Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De dartele draak


De dartele draak Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De dartele draak verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,31

Reactie no. 35
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieLambik, Suske en Wiske belanden heel pardoes in het Oude China. Even zo pardoes eindigt dit verhaal. Al wat er tussen zit is een droom...of niet? Deze keuze werkt en brengt de nodige mystiek. Onze drie zijn uitverkoren om een dorp te beschermen tegen rovers. Waarom nu net onze maatjes, is niet bekend. Lambik en de jongeren worden gescheiden met elk hun eigen opdracht. De adolescenten moeten op weg om de oplossing voor de bescherming van het dorp te zoeken en Lambik moet het dorp beschermen door juist daar te blijven. Tijdens de reis van Suske en Wiske komen zij allerlei tegenslag, vreemde figuren, draken, verliefdheden en jaloezie tegen. Lambik voert zijn eigen strijd met de roversbendes en moet zich door bluf en vernuft staande houden om zo het dorp te beschermen. Het is een zeer vermakelijk en ingenieus in elkaar gezet album dat dicht bij de oude Vandersteen verhalen komt ( een beetje Witte Uil zit er wel in). De vertelling heeft leuke vondsten maar ze mist wel wat charme. Onze hoofdpersonen missen de diepgang van vroeger: zo is de verliefdheid van Suske erg oppervlakkig en de jaloezie van Wiske dus ook....Suske kijkt alleen, waarom dan haar afgunst? Geerts had dit beter gedaan....graag meer durf. Toch staat het buiten kijf dat dit één van de betere Morjeau/ Gught verhalen is.
Datummaandag 07 december 2020 22:36

Reactie no. 34
NaamWalter
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieAlbum ziet er verzorgd uit en start veelbelovend. Dan schiet de fantasie teveel op hol en flipper het album alle kanten uit waardoor alle diepgang verloren gaat het al met al wat afgeraffeld aanvoelt.
Datumdinsdag 07 januari 2020 18:54

Reactie no. 33
NaamInti
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieWel een rare keuze om in augustus een verhaal te starten tijdens oudejaarsavond
Er wordt deze keer op een wel hele vreemde manier in de tijd gereisd, via een exploderende vuurpijl. En op dezelfde manier komen ze weer in het heden terecht. Opmerkelijk is dat er tussen beide explosies nauwelijks tijd lijkt te zijn verstreken en niemand zich het avontuur herinnert
Verder is het geen gek verhaal. Er zitten wel een paar leuke vondsten in
Wie de geschiedenis van China bestudeert, kan uit de aanwezigheid van keizer Qin Shi Huangdi opmaken dat het de derde eeuw voor Christus is
De streken van een jaloerse Wiske zijn wat flauw te noemen, maar de momenten met Lambik en de rovers zijn lang niet gek
Datumzondag 09 december 2018 11:53

Reactie no. 32
NaamHenmii
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieErg leuk en spannend verhaal met veel humor (soms een beetje flauw). Ook leuk dat het weer eens een album is met alleen Suske, Wiske en Lambik (voor het grootste deel), zoals er vroeger ook waren. Maar in tegenstelling tot die albums, is er een rede waarom onze helden in China belanden. In de oude albums waren ze al direct ter plekke.
Datumwoensdag 01 april 2015 09:52

Reactie no. 31
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer5
RecensieIn mijn oogpunt niet echt een verhaal waarvan de inhoud leuk en geestig bedacht is en na het hebben gelezen van het album ben ik hem zo goed als meteen weer vergeten.
Niet echtverbintenis cruciaal album wat je absoluut in je verzameling moet hebben.
Datumdinsdag 29 april 2014 14:36

