Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het babbelende bad


Het babbelende bad Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het babbelende bad verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,50

Reactie no. 59
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer6
RecensieWeer een album dat het onderwerp minderwaardigheidscomplex aansnijdt. Net als eerder is Sidonia het slachtoffer. Het gaat dit keer wel anders dan in “De Jolige Joffer”. Waarom dit thema nog een keer als het al is gebruikt? Goed, de aankeleidng is wezenlijk anders. Heel toevallig nu Sidonia overvallen wordt door depressie, is Barabas bezig met een onderzoek naar een oud verborgen bad dat de bader of baadster eeuwige schoonheid kan geven. Het levert een heus interessante en van tijd tot tijd een Indiana Jones-achtige zoektocht op. Dat is beslist goed gedaan in dit album. De Mission Impossible achtervolging mag ook niet onvermeld blijven. Deze elementen tillen het verhaal naar een hoger niveau. Er zitten echt leuke dingen in. Het is wel zo dat de tegenstanders ( twee uiteraard) in de vorm van Dokter Plamure en London Sheraton, het niveau weer direct de grond in boren omdat zij een bron zijn voor de onnozelheid die het studio100 duo tot kunstvorm heeft verheven. Zij steken bijna Lambik naar de kroon die ook in dit verhaal gedegradeerd is tot vervelende stoorzender in plaats van de held die hij was. Als je Plamure, Sheraton en Lambik uit dit verhaal zou schrijven blijft er nog best wat inhoud over. Devies: album lezen maar sla een hoop bladzijden over.
Datumvrijdag 04 december 2020 23:08

Reactie no. 58
NaamRené
Leeftijd41
Cijfer7
RecensieDit is een Suske en Wiske die ik graag lees. Het verhaal loopt lekker (groot verschil met bijvoorbeeld De Elfstedenstunt!): onze vrienden gaan op een mooie Indiana Jones achtige speurtocht met codes en allerlei vallen. Het basisidee van Sidonia die zichzelf lelijk vindt hebben we natuurlijk al in meer albums gezien (bijvoorbeeld De Jolige Joffer), maar deze uitwerking met de tocht naar het bad der schoonheid is zeker voldoende nieuw. Ik moest ook erg lachen om het typetje (oké, een uitgewerkt karakter kan ik haar niet noemen) London Sheraton, dat in een 4x4 wil rijden door de woestijn terwijl ze zich voor moeten doen als arme bedoeienen, zich na een korte actie eerst moet omkleden omdat haar kleding volgens haar alweer uit de mode raakt, en zich beledigd voelt als Lambik haar het compliment geeft dat ze lijkt op Jennifer Lopez! En ja, ik vond zoals sommige anderen hier ook de torengrap goed gevonden.
Er zijn helaas ook zeker de nodige minpunten. Zo vind ik het wel heel onwaarschijnlijk dat nadat onze vrienden hebben ingebroken ze op TV horen dat "van de daders elk spoor ontbreekt". Hoe kan dat nou??? Ze hebben vanalles aangeraakt en de beveiligingsstralen onderbroken...? Verder vind ik onze vrienden niet altijd even mooi getekend (zoals al meerdere recensenten opmerken hieronder), het plaatje waarin Jerom aan Lambik zegt dat hij niet wilde kwetsen en daarom niet zei dat Lambik zijn verstand moest gebruiken is wat mij betreft daarin het dieptepunt, dit oogt voor mij niet naar Lambik en Jerom zoals ik ze "van vroeger kdn". En last but not least: wanneer onze vrienden het bad der schoonheid dan hebben gevonden, dan is het verhaal na een paar bladzijden afgelopen! Sidonia is binnen een paar minuten alweer normaal...echt heel jammer, het geeft mij als lezer zó sterk het gevoel dat er meer in had gezeten. De grap van Lambik aan het einde vind ik dan wel weer geslaagd.
Kortom, het is een redelijk album dat wat mij betreft ondanks de minpunten wel een voldoende verdient. Vanwege het feit dat ik deze gewoon graag lees (en dat is uiteindelijk de bedoeling van een stripboek toch?), kom ik op een krappe zeven uit.
Datumvrijdag 11 mei 2018 20:26

Reactie no. 57
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieErg leuk verhaal, dat wel wat weg heeft van Indiana Jones.
Datumdonderdag 21 april 2016 07:05

Reactie no. 56
NaamRobin van Veltom
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieLuc Morjaeu weet zijn huidige baan en zijn oude baan te combineren. als tekenaar van Studio 100 heeft hij het soort Studio 100 verhalen in een album kunnen verwerken en dat is mooi om te zien. alleen vind ik het niet echt een avontuur voor Suske en Wiske. meer iets voor Piet Piraat of K3
Datumzondag 08 november 2015 16:10

Reactie no. 55
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer3
RecensieVan de toch al niet zo'n beste nummers 290 tot en met 300 is nummer 299 Het Babbelende Bad misschien wel de slechtste...
Het bar slechte verhaal komt totaal niet op gang en wist me op geen enkel moment te boeien en ook de twee boeven in het album waren erg slecht uitgewerkt en overbodig klunzig bezig.
Nee, dit is absoluut geen goed album dat me erg teleur stelde en dat ik aan niemand aanraad in zijn verzameling te voegen.

2,7 / 10

Datumvrijdag 08 november 2013 16:16

Reactie no. 54
NaamDe yeti
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieMisschien niet het allersterkste verhaal ooit, maar het zit goed in elkaar. Het verhaal loopt prima, en de humor is erg goed. Ook de tekeningen zijn prima in orde. Enige minpuntje is dat London en Plamure zich tot twee keer toe wel erg slecht vermommen zonder dat onze vrienden het door hebben, maar verder een S&W verhaal zoals dat hoort te zijn, met enkele klassieke elementen, zoals Sidonia die zichzelf niet mooi vind en Lambik met zijn lompe opmerking.
Datumvrijdag 23 augustus 2013 19:49

Reactie no. 53
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieAls het alleen aan de cover lag, had ik het album niet gelezen. Vooral de titel doet dat het één van de kinderachtige verhalen gaat worden, zoals 'De suikerslaven'. Omdat ik toch wil kunnen zeggen dat ik alle albums gelezen heb, toch maar eraan begonnen.
Gelukkig valt het album na de eerste indruk erg mee. Een goed verzonnen verhaal wat wel wat weg heeft van de Da Vinci-code. Leuk speur en puzzel-werk met tussendoor steeds de dreiging van de slechterik. Ook de humor is redelijk.
Tegenvaller is als het bad uiteindelijk gevonden wordt. Er wordt weer een moraal doorgedrukt, en ook was het wel erg voorspelbaar.
Datumzaterdag 15 juni 2013 08:51

Reactie no. 52
NaamNard
Leeftijd12
Cijfer3
Recensie''het babbelende bad '' ik vind het als eerst een slechte naam voor een suske en wiske. omdat het moet rijmen komt er de meeste onzin uit. en het verhaal zelf vind ik ook erg slecht.
onze vrienden gaan sidonia helpen het bad de schoonheid te vinden. waarvoor ze eerst moeten inbreken,dat past toch niet bij suske en wiske !!! en dan als ze dat bad hebben gevonden dan is sidonia veranderd maar wil ze toch weer normaal zijn.
wat schiet je daar in godsnaam mee op?
de boodschap is goed maar een heel album voor niks,dat is triest.
wel vind ik de grap op het einde met lambik wel leuk maar dat was de humor dan ook.
Datumdinsdag 2 augustus 2011 14:10

