Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De curieuze neuzen


De curieuze neuzen Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De curieuze neuzen verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,38

Reactie no. 62
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer4
RecensieNiet allittererend maar rijmend ( asonantie), is de titel dit keer. Of toch….de magnifieke metamorfose. Met alle respect maar aan de metamorfose is niets magnifieks. Het is een grote fout gebleken om de oersterke oude S&W conventies overboord te gooien: de herkenbaarheid is weg, de geestdrift verdwenen en zonder reden is de doelgroep is onnodig verandert in kinderen. Daarbij was de andere teken- en verhaalstijl al voor dit album ingezet. Raar om dan nu dit album te bekogelen tot “metamorfose”. Marketingtechnisch klopt het gewoon niet. Verandering is niet altijd goed. Los van kennelijk nuttige verandering ( waar niemand tot nu toe wat van snapt), is ook dit verhaal weer een typisch Studio100 product. Dat is geen reclame. Suske loopt weg na een gevoel van eenzaamheid ( in al die jaren zouden Wikse, Sidonia en kompanen toch ook al als familie moeten aanvoelen/ zijn? ) en wordt ingenomen door een zekere “neuzenbrigade”. Dit gegeven alleen al. Eén en ander is natuurlijk een metafoor voor sektes die hulpbehoevenden soelaas willen bieden, dikwijls geld vorderen en daarmee hun invloed uitoefenen…..of de grote baas/ bazin geld en roem verschaffen ten koste van anderen. Wederom een goede insteek maar ook weer een die op beroep doet op ons geestelijk onvermogen. Hoe je bij neuzen komt, is mij volledig onduidelijk. Kennelijk is het een dankbaar thema om om de haverklap “neuzengrappen” te gebruiken. Het is het bijna niet waard om hier een recensie aan te wijden. Ook dit verhaal verzandt in een wilde achtervolging met allerlei hilarische wendingen ( dit is cynisch bedoeld), met de James Bond 2CV als dieptepunt ( gejat van de 2CV achtervolging in “For your eyes only”, misschien? Nou ja, ik kan niet positiever worden: het idee van een sekte is goed maar ook in dit verhaal is de uitvoering te kinderachtig voor woorden. Het wordt tijd dat de Studio 100 mensen hun publiek serieus nemen en respecteren.
Datumvrijdag 04 december 2020 23:02

Reactie no. 61
NaamKasper Webbink
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieHet is een echte aanrader, want het is echt spannend
Datumdonderdag 09 juli 2020 16:21

Reactie no. 60
NaamSuske en Wiske-fan
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieLeuk album, iets te veel grappen over neuzen, vrij goed einde. Toch echt wel een 9 waard.
Datumzondag 12 januari 2014 14:35

Reactie no. 59
NaamRené
Leeftijd36
Cijfer6
RecensieIk vond dit album in nieuwstaat op de rommelmarkt en was benieuwd of het de moeite waard zou zijn - na jaren geen S&W meer gekocht te hebben. En zowaar, hij is een voldoende waard! Oké, er zijn wel flink wat minpunten: de familiereünie stopt wel heel snel zonder dat er iets mee wordt gedaan, de diepgang in de personages is zeer gering, Lambik komt wel heel erg dom over af en toe, het einde gaat wel heel snel (en dan staan daar ineens de papa en mama van Grote Gok en hij turnt gelijk om) en er staan net iets te veel (soms flauwe) grappen over neuzen in - jammer ook van de niet leuke grap op de laatste strook. Positief: het verhaal leest lekker weg, de truc van professor Barabas om te infiltreren is goed gevonden en de vrienden werken (voor zover niet ingelijfd bij de neuzelingen) weer als een team (voor mij echt een groot pluspunt; alsjeblieft nooit meer zo'n album als bijvoorbeeld De Goalgetter, waarin Wiske ineens de schurk is en vuurwerk door dynamiet vervangt!). Kortom, er bestaan zeker nog veel beter S&W dan deze, maar een voldoende is op zijn plaats.
Datumzaterdag 27 juli 2013 21:47

Reactie no. 58
NaamDanielle
Leeftijd9
Cijfer9
RecensieIk vond het een tof album Tante Sidonia organiseert een groot een groot familie feest waarvan Suske van slag raakt want hij is de enige van de vrienden die geen familie heeft of zo iets dan loopt hij weg en wordt ontvoert door die grote gok (geloof me die vent is oerlelijk) dan wordt hij ingelijfd. Ik vond dit echt een top album ik heb er wel een puntje afgetrokken om dat ik nog niet echt bevriend was met de kaft maar ik begin er al aan te wennen al vond ik toch de achter kant met jerom die de vrienden optilt toch het leukst
Ga zo door :-)
Datumzaterdag 15 juni 2013 19:56

Reactie no. 57
NaamDarylaine
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieDit is een echt mooie s&w verhaal.maar het enige die het cover verpest is lambik die met zijn rode neus parfum uithaalt.echt vies.ik zou dit een 10 geven,maar aangezien hoe suske huilt van verdriet om een wees te zijn maak ik het een punt lager.
Datumzaterdag 24 december 2011 00:50

Reactie no. 56
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer8
Recensiehele mooie cover. want zonder de nieuwe cover zou er minder op de voorplaat passen.dat zouden ze dus al bij de krasse kroko al moeten doen, dan staat het niet zo opgepropt. het verhaal is trouwens ook heel goed. willy vandersteen zou het wel bedacht kunnen hebben.er zijn ook erg veel goeie grappen (over neuzen). dus een prima album
Datumzondag 26 december 2010 19:36

Reactie no. 55
Naamaxel
Leeftijd14
Cijfer7
Recensietekeningen: 1.5 /2
verhaallijn: 3 /5 matig, wel inhoud maar er is iets mis
orginaliteit: 1/1
voorkant: 1/1.5 de albums 290-296 hebben een mooi rood aan de voorkant maar de andere zijn echt niet mooi! dus een 1 omdat deze mooier is dan de oudere
aantrekkelijkheid (voorkant): 0.5/0.5
= 7 / 10
Datumzondag 29 augustus 2010 15:27

Reactie no. 54
Naamsam
Leeftijd10
Cijfer7
RecensieOké, laat ik er eerst maar eens uitgooien wat ik van de cover vind. Hier komt ie:
AFSCHUWELIJK! Echt vreselijk! Een jarenlange traditie wordt gebroken voor zo'n stomme paginavullende tekening met zo'n dom kadertje met tekst?? En de achterkant dan!! Weg levende toren, zonder boe of bah smijten die Luc Morjaeu en Peter van Gucht even een gemiddelde tekening met alle figuren op Vitamitje erop! En dan dat stomme hoesje om 'lezers te laten wennen' dan! Ze hadden het beter 'de vreselijke verandering' in plaats van 'de magnifieke metamorfose' kunnen noemen! En dan al dat geslijm over 'fijne uurtjes', 'nog toffer' enzovoort! Ze moesten zich schamen, want die nieuwe cover is echt om te huilen.

Over het album vanbinnen: redelijk goed verhaal, erg leuk dat Lambik, Suske en Jerom gehypnotiseerd worden.

Datumvrijdag 4 juni 2010 19:42

Reactie no. 53
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer8
Recensieheel erg leuk verzonnen heb heel erg van dit album genoten,alleen ze hadden het iets uitgebeider kunnen maken.
Datumzaterdag 5 september 2009 12:02

Reactie no. 52
Naamrobbie
Leeftijd12
Cijfer9
Recensieleuk die nieuwe cover , mooi getekent , erg grappig
ook al is lambik een neuzeling hij blijft dom
Datumzaterdag 29 augustus 2009 19:54

Reactie no. 51
Naamkees
Leeftijd52
Cijfer8
RecensieZo slecht is dit album helemaal niet, tekenwerk is niet slecht en het verhaal is ook geinig.
Kijk es; je kunt niet verwachten dat er ook maar iemand is die in de buurt kan komen van van der Steen, die man was uniek.
Dit is een verhaal vol melige humor en ik kon het goed waarderen en wie dat tekenwerk slecht vindt: kijk nou es goed en als je toch gaat vergelijken: leg het eens naast bijv. de Sprietatoom, dan kom je toch tot de conlusie dat het tekenwerk in dit nieuwe album veeeeel beter is.
mijn complimenten Luc en Pug
Datumvrijdag 24 juli 2009 09:39

Reactie no. 50
Naamlenn van engelen
Leeftijd14
Cijfer9
Recensiedit was hetallereerste album wat ik van de suske en wiske reeks heb gekocht en ik vond het een geslaagd verhaal.
De cover zonder de rode omslag is mooi maar het was ook leuk geweest als ze zich aan de traditie hadden gehouden.
Datumzaterdag 5 april 2008 18:32

