Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De krasse Kroko


De krasse Kroko Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De krasse Kroko verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,55

Reactie no. 47
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer3
RecensieDe kinderachtigheid van de Tinkan zetten we rustig nog even voort. Een album vol meligheid waar de makers zelf ongetwijfeld zeer om hun eigen lolligheid hebben kunnen vermaken. De flauwe tekstgrappen halen een dieptepunt. Het commentaar leveren op alles aan de hand van extra tekstblokjes is ook van een “kijk-eens-hoe-leuk-ik-ben” niveau. Natuurlijk komt dit tot meest in uitdrukking van een vervelende Lambik ( die in stroom 29 voor licht zorgt…) maar ook de rest kan er wat van. Het krampachtige leuk doen wordt zo vervelend dat je niet eens in het verhaal komt. Het nut om Geerts en Vandersteen in het verhaal te verwerken ontgaat mij volledig en ze zijn absoluut niet leuk. Zelfs de krachttermen zijn kinds “Klops” en “klabberdabeng”. Kinderen vinden dit leuk ( zie recensies) en als het de bedoeling was van ons olijke duo om het gros van je oude lezers van je te vervreemden dan is het daar in geslaagd.
Datumvrijdag 04 december 2020 23:00

Reactie no. 46
NaamInti
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieGeen onaardig verhaal, maar de flauwe grappen (vooral die in het begin) hoefden niet zo
Een pratende kangoeroe is met een hengel in de weer. Sinds wanneer eten kangoeroes vis?
Goeroe blijkt een vermomde Sidonia te zijn. Dat doet heel erg denken aan haar vermomming als beer op sokken in BIBBERGOUD. Hier wordt naast sokken ook een hoedje gedragen
De krokodillen blijken betoverde mensen te zijn. Toch is er iets vreemds op te merken. Jerom had als Sjakosj de hele tijd zijn ogen open. In alle vorige verhalen waarin hij in een dier veranderde, had Jerom net als altijd zijn ogen dicht
Kooka blijkt de geest van Willy Vandersteen te zijn. Dat was afgaande op z'n kledij en sommige uitspraken eigenlijk al bij het begin duidelijk. En de reden waarvoor Geerts hem opriep, is eigenlijk nogal dom te noemen
Datummaandag 11 maart 2019 19:00

Reactie no. 45
NaamRobin
Leeftijd14
Cijfer8
Recensieleuk verhaal, leuke tekeningen, een leuk album dus het verhaal dat Paul Geerts ontvoerd wordt en Willy Vandersteen als ziel in een vogel is ontzettend leuk. LEUK VERHAAL DUS!
Datumwoensdag 02 december 2015 08:51

Reactie no. 44
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer7
Recensieik had meer van dit verhaal verwacht bij het zien van de cover, die ik trouwens al te erg opgepropt vindt. en dat jerom naar een conferentie gaat voor mensen die hun ogen gesloten houden vind ik ook slecht, Peter van Gucht had wel een betere reden kunnen bedenken dat jerom en sidonialater zouden komen. en dat jerom en sidonia met de RVD (voertuig uit het rijmende paard) komen vind ik ook onzin. want het rijmende paard was wel ongeveer 200 albums eerder, het was logischer als ze met de gyronef zouden komen. en verder is de strip nog vol gepropt met flauwe grappen. maar omdat ik het verhaal wel goed vind en de tekeningen erg mooi vind geef ik een 7!!!
Datumzondag 26 december 2010 17:02

Reactie no. 43
Naamaxel
Leeftijd14
Cijfer7
Recensietekeningen: 1.5/2
verhaallijn: 3/5 redelijk mager van inhoud
orginaliteit: 1/1
voorkant: 1.5/1.5 perfect alles weergegenve
n aantrekkelijkheid (voorkant): 0.5/0.5
= 7.5 / 10
nu word het moeilijk ...
Ik geef een zeven door de magere inhoud
Datumzondag 29 augustus 2010 10:31

Reactie no. 42
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer9
Recensienou,best een goed verhaal als ze in dat land zijn daarvoor is het hopeloos.
de cover 10
verhaal 7
tekeningen 8
Datumzondag 6 september 2009 19:48

Reactie no. 41
NaamThom
Leeftijd12
Cijfer9
Recensieik vind dit een supergoed album een mooi eerbetoon aan paul geerts
Datumwoensdag 19 augustus 2009 13:21

Reactie no. 40
NaamIngrid
Leeftijd21
Cijfer6
RecensieHet verhaal zit te vol met flauwe grappen. Ik heb om geen enkele grap gelachen. Het verhaal is simpel bedacht maar wel redelijk uitgewerkt, bij het zien van de kaft verwachtte ik meer van het verhaal.
De tekeningen zijn in orde, veel details in de decors, maar Jerom vind ik lelijk getekend en de verhoudingen kloppen soms niet helemaal. Ik mis toch wel het ''suske en wiske gevoel'' bij de albums van dit nieuwe duo.
Datumwoensdag 24 juni 2009 23:10

Reactie no. 39
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer4
RecensieHij is in ieder geval wat beter dan zijn voorganger 'De tikkende tinkan' Maar een voldoende geven voor dit album is niet terecht. Dat eerbetoon in het verhaal oogt leuk maar de gedachte er achter is weer erg simpel. Het album is daarbij erg kinderachtig getekend en voor de volwassen liefhebber van de strip niet echt uitdagend meer.
Datummaandag 12 januari 2009 15:15

Reactie no. 38
NaamAndrew
Leeftijd16
Cijfer8
RecensieLeuk bedacht om W.Vandersteen en P.Geerts in de strip  te verwerken. Verhaal is Goed!
Datumvrijdag 14 maart 2008 13:55

Reactie no. 37
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer2
RecensieEen eerbetoon aan Geerts en indirect. Vandersteen.... ik heb het alleen niet kunnen ontdekken waar ze precies beginnen met de eerbetoon.
De strip is ronduit slecht en het niveau is niet eens meer kleuter maar peuter!
Sidonia die snel even een kangaroe-pak in elkaar naait in de wildernis is de beste grap die ik kon vinden in dit album.
Wanneer ruilt de familie Vandersteen het tekenduo in voor een waardige opvolger?
DatumFri Sep  7 11:52:03 2007

Reactie no. 36
NaamKarst
Leeftijd25
Cijfer7
RecensieIk vond dit wel een aardig album.
Het heeft een redelijk spannend verhaal en ik vind vooral de Australische omgeving heel mooi getekent.