Reactie no. 51
NaamRichard
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieLeuk geprobeerd, maar de uitvoering is maar zo-zo. Te vaak komt het verhaal neer op een Indiana Jones achtige zoektocht met onrealistische gebeurtenissen. jammer genoeg blijft Lambik alleen maar als sul en nar fungeren, en wordt hij nooit meer de "held op zijn eigen manier" van vroeger. Verder wordt eens lekker voortgeborduurd op de wilde gedachtenspinsels van Dan Brown, en door de simpele tekenstijl lijkt het een gemakkelijke inhaker op het succes van De Da Vinci Code (overigens een WAARDELOOS boek). Het gaat de goede weg op, maar geen topper.
Datumvrijdag 1 april 2011 15:02

Reactie no. 50
Naamglen haelterman
Leeftijd12
Cijfer7
Recensieeen goed verhaal maar slechte tekeningen. ook sidonia die wat mooier werd... daar mocht voor mij nog wat extra aandacht aan besteed worden. ze is 1 minuut mooi, dan weer normaal. en de tekeningen? ZEEEEEEEER SLECHT!!!! ik heb al veel betere tekeningen gezien. en de cover? ik vind het wel leuk dat de S&W-cover volledig de voorkant bedekt. je ziet er meer tekeningen in en het is gewoon veel aantrekkelijker.
Datumdinsdag 8 maart 2011 18:20

Reactie no. 49
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer6
Recensiesorry, maar ik vind dit album net zoals de joviale gille. prima tekeningen maar het verhaal is niet echt goed. of het is te kort of te saai, ik weet niet wat het is maar het maakt de strip gewoon niet zo goed.
Datumzondag 26 december 2010 19:45

Reactie no. 48
NaamRick Wiselaar
Leeftijd5
Cijfer5
RecensiePunt:6,57!
Dat is een regelrechte belediging voor S&W's die dit punt wel verdienen.
Waarom geef ik dit album een slecht cijfer?
Dat heeft met name te maken met het erbarmelijke tekenwerk en de oppervlakkige personages. Verder vind ik dat het verhaal afgeraffeld is en zoals al velen voor mij vermeldde lijkt het sterk op een 'haastklus' Er word van hot naar haar gerend om vervolgens in het einde van het verhaal in een bladzij of 2 nog even terug te komen op waar het verhaal eigenlijk over moest gaan, dit op een erg kinderlijke en ongeloofwaardige manier. Diepgang in het verhaal is er dus niet, zelfs een pannenkoek heeft meer diepgang. En dan is de humor ook nog is storend. Nee ook dit album moet ik helaas met een onvoldoende beoordelen.
Datumzaterdag 21 november 2009 00:41

Reactie no. 47
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer7
Recensiehet verhaal is goed bedacht en eindelijk een verhal dat draait om sidonia toch miste ik wat.
Datumzaterdag 5 september 2009 12:56

Reactie no. 46
Naamkees
Leeftijd52
Cijfer5
RecensieVerhaaltje is alleraardigst maar het inktwerk is om te huilen zo slecht.
Hoe kan iemand dit nou mooi vinden, bah, wat een haastwerk.
Of meneer de Rop was op vakantie en is het uitbesteedt aan een beginnende assistent of hij had een kater en haarpijn......
wat een gebroddel.
Datumvrijdag 24 juli 2009 09:31

Reactie no. 45
NaamCarlo
Leeftijd37
Cijfer5
RecensieTja, wat zal ik ervan zeggen.
+ eindelijk weer eens een echt avontuur
+ bestaande buitenlandse plaatsen ipv verzonnen landen
+ weer eens een Sidonia - verhaal (bijv. Briessende bruid of De Jolige Joffer)

- buitenlandse reizen hadden iets verder uitgewerkt mogen worden.
- ongeloofwaardige slechterikken
- Sidonia is wel heel erg hysterisch, niet de zelfstandige vrouw die ze ook kan zijn
- te weinig pagina's om het belang van het bad/schoonheid goed uit te drukken

Datummaandag 22 december 2008 14:22

Reactie no. 44
Naamanakin
Leeftijd13
Cijfer6
RecensieIk vond de tekeningen knudde, maar de info over tempeliers was juist. (Enkel haatte ik de zever over het bad waar nooit teksten over zijn gevonden) al bij al verdient deze strip een 6. Ze bekladden zomaar het imago der tempeliers!
Datumzaterdag 8 november 2008 15:39

Reactie no. 43
NaamJacqueline
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieToen dit album uit was, kocht ik hem meteen, omdat hij een erg grappig voorkant had en een leuke titel. Het was zeker een verbetering om de cover zonder rode rand te doen, omdat het zo veel meer ruimte bied voor het plaatje.
In tegenstelling tot andere (las ik hier) vond ik de inhoud wel erg leuk, en de laatste grap ook, [Lambik in het bad]! Het was wel jammer dat ze de inbraak zo lang lieten duren, omdat het op een gegeven moment wel een beetje saai werd.
Verder vond ik hem erg leuk om te lezen, geen super album, maar toch zeker wel een ACHT waard!
Datumdinsdag 12 augustus 2008 20:04

Reactie no. 42
NaamZappa
Leeftijd43
Cijfer7
RecensieEindelijk Sidonia weer eens in een *belangrijke* rol......Het zoeken naar het bad is leuk in beeld gebracht....maar had spannender gekund...meer mysterie.....meer spanning......
Het mooiste is natuurlijk Lambik die Sidonia liever heeft zoals ze is.... De cover vind ik erg goed geslaagd..........
Datumzondag 27 juli 2008 12:13

Reactie no. 41
NaamAndrew
Leeftijd16
Cijfer8
RecensieDit is een geslaagde herbronning van Suske en Wiske. Dit door een fijne mix van humor, avontuur, actie en spanning. Een modernisering die duidelijk vruchten afwerpt. Ook de zoektocht naar schoonheid levert een les in bescheidenheid op. Verrassend trouwens om hoofdfiguur Sidonia te veranderen tot een schoonheidsmodel!
Datummaandag 14 juli 2008 13:04

Reactie no. 40
NaamEsther
Leeftijd17
Cijfer9
RecensieEen geweldig album.
De tekeningen zijn veel beter geworden en het verhaal zit niet aan kleine touwtjes aan elkaar.
Het loopt lekker door en het leest super. Alhoewel, tante had toch wel moeten weten dat schoonheid niet van buiten maar van binnen zit.
Datumzondag 29 juni 2008 21:36

Reactie no. 39
NaamNathalie
Leeftijd35
Cijfer5
RecensieIk vond de oude Suske en Wiskes leuker, vooral wat meer sarcastische humor. Dit was een beetje lauw..
"een Lambik die aan het eind van het boek de oude Sidonia beter vindt??"
Waar is dat sarcasme gebleven? De meesten die Suske en Wiske lezen zijn volwassenen en die kunnen wel wat hebben!
Datumdonderdag 26 juni 2008 16:16

Reactie no. 38
NaamJan
Leeftijd17
Cijfer2
RecensieIk ga proberen om het kort te houden. De cover is en blijft afschuwelijk, zelfs op de wc zou ik hem nog niet willen hebben. Suske en Wiske is gemuteerd naar een ersatzproductje.

De tekenkunsten zijn niet slecht, dat niet, maar passen niet bij de reeks. Alles is veel te gedetailleerd en de landschappen zijn inderdaad net decors (zie andere reacties).

De personages (dus die barbietrut en domme gast) zijn lelijk getekend, en erg cliche.