Reactie no. 49
NaamErwin
Leeftijd43
Cijfer2
RecensieOoit, inmiddels heel lang geleden, was er een getalenteerde stripmaker die aan de lopende band de meest fantastische verhalen voor jong en oud wist te bedenken. Zijn opvolger was daar met regelmaat toe in staat, maar daarna zette het verval in.
Af en toe was er nog een hoogtepunt, maar de dieptepunten volgenden elkaar in moordend tempo op. Tot het moment aankwam dat deel 296 de studio verliet! Dit deel had zo'n onnozel plot, was zo dramatisch slecht getekend en was zo overduidelijk gericht op jongeren onder de 10 dat het voor volwassenen niet meer te pruimen viel. De extra omslag droeg de titel: de magnifieke metamorfose. Wat mij betreft had deze omslag een zwart randje gekregen, want deze strip is nu zelfs voor een verstokte verzamelaar als ik niet langer interessant meer. Voor de beoogde doelgroep waarschijnlijk net zo min, die kijken liever naar een DVD. Zo neemt de wereld langzaam maar zeker afscheid van wat ooit een fenomeen was. Triest. Ik wens alle betrokkenen veel sterkte toe!
Datummaandag 24 december 2007 21:21

Reactie no. 48
NaamE.Pot
Leeftijd18
Cijfer4
RecensieDe oude Willie Vandersteen zal zich wel omdraaien in zijn graf, denk ik. Wat een wanprodukt. Ik moet wel zeggen dat ik deze neus nog bijna mooier vind dan het rare puntneusje waar Suske tegenwoordig als een soort Michael Jackson mee door het leven moet.
Het spijt me zeer, maar de sfeer van de oude albums, waar bijvoorbeeld Paul Geerts nog wel eens aan kon tippen, is defininitief verloren gegaan. Deze laatste uitgaven zijn leeg en plat. Een legendarische strip is verloren gegaan. Schande.
DatumTue Oct 16 19:50:49 2007

Reactie no. 47
NaamKarst
Leeftijd25
Cijfer7
RecensieDit is dan de eerste uitgave met de nieuwe cover.
Wat schrok ik me rot toen ik hem in mijn handen kreeg!!!! Wat is er met mijn favoriete stripreeks gebeurd? Hoe passen deze nieuwe kleuren nu tussen al mijn rode albums? Dat zijn vragen waarvan ik liever had gewild dat ik ze niet hoefde te stellen.
Inmiddels ben ik deze cover wel een beetje gewend en krijg er zo lanzamerhand een beetje vrede mee. Toch ben ik het wel eens met de mensen hier dat Suske en Wiske zich met de oude covers onderscheidde van de rest. Je hoefde maar ergens te lopen en als je de rode kaft zag wist je gelijk dat het een Suske en Wiske was. Nu moet je eerst goed kijken of je niet een ander stripreeks hebt gepakt.

Waar ik me drukker over kan maken zijn de volgende 3 dingen:
Namelijk de achterkant. Die vind ik nou niet bepaald mooi, maar goed, daar kunnen de meningen over verschillen natuurlijk.
De tekst bij de omslag die je er af kunt halen.
Nieuw kleedje?
Fijne uurtjes?
Nog toffer?
Ik snap best dat de kleine kinderen de doelgroep van nu zijn, maar kom op zeg. Dit hoeft toch ook weer niet? Ik vind dat de oudere fans hierdoor niet echt in hun waarde worden gelaten. Wij zijn toch ook zeker degene die het leuk vinden om ze te lezen of is dat dan helemaal vergeten?
Maar het ergste om te horen vind ik nog wel dat ze  vanaf nu alle oude albums op deze manier willen uitbrengen. De nieuwe albums die uitkomen zijn gewoon een kwestie van wennen, maar de oude albums wil ik toch wel nog steeds in het rood kopen en ik ben daarin vast niet de enige lijkt me zo. Betekent dit dan dat de rode reeks zeldzaam word en dus meer geld waard is? We zullen het zien.

Na deze punten heb ik toch nog wat positieve dingen te melden. Ik vind dit verhaal namelijk erg leuk om te lezen en vind het niveau steeds een beetje omhoog gaan. Het is met vlagen best spannend en het heeft wel iets weg van een thriller. Ook het idee van een spionerende Barabas vind ik erg leuk bedacht.

Nog 1 kleine tip voor het nieuwe team. Laat die opmerkingen zoals geluid van dichtgeknalde slaapkamerdeur alsjeblieft achterwege. Zelfs de alle kleine lezertjes begrijpen nog wel wat er op dat moment gebeurt en daar hoeft geen onnodige uitleg bij.

Conclusie: Jammer van die veranderingen, maar het verhaal kan er zeker mee door.

DatumSat Sep 15 02:00:36 2007

Reactie no. 46
NaamJ. Joffer
Leeftijd27
Cijfer4
RecensieTja wat moet je zeggen van zo'n verhaal? Tante Sidonia organiseert een familiefeestje, maar Suske raakt daar gedeprimeerd van omdat hij als enige geen familie heeft. Voor iemand boe of ba kan zeggen is hij weggelopen en raakt hij in de ban van een geheimzinnig genootschap met grote neuzen. Dat wil zeggen, ze proberen hem eerst in te palmen, maar wanneer dat niet blijkt te werken spuiten ze hem gewoon plat. Het een en ander ontaardt in een lange rij geslaagde en minder geslaagde grollen rondom het menselijk reukorgaan. Eerlijk gezegd vind ik dat wij fans de heren Van Gught en Morjaeu te veel krediet geven. "Laat ze nog maar wat groeien in hun rol", "er zit wel vooruitgang in", "over vijf albums wordt het misschien beter". Kom op zeg, de heren zijn professionele stripauteurs, we mogen best metéén wat kwaliteit verwachten. En hoewel er best een paar leuke grappen in het verhaal zitten, heeft het de diepgang van een pannekoek. Vanouds waren de karakters en hun interactie altijd erg belangrijk, maar nu bewegen de poppetjes zich als marionetten door het verhaal. De tekeningen zijn er ook niet op vooruit gegaan. Sporadische teken-pareltjes als De kleine postruiter (om maar een van de prachtig getekende Geerts-albums te noemen) hoeven we voorlopig van het duo Gught en Morjaeu niet te verwachten.
Nou vooruit, ik wilde vanwege de leuke grappen en originele vondsten nog net een 5 geven, als die tekeningen maar niet zo beroerd waren. Dus toch een 4. En vanaf nu wil ik diepgang, een goed verhaal en verzorgd tekenwerk!
DatumThu Sep 13 00:32:22 2007

Reactie no. 45
NaamR.Poels
Leeftijd30
Cijfer6
RecensieHet veranderen van aloude zaken is een schijnbare doodzonde in de wereld van het beeldverhaal. Hoewel ik het ook onnodig vond om een succesvolle layout te veranderen, valt een en ander wel mee. Typische lettering van stripnaam en de titels is gehandhaafd, en dat is een groot goed !!! Dat de tekening dan wat groter is, nou ja, daar kan ik me ook wel overheen zetten...
Een zegen vind ik wel de nieuwe achterkant. Nadat Marc Verhaege de achterzijde van de albums verpestte door de menselijke toren te verkrachten (alleen al de neus van Lambik... brrrr) door slecht tekenwerk was ik aangenaam verrast door de vrolijke tekeing die nu de achterzijden siert. Het heeft een klassieke sus en wis-uitstraling, die mij het leesgevoel terug geeft dat ik als kind had bij mijn eerste albums. Mooi werk dus. De korte samenvattig van het verhaal had wat mij betreeft niet gehoeven, evenals de covers van de laatste vier albums.
Kortom, nieuwe kaft: had niet gehoeven, maar het resultaat mag voldoende genoemd worden.

Het werk dat men aan de kaft heeft besteedt, had men meer kunnen besteden aan het scenario, want zelden heb ik zo' n kinderachtige " Frans en Louise"  gelezen. Het album is zò doorspekt van flauwe woordspelingen op de neus, dat het tenenkrommend is. Verschrikkelijk. Zelf kinderen moet dit verhaal wel seniel vinden. Dit album en het vorige vind ik twee mindere werkjes van de nieuwe peetvaders, alhoewel ik moet zeggen dat ze me nog altijd meer bekoren dan een door mij verguisde Marc Verhaege (niets tegen de persoon zelf, maar als stripmaker heb ik geen hoge muts van hem op !) Hij is de reden dat ik op een gegeven ogenblik gestopt ben met het kopen van albums, tot omnze Vlaamse Vrienden weer in nieuwe handen kwamen... Maar goed, ook Geerst en Vandersteen heeft wel ' mindere'  albums gemaakt, dus het zij ze vergeven. Er mag ook het nodige positiefs gezegd worden over het album, zo is het tekenwerk dik in orde, en de reunie van de familie van tante Sidonie was erg leuk. Al met al een voldoende, maar dan wel een krappe !!!!