Er zitten inderdaad wel erg veel grappen in het album en sommige storen mij echt [ Ze hebben hun terrasdeur open laten staan, dus gemakkelijk, dat vond de scenarist ook, en gelukkig schrijft het scenario voor dat er op dat moment een tak voorbijdrijft, erg flauw allebei ] en sommige vind ik best wel leuk [Het inzoomen op Paul Geerts en de verwijzing naar Expeditie Robinson] .

Het verhaal stelt op zich niet zoveel voor en ook het idee dat Paul Geerts aan de geest van Vandersteen gaat vragen of die zijn werk goed heeft voortgezet is een beetje onnozel.
Als Paul Geerts echt zou willen weten of die het goed heeft gedaan zou hij gewoon naar de resencies op deze site kunnen kijken voor het antwoord. Daar blijkt toch uit dat de meeste zijn verhalen erg goed vinden en dat ze hem graag als tekenaar terug zou willen hebben als dat kon.
Daar heeft hij geen geest voor nodig.

Enne ligt het aan mij of is die verklaring van Sidonia voor haar kangaroo pak niet een beetje vergezocht?
Als ze dan toch een gemaskerde in het verhaal willen laat het er dan eentje zijn die ook nog een beetje spanning erin brengt zoals de gemaskerde in ,, De dolle musketiers of De Sissende Sampan.
Dit was gewoon een beetje opvulling, volgens mij.
Gelukkig bleek de vermomming van de parkwachter wel goed gevonden.

DatumWed Aug 15 01:12:23 2007

Reactie no. 35
Naamgerhard burgers
Leeftijd40
Cijfer4
RecensieIk vind het een langdradig verhaal, maar waar ik mij het meest aan stoor is het karakter van Lambik dat veranderd is. Ook het hoofd is veranderd, steeds een vreemde glomlach en gesloten ogen. Het moet een eigenwijze en soms kinderlijke man zijn, maar het is een overdreven,  achterlijke man geworden. Ook was Lambik vroeger  wel eens rustig, zit wel eens een krant te lezen etc. een stoicijns karakter, en dat zie ik niet meer terug.  Vind ik erg. Lees bijvoorbeeld eens de blinkende boemerang, dat is pas de echte Lambik zoals ik hem wil zien, en velen met mij neem ik aan. eenvoudige doch doeltreffende opmerkingen", bijvoorbeeld als hij in de blinkende boemerang bij de kanibalen zit en men hem gaat vereren wegens zijn kale kop. Lambik vraagt: waaraan heb ik deze eer te danken? de kanibaal antwoord: Door Uw haar. Lambik antwoord: "Heb ik haar?" enz enz. Maar zoals hij nu neergezet wordt is het een Manische man. Verander hem alstublieft terug en ik ben tevree...
DatumThu Aug  2 00:29:21 2007

Reactie no. 34
NaamPeter de Jong
Leeftijd25
Cijfer3
RecensieBen niet zo'n kenner misschien. Maar ik kan me niet herinneren dat er eerder gebruik gemaakt werd van die 'flauwe geintjes' zoals de rewind, vouwen van een tekstballon en dat die grap 'gelukkig dat het scenario een tak voorschrijft'. Sorry hoor maar dit ben ik echt niet gewend!
Zonde van het tekenwerk en het eigenlijke script. Al de flauwe geintjes waren helemaal niet nodig geweest... ze brengen het alleen maar naar beneden. Het haalt het niveau zo naar beneden...
DatumWed Jul 11 20:52:42 2007

Reactie no. 33
NaamFlip
Leeftijd30
Cijfer1
RecensieIk heb het gewoon na een viertal bladzijden weg moeten leggen want het werd te nat van mijn grote, droevige tranen! De kaft vond ik nog wel aardig, en dat het hoogglans is, maakt me ook niet uit, maar het verhaal, de 'grappen', en het aanhalen van de twee grootmeesters is gewoon TE genant! Ik zal wel niet meer in de doelgroep vallen met mijn leeftijd, maar die tekeningen ook; ze zijn veel te cartoonesk. Mag het wat realistischer? Ik verlang naar de oude verhalen, die nog spannend waren, onvoorspelbaar en mooi getekend. Paul, wil je het nog één keer voor doen? Een goede raad: het gaat niet om de kwantiteit, studiobazen, maar om de KWALITEIT!!!
DatumTue Jul  3 11:08:12 2007

Reactie no. 32
NaamJoep Cornelissen
Leeftijd12
Cijfer6
RecensieNiet echt waar voor je prijs. Het kost €4.50 omdat het album een gladde kaft heeft (€0.51 duurder). De grappen zijn niet echt leuk en als ze zeggen dat de tekenaar iets had moeten doen of dat rewind of dat vond de secenarist (of iets dergelijks)... Het zijn geen leuke grappen en de oude(re) albums waren leuker en geloofwaardiger.
DatumTue Jun 26 18:07:35 2007

Reactie no. 31
NaamCliff
Leeftijd21
Cijfer6
RecensieHoewel ik voor het eerst in maanden weer om een S&W moest lachen bekroop me ook wel het nare gevoel dat dit wel eens het maximaal haalbare zou kunnen zijn van het nieuwe team.