Reactie no. 30
NaamDerk Rijks
Leeftijd42
Cijfer5
RecensieFlauw s en w verhaaltje. Vooral de manier waarop ze in het oude China belanden is bijzonder makkelijk en vluchtig. De diverse woord en naam grappen in dit album houden het midden tussen redelijk en zeer flauw. Bovendien worden er regelmatig grappen herhaald die we in het verleden vaker en vooral beter gezien hebben. Ook een licht kritische ondertoon (chinezen geven niet zo veel om luchtvervuiling) voegt weing substantieels aan het geheel toe. Het cijfer 5 is hoger dan ik aanvankelijk aan het album wilde geven, maar het lijkt me moeilijk om vernieuwend en ogineel te blijven na zoveel delen. Liever wat langere tijd tussen de albums laten, en met wat beter materiaal komen, want de serie is geen glimp meer van wat het eens was. Overigens is de kwaliteit van het tekenwerk o.k.
Datumzaterdag 6 april 2013 11:50

Reactie no. 29
NaamCasar
Leeftijd38
Cijfer6
RecensieFlauwe humor (een Chinees die Un Qol Bens heet, dat niveau), een matig verhaal met een ook weer een heel flauw einde ("Was dit alles een droom?"). Chinezen worden bijzonder stereotiep en chlichématig neergezet en het plot is in het geheel niet spannend. De tekeningen in China zijn wel aardig gedaan. Een krappe voldoende, behoort zeker niet tot de beste albums.
Datumzondag 15 januari 2012 19:55

Reactie no. 28
NaamKroeik
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieGeweldig album en zeer spannend verhaal.
Ik ben ermee eens dat de meeste albums van het nieuwe team niet erg goed zijn maar ik vind deze toch wel heel goed.
De flauwe moppen storen mij eigenlijk weinig tot niet.
Datumdonderdag 4 augustus 2011 21:31

Reactie no. 27
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer7
Recensiesit album is net als de joviale gille, het babbelende bad en het machtige monument. niet zo goed, maar wel iets beter dus ik heb hier een cijver hoger voor gegeven.
Datumzondag 26 december 2010 19:50

Reactie no. 26
NaamWouter
Leeftijd16
Cijfer9
RecensieDE DARTELE DRAAK is echt een goed verhaal.
Het verhaal is goed uitgedacht. de voorkant weer een beetje dezelfde opmaak als DE ELFSTEDENSTUNT en hartstikke mooi.
De tekeningen zijn ook heel mooi en uitgedacht.
Een mooie 9
Datumvrijdag 22 oktober 2010 16:31

Reactie no. 25
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer7
Recensienou,ik vind het weer een twijfel net zo als de joviale gille en de sterrensteen.
nou ik zal het album is doornemen: cover,uitstekent studio(vanaf de nieuwe kant vind ik alle covers wel mooi). de aankoniging echt een vette min!!!!
allemaal vage mensen.
nou het verhaal,het vuurwerk is hilarisch!! verder vindt ik het wel een beetje dramatisch.
Datummaandag 7 september 2009 19:28

Reactie no. 24
NaamKAREL
Leeftijd65
Cijfer8
Recensiebehoorlijk verhaal met veel couleur locale best grappige woordspelingen en minder melige of x maal herhaalde gags dan meestal in de latere albums (= na wvds)
jerom werd thuisgelaten wat de gevechtscenes spannender maakt
simpel gemoraliseer is en was een vast ingrediënt en ik heb daar persoonlijk geen moeite mee
Datummaandag 9 maart 2009 21:49

Reactie no. 23
Naamalbert
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieOp de goede weg!! Een punt extra omdat ze me gelukkig weer hoop hebben gegeven!! Alles wat slecht aan album 300 was hebben ze weer redelijk recht getrokken.. ga zo door!
Datumdonderdag 15 januari 2009 20:52

Reactie no. 22
NaamJippe van Niel
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieDeze strip is misschien wel de beste van Peter van Gucht en zijn collega. Alles wat Willy en Paul hebben gedaan zit hierin. Back to basic and that's nice!
Datumzondag 9 november 2008 17:48

Reactie no. 21
Naamnico
Leeftijd18
Cijfer7
RecensieAllereerst wil ik zeggen dat ik me voor het eerst niet stoor aan de nieuwe cover. Goed gedaan!