DatumFri Sep  7 22:13:03 2007

Reactie no. 44
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer2
RecensieTja, het is duidelijk welke weg ze ingeslagen zijn. Dat was met de vorige verhalen al een beetje zo. Ze mikken op de leeftijd van 0 tot een jaar of 10. Dat is met name te zien aan taalgebruik.
De nieuwe kaft krijgt van mij een dikke nul, dit hadden ze nooit moeten doen. Ze hadden zich beter kunnen concentreren op het niveau van het verhaal, die is mij een 4 waard. Kom ik op een 2 gemiddeld uit.
Ik vrees een dalende oplage van Suske en Wiske als ze op deze manier doorgaan.
DatumFri Sep  7 11:08:54 2007

Reactie no. 43
Naamliesje
Leeftijd17
Cijfer8
Recensieik vind het een heel grappig verhaal.
moest wel wennen aan de nieuwe kaft .
DatumSun Aug 26 15:42:20 2007

Reactie no. 42
NaamTim
Leeftijd19
Cijfer9
RecensieZeer goed verhaal, een mix van oude waarden met moderne grappige situaties.
De grappen mogen er zeker zijn.
Het hoedje van sidonia en jerom die terug "rommeke" zegt zijn enkele oude dingen die terug voorkomen.
De nieuwe cover is erg geslaagd, ik sta wel open voor deze vernieuwing.
De tekeningen zijn erg mooin willy vandersteen had het niet beter gekunt.
DatumSat Aug 25 22:14:16 2007

Reactie no. 41
NaamEvelien
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieIk weet het, ik weet het: De nieuwe voorkant is ****. Maar een recensie moet gaan over het verhaal vandaar de 8. Het is weer een lkkr "wegzak" verhaal, dat je niet in 10 min. uit hebt. Het eind is ook verrassend, en de humor is ook minder flauw. Ik moest serieus lachen om de grap met de minister op het eind.
Ik weet niet wat de tekenaars heeft aangezet om de voorkant te veranderen. Misschien het gezegde: Slechte publiciteit is ook publiciteit? Ach, op zich is de voorkant niet slecht, maar het herkenbare is weg.
DatumFri Aug 24 17:14:58 2007

Reactie no. 40
Naamshannon
Leeftijd10
Cijfer3
Recensiede cover: a-schu-we-lijk! wat is er mis met de oude???? ik wil graag die oude terug, maarja, studio vandersteen moet weer zonodig de cover veranderen dat hij gemanipuleerd lijk, kortom: slecht!
het verhaal: erg flauwe grappen, en de grappen zijn nog eens moeilijk te begrijpen, waarom heeft die vent tante sidonia niet bij de supermarkt geparfumeerd en die gast in die auto wel??
en de lijnen van de pesonages zijn echt iets te overdreven! het lijken net kleipoppetjes!
dus daarom een 3
DatumTue Aug 14 17:47:54 2007

Reactie no. 39
NaamLuc Janssens
Leeftijd36
Cijfer9
RecensieEindelijk beginnen de nieuwe S&W strips terug leuk te worden.
Prachtige gezellige tekeningen, schitterende inkleuring en een leuk verhaal. De nieuwe cover was naar mijn gevoel niet echt nodig. Maar ik begrijp de mening van studio Vandersteen. Helaas stel ik vast dat het meestal dezelfde personen zijn die hun kritiek uiten.
DatumSun Aug 12 15:15:14 2007

Reactie no. 38
NaamRob
Leeftijd24
Cijfer3
RecensieWat een fiasco.
Verandering van spijs doet eten, maar er zijn simpelweg zaken waar je met je tengels vanaf blijft.
De kaft is daar één van, de menselijke toren is een tweede. Onbegrijpelijk, om zo de serie om zeep te helpen. Het karakter van de strip is weg. Ik ergerde mezelf al aan de rodere kaft van de afgelopen paar albums, maar dit had ik niet zien aankomen.
Het verhaal was daarentegen te pruimen, al zitten er wat fouten in. Ook zomaar een blik familie opentrekken en die naar huis laten gaan is onzin, mij dunkt.
Ik vind het jammer om het niveau in de loop der tijd zo achteruit te zien hollen. Waar Willy en Paul schitterende albums maakten, is daarna de kwaliteit stukken minder geworden, met sommige albums van Marc als uitzondering.
Ik heb het idee dat de reeks wordt gericht op kinderen tot 12 jaar, en niet meer voor alle leeftijden. Ik lees de albums in een vloek en een zucht  (soms letterlijk) uit, en dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Het stemt me droevig het album zo te zien, ik laat de rode hoes er lekker omheen zitten. Deze grove fout zal waarschijnlijk niet worden hersteld, maar mark my words : dat zal het begin van het einde zijn.
Jammer!
DatumMon Aug  6 04:18:02 2007

Reactie no. 37
NaamSpriety
Leeftijd39
Cijfer5
RecensieVoor de inhoud van het album : Een kleine 8. Het is weer een verhaal zoals vanouds. Voor de kaft : Een 2. In een serie als Lucky Luke, Agent 327, Asterix, Kuifje enzovoorts is de kaft-layout nooit veranderd. Waarom deze cultuurbarbarie dan wèl bij S&W?
Gemiddeld dus een 5.
DatumMon Jul 30 16:32:44 2007

Reactie no. 36
NaamJan
Leeftijd16
Cijfer2
RecensieSuske en Wiske nummer 296: een mijlpaal in de Suske en Wiske -geschiedenis. Het uiterlijk van het album ondergaat enkele drastische veranderingen en dit zorgt dan ook voor heel wat uiteenlopende reacties. Zelf weet ik niet echt wat ik ervan moet vinden. De jarenlange traditie van de rode omslag en op de achterzijde de menselijke piramide wordt doorbroken. Ik vind dit even erg als bijvoorbeeld het uiterlijk van de personages veranderen: dat doe je gewoon niet ! Voor sommigen is het goed, voor anderen is het slecht. Nou; ik apprecieer het alvast niet ! Op zich vind ik het niet zo erg, maar het geeft het gevoel dat je de reeks opsplitst in 2 delen: het eerste deel met albums voornamelijk van Vandersteen en Geerts; en het 2e deel met albums van Luc Morjeau en die hutsekluts. Oftewel: het eerste deel met goede albums (afgezien van de laatste) en het 2e deel met de slechte.

Mijn interpretatie van de cover is dat de auteurs meer aandacht schenken aan de details en tekeningen (de grote voorpaginatekening) dan aan de inhoud van het verhaal (de kleine titel die niet meer in het oog springt).

Ik heb het verhaal volgehouden tot strook 100 ongeveer, maar toen ging het niet meer. Deze recensie is geldt dus voor strook 1-100, maar waarschijnlijk ook voor de rest van het verhaal. Wat me sterk opviel en -ook sterk stoorde- is dat de tekeningen op de achtergrond even precies zijn uitgewerkt als die op de voorgrond. Daardoor verslapte mijn aandacht en begon ik meer te kijken naar de tekeningen en hoe gedetailleerd die wel zijn. Toen ik dan eindelijk mijn blik overschakelde naar het volgende plaatje, was het weer hetzelfde liedje. Sommige scènes zijn langdradig, zoals de achtervolging die veel weghad van een of andere stomme actiefilm. Net als de heer Luc (recensie 31) vind ik dat de gemaskerde te lang rondliep met zijn masker; ik had vrij snel door dat dat Jerom was.
De personages zelf zijn wel oké - en ik moet mijn mening herzien over de broek van Suske (zie mijn recensie over "De Nachtwachtbrigade) - ze valt wel mee maar ik vind dat men hiermee de stijl van Vandersteen probeert na te apen. Het hoedje van Sidonia is ook zoiets: de makers doen hun uiterste best om de klassiekers van Vandersteen te evenaren. Een fiasco, vind ik.

Men zou inderdaad beter stoppen met de reeks: ze is zo dood als een pier! De gloriedagen van Vandersteen en Geerts zijn voorbij, en nu zit de strip ver onder het nulpunt. Vroeger waren er tot 220 stroken in een strip, die je in 1 ruk uitlas en waarbij je heerlijk opging in het verhaal. Het leek alsof Vandersteen of Geerts het zó uit hun pen hadden laten vloeien en nog ideëen overhadden. Nu lijkt het zo dat men zijn uiterste best doet om de 184 stroken te bereiken, en dus worden de scènes langdradiger, worden er stukken ingestoken die later niets meer te doen hebben met het verhaal, en ga zo maar door.
Wiske slaakt op het einde van elk album een zucht van verluchting omdat de 184 stroken toch ingevuld geraakt zijn...

Nee, de tekeningen zijn goed maar het verhaal is dood. Het is onzinnig en flauw, net als de mopjes. Ze zouden beter een voorbeeld nemen aan Merho: De Kiekeboestrips worden ook gedetailleerder qua tekeningen en personages, maar het verhaal is en blijft een verhaal. Het is ijzersterk en overkoepelend. Dat is bij de huidige Suske en Wiske's onvindbaar.

DatumSat Jul 28 20:46:05 2007

Reactie no. 35
NaamRob Rijken
Leeftijd15
Cijfer4
RecensieDit vind ik eerlijk gezegd een van de slechtse Suske en Wiske albums die ik ooit heb gelezen. De grauwe en saai tekening op de cover vind ik helemaal niet aantrekkelijk om te lezen, mede doordat de layout ernstig is veranderd. Ik begrijp dat het meer aantrekkelijk is voor de kleine lezertjes waar de Studio de meeste winst uit moet halen maar voor alle trouwe verzamelaars die er zijn is dit een breuk in de originele rode serie en betekent dit het einde van hun verzameling.