De tekeningen op zich zijn aardig. Het is nog steeds geen Willy of Paul maar een tekenaar hoeft voor mij ook niet persé compleet in de stijl van zijn voorganger te tekenen. Wel moet ik zeggen dat ik de inkleuring op sommige momenten echt afzichtelijk vind. Alsof ze het kleurverloop voor het eerst hebben uitgevonden wordt het overal toegepast, en ook vooral op plekken waar het niet nodig is. Het zal allicht een kwestie zijn van persoonlijke smaak maar ik vind het erg lelijk.
Het verhaal is ook wel ok, en zeker fijn in vergelijking met enkele voorgaande verhalen (met de Kaperkoters als ultiem dieptepunt). Maar ik heb ook weer het gevoel dat er meer in had kunnen zitten. De basis is goed, maar het wordt te weinig uitgediept. Dat valt niet alleen te verwijten aan het minder wordende aantal bladzijdes, maar ook aan de manier waarop deze in worden ingevuld.
De humor varieert van écht grappig tot irritant flauw. Het ergste is nog wel dat de mensen die dit album gemaakt hebben lijken te denken dat als je veel van iets goeds erin stopt dat het dan automatisch nog beter wordt. Less is more en in deze S&W staat het gewoon té bomvol met grappen en grollen. Sterker nog, er kon geen strook voorbijgaan voor er weer eentje opdook. Op die manier neem je de karakters en het verhaal niet serieus meer, en dat verpest eigenlijk ook wel de potentie die dit album had. Ook al zijn sommige grapjes nog zo leuk.
De karakters beginnen steeds meer zichzelf te worden. Dit is volgens mij het eerste verhaal waarin Sidonia in meer dan 2 plaatjes voorkwam en niet constant verschrikkelijk chaggerijnig was? Heel goed hoor! Ook Lambik is weer helemaal terug de oude, al blijft hij wel de enige die alles overeind lijkt te houden. Ik vind het jammer dat de 2 karakters waar de hele serie om draait, Suske en Wiske dus, compleet geen diepgang meer hebben. Waar blijven de moedergevoelens, de jaloezie en nieuwsgierigheid van Wiske toch?

Ik mis in dit album de vindingrijkheid van Marc Verhaegen, de bezieling van Paul Geerts en het vermogen tot verhalen vertellen van Willy Vandersteen. In plaats daarvan komt dit team met zaken die een poging doen daarop te lijken maar die het gewoon niet zijn. Ergens voel ik misplaatste arrogantie en die lijken mij voorlopig nog nergens voor nodig, de albums voelen nog steeds aan als parodiën.

Ik geef het album een 6 omdat ik me er toch mee vermaakt heb en omdat de karakters weer een beetje hun charme terug herwinnen, maar hoger dan dit verwacht ik voorlopig nog niet voor de huidige S&W.

DatumThu Jun 21 19:15:12 2007

Reactie no. 30
NaamJT
Leeftijd18
Cijfer6
RecensieLastig om dit verhaal te beoordelen. Het is niet goed, maar ook niet slecht. Dus een 6 voor de verhaallijn en moetie om Paul Geerts te eren. Maar ze hebben Paul al geëerd met album de verdwenen verteller, die album was een ramp. Dus we hebben nu 2 verhalen over Paul Geerts, terwijl we van Vandersteen maar 1 verhaal had: de 7 schaken die een topper is.
Ok, over Krasse Kroko nu.
Pluspunten: de personages zijn al meer zichzelf tot tegenstelling van eerdere verhalen. Leuk bedachte verhaal die afspeelt in Australie. Het had wel meer mogen uitwerken, zoals hoe wist de parkwachter dat Jerom sterk is en uitgeschakeld moest worden.
Minpunten: ik heb in deze verhaal niet een keer gelachen om de grappen. Het zijn gewoon flauwe grappen, misschien ligt mijn lachgrens lager dan sommige recensisten hieronder. Maar goed en andere minpunt is de vraag van Geerts aan Vandersteen, hele domme/flauwe vraag van Greets.(in verhaal natuurlijk ;-)
DatumTue Jun 19 09:40:53 2007

Reactie no. 29
NaamLuc
Leeftijd46
Cijfer7
RecensieEen mooie, glimmende voorpagina, maar de inhoud is natuurlijk belangrijker. Een vrij eenvoudig maar goed uitgewerkt en spannend verhaal met veel vaart en mooie locaties (Australië). Het tekenwerk is redelijk, beter dan het vorige album “de Tikkende Tinkan”, al mag er nog meer aandacht besteed worden aan de achtergronden. De figuren hebben hun oude karakters wel terug gewonnen en ik vind het leuk dat Lambik zijn oude bolhoed weer draagt. Ook de Aboriginals zijn goed weergegeven. Minder geslaagd vind ik het einde met de vraag van Paul Geerts aan Vandersteen of hij zijn werk goed heeft voortgezet.
Zoals gewoonlijk zit het album vol met grappen. Sommige, zoals de verwijzingen naar de vroegere S&W-albums (stroken 17-18) en die tekstballon rond Lambik zijn middel (strook 69) vind ik leuk, andere zoals die tekstkader op strook 22, of rewind op strook 58 vind ik flauw, en die grap op strook 45 zag ik van te voren aankomen.
Globaal gezien is dit een degelijk album.
DatumThu May 31 22:18:45 2007

Reactie no. 28
NaamJeroen de Munter
Leeftijd25
Cijfer6
RecensieMoeilijk om op dit verhaal een score te kleven. Want iets quoteren houdt in iets vergelijken. En waarmee moeten we de huidige SenW's vergelijken? Met De Gezanten van Mars? Of met de Europummels? Een wereld van verschil.