Dan
Het verhaal:
Verhaal komt vlot op gang, goed gedaan, achtergrond info en om de pot draaien is bij dit verhaal niet nodig, dat kon, zoals is gedaan, in de loop van het verhaal.
- Deze info goed verwerkt dmv de alchemist.
- AL vind ik het knap dat die in het OUDE china levende man weet wat een supermarkt is.
- Lambik in combi met het paard vind ik goed bedacht.
- Niet het gedoe tussen paard en Lambik, maar samenwerken tegen de roversbende. Leuk
- Originele manier van "happy end" met kerstbal Jung Ding, draakje in de lucht en Jung DIng die toch terugkeert.
Cijfer: 6.5 (aangezien ik toch nog wel wat kritiekpunten heb en we nu bijna 15 albums gehad hebben met het nieuw team.

PLaatjes:
Aub meer aandacht voor de hoofdkarakters (bijv in 2e plaatje) Het is net of ieder album er een inkom-aanlop-hoofdkarakterteken-tijd is. Teken ze desnoods aanhet eind van het album een keer opnieuw, want in het verhaal worden de tekeningen wel steeds beter.
- Probeer, is hetzelfde als in het vorige album, sommige plaatjes (strook 20, aankomst in het dorp) groter te maken, zo klein verdwijnt het hele effect, terwijl het een mooi beeld is.
- Bij pagode, idem.
- Namen, ingenieus gevonden
Cijfer: 6.5 (vanwege de hoofdkarakters)

Inkleuring:
-Goed netjes, snap de kritiek daarop niet zo goed.
Cijfer: 7.8

Extra:
Leuke aankondiging+grap met natte verf vind ik heel goed bedacht.
+0.2

Totaal: 6.5+6.5+7.8+0.2=21:3= 7

Datumzondag 9 november 2008 10:52

Reactie no. 20
Naamjaco
Leeftijd39
Cijfer6
Recensiedit is iets beter dan de vorige drama's maar er is gewoon weer te weinig tijd (en ruimte 184 , stroken,de ''oude '' meesters zouden zich diep schamen) genomen om een op zich goed verhaal uit te werken.
de tekenigen worden wel beter maar ook hier te veel in te weinig tijd. Ik had me voor genomen geen albums meer te kopen maar dan nemen vrieden ze mee voor '''een oude fan '' dus toch maar lezen,en dan valt het toch niet helemaal tegen maar die nieuwe kaft dat is geen s en w .Gelukkig snapt het team nu wel dat lambik de echte HOOFDpersoon is . als het verhaal meer `een lopend geheel word dan komen we mischien toch noch uit dit dal
Datummaandag 13 oktober 2008 23:00

Reactie no. 19
NaamDean
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieMet dit album ben ik dik tevreden. Als het nieuwe team dit een album eerder had kunnen doen,hadden we ook een mooi nummer 300 gehad. De namen van de chinezen zijn ook leuk verzonnen: Broes Lie, en klep-toh-mahn. Ik vind het absoluut niet erg dat Jerom en Sidonia er niet bij zijn, ze hadden niks kunnen toevoegen aan dit verhaal. Dit is waar ik al heel lang op gewacht heb, ga zo door!
Datumvrijdag 3 oktober 2008 09:22

Reactie no. 18
NaamMarlies
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieEindelijk! Hier heb ik op gewacht! Een goedlopend verhaal waarbij ik het ouderwetse Sus & Wis gevoel weer kreeg. Ik ben er erg blij mee en ik hoop dat dit het begin is van nog veel mooie albums.
De 8 is wel een aanmoedigingsprijs. De tekeningen kunnen wel wat beter en gedetailleerder. De lijnen zijn vaak erg dik. Opvallend vind ik ook dat de tekenstijl niet altijd consequent is. In het begin van het album zijn bijvoorbeeld de personages "grover" getekend dan tegen het einde van het verhaal.
Het duiveltje bij Wiske was absoluut niet nodig geweest; dat vond ik storend.

Al met al heb ik wel genoten!

Datumzondag 21 september 2008 12:19

Reactie no. 17
NaamBarry
Leeftijd28
Cijfer7
RecensieDe laatste tijd heb ik weer eens de nodige oude S&W's gelezen, waaronder de Kaartendans en de Charmante Koffiepot, en dan kom je toch wel tot de conclusie dat wij in een erg matige S&W periode zitten.