Het centreren op een bepaald personage vind ik het album eerlijk gezegd eenzaam maken. de vrienden werken niet meer mét elkaar maar tegen elkaar, wat het verhaal een heel raar gevoel geeft, wat wel met meerdere albums is

Goede albums worden volgens mij gecreërd door de vrienden samen, één vijand, bekende historische Vlaamse of Nederlandse legendes/standbeelden/personages

DatumThu Jul 19 16:28:55 2007

Reactie no. 34
NaamMarvin Moors
Leeftijd9 jaar
Cijfer10
Recensieweet niet waarom maar ik geef een tien leuk verhaal mooie tekeningen je voelt gewoon de spanning (heb ik dan maar ik ben een sump) dat jerom ontvoert word is leuk is de sterkste weg en dat maakt dit album spannend lambik neuzeling of geen neuzeling hij blijft dom (grappig dus)
DatumWed Jul 18 15:48:36 2007

Reactie no. 33
NaamJT
Leeftijd18
Cijfer1
RecensieIk was net terug van vakantie dus de coververandering was aan mijn neus voorbijgegaan. Toen ik zich haastte naar winkel om suske en wiske verhaal te kopen, was ik verbaasd over de nieuwe covertekeningen. Ik hab maar gekocht en gelezen voordat ik de curieuze neuzen beoordeel.

Te beginnen met "de magnifieke metamorfose"
Ik heb sinds ik een peuter was, steeds deze reeks gelezen en ik was de cover gewend. Eigenlijk verliest Suske en Wiske een deel van hun persoonlijkheid doordat de rode cover niet meer is, nu is het net als de strips als andere naast suske en wiske. Nu zal het lastiger om suske en wiske te uitvissen tussen andere ablums, de rode cover....bijzondere kenmerk van suske en wiske....
En toen ik de achterkant las, kookte ik van woede. Op de achterkant staat geschreven:

"Hoi Suske en Wiske-fan!
Heb je gemerkt?
Je favoriete stripfiguren zijn dolblij met hun nieuwe kleedje.
Binnenin blijft alles hetzelfde: je beleeft fijne uurtjes met de allerleukste helden en hun fantastische avonturen.
Wedden dat je Suske en Wiske nu nog toffer vindt?
Veel leesplezier!"

Te beginnen met de taalgebruik: het is duidelijk bedoeld voor de kinderen onder 10. Dat terwijl Vandersteen Suske en Wiske voor iedere leeftijd getekend heeft, Suske en Wiske heeft altijd iedereen laten genieten. Dus de doelgroep is van iedereen naar kinderen onder 10 jaar afgezakt, dieptriest. En er staat dat ik fijne uurtjes zal beleven, nou ik heb het in ruk van 10 minuten uitgelezen. Als ik de strips van Vandersteen en Geerts lees, ben ik meestal na 1 uurtje klaar. Ik vind Suske en Wiske laatste tijd geen "allerleukste helden" meer zijn en ook beleven ze laatste tijd geen "fantastische avonturen" meer. En ik vind Suske en Wiske zo helemaal niet toffer, maar slechter worden.
Een Heiligschennis! dat rode cover weg is!
Een Heiligschennis! dat de toren aan de eind van cover weg is en vervangen wordt door halve toren die op instorten staat!

Nu over de Curieuze Neuzen....
Ik ben verbaasd dat familie na Suskes verwijdering gewoon naar huis gingen, terwijl ze duizenden kilometers ver woonden. Het is alsof dat ze buren zijn en zomaar even kan langskomen.
En waarom zet sidona haar hoedje weer op, die heeft zij al lang niet gedragen. Het past niet echt nu bij dit verhaal. Onder bepaalde omstandigheden had de hoedje wel gepast.
De grappen zijn niet meer zoals ze zijn, vaak flauwe grappen met neuzen en andere dingen waar je je neus in steekt.
De ontploffingen hebben volgens mij niet echt gewenste effecten en de "geluiden kloppen gewoon niet.
De grote gok is weer een voorbeeld van zwakke nieuwe personages na die parkwachter, tinkan en die vervelende journalist uit nachtwachtbrigade.
De verhoudingen van de personages kloppen niet en de tekeningen is wel van goede niveau.

Maar als ik alles bekijk en die nieuwe cover erbij....ik overweeg serieus om geen Suske en Wiske meer te kopen. Als de cover weer de oude is en de verhalen weer goed is, ga ik misschien toch kopen. Maar op dit moment is gewoon geldverspilling om een Suske en Wiske te kopen, echt dieptriest dat Suske en WIske zo diep gezakt is. Hoe zou Willy denken over de nieuwe cover en verhaal....

DatumTue Jul 17 21:58:26 2007

Reactie no. 32
NaamMartin
Leeftijd27
Cijfer3
RecensieTja, waar zal ik eens beginnen? Het verhaal is iets beter dan zijn voorganger, met name door de lagere grapdichtheid. Maar men is er nog lang niet. Het verhaal was weer te kinderlijk. Ik mis nog steeds de spanning en het echte Suske en Wiske gevoel. Qua verhaal zou ik dit album daarom een 5 geven.

Dan is er nog ook nog die miserabele metamorfose. Het is dat die aparte omslag om het album zat, want anders had ik niet eens herkend dat er een nieuw album in de schappen stond.
Toen ik omslag weghaalde, schrok ik me rot! De rode kaft met het kader was juist zo kenmerkend voor Suske en Wiske. Maar die karakeristiek gooien ze ook maar weg, net als de toren op de achterkant. En als het nu bij de nieuwe albums bleef, maar nee, de oude moeten ook maar aangepakt worden. Ik vind dat een grove minachting voor Vandersteen, Geerts en Verhagen en van weinig respect jegens hen getuigen.
Ik begrijp ook niet dat de erven Vandersteen hiermee akkoord gaan.
Ook lijkt het album vanaf de zijkant gezien dunner.
Omdat dit album het einde is van betere tijden voor Suske en Wiske en het begin is van het definitieve verval van de serie, geef ik wat dat betreft geen enkele punt.

Ik had liever gezien dat men zich eens bezig gaat houden met verbetering van de inhoud van de albums, door het vroegere Suske en Wiske gevoel terug te brengen, in plaats van de reeks dood te maken met achterlijke aanpassingen. Dat men nu meer ruimte heeft voor de kaft is niet meer dan een drogreden. Het is tientallen jaren gelukt om kaften te maken, dus als het nieuwe team dat ineens niet kan, zal dat aan hun eigen beperkte vaardigheden liggen.

Al met al is 5 plus 0 nog steeds 5, en gemiddeld dus 2,5. Maar omdat ik dat niet kan geven, rond ik mijn beoordeling voor dit album af op een 3.

DatumFri Jul 13 08:03:51 2007

Reactie no. 31
NaamLuc
Leeftijd46
Cijfer6
RecensieOver de voorpagina, waar heel wat te doen is geweest, heb ik een dubbel gevoel. Enerzijds vind ik het jammer dat een opvallend kenmerk van de S&W-albums is verdwenen, anderzijds vind ik de nieuwe layout best meevallen, het is een kwestie van wennen. De achterkant is wel geslaagd en hiermee is handig het probleem omzeild om de steeds langer wordende lijst van S&W-titels af te drukken en achteraan toch een vaste en kenmerkende tekening te behouden.
Natuurlijk is de inhoud belangrijker en na dit album een eerste keer gelezen te hebben sta ik daar gematigd positief tegenover, maar niet enthousiast. Het verhaal is pretentieloos, zonder al te veel diepgang maar wel leuk bedacht. Er komen veel grappen in voor, die weliswaar niet allemaal even geslaagd zijn, maar de pogingen van Lambik om zijn eigen huis binnen te dringen vind ik wel hilarisch.
Er zijn echter ook leemtes in het scenario. Zo is het onwaarschijnlijk dat de familieleden dadelijk huiswaarts keren na de verdwijning van Suske. Het zou veel leuker zijn geweest moesten ze tijdens de zoektocht naar Suske ook door de Neuzelingenorde worden ingelijfd. Het schilderij dat voor Suske was bestemd werd door tante Sidonia op strook 37 uitgepakt, maar was op strook 181 weer ingepakt. En waarom was Jerom op de stroken 66 t.e.m. 85 gemaskerd (het lag direct voor de hand dat de gemaskerde Jerom was)?
Het tekenwerk gaat wel, maar vertoont net zoals het scenario soms gebrek aan diepte, mede door de decors die hier en daar vlak zijn. Globaal gezien vind ik dit album aanvaardbaar en heeft de serie zeker nog bestaansrecht. Maar de magie ten tijde van Vandersteen is ver te zoeken.
DatumThu Jul 12 21:54:08 2007