Ik zal dan ook kort de imo pro's en contra's aanhalen:
- de humor wordt er vaak 'bijgetrokken': ik verdiep me graag in een verhaal, ik wil me 'één voelen' met de personnages. Als die dan om de haverklap zeggen dat dit een strip is, tsja, dan is het 'poef', 'dagdroom doorbroken'
- zeker de reply toestanden zijn niets voor deze strip
- Lambik en Sidonia lijken vaak even groot als S en W. De verhoudingen kloppen totaal niet
- VDS in een vogelgedaante die dan op een vraag moet antwoorden waarop hij de helden laat antwoorden die dan braafjes zeggen dat Geerts het o zo goed gedaan heeft? Niet alleen is het verre van origineel, het heeft ook niets van een eerbetoon, maar eerder van een slijmgedoe of een "allez, van dit verplicht nummer ben ik ook weer vanaf"-gedoe te maken
- zoals reeds eerder aangehaald: in oudere verhalen waren er meer gedachte- en verhaallijnen. Nu is er slechts 1 en dat is saai en weinig onderhoudend
- waarom nog maar 46 pagina's?? Moet dan alles pure commercie zijn?? 10 jaar geleden kostte een S en W nog 79 frank, nu al 4.5 euro en dat terwijl ik 12% minder pagina's kan lezen? Geldklopperij ja!
- sidonia als kangoeroe die een heel verhaal huppelt en niet vertelt tegen de kids dat zij het is? Kom nou... En hoe wist de slechte dat Jerom zo sterk was dat ie in slaap moest gedaan worden? Wordt nergens gezegd.

+ mooie tekeningen, voor de rest
+ best wat actie
+ origineel nummer in de zin van: Australië, krokodillen als hoofdlijn etc. Andere cultuur etc...

kortom: geen onderscheiding, wel een voldoende

DatumMon May 28 00:48:54 2007

Reactie no. 27
NaamMark
Leeftijd28
Cijfer6
RecensieLaat ik vooropstellen dat ik de laatste twee albums, de Tikkende Tinkan en de Krasse Kroko, een grote stap vooruit vindt in vergelijking met de voorgaande. Ik snap dat veel mensen (vooral de 'oude' fans zoals ook ik ben) meer hebben met de oude stijl, maar we moeten dan ook niet vergeten dat de huidige tekenaars ook een eigen stijle en verleden hebben net zoals Geerts dat vroeger natuurlijk ook had. In dat opzicht juist wel grappig dat hij komt om te vragen of hij het goed heeft gedaan! Twee zaken deel ik wel met veel andere mensen die reacties hebben geplaatst: ten eerste, ook ik krijg het idee dat ik een stripboek voor kinderen onder de tien lees. De tekenaar en schrijver hebben daar natuurlijk ervaring mee, maar van mij mag de verhaallijn echt wel wat complexer en het sesamstraat-niveau ontstijgen. Waarom niet twee aparte verhaallijnen die bij elkaar komen? Dat is toch niet veel lastiger en inmiddels al vele tientallen albums geleden dat dat zo was. Ten tweede (en eigenlijk hoort dit erbij): stop met de grappen om de grappen! De sterkte was altijd dat het verhaal op zich een parodie was op maatschappelijke problemen; als ik elk strookje wil lachen lees ik wel Guust Flater of zoiets. Ik ben benieuwd naar het volgende verhaal; van tevoren verwacht ik eerlijk gezegd wel wat van 'de Curieuze Neuzen'...
DatumFri May 25 10:30:18 2007

Reactie no. 26
NaamFrans Vogels
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieIk vind het een erg goed album!!!
Ik lees dat iedereen de grappen maar niets vindt, maar ik kan ze erg goed waarderen!!!!
Dat Paul Geerts en Willy Vandersteen samen in dit album voorkomen, heeft iets magisch.
Ze hebben het ook dik verdiend!!!!
Ik wil nog maar één ding kwijt: Jongens (en meiden) van de nieuwe garde in studie Vandersteen: GA ZO DOOR!!!!
DatumTue May 22 14:27:45 2007

Reactie no. 25
NaamCorinna
Leeftijd18
Cijfer4
RecensieEerst de goede punten. Het heeft een leuke cover het gaf me meteen de indruk dat dit weer een goede oude (zoals in de tijden van Willy Vandersteen) Suske en Wiske verhaal zou worden. Lambik droeg weer zijn bolhoed. Dus ik had iets van. Nou dit wordt het!
Ik heb wel meer verwacht. Ook ik irriteer me mateloos aan de droge grappen die erin worden geplaatst. Of overdreven aanwijzingen. Ze proberen het grappig te maken maar juist hierdoor zakt het niveau. Het begint wel op een stripverhaal te lijken voor kleine kinderen. Waar is toch het niveau gebleven van vroeger?
Het verhaal is in feite zo kort. Ik begin het gevoel te krijgen dat de grappen erbij worden gezet om het maar "op te vullen"...
En daarom geef ik bij deze een 4.
DatumSun May 20 02:10:32 2007

Reactie no. 24
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieDit is een super-goed-album. Ondanks dat ik een beetje een STAR WARS fan ben vond ik deze beter dan DE TIKKENDE TINKAN een mooie gladde kaft, tekeningen ik echt helemaal in orde kortom een DIKKE VETTE 10!
DatumWed May 16 17:10:25 2007