De Dartele Draak is een aardig verhaal, niet meer niet minder. Je merkt wel dat de schrijvers hun best doen om er wat van te maken. Misschien komen ze er uiteindelijk wel. China als gekozen setting is leuk en goed uitgewerkt. Leuke personages komen er in voor, al zijn het er wel erg veel. Veel aktie en de nodige zijverhalen, alleen allemaal iets teveel van het goede. Het idee is goed, maar overdaad schaad, het maakt het een beetje rommelig. Tekeningen vond ik prima, de humor veel te nadrukkelijk aanwezig en soms weer erg kinderachtig. Pluspunt voor Wiske haar rol en de af en toe educatieve weetjes tussendoor.

Datumzondag 21 september 2008 11:11

Reactie no. 16
NaamJan P.
Leeftijd34
Cijfer3
RecensieWeer een nieuwe flop van het nieuwe team en ik vraag me steeds weer af waarom ze zich niet gaan toeleggen op het schrijven van kortverhalen. Want dit is namelijk voor de helft een kortverhaal (2de helft) en voor de helft een niet door te komen, met zeer debiele grappen volgestouwd misbaksel. Het lijkt wel een parodie op het originele concept van Suske En Wiske. Zo is het idee van Wiske's 'slechte ik' werkelijk te belachelijk voor woorden, die karate kid met z'n 'gezichtsverlies' is dat ook en Jerom en Sidonia mogen alleen af en toe aan tafel aanschuiven. Er zit iets van een verhaal in (2de gedeelte dus) en zelfs dat is te onbenullig uitgewerkt. Wanneer leren ze het nou eens?
Datumzaterdag 20 september 2008 14:39

Reactie no. 15
NaamMark
Leeftijd29
Cijfer7
RecensieNou nou! Zowaar een goede voldoende. Het zat er al een beetje aan te komen de laatste tijd. Ik ben niet ontevreden. Natuurlijk is er nog een hoop op aan te merken (en dat doe ik maar even niet: het is een herhaling van zetten), maar naar mijn normering is dit een album dat zeker niet onder doet voor wanprestaties van vroeger (want niet alles was toen beter) zoals De Sputterende Spuiter en De Droevige Duif, om nog maar niet te spreken over De Blote Belg en aanverwante albums. Een vergelijk met albums waar ik een tien voor zou geven is natuurlijk niet reeël. Best aardig en herleesbaar dus (een zeven).
Datumdinsdag 16 september 2008 11:52

Reactie no. 14
NaamAien Hime
Leeftijd23
Cijfer7
Recensieik vind het moeilijk om voor dit album een cijfer te geven.

Aan de ene kant ben ik het met velen eens dat dit het beste album van de studio tot nu toe is. Het verhaal loopt soepel genoeg, niet te snel, de humor is niet storend of té flauw, en de personages zijn lekker zichzelf.

Aan de andere kant ben ik niet helemaal blij met de richting waar het tekenwerk op gaat. Het is me net iets te simpel, en de personages zijn me wat te bol. de humor vind ik nog steeds té prominent aanwezig. Het is niet storend als eerder waar het scenes onderbrak met vervelende grappen, maar het album lijkt soms wel een aaneenschakeling van gags en grappen, waardoor de serieuzere ondertoon niet helemaal naar voren komt, wat erg jammer is.

Ik ben blij te zien dat Wiske haar jaloezie weer terug heeft gevonden, maar waarom ze daarvoor een engeltje/duiveltje voor nodig heeft snap ik dan niet. Het was leuker en authentieker geweest alsof dit écht uit haarzelf kwam.

Dus al met al zeker geen slecht album, maar ik hoop dat de studio eens zal proberen het allemaal ietsje serieuzer aan te pakken; wat meer gedetailleerde tekeningen en wat minder grappen en iets meer serieus verhaal.

Datummaandag 15 september 2008 18:34

Reactie no. 13
Naamlimmepie
Leeftijd20
Cijfer7
RecensieSchitterende cover, mooiere achtergronden, goed uitgewerkt verhaal, leuke grappen (met de chinese gerechten). Ook vond ik de aalscholvervisser toch wel leerzaam. Iets wat vooral een gemis was, serieuze feiten die serieus gebracht werden. Zonder flauwe grappen erom heen.