Reactie no. 30
NaamMarc Ulemie
Leeftijd38
Cijfer2
RecensieTriest. Diep triest. Een hoofdpersoon teveel, die meer een sadist is dan wat anders. Droevig, maar gezinsgijzelingen mogen bij Vandersteen niet ééns. Lambik’s karakter is niet méér dan dat van een omhulsel met een grimas. De "moves" zijn vaak heel leuk, vooral bij de gags, maar sommige crashes missen helemaal het beoogde effect. Voorts veel te druk, veel te veel actie, en veel te vaak verplaatsing. Dat krijg je als je de scenario’s door mekaar husselt. Er zit nauwelijks een rustpunt in het verhaal. Overal zit in de tekst een dubbele betekenis, maar dan pakt het expressief ook nog eens heel kritisch uit. Misschien leuk voor kleuters dit, maar niks voor mij. Geef mij maar een realistisch stuk, af en toe gelardeerd met wat actie, en veel koele avondluchtjes. Dan komen de achtergronden vanzelf op hun plaats. Ook hoeft een intrige niet zo spannend te zijn als dit. Veels te spannend. Personen moeten niet echtworden in een daderpersonage, maar als speler, en niet: Wiske is wel modern hè, en Sidonia is met de tijd mee. Echte spelers houden niet eens van spanning, van een intrige, of van sadisten, die zijn gedwóngen, het onrecht volkomen uit de te bannen, ook, als er geen hulp meer is. Suske en Wiske zijn geen droompubers, maar lieve, onschuldige kinderen van de tijd... De Roover als rampscenarist. Ik ken nog een andere rampscenarist. Laat maar zitten. Van Gucht kan nog beter werk doen. Dat is een tekenaar, de Roover. Luc doe ‘t zelf, de actiescenario’s. En gooi die rotte inkter eruit. Er is ook geen kleureenheid. Inkten moet je dun doen, op de lijntjes. En de popjes lijken wel van ijzerdraad. Zet die eens wat dunner op, of lijn ze niet. En dan Jerom. Is die in coma ? Hij kan langs een muur oprennen, maar zie je dan óók, hoe hij de buizen doorslaat met zijn hand ? Alles heeft maar één magisch effect. Dat ‘t wel van alléén doet ?? Forget it. Eén ding valt nog mee. Dat Sidonia meedoet. Dan heeft ze weer een hoedje op uit het jaar toebak - geen commentaar. Was dat een aanbieding in een warenhuis ? En de Prof is redder, godsgelukkig één iemand die inzet toont en een goed hart.. Studio, zo lijken jullie wel een stelletje idioten dat de kans niet krijgt, en zich niks gunt... Ik vind het niet gek dat Ludo de kaft heeft veranderd. Voor de kaft houdt dit alvast geen langere levensduur in, laat staan dat de omslag het lang houdt. De kleur maakt me niet eens zoveel uit. Of maak je dit album expres omdat je bang bent dat je anders de action-move niet goed krijgt, of zijn je figuurtjes anders wel te klinisch. Ik word kotsmisselijk van figuurtjes die altijd in een geïsoleerde stereo tegen-mekaar-aan staan te gebaren. En dan heb ik óók nog met wildvreemde etters te maken. Ik heb al gezegd dat S&W nooit ruzie hebben, maar dat wildvreemden gaan samenspannen als kleine klierende kinderen is al helemaal uit den vreemde. Weet je welk stuk wel leuk is behalve het beginstuk. Het middenstuk, met die autootjes. En dat moet Sidonia overkomen met boodschappen doen ! Wel hele goeie 3D en achtergronden trouwens. En haal die scheve bek van tante d’r es uit zeg. Alsjeblieft. En die brilcreme, wat de Grote Neus in zijn haren heeft, is dat mayonaise ? Lines 1-36 zijn oergezellig. Als dit nou doorging ? Lines 66-95 kunnen ook nog best. Lines 112-144 hebben redelijk wat sfeer, maar zodra die eikel met die groene ochtendjas in beeld komp, gaat bij mij het knopje om. Het hele boek is er één teveel. Kan ik het geld nog terugkrijgen ? Dit is echt weer zo’n samenvatting, van al wat Suske en Wiske is. Volgens mij kun je voor dit geld straks ook naar het kindermuseum op en neer, dan heb je ongeveer hetzelfde gevoel, en misschien krijg je op 't eind ook nog je geld terug.
DatumThu Jul 12 20:38:08 2007

Reactie no. 29
NaamCorinna
Leeftijd18
Cijfer6
RecensieAfgelopen maandag was ik weer eens op de site en toen hoorde ik het van de nieuwe kaft. Ik kon het niet geloven. Het ziet er naar mijn iedee erg lelijk uit. Zoals iemand al citeerde:
",. En dan komt men ook nog eens met het bijzonder gruwelijke idee om alle andere albums ook nog 'ns zo uit te brengen!!!"
Het leukste was dat ik altijd de Suske en Wiskes makkelijk kon herkennen tussen al de andere strips. Jep de rode! Ik vind dit echt helemaal niks en ik hoop dus dan ook dat dit zo snel mogelijk wordt terug gedraait!!!

Nu het verhaal zelf.
Het verhaal was wel te doen. Hoewel ik het begin nogal rommelig vond. Vooral de eerste 3 bladzijdes. Maar daarna las het lekker weg. Ik vind het ontzettend fijn dat er in dit album minder flauwe grappen in zaten (dat was namelijk mijn grootste vrees). Vooral Lambik die in de reveu met zijn flauwe grappen kwam was wel hilarish. En dan vooral van strook 47.:,,Euh..mijn tv is van een ander merk’’. Ook ontzettend leuk dat vind ik ook leuk om erbij te vermelden want ik zie nergens in de recenties erbij staat: Sidonia de hoedje (het oude uniform).

Ja verder was het allemaal te doen. Jammer wel dat ik het iedee heb dat het heel snel wordt afgeraffeld. Vooral Jerom, zijn verhoudingen kloppen naar mijn iedee nog steeds niet.
Maar ik weet zeker en dat hoop ik ook voor de studio dat het steeds beter wordt. Want persoonlijk zie ik toch een stiekem een stijgende lijn (qua verhalen), een langzame stijgende lijn maar hij stijgt. Ik heb het gevoel dat men luisterd naar het kritiek en je ziet terug in de verhalen dat er ook wat wordt mee gedaan. Er zitten nu al minder grappen in het album. Nu die kaft terugdraaien!!

En daarom geef ik een 6 voor het album.

DatumThu Jul 12 16:40:06 2007

Reactie no. 28
NaamMark
Leeftijd28
Cijfer7
RecensieEigenlijk ben ik opgelucht dat ik voor het eerst sinds tijden een echte voldoende kan geven aan dit album. Na de kritiek die ik eerder wel moest geven, moet ik nu het team toch in bescherming nemen tegen de (in mijn ogen) onterechte kritiek die ik toch nog lees.
Natuurlijk zitten er nog wat schoonheidsfoutjes in (o.a. dat de toren ontploft maar mensen opeens niet bedwelmd worden door het parfum dat dan vrij komt) en nog altijd less ik teveel flauwe grappen om het grappen maken (Lambiks bestorming van zijn eigen huis is echt te langdradig) maar ik zie vooral een ingewikkelder verhaallijn, geweldige vondsten (woordgrappen over neuzen) en een heerlijk foute vijand. Het is een origineel verhaal, tekeningen worden steeds beter. De discussie over de omslag vind ik onnozel: je moet wel een iets veranderen, dat zegt niets over de kwaliteit. Plus: het ziet er goed uit! Misschien dat de oude vertrouwde menselijke toren ooit weer eens terug komt...? Kortom: ga zo door!
DatumThu Jul 12 10:18:44 2007

Reactie no. 27
NaamJelko
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieEen Suske en Wiske met een nieuwe omslag... Tja, het is even wennen, inderdaad. Ik vond de keuze voor een nieuwe voorkant erg goed, de oude kaft begon te vervelen, had ik het idee. Deze voorkant vind ik nog niet eens héél slecht, het oogt fris. Er moet nog wel gewerkt worden aan de invulling van de kaft, het lijkt erg rommelig.
Dan het verhaal: Het begin is erg goed, het familie-feest is schitterend! Jammer dat er verder niets mee gedaan wordt, maar toch: De karakteristieke houding van Del Rondello en Arthur zijn een genot voor het oog. Ook Suskes actie is goed bedacht, erg logisch en goed uitgewerkt (in het park, bijv.)
De Bad-guys van dit verhaal: De Grote Gok is een goede, haast nostalgische leider; het wereldoverneem-idee is onvermijdelijk, maar er is een verrassende draai aan gegeven. De Neuzelingen zelf komen echter over als een stelletje idioten. Niet alleen hun opgezette neuzen, maar ook hun gedrag is bewonderenswaardig debiel, met als dieptepunt de betreurderigwaardige dans.
Hoewel ik niet erg te spreken ben over het 'Neuzelingen-idee', je kunt er veel van zeggen, maar het is goed uitgewerkt, Barabas die infiltreert is geniaal bedacht. De Scheurneus achtervolging is grappig en de bestorming van Lambik's huis is leuk. Toch zijn er, wat te verwachten viel, véél te veel grappen over het 'neus-concept'. Sommige zijn raak, de verkoude Scheurneus, maar de meeste slaan nergens op.
Al met al een ouderwets leuk album; de hoeveelheid grappen is sterk ingedamd, logisch. Flink onder het irriteer-niveau. Na de stuntelende tekeningen uit de Kaperkoters en de Tikkende Tinkan, zijn de hoofdpersonen zichzelf en goed getekend. Ook de achtergronden geven een goede sfeer.
Het verhaal leest lekker weg, een mooie snelheid. Door de spanning en sfeer lijkt et een langer verhaal dan ik gewend ben. Hoewel de Kneuzelingen voor een flinke puntenaftrek zorgen, vind ik het album een 7 waard. Ik hoop dat de stijgende lijn blijft.
DatumWed Jul 11 14:55:13 2007

Reactie no. 26
NaamThomas
Leeftijd33
Cijfer5
RecensieDe nieuwe kaft is eigenlijk wel oké. Een verandering hoeft helemaal niet slecht te zijn en tijden veranderen.