De hoofdpersonages zijn zichzelf niet, want die zouden nooit inbreken. Ik wist ook niet dat Sidonia zo'n slangenmens was. Mager is niet gelijk aan slangenmens! Lambik heeft een masker op op de eerste pagina waar hij in zijn schelp kruipt (een mop die trouwens al zoveel is herhaald in de S&W strips dat ze nog doder is dan de reeks (en dat wil wat zeggen ! )) Ook zijn we Jerom kwijt, hij wordt vervangen door een flashy opgeblazen rubberband met 2 tandenstokers als benen.

Het verhaal is verdwenen, waarschijnlijk is het samen met Jerom en de humor ergens undercover een nieuwe reeks aan het opstarten. Het omhulsel blijft over en stelt dus niet veel voor. Tante Sidonia heeft nog nooit over haar uiterlijk geklaagd, en nu wel? Raar. Het hele verhaal is ook gebaseerd op de film 'National Treasure'. De tekenaars hebben echt een onuitputtelijke inspiratie! (sarcastisch !!!) In het hele verhaal wordt van hot naar her gelopen om uiteindelijk slechts 2 minuten in het bad te zitten. Daarna wordt het "verhaal" bruusk afgesloten met een typisch mopje van de nieuwe tekenaars -- bladvulling dus.

Een 2 is dus wel op zijn plaats denk ik.

Datumwoensdag 21 mei 2008 22:08

Reactie no. 37
NaamBenny Vinke
Leeftijd39
Cijfer7
RecensieHier hebben we lang op gewacht. Eindelijk weer een leuk verhaal met een aantal geslaagde grappen. Het is lang geleden dat ik met plezier een nieuwe Suske en Wiske gelezen heb.
Datumzondag 18 mei 2008 12:35

Reactie no. 36
NaamSam
Leeftijd18
Cijfer7
RecensieEen verbetering t.o.v. de vorige 2 (vind ik persoonlijk). Maar het is inderdaad raar dat "onze helden" plotseling zélf gaan inbreken i.p.v. de misdaad te bestrijden...
Datummaandag 12 mei 2008 09:58

Reactie no. 35
NaamRUBEN WIENK
Leeftijd9
Cijfer9
RecensieLeuke raadsel bedacht en natuurlijk leuk dat er een topmodel in voorkomt ik vind het een leuk verhaal met goeie humor lambik die zoals gewoonlijk zich zelf weer bewusteloos slaat. En ik vind de kaft veel mooier dan de ouwe kaft. En mooie voorkant. Eigenlijk en 10- maar dat kan hier niet dus dan maar een 9
Datumdonderdag 8 mei 2008 08:49

Reactie no. 34
Naamstefan bartelds
Leeftijd11
Cijfer7
Recensieik vind het een mooi boek en ook lekker spannend maar de titel kan beter wat anders zijn bijv.:het uiterste uiterlijk
het is een fantastisch avontuur
Datumwoensdag 7 mei 2008 12:03

Reactie no. 33
NaamMruiter
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieHet verhaal was niet saai, maar ook weer niet zo goed dat ik helemaal blij werd. Maar in vergelijking met de laatste albums is dit een uitschieter (net als de joviale Gille). Wat mij betreft hadden de personages echter wel naar de plastisch chirurg gemogen, zodat ze hun oude uiterlijk terug hadden gekregen. Wat zijn het toch simpele popjes geworden....jammer hoor. Blijkbaar kan niet iedereen tekenen....maar waarom dan wel aangenomen in Studio Vandersteen???? Waarom de oranje kaft moest verdwijnen vraag ik me nog altijd af trouwens, lelijk zijn de albums geworden zo. Helaas denk ik niet dat ze terug kunnen gaan naar de oranje kaft (net zoals Suske en WIske hun eigen kleding terugkregen na het debacle met de naveltruitjes en legerbroek), ik vrees dat SUske en Wiske dan al opgeheven is.
Overigens had van dit verhaal nog veel meer gemaakt kunnen worden, 't is toch weer wat afgeraffeld. Hopelijk blijft de stijgende lijn (maar ik reken er maar niet op, kan alleen maar tegenvallen...dat ben ik inmiddels gewend van de fantasieloze studio Vandersteen die nu ook nog eens vreselijk goedkoop uitziende films wil maken zoals de texasrakkers). Maar de personages vind ik wel goed, Paris Hilton en haar chihuahua (London Sheraton en chichi) zijn leuk gevonden. De landschappen zijn niet echt geweldig, Spanje? Meer een decorstuk...
Eigenlijk vind ik tussen een 4 en een 6, maar omdat ik graag de makers wil zeggen dat ze een beetje op de goede weg zijn is dat goed voor een 7.  ik kan niet meer dan een 6 geven omdat de personages een slap aftreksel van zichzelf zijn. HEEFT HET NIEUWE TEAM WEL EENS EEN OUDE SUSKE EN WISKE GELEZEN??? Het lijkt meer op Klein Suske en Wiske (of andere kleuterstrip) dan een echte Suske en Wiske, sinds wanneer is de jeugd onder de 10 de doelgroep geworden????? Men denkt toch hopelijk niet dat je die kinderen allemaal achter de pc kan weghalen door Suske en WIske zo te versimpelen....domdomdom.
Net als de elfstedenstunt, het begon veelbelovend maar er is zeer zeker niet uitgehaald wat er in zat. Tijdsdruk om centjes te verdienen voor studio Vandersteen soms? ik hoop niet dat ze hun eigen graf graven en raad aan om niet langer 4 albums per jaar uit te brengen....de inwerkperiode is inmiddels wel eens voorbij hoor, lever nu echte kwaliteit want mijn geduld raakt op en ik zou mijn verzameling wel eens kunnen stoppen als het niet HEEEEL snel verbeterd allemaal!!!
Datumzondag 4 mei 2008 12:57

Reactie no. 32
NaamHans
Leeftijd28
Cijfer10
RecensiePerfect album van Suske en Wiske, spanning zit erin genoeg en de humor zit er ook weer in.
Datumwoensdag 30 april 2008 11:18

Reactie no. 31
Naamlauren
Leeftijd10
Cijfer10
Recensiehet is een superleuk verhaal vooral waar sidonia veranderd wordt.
Datummaandag 21 april 2008 18:06

Reactie no. 30
NaamRobin
Leeftijd11
Cijfer7
RecensieNiet echt een perfect album, wel leuk om eens te lezen.
Datumzaterdag 19 april 2008 11:57

Reactie no. 29
NaamKarst
Leeftijd26
Cijfer6
RecensieWat kan ik nog zeggen dat mijn voorgangers niet hebben gezegd? Niet veel, want ik ben het met de meeste van hun eens. Het verhaal is niet echt bijzonder en veel te snel afgelopen. Ik vind het wel een beter verhaal dan de elfstedenstunt, maar het kan echt niet tippen aan de verhalen van vroeger.
Zelfs de wat mindere verhalen van vroeger zijn meesterwerken vergeleken met waar het nieuwe team nu mee aankomt.

Ik heb me vooral erg gestoord bij het punt dat Suske, Wiske, Lambik, Jerom en Sidonia  gaan inbreken voor een foto. Dat zouden ze vroeger nooit hebben gedaan. Dat Sidonia graag knap wil worden weten we allemaal, maar daarvoor zouden ze nooit de wet overtreden. Ik dacht dat Suske en Wiske altijd tegen onrecht vechten en er niet zelf aan mee zouden doen.

Het verhaal heeft haast geen spanning. Ze hadden het bij de grot waar het bad in staat een stuk spannender kunnen maken met allemaal vallen en zo. Nu gaan ze naar binnen en is er alleen een val met scherpe messen wat het hun enigzins moeilijk maakt.