Reactie no. 23
NaamJoris Dingemanse
Leeftijd13
Cijfer7
RecensieTja.....................
Ik had heel wat meer van het album verwacht.
Er zaten te veel flauwe grapjes in,en het wast nogal een domme vraag van Paul Geerts "Mijnheer Vandersteen heb ik mijn werk goed gedaan?" Dat was nogal een domme vraag natuurlijk het Geerts zijn werk goed gedaan.
Maar het verhaal was opzig wel goed.
De grapjes in "De tikkende tinkan" waren beter, maar het verhaal zelf dan is "De Krasse Kroko" beter.
DatumWed May 16 14:45:37 2007

Reactie no. 22
NaamJippe van Niel
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieEen 7, of misschien wel bijna een 6. Saai,maar het is toch wel weer leuk. En altijd weer het zelfde liedje: Als Paul er in voor komt komt Willy Vandersteen ook gelijk in het beeld. De voorkant is ook wel neutraal, maar druk.
DatumMon May 14 19:04:29 2007

Reactie no. 21
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieHet is een stap in de goede richting maar ik ben nog niet helemaal overtuigd. Het is anders wel een feit dat het beter was dan zijn voorhanger 'De tikende tinkan'. Maar de tekening van bijvoorbeeld Paul Geerts had beter gekund .Ze hadden hem beter getekend zoals in 'De 7 schaken'. De linkjes die naar vorgaande albums van Paul Geerts verwezen waren wel leuk gevonden. Toch moet ik zeggen dat het nog stukken beter kan!
DatumSat May 12 16:48:48 2007

Reactie no. 20
NaamHenk
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieEen stuk beter dan het vorige album. Lambik, Suske & Wiske spelen de hoofdrol terwijl Sidonia verleed een handeje helpt. Jerom doet gelukkig niet mee, waardoor het verhaal niet te gemakkelijk loopt. De intrige met de Krokoman is simpel, maar redelijk goed uitgewerkt. Kortom een aardig avontuur.
DatumSat May 12 18:46:43 2007

Reactie no. 19
Naamhammad
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieAllereerst mooie glanzende kaft maar niet zo'n mooie getekende Suske en wiske 8.5 teveel grappen maar tochn een paar goeie bij 9 ( vooral die van de tekstballon ) .tekeningen 7.5 originaliteit 8
samen 33 : 4 is 8 en kweetnihoeveel maar een 9  domme reden om een geest op te roepen maar allee volgende keer ni he
teveel humor maar een beetje goeie doe zo verder maar met minder grappen doe zo verder zeg ik
DatumThu May 10 19:55:43 2007

Reactie no. 18
NaamMartin
Leeftijd27
Cijfer4
RecensieDe kaft van dit album zag er veelbelovend uit. Maar zodra je het album open slaat, word je overspoeld met de ene flauwe grap na de andere, waardoor het album zeer onprettig wegleest. Er zaten behoorlijk wat scenes in het verhaal, die wat mij betreft overbodig waren en slechts bedoeld om een nieuwe niet-leuke grap in te leiden. Daarom deze tip aan de auteurs: de grappen horen ondergeschikt te zijn aan het verhaal, en niet andersom.
Enig pluspunt vond ik dat de personages wat meer zichzelf waren dan in het verleden het geval was, al vond ik Lambik wel wat doorslaan af en toe.
Al met al, als je Paul Geerts in het album zou vervangen door het huidige team dat de albums maakt, dan zou Willy's antwoord op het eind wat mij betreft een stuk negatiever uitpakken.
DatumTue May  8 21:20:58 2007

Reactie no. 17
Naampeter
Leeftijd28
Cijfer7
RecensieEen aangename verbetering ten opzichte van het vorige dramatische dieptepunt. Dit album kenmerkt weer de stijl van Suske en Wiske. Een aanvaardbaar plot, onverwachte wendingen en een goed en leuk einde. De tekeningen worden ook steeds beter, al mag er zeker nog gewerkt worden aan de achtergrond. Want een witte achtergrond hoort niet bij Suske en Wiske!! Sidonia heeft weer iets terug van haar oude stijl, net zoals Lambik. De wending met Jerom die is neergestort is wat vergezocht, maar oke, het kan er mee door. Wel vind ik de grapdichtheid nog steeds veel te hoog. Kan dat nou echt niet minder?!?! Het verhaal wordt niet sterker van al die flauwe moppen en grapjes (zoals dat inzoomen en terugspoelen).
Al met al een redelijk album, dus wel een ruime 7 waard!
DatumTue May  8 20:46:21 2007

Reactie no. 16
NaamNicolaï
Leeftijd26
Cijfer3
RecensieHet verhaal vond ik al bij al nog meevallen. Alhoewel het natuurlijk een compleet belachelijke vraag was die Paul moest stellen aan Willy Vandersteen.
Wel zitten er tegenwoordig veel te veel slechte moppen in. Het remt het verhaal gewoon af.
Waar ik mij 10 keer meer aan stoor is de slechte tekenstijl. Weinig en erg simpele achtergronden, veel te vaak gewoon witte of blauwe achtergrond en bij momenten te cartoonesk getekend.
Het gaat helaas opnieuw bergaf met de reeks.
DatumTue May  8 18:56:40 2007

Reactie no. 15
NaamBarry
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieMet de bijzonder zwakke 'Tikkende TInkan' in het achterhoofd, begon ik aan deze Suske en Wiske. Na de eerste oogopslag vreesde ik even dat het weer een bijzonder kinderachtige editie zou worden, maar dat bleek enorm mee te vallen! Het verhaal verraste mij positief. Het kon me boeien, er zat genoeg vaart in en de setting was leuk gekozen. Een beetje apart dat Geerts en Vandersteen er op deze manier in verwerkt zijn, maar aan de andere kant toch ook zeker een mooi en verdiend eerbetoon aan deze twee mannen. Kortom een meer dan prima S&W, met als enig minpunt de vele flauwe grappen die af en toe gewoon storend zijn.
DatumTue May  8 18:43:49 2007