Het verhaal dan: dat is niet zo best. Weliswaar iets beter dan eerdere verhalen, maar de karakters blijven erg oppervlakkig en de humor is flauw. Ook het einde wordt weer eens afgeraffeld.
Het gaat ook allemaal van de hak op de tak: waarom is Suske opeens ongelukkig omdat hij geen familie heeft? waarom wil Grote Gok de wereld overnemen? Waarom komt Sus Antigoon op het einde heel even voorbij? Allemaal zaken die veel beter uit te werken waren, waardoor het verhaal beter zou zijn.
Nee, de reeks gaat het op deze wijze niet halen. De kwaliteit moet echt stijgen!!

DatumWed Jul 11 14:20:55 2007

Reactie no. 25
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer8
RecensieLeuk album vooral Suske heeft een grote rol in deze strip de tekeningen zijn mooi en het verhaal is ook goed!
DatumWed Jul 11 12:36:14 2007

Reactie no. 24
NaamJoe
Leeftijd30
Cijfer6
RecensieVerhaal matig: einde is weer eens niet bijster sterk (snel "abrupt" einde).
Humor: het wordt al wat minder flauw, maar beste tekenaars wees eens kritisch hierin
Personages: gelukkig alweer wat meer de karakters van weleer. Waar Marc nog presteerde om onze helden als bijfiguren te laten fungeren naast allerlei andere nieuwe personages (Odfella als duidelijk voorbeeld en die hele zooi die daarbij hoorde), herken ik ze nu weer als zodanig.
Cover: waar S&W in de schappen van elke stripwinkel duidelijk herkenbaar waren voor iedereen (zelfs voor mensen die niks hebben met S&W), hoort S&W nu ook bij de eenheidsworst.
Ik mag hopen dat de beroemde "toren" van onze helden van de achterkant toch nog ergens terug komt.
De erfgenamen van Vandersteen vinden dit dan wel goed?? Dit moet toch hetzelfde voelen alsof Metallica op hun nieuwe cd afgebeeld worden zoals BZN hun cd-covers aflevert. Onherkenbaar!!
Weg indentiteit; welkom eenheidsworst..!! Echt zonde!!!!
Kortom: verhalen worden beetje bij beetje wat beter (al blijf ik liever Vandersteen en Geerts verhalen lezen - meer diepgang, meer authentiek-), maar de vormgeving geef ik een dikke onvoldoende.
DatumTue Jul 10 10:03:59 2007

Reactie no. 23
NaamJan P.
Leeftijd33
Cijfer2
RecensieTsja... Als ik het niveau van dit verhaal combineer met dat nieuwe, afschuwelijke lay-out-geval, dan kan ik maar 1 ding constateren: De Suske En Wiske-serie is dood, vakkundig om zeep geholpen door het nieuwe team. En dan komt men ook nog eens met het bijzonder gruwelijke idee om alle andere albums ook nog 'ns zo uit te brengen!!! Na een matig begin voor het nieuwe team werdt het iets beter (een paar albums lang) maar de laatste verhalen... tjsongejongejonge, dat ga je toch niet meer voor je plezier lezen?
Aan dit oerstomme neuzengedoe wil ik ook totaal geen woorden vuilmaken. Ik wacht vol hoop nog af totaan nummer 300, maar als het niet beter meer kan worden dan dit, dan laat ik de reeks voorgoed varen en grijp terug naar de goede, oude albums.
Marc Verhaegen had nooit ontslagen moeten worden!
DatumMon Jul  9 01:54:07 2007

Reactie no. 22
NaamAd
Leeftijd35
Cijfer5
RecensieDe kaft.... tja het argument dat men nu meer tekenwerk kan laten zien op de kaft gaat niet op, aangezien het feit dat de te betekenen ruimte ongeveer hetzelfde is gebleven als voorheen. Dit komt door het nieuwe kadertje wat er voor zogt dat de te betekenen ruimte feitelijk een vierkant blijft zoals vroeger. alleen de oppervlakte is iets groter ... het blijft een vierkant.

mijn recensie:
Het verhaal was wel aardig hoewel een beetje vergezocht en ook het motief van de groe Gok vond ik wat treurig.. pesterijen uit zijn jeugd??
De tekeningen: Deze gaan met rasse schreden achteruit. de hoofdfiguren lijken niet meer op de figuren uit het tijdperk Vandersteen/Geerts. Misvormde koppen en anatomisch incorrect.
De achtergronden doen mij aan de ellende denken van het tijdperk mark Verhaegen
De laatste pagina's lijken ook zeer afgeraffeld. Ik begrijp dat de werkdruk hoog is bij de studio, maar dit kan echt niet!!
De inkleuring: ronduit slecht!
algemeen: Veel te veel onnodige grappen en grollen die misplaatst zijn en het verhaal geen goed doen. De hoofdfiguren komen hierdoor over als randdebielen (vooral Lambik)
Al met al toch nog een 5 omdat het verhaal nog wel te pruimen was

DatumSun Jul  8 14:23:55 2007

Reactie no. 21
NaamZappa
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieDit album is me toch goed bevallen....het leest lekker weg, de neuzen zijn leuk bedacht en origineel, de inkleuringen zijn goed en tekentechnisch is het ook in orde (ook Lambik en Jerom worden beter getekend dan de vorige albums, maar kan soms nog beter).
De leukste details vind ik de eenden die achter de eend aanvliegen, en Lambik die Jack Nicholson nadoet (The Shining).
Minpunt vind ik de gladde cover, die na het lezen vol vingerafdrukken zit.
De nieuwe opzet van de cover is zeer zeker wennen, tis niet lelijk...maar het geeft niet het Sus en Wis gevoel.....
DatumSun Jul  8 09:08:52 2007

Reactie no. 20
NaamHerman
Leeftijd15
Cijfer5
RecensieTriest, triest en triest. het begint bij de cover. Wat is hier nou gebeurd, waarom moest de cover veranderen,was dat nodig? Naar mijn weten niet. Willy van der Steen zou zich doodschamen ,echt. hier doet het huidige team geen eer aan Willy.
Nu het verhaal, het verhaal viel ook al tegen ik bedoel je organiseert een familliefeest en suske die dan wegloopt en famillie gaat dan weer naar huis dat dan ook nog ver weg is zoals canada (Ross John). Famillie steunt elkaar toch en nu gaan ze maar direct weg dus dat vindt ik zeer raar. Nu zijn de grappen hier niet zo in overvloed zoals in het vorige album maar grappen vallen hier wel tegen. Voor de rest kan het verhaal wel mee alleen vond ik die neuzen wel zeer overdreven maar dat hoort nu bij het verhaal dus ik neem er genoegen mee.
Het eind vond ik wel redelijk maar ik schrok wel even dat de gebruikelijke toren niet op de achterkant stond. Ik hoop dan ook dat ze toren dan wel weer op de achterkant zetten. Al met al zal, als ik weer een suske en wiske koop, wel weer denken aan de tijd dat reeks de gebruikelijke rode kaft had en niet deze rare cover. Ik ben nu wel eigenlijk teleurgesteld in het team waar ik langzaam maar zeker toch vertrouwen in begon te krijgen. Dit vertrouwen is nu in de grond geboord.
DatumSat Jul  7 17:23:56 2007

Reactie no. 19
NaamHenk
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieAardig verhaal en hoewel de humor hier an daar flauw is zitten er voldoende goede grappen tussen.  De tekeingen bevinden zich nog steed sin een opgaande lijn. De figuren hebben redelijk goede proporties en de achtergronden hbeen meer sfeer. Het plot van het verhaal mag wat mij betreft nog wel meer uitgewerkt worden: sommige stukken gaan veel te snel met een gemakkelijk oplossing door Jerom de boel op te laten knappen, terwijl ander stukken zoals Lambik die het huis probeert binnen te dringen veel te lang duren
DatumSat Jul  7 15:32:01 2007

Reactie no. 18
NaamNisen Jimmy
Leeftijd35
Cijfer5
RecensieEen beduidend laag cijfer, eerder een 5,5.  Meer kan ik echt niet geven aan dit "verhaal". Misschien ben ik de schok nog niet te boven betreffende de nieuwe cover. Ik vind dat echt heiligschennis. De tekeningen vind ik niet ok, let op Jerom (proporties kloppen absoluut niet).
Toch een bedenking, we moeten nu eenmaal met onze tijd meegaan en de tijd van de grote Meester (Ja, met Hoofdletter!) Vandersteen komt nooit meer terug. Zijn tekenstijl was een tijdsbeeld van toen en het zou niet passen in onze tijdsgeest terug te keren naar toen. Laat ons de mensen van nu wat krediet geven en verhalen maken die geschikt zijn voor hun doelgroep nl de jeugd van nu. Wij waren in de tijd zijn doelgroep, nu is het aan hen. Daarom, probeer aub het virus van de vroegere suske en wiske te verspreiden, ik weet zeker dat jullie veel beter kunnen.
De oudere lezers zullen jullie dankbaar zijn (en de jongere ook !)
DatumSat Jul  7 15:15:21 2007

Reactie no. 17
NaamGerard
Leeftijd23
Cijfer8
RecensieDe cover:
Toen ik het nieuws hoorde, vond ik het een afschuwelijk idee, maar toen ik het album in mijn handen had viel het me eigenlijk wel mee. Het is wel heel erg wennen, maar het is wel een verbetering moet ik zeggen....