Het einde vind ik ook vrij onlogisch.
Ook al vinden de anderen Sidonia zoals ze vroeger was een stuk leuker, ze zou volgens mij toch haar nieuwe uiterlijk hebben gehouden. Als ze al meer dan 60 jaar ontevreden is met haar uiterlijk laat ze zich vast niet zo snel ompraten. Maar natuurlijk snap ik wel dat het nodig is, anders klopt het verhaal dat de binnenkant het belangrijkst is niet meer. En natuurlijk kunnen we niet opeens de volgende albums met een nieuwe Sidonia accepteren.
Ik ben het trouwens eens met dat Sidonia wel heel veel op Annemarie van Zwollem lijkt met haar nieuwe uiterlijk. Dat was me ook al opgevallen.

De figuren zijn nog steeds niet zichzelf, laat staan echt mooi getekent, maar daar is al genoeg overgezegd.

Ik vind het grapje met de levende toren wel grappig, al is deze al een keer eerder gemaakt in het album De woeste wespen.

Trouwens sinds wanneer heeft Jerom een fotografisch geheugen waarmee hij plaatjes kan projecteren? Hij mag dan wel de sterkste man zijn, maar zelfs dit lijkt mij voor hem een beetje te hoog gegrepen.

Datumzaterdag 19 april 2008 00:55

Reactie no. 28
NaamTalitha
Leeftijd29
Cijfer1
RecensieIk heb het album vergeleken met het slechtste ten tijde van Verheagen, Geerts, Vandersteen en al sik die zou beoordelen op een 3, 4 of 5 dan zie ik me genoodzaakt deze een 1 te geven.
Tekeningen slecht, humor matig, cover waardeloos, verhaal afgeraffeld, net als elfstedenstunt had er veel meer uitgehaald kunnen worden.
Bedroevend allemaal en zeker het gemiddelde cijfer niet waard waar het nu op staat. Helemaal niet als je cijfers ziet van albums die kwalitatief stukken beter waren dan dit album en toch gemiddeld lager staan.
Datumdinsdag 15 april 2008 10:58

Reactie no. 27
NaamR.Poels
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieHet verbaast mij wederom dat er zoveel negatiefs over dit album wordt gemeld. Het scenario bevat veel vaart, en, zeker niet onbelangrijk,... geen taloze flauwe woordgrappen. (Laat dat maar aan Merho over die de vrijers van Marcel Kiekeboe's dochter Fanny vaak grappige namen meegaf, iets dat wél  vaak leuk was...)
Een verhaal met vaart en leuke grappen, dat is iets dat enkele jaren geleden niet gezegd kon worden van de reeks.
De tekeningen vind ik ook niet eens zo vreselijk, alleen het grote minpunt van de tekenaar is wel dat hij zich geen moeite meer troost om eens een paar mooie uitgewerkte realistisch aandoende decors te maken, zoals Vandersteen. Geerts (!) en soms ook Verhaegen deden. Dat gaf Sus en Wis vaak een wat minder cartoonesk sausje. Nu wekt het te zeer de indruk enkel een kinderstrip te zijn. Ik, als liefhebber van tekenen, mis dit ten zeerste.
Datumzaterdag 12 april 2008 21:54

Reactie no. 26
NaamTomvdv
Leeftijd16
Cijfer8
Recensieik vond het verhaal heel goed ingeleid en daarna was het ook goed uitgewerkt, daarmee dus een welverdiende 8 !
Datumdonderdag 3 april 2008 14:17

Reactie no. 25
Naamjeroen putman
Leeftijd32
Cijfer6
Recensiebeter als de paar vorige albums maar nog steeds niet erg boeiend en goed. Ik vond het karakters van  Lambik en Sidonia wel weer redelijk vertrouwd. De tekeningen en kleur gebruik is nog steeds matig vind ik, vaak kloppen de verhoudingen niet of zijn de gezichten uit balans. Ik vond de humor wel redelijk goed, iig beter dan de laatse paar albums. Als laatste wil ik nog zeggen dat ik de nieuwe lay-out nog steeds niet kan waarderen. Als je dan zo'n grote cover maakt, zorg dan iig dat de tekening klopt. Lambiks positie klopt nl niet, waar zijn zn benen?  De betegeling loopt niet goed door, voorbij de pilaar. Dit soort dingen vallen door de grootte nog meer op.
Datumzondag 30 maart 2008 04:23

Reactie no. 24
NaamJan P.
Leeftijd34
Cijfer6
RecensieTsja, kan hier toch niet overmatig enthousiast over worden. Het niveau is vanaf het voorlaatste album iets omhoog gegaan, maar dat is dan ook alles. Kwa opzet doet dit een beetje denken aan De Maffe Maniak, maar dan vind ik toch ook weer dat dat verhaal wel iets beter is uitgewerkt. Ik denk dat dat gewoon te maken heeft met dat de verhalen tegenwoordig gewoon veels te kort zijn. Je mist gewoon die 12 beslissende pagina's die nu net de lijm vormen in de gaten die je nu waarneemt als je de verhalen leest. En ik kan ook maar niet wennen aan die nieuwe lay-out. Vooral Wiske is hier erg lelijk getekend. Ze zouden toch echt meer uit de kast moeten halen voor nummer 300 dan dit.
Datummaandag 24 maart 2008 15:02

Reactie no. 23
NaamLars van Bekkum Marks
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieHelaas ga ik het gemiddelde cijfer weer verhogen. Sorry, maar ik vond het avonturen sfeertje simpelweg TE makkelijk en leuk weg lezen. Bijna een beetje Indiana jones achtig.Eigenlijk een gemiste kans, want er had nog veel meer uit dit verhaal getrokken kunnen worden. Ze hadden het verhaal uitgebreider kunnen maken door het te verdelen over meerdere albums.
Het verhaal had zich af kunnen spelen in meerdere tijden of meerdereplaatsen....en he...ze waren in Jornanie...Ik had toch wel minstens een bezoekje aan Petra verwacht. Willy van der steen liet zich nog wel eens inspireren door mooie bouwwerken (wilde weldoener).

Soms stoor ik me ook aan Jerom...niet het personage zelf, maar meer aan de kracht die hij wel of niet heeft: Kogels ketsen doodleuk van hem af, maar een simpele naald gaat er zo in. Hij rost deuren door midden en slaat gebouwen in puin, maar kan niet eens een omlaag gaand plafond tegen houden. Okee, dit zij tyypische dingen die mij als kind vroeger nooit opvielen, dus ach..zo storend is het ook weer niet.

De humor in dit album vond ik heel goed.(dus OOK de verwijzing naar DE TOREN) Heel geestig! Aan de tekeningen heb ik mij ook zelden gestoord.

Sorry, maar ik vond dit een leuk album om te lezen en ik verwacht dat nummer 300 een uniek album wordt met een unieke verhaal lijn. Misschien wel een extra dik album. Ik kijk er naar uit!

Datummaandag 24 maart 2008 10:22

Reactie no. 22
NaamMartin
Leeftijd28
Cijfer3
RecensieHet is een van de betere verhalen van het nieuwe team, maar zeker nog niet de kwaliteit die ik van een Suske en Wiske verwacht. De tekeningen waren erg oppervlakkig en ze hadden best wat meer rust in het verhaal mogen brengen. Het werd gewoon afgeraffeld en zoals anderen voor mij al zeiden, lijkt het een beetje een haastklus.
De personages mogen wel wat meer aandacht krijgen van het team, vooral de slechterikken waren behoorlijk oppervlakkig en meer opvulling dan nuttig voor het verhaal. En sinds wanneer kan Jerom vermoeid raken? Dat is ook voor het eerst.