Reactie no. 14
NaamHerman
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieZeer goed verhaal met veel mooie tekeningen en met een zeer goede inhoud. leuk dat Paul Geerts erin voorkomt. Leuk dat het in Australie zich afspeelt. ik heb nu het gevoel dat de nieuwe studio nu zeer goed werk afleverd. ga zo door. En wat me ook opviel is dat Jack Potfees in het verhaal voorkomt, leuk gedaan. En dat Willy Vansdersteen er ook in voorkomt is leuk en dat in 1 verhaal, geweldig. Ik ben nu helemaal weer blij en wacht met spanning op het volgende album.
DatumTue May  8 17:23:24 2007

Reactie no. 13
NaamAd
Leeftijd35
Cijfer5
RecensieVerhaal- zwak tot slecht
Grappen- flauw en veel te veel onzinnig en overbodig
Tekeningen- begint echt wel de goede kant op te gaan hoewel ik de figuren toch wel nog wat te cartoonesk vind. vooral Lambik staat me niet echt aan. Wel leuk dat ie weer vaak een bolhoed draagt
Inkleuring ziet er fris en verzorgt uit, zeker veel beter als in het Verhaegen tijdperk (maar dat is al snel)
De studio moet zich mijns inziens wat minder richten op de grapen die toch vaak geforceerd overkomen en zich wat meer richten op een sterke plot. Tot nu toe zijn de plotjes van de verhalen duidelijk nog niet op niveau. Succes kijk uit naar het volgende verhaal.
DatumMon May  7 23:22:42 2007

Reactie no. 12
Naamtom
Leeftijd27
Cijfer9
Recensiemooie cover, mooie gladde kaft. Eindelijk nog eens met plezier een suswis gelezen. Ga zo verder
DatumMon May  7 19:15:36 2007

Reactie no. 11
NaamRobert
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieWeer eens een heel mooie en zeer leuke Suske en Wiske. De verwijzingen naar de gekke gokker, de raap van Rubens en de rinoramp zijn ook heel leuk, de grappen zijn ook zeer geslaagd alleen is er soms even met de pet naar gegooid, daarom net geen 10. De tekeningen zijn ook veel mooier daarom complimenten aan de tekenaar.
DatumMon May  7 19:03:34 2007

Reactie no. 10
NaamJ.V.B.
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieDit is ongelooflijk! Dit is meesterlijk! Na ongelooflijke bloopers als ''De Tikkende Tinkan'' en ''Het Mopperende Masker'' heeft de nieuwe studio een schitterend album gecreërd! De tekeningen zijn formidabel, het verhaal zit goed in elkaar (ook al is de ontknoping nog al vaag). En de humor... meesterlijk, in een woord ongelooflijk! Als het volgende album weer zo is, hoop ik dat ze wat geleerd hebben van hun kritiek, zeg, die nieuwe studio.
DatumMon May  7 17:36:41 2007

Reactie no. 9
NaamKaj Peters
Leeftijd21
Cijfer7
RecensieTja, wat moet ik van dit nieuwste album zeggen. Het heeft me zeker vermaakt, maar achteraf bleef er toch een hol gevoel achter. Is dit niveau nou echt het hoogst haalbare wat het nieuwe duo weet te bereiken...? De nieuwe albums voelen namelijk aan als een kwalitatief inferieure recycling van elementen uit vorige albums. Echt spannende verhalen levert het niet meer op.
Op zichzelf is dit best  een aardig deel. Er wordt op ouderwetse wijze weer een verhaaltje verteld rond een gemaskerde schurk in een exotisch oord. De toevoeging van Paul Geerts voelde een beetje te geforceerd aan, zeker omdat hij eigenlijk alleen maar aan het begin en het einde erin voorkomt. Qua tekeningen is het redelijk; met hier en daar nog steeds verwrongen gezichten en half afgemaakte achtergronden.
DatumMon May  7 15:20:56 2007

Reactie no. 8
NaamRene
Leeftijd34
Cijfer6
RecensieHet verhaal begon wel aardig, maar daarna hield het ook al snel op met de pret. Paul Geerts voegt eigenlijk niks toe aan het verhaal. Je ziet hem even aan het begin en aan het eind en verder niet. Bovendien had het elk willekeurig persoon kunnen zijn. Kortom: Misplaatst sentiment en absoluut geen ode aan de tekenaar zoals bijvoor beeld Paul zelf met Willy van der Steen deed in "De parel van de Lotusbloem". Verder word ik doodziek van de wel erg flauwe grappen als"Het scenario schrijft dit voor" etc. Beette stom de karakters zich dus "buiten het verhaal" kunnen verplaatsen om even iets te roepen over de tekenaar of het scenario. Erg flauw.
De hele aanleiding van het verhaal: "Paul die van der Steen oproept " is ook wat magertjes. Aan het eind nog even wat misplaatst sentiment dat Paul Willy's werk goed heeft voortgezet (en ja, daar ben ik het wel mee eens) en meer is het ook niet.

Paul heeft zelf de strip inderdaad goed voortgezet en een aantal fantastische verhalen afgeleverd. Al zijn opvolgers vind ik maar magertjes. Een positief punt: Het huidige tekenaar/schrijver duo maakt iets betere verhalen dan Marc Verhaegen. Die heeft de strip namelijk echt tot aan de rand van de afgrond geholpen.
De commercie speelt uiteraard ook een grote rol. Er moeten nu eenmaal 4 delen per jaar verschijnen i.p.v. dat er aan een goed scenario gewerkt wordt. Gewoon te weinig tijd om iets goeds af te leveren.