Het verhaal:
Het verhaal is leuk, alhoewel ik me afvraag of het wel bij Suske past om zo te reageren als in het begin, maar dat terzijde. Het enige minpunt, zoals dat al vele malen vaker genoemd is, is de overdaad aan grappen die soms het verhaal eigenlijk alleen maar hinderen. Er kunnen zo heel veel grappen geschrapt worden, waardoor het album nog beter wordt en er soms ook kaders gebruikt kunnen worden voor het verhaal. Af en toe een rake grap hoort erbij, maar het moeten niet grappen worden om het maken van de grap. Het moet wel relevant zijn of van toepassing op het verhaal en dat mist gewoon regelmatig. Sommige grappen daarentegen waren erg sterk. Ook Lambik die zijn eigen huis bestormt doet denken aan oudere albums.

De tekeningen:
De tekeningen worden steeds beter en er zit duidelijk vooruitgang in. Af en toe een missertje dat mag er van mij wel tussen zitten. Dat hoort er gewoon bij.

Al met al ben ik tevreden over dit album. Als in de volgende albums even gekeken wordt naar de grappen die men er instopt en deze grappen laten bijdragen aan het verhaal, dan komen er echt weer toppers. Maar er zit duidelijk vooruitgang in en ga zo door.

DatumSat Jul  7 00:44:08 2007

Reactie no. 16
NaamMichiel
Leeftijd17
Cijfer7
RecensieHoger dan een zeven ga ik voor dit album zeker niet zitten. Alles zat goed in elkaar, de tekeningen waren leuk en het album las bijna lekker weg. Bijna? Ja bijna, zoals hiervoor al werd aangehaald, je werd in dit album (wederom) dood gegooid met flauwe grappen. Ik hoop dat de studio zich snel eens gaat verdiepen in albums uit de blauwe reeks waarin de grappen nog orgineel en op een leuke manier flauw waren. Als dit kritiekpunt nou eens wordt opgepikt door de studio komen we een heel eind. De albums die er de afgelopen 2 jaar zijn verschenen zijn weer van heel wat hoger niveau den de twee triologiën die hiervoor nog verschenen. Hopelijk houdt de studio deze stijgende lijn vast en zullen ze nog meer albums van verglijkbaar (hopelijk zelfs hoger) niveau schrijven.

Dan wil ik nog wat opmerken over de kleding van suske en wiske en de kaft van het album. Er wordt naar verjonging van Suske en Wiske toegewerkt aldus de studio. Alles moet weer wat moderner worden en zodoende heeft men de cover nu veranderd. (in mijn ogen de meest dramatische beslissing sinds het vertrek van Paul Geerts.) Hier doe je echter niks meer tegen, het album is nu uitgegeven en in het vervolg zullen alle albums dit uiterlijk krijgen.
Maargoed, de serie moet dus jonger en aan de cover wordt dus een vlotter uiterlijk gegeven. Waarom is het dan dat suske en wiske ineens weer in hun kleding uit de jaren 90 en daarvoor rondlopen? :S Dat suske in zijn wijde broek liep en wiske met haar ontblootte bovenarmen voor de dag kwam en dat ook nog een sde bruine 'klompen' voor vlotte witte gympies werden ingeruild vond ik een hardstikke goed besluit. Waarom draaien ze dit toch terug? :( Ok, wiske heeft ook in dit album niet meer van die lange mouwen en loopt nog steeds op de witte schoenen, en Suske heeft een lossig rood shirtje aan. Wat mij betreft had alles echter zo mogen blijven zoals het was in 'de kaduke klonen' en andere albums. Ik hoop dat ook dat de studio in het vervolg ook de kleding weer onder de loep gaat nemen. Verder heb ik alleen nog te zeggen dat ik vol goede moed uitkijk naar het aankomende album, aangezien de serie toch weer wat van haar oude vermaak terug begint te krijgen.

DatumFri Jul  6 20:47:58 2007

Reactie no. 15
NaamJoris Dingemanse
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieIk vond dit een geslaagd album.
Goed verhaal, soms goede grappen en vele flauwe grapjes(zoals vaker!) De cover was wel mooi. Het was ook leuk dat vele oude bekenden weer meededen bij het begin. En het was leuk dat Sus Antigoon weer eens meedeed.
DatumFri Jul  6 19:46:00 2007

Reactie no. 14
NaamHammad
Leeftijd12
Cijfer9
Recensieeen leuk verhaal , ik dacht dat de cover helemaal op niks zal trekken maar het valt best wel mee wiske is niet zo goed getekend op de cover maar allee. het verhaal : tekenstijl : 8,5 originaliteit : 8 humor : 7 ( heel goed gedaan om niet zo veel grappe als in het vorige deel te houden maar als het er wweinig zijn moet er sommige toch heel goed zijn ) cover : 9  een beetje te langdradig probeer het een beetje leuker te maken door verschillende onderwerpen te houden
DatumFri Jul  6 19:32:13 2007

Reactie no. 13
Naamjeroen
Leeftijd31
Cijfer6
RecensieIk vind het verhaal opzich redelijk geslaagd, de tekeningen beter dan de laatste paar s en w's en  sommige grapjes goed gevonden. Maar: wat een gruwelijke nieuwe kaft. Slecht getekend, lelijk ingekleurd en wat jammer van de vertrouwde layout!!! Veel grapjes zijn vervelend flauw en wat ik echt slecht vond is dat de familie na een paar minuten weer vertrok. Had ze dan laten logeren en later bijvoorbeeld als neuzelingen o.i.d. laten opduiken.
DatumFri Jul  6 18:58:00 2007

Reactie no. 12
NaamThomas
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieToen ik het hoorde dat de kaft ging veranderen moest ik eerst wel even slikken maar nadat ik een exemplaar in mijn handen kreeg moest ik wel zeggen dat het resultaat er wel mag zijn. Ik kan er dus geen woorden aan vuil maken. Misschien komt het ook wel omdat de kaft in de loop van de jaren natuurlijk vaker veranderd is, afhankelijk van de Zeitgeist (maar niet zo drastisch als nu).
Nu dat de herdrukken ook in een nieuw jasje gestoken worden heb nog wel een tip: bij hertekende versies van verhalen, neem de originele tekeningen, kleur ze in en pas eventueel de teksten (hoeft niet ;-)
Zo zijn we meteen verlost van draken zoals De Straatridder, Sprietatoom en de IJzeren Schelvis in de rode reeks.
Het verhaal: beste studio, moet er om de halve bladzijde een grap gemaakt worden? Hier erger ik me aan. Als er *SLAM* staat kan ik er wel van uitgaan dat de deur dichtgeslagen wordt, een extra kadertje hoeft echt en verstoort het verhaal! Het verhaal vond ik nog niet eens zo raar, bij bepaalde stroken kreeg ik zelfs een Geerts-gevoel (tot er weer een kadertje kwam). De tekeningen zijn redelijk tot goed. Waar was Rikki trouwens (of zit-ie alweer vast in Chocowakije???)
Desalniettemin, ik vind dat het nieuwe team op de goede weg zit en het worden weer leuke tijden voor verzamelaars!
DatumFri Jul  6 15:57:16 2007

Reactie no. 11
Naamjaco
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieGoed verhaal,na een paar dramatise diepte punten,jammer van een paar fouten zoals in het begin wordt het pak(je) uitgepakt en aan het einde zit het weer ingepakt . Gas wat gevaarlijk is als het verspreid wordt is volgens mij ook gevaarlijk als de ketel ontploft.
Het einde lijkt ook wat afgerammeld (zoals gewoonlijk de laatste tijd)
De tekeningen zijn mooi en beter afgewerkt. De nieuwe achterkant ook, de voorkant is eeeeerg wennen (heel moeilijk voor een oude fan)
DatumFri Jul  6 15:55:38 2007

Reactie no. 10
NaamJeffrey
Leeftijd29
Cijfer6
RecensieHet verhaal is redelijk goed bedacht en er is duidelijk een stijgende lijn te zien. De namen als De Grote Gok doen me denken aan de periode van Vandersteen. Waar ik me zeer aan irriteer zijn de nutteloze tekstballonnen met klap van de slaapkamerdeur 1 keer is al veel laat staan 2. Gelukkig bleef het hierbij en werd dit niet zoals in eerdere albums herhaald.
De tekeningen zijn nog steeds matig, maar de humor is wel weer wat beter. Waar ik het meest op afknap is de nieuwe voorkant: weg historie weg traditie. Het rode kader wat nu nog op de cover staat maakt het geheel nog erger. Dit lijkt me een Nederlands poldermodel: we veranderen het deels en laten het ook deels bij het oude. Toch gek dat dit door Belgen bedacht wordt. De achterkant vind ik meer geslaagd al mis ik de bekende toren.
DatumFri Jul  6 15:34:02 2007