Dan de cijfers:
Verhaal: 5
Kaft: zonder rode rand is het nog steeds geen S&W, dus een 1.
Gemiddeld: 3.

Datumzondag 23 maart 2008 15:23

Reactie no. 21
NaamEvi
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieIk vind het juist een leuk album! Het is het eindelijk weer eens een album met een boodschap! Ik vind de tekeningen en grappen beter dan in de vorige albums. Vooral de toren-grap vond ik erg geslaagd! Zeker in vergelijking met het toch wat snel afgeraffelde Elf Stedenstunt was dit verhaal beter uitgewerkt. Maar er waren wel wat minpunten. Zoals de boeven, deze lijken in hun doen en laten sprekend op de boeven uit De Bangeschieters. Of de plaats waar het bad gevonden word: veel te makkelijk naar mijn mening. Of Sidonia die niks zegt over het inbreken. En ik vind dat het de personages een beetje gevoelloos overkomen.
Datumzaterdag 22 maart 2008 16:52

Reactie no. 20
NaamMark
Leeftijd28
Cijfer6
RecensieNou, dit viel helemaal niet tegen. Was ik bij het vorige album er echt helemaal klaar mee, is dit toch wel te doen. Alleen: ik werd niet echt verleid om me over mijn standpunt om te stoppen met het kopen van albums na debacle 298 heen te trekken. Tegenwoordig tik je gewoon 4 en een halve euro af voor een dun albumpje. Komt dit omdat er minder verkocht worden? Kan me niet voorstellend at de kosten stijgen gezien het enorme tempo waarin gewerkt wordt! Dat zie je toch nog steeds terug in de albums. Ik ben het eens met de eerdere recensenten: met wat meer tijd was dit een top album geworden want het idee is prima. Ook in dit album had een tweede verhaallijn niet misstaan: zo reizen ze wel heel snel van punt a naar b. Eerder is ook al gewezen op het tekenwerk: ik deel de mening dat de hoogtijdagen van rond album 200 niet meer gehaald worden, maar echt heel beroerd is dit toch niet. Ik blijf Suske's neus echt dramatisch vinden: misschien had hij aan het eind even in het bad kunnen duiken?

Goed, nummer 300 maar afwachten. P.S. de eerste info over 301 doet me trouwens veel meer dan die voor 300! Gaan we dan eindelijk eens een gespleten scenario beleven????

Datumdonderdag 20 maart 2008 11:43

Reactie no. 19
NaamHans
Leeftijd33
Cijfer4
RecensieHet verhaal is best leuk bedacht, af en toe moest ik wel even aan De Tamme Tumi denken, maar er zijn natuurlijk wel meer S&W verhalen die veel van elkaar weghebben. De uitwerking vind ik jammergenoeg weer erg slap, en dat is naar mijn mening sinds het nieuwe team nooit anders geweest. Ik sluit me wat dat betreft volledig bij mijn voorganger aan, mede doordat ik ook zeer verbaasd ben over de hoge cijfers die voor dit album gegeven worden!!

Zeer matige kinderachtige tekeningen, geen diepgang, en het ''haastklus gevoel''  is er ook weer. De flauwe humor vindt ik storend en zeer on-Suske & Wiske! Hetzelfde geld ook nog steeds voor de personages zelf, het lijkt wel of ze lege kopiën van zichzelf zijn geworden a la The Body Snatchers! De kaft : ik zal ook maar niet meer beginnen over 't rode kader....maar buiten dat ziet die er best wel goed uit, en is waarschijnlijk het meest geslaagd aan dit album. De titel is ook erg leuk gevonden moet ik zeggen, maar ja.....die uitwerking......die blijft tot nu toe zeer matig en afgeraffeld.

Datumwoensdag 19 maart 2008 16:06

Reactie no. 18
Naamswfan
Leeftijd27
Cijfer7
Recensie+/-:

Barabas ze aanwezigheid is goed,maar had eigelijk toch meer invloed van hem verwacht.

Met het plaatje van bad had ik het idee dat het verhaal meer richting de geverde slag te gaan. Maar en dat is een klein plus punt,het was minder voorspelbaar kwa dat dan ik dacht,maar een - is dat er niet veel gebeurd. Het aantal mensen die iets willen met of weten over het bad had ik groter verwacht en dan nog iets van een foto die op een na mijn mening te makkelijke manier word opgelost.

Ze gaan met ze 4 op avontuur. Hoewel dus avontuur een groot woord is en eigelijk ook verbaast dat Sidonia niet ingaat op het inbreken.

Schanulleke word genoemd en in samenhang met een grap over het verdwijnen van de toren. Dat ze eindelijk weer is genoemd word en geeft ook de sugestie/hoop dat ze er misschien iets weer mee gaan doen in een toekomstig album. De toren grap is minder,omdat die er dus niet meer is op de achterkant,hoewel ik de voor cover verandering een groter gemist vind. Het vorige album kon het hebben,maar dit album weer iets minder. Mijn mening over de schuivende cover die ik bij het 1ste veranderde album zat is ong steeds het zelfde en had dus graag ook zo'n cover bij oa dit album gezien.

Maart. Dat is al weer een tijd terug dat het 1ste album in Maart uitkwam,maar of dit nu in ze voordeel of nadeel heeft gewerkt kan ik niet echt beoordelen.

-:

Heb het album op 13 Maart gekocht en probeer altijd het minstens over 2-3 dagen te spreiden,maar ik las nu het hele album al in de 2 delen op de zelfde dag. Iets te veel vaart en met name in het laatste gedeelte. Natuurlijk gebeurde dit ook bij een Paul Geerts of Van Dersteen album,maar was het bij deze albums misschien zo dat het kwam omdat je door wou lezen of juist niet omdat het spannend was,bij hun album lijst het juist te komen soms door dat je spanning zoekt. Sommige laaste album deed ik 2-4 dagen over met minder plezier om zelf de spanning te maken.

In de aankondenging word gesproken over een dossier van de 2 hoofd werkers aam het alnum,maar ik kan die niet terug vinden.

Album leek minder stevig.

En de 3 standaards:
- Sidonia weer een nieuwe auto
- De prijs
- De voor cover

+:

Album lag eindelijk op Donderdag in de winkel.
Tekeningen. Gelukkig lijkt het dus op dat de Krasse Kroko de enige min punt vind wat betreft de tekeningen.
Verhaal lijn Sidonia. (Zoals ik al zij vond het misschien iets te snel gaan later in het verhaal,maar het begin en 2 latere vijanden en de landen die worden gebruikt zijn leuk.)

Algemeen:

Helaas was er ook weer klein Marc Verhaegen film trekje te herkennen in het album (wel minder storend.) en dat was nu net iets wat ze een beetje van hun afleken te schudden.

Zou het er op gaan lijken dat de negatieve dingen die eerder Marc voor werd aangewezen toch meer komt van andere medewerkers en positieve dingen (meer personages,soms nog betere tekeningen,leukere grappen in het geheel,beter einde meer van Paul Geerts en Verhaegen kwamen.

Ik wil niet al te negatief te zijn over dit album en daarom geef ik ook dit album weer 7/10.

