhaal is al iets beter dan het vorige en stukken beter de de bangeschieters. Leuk dat sidonia terug sloefen aan heeft, zo lijkt ze weer meer op de huismoeder die ze in de jaren 40/50 speelde. Ook haar gezicht lukt beter en beter op haar oorspronkelijke gezicht te lijken. Ik heb voor het eerst in lange tijd weer echt hard moeten lachen met de grappen die er in stonden.
Het is alleen zo spijtig dat er zo weinig tekst is en dat de strip zo dun is. Hierdoor kan het verhaal nooit goed uitgewerkt worden.
DatumSat Dec  9 14:51:47 2006

Reactie no. 8
NaamCliff
Leeftijd21
Cijfer5
RecensieIets minder positieve tonen van deze kant. Sommige dingen zoals de kleuren zijn idd alleraardigst. Ook wel fijn dat de grappen steeds weer wat subtieler worden en het verhaal van de serieuzere. Allemaal prima ontwikkelingen, maar ik vind de uitwerking verder nogal te wensen overlaten.
Suske die maar even een potje ontdekt met mysterieuze krachten zodat hij alles aankan, een enorme draakachtige machine in een berg die er zomaar eventjes is? Waarom hebben deze elementen geen fatsoenlijke achtergrond? Het springt zomaar even het verhaal in zonder verder ook maar enige uitleg. Waarom gaan onze vrienden zomaar mee met die kapers? En Barabas, toch altijd een serieus professor is zomaar even met vakantie in de teletijdmachine. Er mag aan het verhaal toch nog wel even gesleuteld worden hoor.
En waarom is er zovaak ruzie bij Sidonia thuis? Zowat iedere S&Wverhaal begint er tegenwoordig mee. Zijn ze er allemaal overspannen ofzo, want er wordt daar nogal heftig gereageerd op elkaar.
Ook mag er gerust wat minder overbodige computereffecten worden toegevoegd van mij. Al die bordjes met comic sans MS, de outerglows die er nogal overbodig veel inzitten en de intro met de gejatte plaatjes op de achtergrond.
Vooruit, een 5 voor de mooie kleuren en die hier en daar geslaagde grapjes.
DatumSat Dec  9 09:16:18 2006

Reactie no. 7
NaamAngel Dominguez
Leeftijd30
Cijfer8
RecensiePrachtig getekend. Goed verhaal. Leuke personages...ja dat moet ik toegeven. Ik heb alleen niet het idee dat ik een Suske en Wiske verhaal aan het lezen ben. Ik heb het idee dat ik een totaal andere stripserie aan het lezen. Ja, de figuurtjes lijken op Suske,  Wiske, Tante Sidonia, Lambik en Jerom, maar zijn het voor mijn gevoel niet. Hier en daar zijn een paar karaktertrekjes van de oorspronkelijke personages te zien. Een Lambik die denkt dat hij de slimste is, een Sidonia die hysterisch wordt bij het zien van geheimzinnige gebeurtenissen.
Maar met alle respect....dit is voor mij geen Suske en Wiske. Het is een leuk en goed getekend verhaal. Anders had ik geen acht gegeven. Met de kanttekening dat dit verhaal het niet haalt  bij 'De Geverniste Zeerovers' en 'De Kleppende Klipper'. Die zijn gewoon te goed. Willy Vandersteen overtref je niet.
DatumFri Dec  8 21:21:28 2006

Reactie no. 6
NaamErik Strijbos
Leeftijd22
Cijfer9
RecensieIk wilde eigenlijk een 8 geven, maar de inkleuring is zo enorm sfeervol! Enorme complimenten voor de inkleuring dus!
Daarnaast complimenten voor de studio, ze zijn eindelijk op niveau. De karakters komen nu goed overeen met wat het moet zijn. Scenario is in orde, lekker tempo.
De tekeningen, met name de eerste bladzijden zijn heel goed! Daarna loopt de kwaliteit wat terug. Dan heb ik wederom geen problemen met de decors, maar met de manier waarop de hoofdpersonen zijn getekend. Is Dirk Stallaert niet de ideale persoon voor het tekenen van de figuurtjes?
Gezien dat ene puntje commentaar is het dus aardig in orde, proficiat aan de studio!
DatumFri Dec  8 18:07:27 2006

Reactie no. 5
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieHet enige minpuntje dat ik kan bedenken zijn in het begin de tekeningen en misschien ook de speciale krachten van Suske.Voor de rest vond ik dit album zeer leuk.Het zal ongetwijfelt één van mijn favoriete albums zijn en blijven.Doe zo verder en jullie krijgen nog enkele tienen van mij.
DatumFri Dec  8 16:04:26 2006

Reactie no. 4
NaamHarmen
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieEen heel goed album, alweer een verbetering. Aan het begin moet nog wat gewerkt worden en ook aan de tekeningen. Al zie ik daar ook verbeteringen in, vooral de wat dunnere lijntjes van de inkting. Ik ben benieuwd of het volgende album weer een verbetering is...
DatumFri Dec  8 15:46:14 2006

Reactie no. 3
NaamAlain Stienen
Leeftijd41
Cijfer9
RecensieHet cover zag er al goed uit! Iets wat me al hopen liet, dat het verhaal ook goed zou worden!
Werd mijn hoop waar?
JA!
Eindelijk, zou men zeggen! Echter... sinds De Bangeschieters is het nieuwe gespan, Morjeau/van Gucht, al goed bezig! De verhalen zitten, qua humor en vertellijn, steeds beter in elkaar en ook de de tekeningen stralen steeds meer sfeer uit en gaan in richting, dat wat Verhaegen, Geerts en natuurlijk de meester Vandersteen gepresteerd hebben en waarin ze uitgeblonken hebben!
De inspiratie voor dit verhaal hoeft men niet ver te zoeken, want dit jaar was de grote blockbuster in de bioscopen het tweede deel van "The Pirates of the Carribean" en de Suske en Wiske-reeks moet het steeds hebben van de actualiteit en daarbij komt, dat het nieuwe gespan de achtergrond voor hun verhalen zoekt uit de Suske en Wiske-verhalen uit de jaren 50/60 en dat is in dit geval het verhaal De Kleppende Klipper!!!
Combineert men deze gegevens los met elkaar, zo krijgt men dit verhaal als het ware voor ogen!
Het verhaal leest zich lekker weg en wordt nauwelijks onderbroken door (flauwe) grappen, die met het verhaal zelf niets te doen hebben!
De tekeningen zelf, mochten een tikkel gedetailleerder kunnen zijn, daarmee ze meer sfeer uit kunnen ademen en dan heb je Suske en Wiske-verhalen, zoals ze sinds Paniek in Palermo, Verraad op de Veluwe, maar ook sinds Angst op de Amsterdam, De Rino-Ramp, en natuurlijk De Ringelingschat, Het Spaanse Spook, en De Apekermis niet meer ( vaak ) te lezen geweest zijn!
DatumFri Dec 8 00:19:31 2006

Reactie no. 2
Naamvincent
Leeftijd13
Cijfer10
Recensieleuk verhaal, vooral met de papegaai, het vuurkanon, jerom met 'flipper', barabas en de telekinese
DatumThu Dec 7 18:46:01 2006

Reactie no. 1
NaamSilke
Cijfer9
RecensieT'is een mooi album, vooral de krachten van Suske zijn cool!
DatumWed Dec 6 10:27:26 2006