DatumMon May  7 07:56:16 2007

Reactie no. 7
NaamErik Strijbos
Leeftijd22
Cijfer8
RecensieIk heb het idee dat er vaak scenes in zitten die niet nuttig zijn, alleen maar om er grappen in af te vuren. Ook de teksten die niet van onze vrienden zijn - maar in de tekstvakken staan (en die grappen uitleggen, hoe dodelijk!) zorgen voor teveel (flauwe) humor. In de kern is het overigens een prima verhaal, jammer van al dat zout in deze soep.
Tekeningen in orde, inkleuring super.
DatumSat May  5 16:27:35 2007

Reactie no. 6
NaamJan P.
Leeftijd33
Cijfer2
RecensieNet alsof De Tikkende Tinkan al niet erg genoeg was komt het nieuwe team met alweer een zeperd van een verhaal. Als dit de toekomst van Suske En Wiske is zie ik het bijzonder zuur in voor onze helden. Toen ik de voorplaat zag verwachtte ik een ouderwets spannend verhaal, maar reeds bij aanvang werdt het me al duidelijk: De eerste pagina met Suske En Wiske erop afgebeeld begint al meer op een commerciële folder te lijken, je wordt haast overstelpt met de ene flauwe grap na de ander, en dat werkt hier zo storend dat elke motivatie om in het verhaal te komen vakkundig om zeep wordt geholpen. En welk verhaal dan? Nou, een verhaal (als ik het zo mag noemen) dat elke vorm van spanning ontbeert. Zo tegen het einde begon het dan toch nog ergens op te lijken, maar mijn interesse was al diep totaan het nulpunt gezakt. Vroeger werden er vaak verschillende verhaallijntjes met elkaar verweven om de spanning erin te houden, nou volgen we alleen een heel erg flauw, spanningsloos verhaal van een paar hoofdfiguren waarna de afwezigheid van een paar andere in 2 of 3 plaatjes eventjes snel wordt uitgelegt aan het einde. Niks geen opbouw of sterk lopende verhaallijn, niks van dat; Gewoon een heel erg ordinair, flauw flutverhaal. Let ook eens op de lucht: Als onze vrienden in België zijn is die authentiek en leuk getekend (dus met wolken), komen we in Australië, dan wordt er voor het gemak weer overgeschakelt op die klinische computer-lucht dat er even, om de deadline te halen, achter de plaatjes gekwakt wordt. Ook het aantal achtergrond-loze plaatjes is talloos. Het meest walgelijke van dit alles is dat de peetvaders van de strip misbruikt worden om dit album enig aanzien te geven, en dan wel in deze vorm: Paul Geerts wordt in het begin even voorgedragen en komt in dezelfde problemen als onze vrienden. Vervolgens maakt aan het einde Willy Vandersteen zijn opwachting als redder, Paul vraagt hem of ie Willy's werk goed overgenomen heeft en onze vrienden bevestigen dat. En dat is dan het einde. Van dit soort valse sentimenten gaan m'n nekharen overeind staan. Bovendien voegt hun aanwezigheid helemaal niks toe: Vervang Paul en Willy met bijvoorbeeld Professor Barabas en Tobias of een barmhartige samaritaan zoals die in elk avontuur wel te vinden is en je hebt precies hetzelfde verhaal. De 2 punten die ik geef zijn voor Sidonia. Eindelijk loopt ze niet meer met een changrijnig hoofd rond en heeft ze een niet onbelangrijk aandeel in het geheel. Ik hoop echt dat het niveau weer omhoog gaat want dit is voor een trouwe Suske En Wiske-fan absoluut treurig.
En waarom zijn die boekjes nou ineens zo glad? Ik had het tussen m'n boodschappen in liggen en van het ene op het andere moment ligt het op de straat!!
DatumSat May  5 12:15:27 2007

Reactie no. 5
NaamMarc Ulemie
Leeftijd38
Cijfer10
RecensieWel niet meer normaal te gek hoor, dit zijn precies weer Suske en Wiske, zoals voorheen ! Het is een frisse, actuele sfeer zonder strubbelingen. Je loopt er bijna zelf. De spatialiteit is geen probleem meer, dit zal wel aan de setting liggen. Het wilde in de tikkende tinkan nogal eens tot vervormingen leiden. Dat is nu nagenoeg weg. Ook de teksten bevallen mij heel goed. Ze blijven intiem (horend bij de persoon die het zegt) en gezellig, en breken je niet psychisch af. Verder zijn er voldoende bijverzonnen personages. Het leukste zijn deze bijpersonen als die zélf iets initiëren, en niet meer samenwerken met Suske en Wiske. De inkleuring is zelfs door de details heen heel erg goed, en ook licht genoeg per kleur. Ik vind de lijnen ook goed proportioneel. Toch is 't wel mooi als er veel verschil tussen voor- en achtergrondlijning zit, tenminste bij die decordiepte.
DatumFri May  4 18:18:06 2007

Reactie no. 4
NaamJoey
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieZozo, goed album hoor. Beter dan die ramp van de vorige keer.
1 punt voor de hoogglans cover.
3 punten voor de betere tekeningen
2 punten voor het verhaal
2 punten voor de wijze waarop Willy in dit verhaal terugkomt
en nog 1 punt omdat dit verhaal geen 8 waard is.
Ga zo door!!!
DatumFri May  4 17:11:30 2007