Voor album 300 hoop ik eigelijk dat Paul Geerts mede - medewerker is want dit album moet echt het beste album worden en zo niet Paul Geerts dan hoop ik op ze minst dat ze hem het album voorleggen of desnoods album 301 verhaal voor 300 te gebruiken als blijkt dat dat sterker is. Maar gelukkig bleek de afgelopen jaren dat het 2de album het beste was,wel kwam die in Mei en nu juni. Maar 1 maand meer zegt niet altijd dat het ook beter word.

Datumwoensdag 19 maart 2008 02:57

Reactie no. 17
NaamMichiel
Leeftijd34
Cijfer3
RecensieEr worden nog verrassend hoge cijfers voor dit album gegeven. Iets waar ik me helaas niet bij aan kan sluiten.
Laat ik positief beginnen: puur naar het verhaal kijkend, vind ik dit het beste wat het huidige team tot nu toe hebben verzonnen. Er is geen overdaad aan grappen en de meeste grappen die er in zitten, zijn zowaar ook nog grappig. Het is goed uitgebalanceerd hoewel er hier en daar ook wel wat onwaarschijnlijkheden in zitten. Zo kan dokter Plamure perfect een camera op grote afstand uit Jerom's hand mikken, om vervolgens later niet meer te kunnen mikken op Lambik en Sidonia. En Jerom die de grootste moeite heeft om een plafond tegen te houden... Yeah Right! Maar goed dat zijn details. Het Verhaal is na al die miskleunen hiervoor zowaar goed te noemen... Maar nog niet super. Cijfer: 7
Van waar het slechte cijfer dan? Dat komt door die erbarmelijk slechte tekeningen en oppervlakkige personages. AFSCHUWELIJK!! Wat slecht getekend. Suske en Wiske zijn nog het ergst. De kinderlijkheid straalt er overal van af en nergens is er ook voor detail. Het lijkt zo afgeraffeld, nee, het IS zo afgeraffeld.
De personages zijn nog platter als het papier waarop ze gedrukt staat. Lees maar is goed, geen enkele personage wordt echt uitgewerkt. Suske en Wiske zijn bijrollen van hun eigen strip en hebben bij elke emotie het zelfde gezicht. Lambik moet dit compenseren en heeft van elke (oude) personage wat. Zo miauwt hij in een tuin, iets wat je van wiske verwacht.
Jerom doet alles met zijn handen in zijn zak en lijkt nu echt te slapen met die dichte ogen. En Sidonia heeft wel een hoofdrol, maar moet eerst in Annemarie van Zwollem veranderen (op het eind) om echt interressant te worden. Barabas (die ook nog eens lijkt op  Barabas), lijkt de enige goed gelukte personage.  Het team heeft dan wel een leuk verhaal weten te bedenken, maar voor de rest moeten ze nog een héle hoop leren. Ik ga ze die kans niet meer geven. Ik heb Senne en Sanne ontdekt en ik stort me op oude (met rode kaft) en reclame uitgaves.
Over de kaft heb ik het maar niet meer over. ;-)

Verhaal: 7
Personages: 4
Tekeningen: 1 (-1 kon helaas niet.)
Gemiddeld: 3

Datumdinsdag 18 maart 2008 20:59

Reactie no. 16
Naamhenk
Leeftijd22
Cijfer6
RecensieVoor het huidige team een aardig album, maar het blifjt matig.
De voorkant ziet er wel goed uit, niks mis mee. Het verhaal begint een beetje flauw met de grappen van Lambik, alhoewel de vliegende schoen van Sidonia daarin wel komisch was. Het verhaal heeft vervolgens een rustig begin, een goede opbouw. Een goede introductie dus en een probleem wat we van Sidonia kennen, ook leuk dat zij weer eens écht meedoet. De slechte figuren in dit verhaal vind ik niet zo ontzettend boeiend, ze zijn niet écht slecht, zoals Krimson. Soms leverde dit wel komische taferelen op, zoals de 4x4 auto die in het Midden-Oosten om de hoek staat, wat ze natuurlijk niet mocht zeggen! Maar het verhaal krijgt wel na de introductie een flinke vaart, aan de ene kant houdt dit je wakker, aan de andere kant gaat het soms wel erg snel. Het verhaal is erg simpel. ze zijn op zoek naar het bad, en ze hebben tegenstanders die ook op zoek zijn naar bad. Er zit geen enkele diepgang of andere echte spanning in het verhaal, iets wat dit team als groot mankement heeft en ook de reden is waarom ze niet aan Geerts en Vandersteen kunnen tippen. Daarom is het verhaal ook niet echt spannend, iets wat ik toch als een minpunt zie, iets wat ook in de Elfstedenstunt al een groot probleem was (dat verhaal had namelijk ook geen enkele complexiteit; gewoon de 11 mannetjes uitschakelen en dat was het. Dat zag je ook allemaal gebeuren, iets waarvan je tijdens het lezen dacht:'ze gaan toch niet alles laten zien?' Maar je zag dus alles wel: saai). De tekeningen zijn op sommige momenten wel aardig, maar het is toch net alsof je soms niet een echte S&W leest. Lambik is nog steeds niet altijd Lambik qua flauwe opmerkingen er tussendoor. Lambik is ook dapper en opofferend, dat zie ik nu niet meer. Wat ik wel erg waardeerde, waren de laatste twee stroken. Typisch Lambik en humoristisch. Overigens vond ik het nostalgiemomentje ook erg leuk gevonden en erg gevat.
Het album vond ik geen onvoldoende, maar ook geen dikke voldoende dus daarom een 5,5, wat afgerond een 6 is. Ik hoop nu toch een keer op een album waarbij ik het hele album het gevoel heb een S&W te lezen, dat is me bij dit team nog niet gebeurd, en dit mag toch wel eens gaan gebeuren.
Datumdinsdag 18 maart 2008 17:44

Reactie no. 15
NaamRoland
Leeftijd33
Cijfer6
RecensieJa, ik ben van een oudere lichting, en er zijn toch wel een paar zaken die me opvallen:
- het aantal stroken wordt steeds minder. Had je vroeger voor minder centen nog recht op een 220-tal stroken, moet je je met deze verhalen tevreden stellen met minder. En 't is er aan te merken! Jumpen naar locaties zonder transport (zoals in deze strip staan de helden direct in de woestijn zodra ze weten waar ze moeten zijn.
Het verhaal zelf doet me, vanaf ze de kaft veranderen - al is dat niet de hoofdreden - meer en meer denken aan de ...tromgeroffel...de Jommekesverhalen! De slechterikken in dit verhaal komen zo uit een Jommekesverhaal. De tekeningen: een geluk dat er moderne voorwerpen in voorkomen of ik verdacht Jef Nys van een bijverdienste.
Kwalitatief zijn de verhalen (te) simpel geworden, meer gericht op de jeugd dan de oudere verhalen waar zeer veel knipogen enkel door volwassenen te verstaan waren.
Is dit een 'vroeger was het beter'-pleidooi. Neen, maar af en toe wat meer diepgang zou zeker de verhalen beter maken.
Pluspunt aan dit verhaal is dat Sidonia nog eens de hoofdrol krijgt als had dat best nog meer in de verf mogen staan.
Datumdinsdag 18 maart 2008 16:56