Reactie no. 9
Naampeter
Leeftijd29
Cijfer5
RecensieEen matige 5. Blijkbaar hebben de schrijvers van S&W een of ander flauw moppenboekje op de kop getikt en moeten ze een quotum van minimaal 3 grappen per pagina hebben. Het verhaal is redelijk voorspelbaar, maar niet bijzonder slecht. De tekeningen worden steeds beter en het einde met Sus Antigoon vond ik verrassend (leuk).  Samen met de mooie nieuwe voorkant is het een 5. Ik hoop alleen wel dat de schrijvers zich nu eindelijk eens wat aan gaan trekken van de kritiek op die overdaad aan flauwe grappen, want die voegen meestal niets toe aan het verhaal en verstoren juist het verhaal.
DatumThu Jul  5 18:13:03 2007

Reactie no. 8
NaamKaj Peters
Leeftijd22
Cijfer7
RecensieIn mijn vorige recensies op deze site sprak ik recalcitrant over '' het nieuwe duo '' als ik het over Luc Morjaeu en Peter van Gucht had. Daar houd ik bij deze mee op. De twee zijn nu een gevestigde naam na de 8 gemaakte albums.
Ik ben zeer te spreken over het niveau van dit nieuwste deel. Het is weer net een stukje beter dan '' De Krasse Kroko''. Hun stijl is minder experimenteel dan die van Marc Verhaegen ( Goddank...) en weet de geest van Vandersteen bij vlagen te raken qua sfeer en humor. Karakters als De Grote Gok en zijn bende Neuzelingen doen vaag denken aan het type karakters dat de geestelijk vader van de serie regelmatig ten tonele voerde. Een welgemeend pluspuntje wat dat betreft! Ook de enorme stoet aan cameo's uit albums van weleer kon mij bekoren.
Ik heb me ditmaal niet geergerd aan vervormde hoofden of uit proporties getrokken karakters. Een paar kleine vormfoutjes hier en daar, maar over het algemeen is het dik in orde qua tekeningen. Er vallen wel nog steeds lege, witte velden onder de achtergronden en dat blijft toch een beetje jammer. Over de nieuwe cover niks dan lof. Het ziet er mooi en fris uit, vele malen beter dan ik had verwacht.
Qua verhaallijn is dit album een stuk diverser dan bijvoorbeeld '' De Krasse Kroko''. Onze helden beleven hun avonturen eindelijk weer vanuit verschillende perspectieven en het is niet meer zo dat ze eenvoudigerwijs op een kluitje blijven hangen. De emoties van de karakters worden ietsjes uitgediept. Zowel Suske als Wiske zijn weer individuele karakters geworden, geen eeneiige tweeling die in koor gaat janken bij de eerste de beste plotwending. Het verhaal rond Suske en zijn lichte identiteitscrisis vond ik zeer ontroerend. Het maakte het overkoepelende verhaal - kwaadaardige sekte neemt wereld over - ook wat extra interessant. 
Nog steeds stoor ik me aan de grapdichtheid; vrijwel in elke strook moeten er 1 of meerdere grappen verscholen zitten, en dat leidt af en toe tot enorme flauwigheden. Al moet daar meteen bij gezegd worden dat er in dit deel ook genoeg rake grappen zitten. Ik heb persoonlijk in ieder geval weer ouderwets zitten gniffelen om sommige passages ( met name bij de bestorming van Lambik's huis :) ). 
Slotconclusie:  De magie uit de periode Vandersteen/Paul Geerts ontbreekt nog steeds en ik vrees dat echte pareltjes nog even uit zullen blijven. Dat neemt niet weg dat Van Gucht / Morjaeu op het goede spoor zitten. In hun werk zit een duidelijk waarneembare stijgende lijn. Zal '' De Gulle Gilles '' dan eindelijk de klapper worden waar de fans al geruime tijd op wachten?! We zullen het zien!
DatumThu Jul  5 16:58:03 2007

Reactie no. 7
NaamHarmen
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieNog steeds vind ik de coververandering niet goed voor de herkenbaarheid van Suske en Wiske, maar het ziet er nog niet zo heel slecht uit.
Bij 'de curieuze neuzen' hadden, net zoals bij 'de krasse Kroko', wat mij betreft de eerste pagina's (de stroken 1 t/m 7,8) weggelaten mogen worden. Dan zou er verderop in het verhaal meer ruimte kunnen zijn voor iets anders.
Leuk is het wel om de familie vanaf strook 21 te zien. Vooral in strook 23 zie je van alles; let op Lambik en Sprotje en Del Rondello. Maar vreemd dat zij allemaal 'huiswaarts' keren na de ontdekking van de verdwijning van Suske. Want zeg eerlijk:
 - Alle familieleden hebben net een lange reis achter de rug, en gaan nu weer terug naar Spanje (Carmensita Falasol en Del Rondello), Canada (Rosse John en Big Snowbel), het oerwoud in Afrika, Congo (Papal-Ambik en Artuur). Is dit geloofwaardig?
- Zou een klein beetje sociale familie niet hebben helpen zoeken naar Suske?

Het verhaal is goed, maar is chaotisch en heeft slechts een verhaallijn. Verder zijn er nog een paar opmerkingen: de vermomming van Jerom (v.a. strook 66) is bijvoorbeeld wel heel erg opvallend. In de stroken 73, 74 en 75, vind ik de tekeningen wat te vlot en niet in de herkenbare Suske en wisketekenstijl. De grap in de stroken 83 en 84 lijken me niet erg leuk voor de doelgroep, en ik kan er ook niet om lachen.
Wel de complimenten voor de tekenstijl (sfeervol en grappig bijv. strook 105), al lijkt de cover wel erg snel getekend. Als ze dan de hele cover willen bedekken met een tekening, laat die dan ook in orde zijn. Ook goed zijn de vandersteengrappen en grappen-zonder-woorden en het begin (vanaf strook 8) en het mooie slot.

DatumThu Jul  5 16:22:36 2007

Reactie no. 6
NaamAien
Leeftijd21
Cijfer8
Recensieeen redelijk geslaagd album. De hoeveelheid té flauwe grappen die in het vorige album nog wel eens storend waren is hier gelukkig zeer sterk teruggebracht. Het verhaal verloopt goed (niet te snel niet te langzaam), en er zijn niet echt zeer ongeloofwaardigde dingen zoals bijvoorbeeld in de tikkende tinkan.
Het was leuk om Suske weer wat persoonlijke aandacht te geven. De tekeningen zagen er goed uit. Ik ben niet al te blij met de nieuwe cover maar het had veel erger kunnen zijn.
DatumThu Jul  5 14:39:27 2007

Reactie no. 5
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer6
RecensieWilly Vandersteen moet zich nu zowat echt omdraaien in zijn graf. De nieuwe kaft is gewoonweg afschuwelijk! Dit is geen Suske & Wiske albumkaft meer, dit lijkt meer op de kaft voor een prentjesboek voor kleine kindjes. Het verhaal en de tekeningen zijn ook niet meer wat ze moeten zijn.Hier en daar komen we wel weer betere humor tegen maar het verhaal zelf vind ik slecht gevonden. Ook de personages staan nog niet op top,tante Sidonia's hoedje is bijvoorbeeld vreselijk ouderwets. Ook de wagen van Sidonia is helemaal niet geslaagt. Zo zou ik eigenlijk nog een tijdje kunnen doorgaan. Anderzijds zie kwa humor en zo wel een steiging daarom een 6
DatumThu Jul  5 13:39:06 2007
Reactie no. 4
NaamTim
Leeftijd20
Cijfer7
Recensievalt wel mee, knape cover wel idd aleen verhaal vindk iets minder is wel fijn om al die oude bekenden nog es terug te zien in stripverhaal :)
DatumWed Jul  4 18:46:52 2007

Reactie no. 3
NaamKoen
Leeftijd15
Cijfer7
RecensieAlles in orde met dit verhaal.
Uiteindelijk is de coververandering toch niet zo erg. De achterflap valt ook nog goed mee, mooie tekening, ik hoop dat de tekening per album verandert. De rode binnenflappen vindt ik ook wel beter, alleen spijtig dt de menselijke toren ontbreekt. Maar ik denk wel dat ze deze opnieuw zullen tekenen. Ik zou hem op de rode achterkant van de cover zetten in een vernieuwde versie.
Ook een mooi nieuw duo voor de aankondiging.
Het verhaal zelf is ook geslaagd, behalve de flauwe grappen op strook 18 en 184. Geslaagd verhaal!
DatumWed Jul  4 18:02:10 2007

Reactie no. 2
NaamMarissa
Cijfer9
RecensieIk vind het een heel leuk verhaal, een leuke titel en de personages vind ik mooi getekend.
Ook vond ik de nieuwe kaft heel mooi.
DatumWed Jul  4 17:23:00 2007

Reactie no. 1
Naamvincent
Leeftijd14
Cijfer9
Recensieeen leuk verhaal, met mooie kleuren en een mooie voor- en achterkaft.
wel een beetje saai vanaf strook 54.
het neuzelingenlied wil ik graag eens op cd:D
DatumWed Jul 4 13:59:07 2007