Reactie no. 3
NaamHarmen
Leeftijd16
Cijfer6
RecensieMooie uitgave, een rode gladde kaft. Maar de inhoud valt weer wat tegen. Allereerst is de aankondiging weer wat flauw. Maak toch eens een serieuzere zoals voorgaande tekenaars, en dan met name natuurlijk Willy Vandersteen.
Het begin is ook geen Suske en Wiske-begin. Want in welk album van Willy Vandersteen, uit de tijd waar de studio naar terug wil(de) gaan, begint een album niet bij en met Suske en Wiske?
Bovendien vind ik het zwak dat Paul de geest van Willy oproept voor alleen de vraag of hij de reeks goed had voortgezet.
De tekeningen zijn niet heel goed, maar ook niet slecht. Paul Geerts is wel een beetje snel en slordig getekend. De studio tekent te snel, wat ten koste gaat van de tekeningen. Sidonia begint echter wel weer haar normale kin terug te krijgen, waar ik heel erg blij om ben.
Ook zaten er weer veel grappen in dit verhaal, waarvan er wat mij betreft veel uitgelaten hadden mogen blijven. De grap met de tekstballon die Lambik om zijn middel bindt is wel weer geslaagd.
Goed zijn ook de onbekenden in het verhaal, vooral Sidonia die ineens in het hele verhaal blijkt mee te spelen, al begrijp ik hier de bedoeling niet echt van.
Het verhaal is al met al niet slecht, maar de tekeningen en het verhaal mogen wat gedetailleerder en de grappen wat gematigd (en misschien beter) worden.
DatumFri May  4 12:47:10 2007

Reactie no. 2
NaamJelko Arts
Leeftijd15
Cijfer7
RecensieHet nieuwe album 'De krasse kroko' had voor mij hoge verwachtingen. De kwaliteit van de afgelopen albums wisselt behoorlijk (een pareltje als 'de Nachtwachtbrigade' tegenover een beschamende 'De blikken blutser'). 'De krasse kroko' is absoluut geen pareltje, maar ook geen beschaming.  (SPOILER WAARSCHUWING: DE VOLGENDE TEKST KAN PLOT OF VERHAAL VERKLAPPEN)

De eerste drie pagina's zijn er geven een erg goede sfeer, maar er moet helaas te veel worden vertelt in een te korte tijd. De personages hadden beter uitgewerkt kunnen worden, waardoor je de reden van de reis beter kunt begrijpen, en ook de parkwachter en 'Pol' beter had kunnen plaatsen.

Vervolgens is introductie van onze helden wel erg leuk gedaan, de hints naar bijv. 'De Rinoramp' en 'De gekke gokker' zijn briljant. Het verblijven in een appartement vind ik een leuke variatie, maar niet goed genoeg uitgewerkt. Ook de reden van Sidonia om thuis te blijven is erg oppervlakkig. Dan het avontuur in Australië. Mooie tekeningen, goed verhaal. De personages zijn weer wat ze waren, reageren natuurlijk. De humor is naar mijn mening zeer grappig, welliswaar anders dan die van Willy of Paul, de Studio ontwikkeld eigen grappen en dat kan ik wel waarderen. De achtervolging van de krokodil en Lambik is bijvoorbeeld best geestig. Zo af en toe wordt de plank mis geslagen. Het 'Pak ons dan, als je kan' van Wiske (strook 66), of het ontploffende kampvuur van strook 79 en 80, slaan nergens op.

Het plot, de ontknoping, viel wat tegen. Ook erg oppervlakkig, veel te weinig uitgewerkt. De kangaroe (Sidonia) en de vogel blijven heel raadselachtig. Ook het feit dat de Krokoman een op geld beluste parkwachter blijkt te zijn is niet echt sterk.

Oftewel: Een matig verhaal, had erg goed kunnen zijn, als het niet zo nodig binnen de 46 pagina's geperst moest worden. Jammer, want er hadden zo 64 pagina's gevuld kunnen worden. De tekeningen zijn wel van een hoog niveau, beter dan 'De tikkende Tinkan'. De figuren zijn niet meer zo houterig en gedragen zich ook veel natuurlijker, met als hoogtepunt het gevecht tussen Suske en Wiske en de krokodil. Dit is op en top het Suske en Wiske gevoel; De grappen zijn niet meer zo flauw als in het vorige album, maar vaak juist geniaal; De tekeningen zijn mooi; Het verhaal is een beetje een domper, ook omdat 'Pol' Paul Geerts niet goed is uitgewerkt en een tamelijk kleine en slechte rol speelt. De tekeningen halen het gemiddelde goed omhoog: een voorzichtige 7.

DatumThu May  3 17:22:05 2007

Reactie no. 1
NaamAien Hime
Leeftijd21
Cijfer9
RecensieNa het minder goede "de tikkende tinkan" was ik wat sceptisch over de kwaliteit van dit nieuwe album. Na de eerste paar pagina's was ik bang dat mijn vermoedens waar gemaakt zouden worden, maar niets is minder waar. De Krasse Kroko is een erg leuk en goed album geworden! Met mooie tekeningen, prima inkleuring en prima details en, zeer belangrijk, een goed en leuk verhaal dat mijn aandacht goed wist vast te houden en wat tot het eind vrij spannend bleef en goed liep is dit wat mij betreft het beste album tot nu toe van het nieuwe team. Het enige echte minpunt vond ik de soms erg flauwe grappen. Niet alle grappen vond ik mislukt (Bijvoorbeeld die waar Lambik een vol tekstballonnetje volpraat voor kleding vond ik wel erg leuk bedacht) maar bijvoorbeeld grappen als waar de vogel de kamer van lambik en de rest binnenvloog en er staat dat het gemakkelijk is dat het raam openstaat (en dat de scenarist dat ook vond) vond ik wel erg makkelijk. Ook de "pause" en "forward" grappen vond ik minder geslaagd. Gelukkig heeft het nieuwe team al vaker laten zien dat het zeker in staat is goede en leuke grappen te maken, dus ik maak mij hier niet veel zorgen om.  In ieder geval, een prima album, ga zo door!
DatumThu May  3 14:26:37 2007