Reactie no. 14
Naampeter kelder
Leeftijd29
Cijfer7
RecensieWat een kwaliteitsverschil zit er toch tussen de albums! Bar slechte albums worden afgewisseld met redelijke albums, waarbij ik de indruk heb dat de tijd ontbreekt om tot meesterwerkjes te komen. Dit album is weer een van de betere albums van het nieuwe duo. Het idee is leuk, het verhaal redelijk goed uitgewerkt, alleen vind ik die 'boeven' totaal misplaatst. Net zoals in de Bangeschieters dienen de boeven als opvulling en had, met waarschijnlijk wat meer tijd, deze verhaallijn geschrapt kunnen worden en er andere spannende elementen erin gebouwd kunnen worden. Dat Crimson in dit verhaal geen rol speelt vind ik logisch, aangezien het verhaal over schoonheid gaat, niet over de wereldoverheersing. Wel zou het leuk zijn als Crimson weer eens terugkeert in de hoofdrol (net zoals in het juweeltje de CrimsonCrisis). In het verhaal wordt af en toe nog iets te snel geschakeld, maar al met al ben ik absoluut niet ontevreden. De overdaad aan kinderachtige, flauwe en misplaatste grappen is in elk geval verdwenen. Ik schoot zelfs een paar keer in de lach tijdens het lezen. Wel moeten de schrijvers blijven uitkijken dat S&W geen karikatuur van zichzelf worden door alle grappen. Maar aangezien ik vermoed dat ze daadwerkelijk wat doen met de kritiek, verdient dit album een dikke 7!
Datumdinsdag 18 maart 2008 13:02

Reactie no. 13
NaamBarry
Leeftijd28
Cijfer7
RecensieHet lijkt erop alsof de schrijvers zich een deel van de kritiek hebben aangetrokken en zodoende zijn we nu eindelijk Sidonia in een hoofdrol, dat heeft ze wel verdiend ook.
Vrij aardig verhaal, goed opgebouwd en hier en daar ondersteund door leuke grappen. Ook de verwijzing naar de oude achter kant van de S&W's, waarbij Jerom iedereen optilt, vond ik leuk gedaan.
Geen uitschieter, maar gewoon een leuk en degelijk verhaal.
Datummaandag 17 maart 2008 21:48

Reactie no. 12
Naamtom
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieVan mij krijgt dit album een dikke 8.  Ik ben niet zo'n grote fan van de huidige tekenstijl (qua tekenstijl was die van Paul Geerts midden jaren '80 het hoogtepunt, albums 199-210), maar ik ben al blij dat het verhaal weer wat beter is.
Marc Verhaeghen's verhalen vond ik vaak veel te ver gezocht en vooral totaal on-Suske&Wiske.  Met deze scenario's waan ik me weer in de SuS&Wis stijl van Willy Vandersteen uit de jaren '60.  Meer van dit graag.
Datummaandag 17 maart 2008 14:21

Reactie no. 11
NaamHenk
Leeftijd35
Cijfer7
RecensieRedelijk goed verhaal, dat minder is afgeraffeld dan het vorige.
Datumzondag 16 maart 2008 09:02

Reactie no. 10
NaamJippe van Niel
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieAan dit album ontbreekt helemaal niets. Dit is dan ook een echte AANRADER voor iedereen. Het voldoet aan alle eisen voor een goed stripboek en voor een goede traditionele Suske en Wiske.
Tante Sidonia wil mooi worden, want ze vindt zichzelf lelijk. Dat vindt ze überhaupt in elk album. Maar in dit album gaat ze er ook echt wat aan doen! Fantastisch!
Suske en Wiske + Jerom en Lambik spelen eigenlijk alleen maar op de achtergrond. In other words: ze helpen Sidonia alleen maar met haar zoektocht. En natuurlijk zijn er ook weer vijanden. Dokter Plamure is de eerste, want die ontmoet Suske en co als Sidonia aan plastische chirurgie gaat doen. De andere heet London Sheraton. Dat is met woordgrapjes vertaald van Paris Hilton.
Nu komt het overige aan bod. De titel bevat alle humor. Dat is het enige wat ik over de titel kan zeggen. De voorkant vind ik ook mooi afgewerkt, maar is niet echt fantastisch. Ze hadden beter Sidonia en London in hun nieuwe gedaante laten zien. Hoe dat zit kun je lezen in het album zelf. De nummers en titels van alle albums staan er ook weer mooi bij en de samenvatting, de goede samenvatting, ontbreekt ook niet.
Deze recensie in andere woorden: ga binnenkort naar een goede winkel waar ze Suske en Wiskes verkopen en koop dit grandioze album. Dat hoeft natuurlijk niet als je hem al hebt. Maar dan zit je deze recensie waarschijnlijk ook niet te lezen.
Erg veel plezier er mee en nu maar wachten op nummer 300.
Datumzondag 16 maart 2008 10:03

Reactie no. 9
Naambart van der kroon
Leeftijd43
Cijfer5
RecensieSoms is het lezen van een strekking van een nieuw S&W verhaal alvorens het boek verschijnt niet aan te bevelen.
Dat geldt zeker wat mij betreft voor dit verhaal. Ik had hier toch een geheel ander plot verwacht dan het is geworden.
Het streven naar absolute schoonheid van Sidonia had van mij wat wanhopiger gemogen. Het babbelen van het bad had van mij een grotere rol mogen hebben. De schurken die veel te veel als luizen in hun pels figureren. En dan de knipoog naar paris hilton, wat zou zij van dit verhaal vinden? Ik hunker weer eens naar een verhaal met krimson in een belangrijke rol. Al met al een tegenvallend boek. Jammer laat nummer 300 maar weer knallen.
Datumzaterdag 15 maart 2008 23:46

Reactie no. 8
NaamJoris
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieRedelijk verhaal. De tekeningen vond ik wel wat matig, maar het verhaal zelf vond ik wel goed. Suske en Wiske gaan weer is naar het buitenland. Ik vond het wel een beetje snel gaan. Ineens van het andere land naar het andere land. Sidonia vond zich aan het einde goed zo als ze is. Als ze nou deze lijn verder kunnen trekken dan komt het wel goed met de serie. Een voldoende!
Datumzaterdag 15 maart 2008 14:04

Reactie no. 7
NaamAien
Leeftijd22
Cijfer7
RecensieEen redelijk album. Het verhaal liep goed en een groot aantal van de grappen deden erg "suske-en-wiske"- achtig aan, een grote verbetering op de flauwe rommel uit de vorige albums, hoewel ze vaak wel gekopieerd leken uit vorige albums, maar alas.

De tekeningen waren wel oke, hoewel ik niet helemaal blij ben met hoe de personages getekend worden. Meer en meer beginnen ze op karikaturen van zichzelf te lijken. Vergelijk maar eens lambik en Jerom met de lambik en jerom uit de latere Geerts verhalen. Natuurlijk heeft elke tekenaar zijn eigen tekenstijl maar ik vind ze er zo bollig en simplistisch uit zien. De kwaliteit verschilt ook sterk per plaatje.

Het verhaal werd rustig opgebouwd en goed uitgespeeld, waar ik na de enigzins gehaaste Elfstedenstunt wel blij mee was. Een beetje anti-climax, maar wel begrijpelijk, dat Sidonia uiteindelijk toch zichzelf blijft en accepteert. om met Sidonia te spreken, "Waarom hadden jullie dit niet voor het avontuur kunnen zeggen?".

Dus ja, een vooruitgang, maar nog niet op het goede niveau.

Datumvrijdag 14 maart 2008 22:44

Reactie no. 6
NaamKaj Peters
Leeftijd22
Cijfer6
RecensieHet beoordelen van een nieuw album begint steeds meer een copy/paste-gevoel te geven. Het probleem is namelijk dat de kritiek die ik op de werkwijze van ''het team'' heb, steevast hetzelfde blijft. Ze lijken zich soms een tikkeltje te revancheren met uitschieters als '' De Kaperkoters '' en '' De Joviale Gille '', maar over de algehele linie zijn de albums onder de maat. En ook '' Het babbelende bad '' is niet het album dat ik ervan gehoopt had.

Op zichzelf hebben ze eindelijk gekozen voor een educatieve insteek die binnen het Suske en Wiske-universum past. Er wordt met van die typische S&W-symboliek, zoals het bad van Salomo, kritiek gegeven op de plastische chirurgie en de wens om mooier te worden. Daarmee heeft het album iets meer diepgang dan gebruikelijk. Ik denk dat Dhr. Vandersteen wellicht ook zoiets had bedacht als hij in deze tijd zijn strips maakte, en dat is zeker een groot compliment.

Maar helaas blijft het leuke idee hangen in een weinig fantasievol verhaaltje, waarbij je nergens het gevoel krijgt dat je een spannend avontuur aan het lezen bent. De humor ligt er weer eens te dik bovenop; de tekeningen zijn soms spuuglelijk ( let vooral op de lelijke pistolen van de schurken ); de sfeer van Spanje/ het Midden-Oosten wordt maar heel nauwelijks echt geraakt; de actie is zo houterig als maar kan. Daarbij stoort het me enorm dat de scenario's bijna inwisselbaar lijken, met steeds dezelfde terugkerende grappen en ''plotwendingen''. Om nog maar te zwijgen over dat je maar een bladzijde nodig hebt om het verhaal in te vullen tot het einde, zo voorspelbaar is het.

Weet je, ik begin het gevoel te krijgen dat er gewoon niet zoveel meer uit dit team gaat komen. Ik wacht het 300e album af, maar als ook deze van een matig niveau blijft, is het voor mij afgelopen met de serie. De prijsverhoging naar 4.50 speelt daar eerlijk gezegd ook een rol in.

Datumvrijdag 14 maart 2008 17:50

Reactie no. 5
NaamKoen
Leeftijd16
Cijfer8
RecensieEen goede start voor 2008!
Dit verhaal is één van de betere van de nieuwe studio, misschien wel de tweede beste. Mijn favoriet is nog altijd 'de kaperkoters'.
Het scenario is mooi uitgewerkt en er zitten veel minder flauwe grappen in. Soms heb ik echt nog eens kunnen lachen. De laatste twee stroken zijn fantastisch gevonden. Toch vind ik het nog meer een 'Jommeke' dan een 'Suske en Wiske', ze gaan op zoek naar een oplossing die zij gekregen hebben van de prof, lopen daar enkele flauwe slechteriken hen voor de voeten en krijgen deze berouw van hun daden, happy end.

Ik mis toch wel de meer gedetailleerde tekeningen van vroeger...
maar de hoofdjes beginnen eindelijk een vaste vorm te krijgen.
Sidonia heeft geen afschuwelijke scheve kin meer en Suskes hoofdje is min of meer 'normaal'. Jerom wordt terug wat levendig en Lambik wordt weer statischer. Knap album!

Datumvrijdag 14 maart 2008 17:54

Reactie no. 4
NaamGerard
Leeftijd23
Cijfer7
RecensieDe voorkant:
Tsja ik blijf maar zeuren over het feit dat het rode kader er niet meer is, maar verder ziet de voorkant er prima uit.

Het verhaal:
Het verhaal is leuk en een stuk minder afgeraffeld als de vorige keer. Het gaat daardoor niet té snel. Maar ik had bij het lezen van het boek het idee alsof ik hem al eens eerder had gelezen. Qua opzet moest ik denken aan de Tamme Tumi. Wat dat betreft wel een beetje jammer, maar verder een leuk en goed verhaal.

De tekeningen:
De tekeningen zagen er goed uit, maar ik ontdekte wel ergens een foutje. Tijdens het inbreken blijven Suske en Wiske in de auto zitten en heeft Suske een rode trui aan en Wiske een witte. Als we dan een paar plaatjes verder kijken hebben ze allebei ineens een grijze trui aan. Toch een beetje slordig. Verder moet ik zeggen dat de tekeningen steeds beter worden.

Eindoordeel:
Voorkant: 7 (hoger zal ie nooit scoren vanwege het ontbreken van het rode kader)
Verhaal: 6 (ondanks dat het een leuk verhaal was toch een 6-je, omdat ik het idee had dat ik em al eens gelezen had)
Tekeningen: 8 (zagen er goed uit, ondanks een klein schoonheidsfoutje)

Datumvrijdag 14 maart 2008 09:43

Reactie no. 3
NaamPerry van Wesel
Leeftijd23
Cijfer7
RecensieHet kan beter, maar het kan ook slechter. Ik heb het idee dat de laatste paar albums eindelijk weer terug zijn op het goede pad. Ik hoop dat dit aanblijft. Toch zou ik de wat minder voor de hand liggende grappen achterwege laten.
Datumdonderdag 13 maart 2008 21:41

Reactie no. 2
NaamBas van Rooij
Leeftijd23
Cijfer6
RecensieLeuk op zichzelf staand verhaal dat prima te lezen was. Het begin zat goed in elkaar en kon het waarderen dat het even duurde voordat ze echt op avontuur gingen.
Echter, eenmaal in het buitenland gaat alles vrij snel. Dit was niet in verhouding met het begin van het verhaal, waardoor het te snel weer voorbij was.
Veel goede woordgrappen, maar voor mooi net te veel.
Leuk onderwerp, en kon het zeer waarderen dat Sindonia een hoofdrol had.
Datumdonderdag 13 maart 2008 18:25

Reactie no. 1
NaamHerman
Leeftijd16
Cijfer6
RecensieHoe is het mogelijk, vlak voor de 300ste album van Suske en Wiske zijn de tekenaars er toch in geslaagd om een redelijk verhaal af te leveren.

Ik begin met de voorkant, hij is mooier dan de vorige Suske en Wiske album maar ik mis nog steeds de beroemde rode kaft. En dan de inhoud van de strip zelf, een goed geslepen verhaal moet ik zeggen met veel diepgang die ook de oudere lezers aanspreekt en niet onder mag doen bij andere Suske en Wiske albums. De grappen waren voor de verandering een keer goed en op momenten dat het wel kon, je stoorde je er niet aan en je kon er wel om lachen, perfect dus. De slechterikken waren wel weer magertjes, een mode-queen en een plastisch chirurg, ze waren eigenlijk niet echt belangrijk voor het belang in het verhaal zelf maar het vulde sommige momenten wel goed op maar ik had liever Krimson gezien. De inhoud was dus oké maar het echt nog wel wat beter gekund, vooral met de slechterikken.

De tekeningen, ze waren niet echt geweldig. Sidonia lijkt niet meer op oudere Sidonia de we kennen uit de tijd dat Vandersteen en dat is wel een ergenis vindt ik want het uiterlijk van de personages mag niet veranderen terwijl ik dat bij Sidonia wel zie. Suske en Wiske en de anderen waren voor de verandering een keer redelijk getekend dus daar heb ik geen commentaar op, alhoewel ik soms wel erger aan het niveau hoe soms is getekend, er lezen ook nog oudere mensen hoor en die willen geen kindertekeningen!!!

Dit verhaal heeft een 6 verdient omdat het veel beter is dan de vorige album en de inhoud en grappen zeer goed zijn verbetert en de spanning weer is teruggekeerd het verhaal zelf. Dit album zou ook niet meer krijgen dan een 6 omdat de tekeningen, en vooral Sidonia, veel beter had gekund. En ik geef het slechts een 6 omdat ik de terleurstelling van de vorige album nog niet ben vergeten.

Al met al goed maar het kan nog wel beter.

Datumdonderdag 13 maart 2008 15:10