De tekeningen mogen van mij nog iets mooier. Ik weet niet waar het precies aan ligt, inkting misschien. Maar toch, als ik strook 89 zie dan moet ik toch concluderen dat de studio er bijna is, het gaf toch het schitterende Paul Geerts niveau.

Ook stoorde mij het absoluut niet dat het alleen om dit trio ging. Ik was ook gelukkig verrast dat Jerom de helden niet hoefde te redden op het einde. Al met al moet je bedenken dat het Paul Geerts ook een jaar of 15 heeft gekost om S&W echt goed te maken. Ik gun de studio iets minder tijd en zo te zien hebben ze ook minder nodig.

Datumzondag 14 september 2008 16:05

Reactie no. 12
NaamHenk
Leeftijd36
Cijfer8
RecensieEindelijk eens goed album. Het scenario is minder afgeraffeld dan de vorige en de tekeningen zijn over het algemeen goed; de achtergronden kunnen echter nog wel beter worden getekend. Ik heb Jerom en Sidonia helemaal niet gemist: de blauwe reeks heeft al bewezen dat het in de essentie toch alleen om Suske & Wiske en Lambik draait. Ga zo door.
Datumzondag 14 september 2008 09:47

Reactie no. 11
Naamtom
Leeftijd28
Cijfer8
Recensieeindelijk weer eens een album waar over nagedacht is qua verhaal. Dit is geen verhaaltje dat je na vijf minuten doorgelezen hebt. Enig minpuntje, ik hou persoonlijk niet zo van de huidige tekenstijl. Maar als alle albums dit niveau halen ben ik zeer te vreden.
Datumzondag 14 september 2008 08:28

Reactie no. 10
Naamde vergeetachtige vijftiger (Wim)
Leeftijd51
Cijfer8
RecensieJe kan er lang of kort over praten maar dit album lijkt naar mijn mening weer ouderwets S&W werk een leuk avontuur in een andere tijd en in een ander land (wat mij erg aanspreekt) ook een mooie cover (we raken eraan gewend) en de jung ding kerstbal is een leuk detail ik zou zo zeggen ga zo door dan blijf ik nog 50 jaar fan
Datumzaterdag 13 september 2008 21:53

Reactie no. 9
NaamMax
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieWeer een 9 ja. Misschien vreemd, maar ik heb van dit album genoten, echt waar! Een supercover moet ik zeggen, druk maar prachtig. Nu ze toch niet meer de oude cover hebben weten ze ook toe te passen wat beperkt bleef bij de rode-met-witte-rand-cover, zoals deze prachtige scène. Tekeningen: soms inderdaad afgeraffeld maar niet onaangenaam, mooi ingekleurd maar inderdaad soms matig geïnkt. Vooral de close-ups van Wiske als ze met haar duiveltje praat (ogen en neus veel te klein en te dun geïnkt). Verhaal: sfeervol en overzichtelijk. Geen storende flauwe grappen!! Ze houden het, zoals het hoort, bij namen als Fiat en Klep-To-Mahn (kleptomaan). En een leuke easter-egg: één kerstbal is het gezicht van Jung Ding op het eerste plaatje van strook 3 van de laatste pagina. Soms wordt er ietsjes te snel geschakeld van Lambik naar Suske en Wiske, maar dat neem ik ze niet kwalijk. Wordt ruim goedgemaakt met de échte karakters van de 3 hoofdfiguren: Lambik, zo slim als hij echt is! Wiske: zo jaloers (en dus ook niet te veel) als ze echt is! Juist goed dat ze Sidonia, Jerom en Barabas eruit laten! Kunnen ze de drie beter uitwerken. Bovendien zouden echte fans daar toch aan gewend moeten zijn (blauwe reeks verhalen...).

Kortom: een (relatief dan) pareltje van ons nieuwe team. Als ze zo doorgaan, is het einde toch nog verder weg dan leek.

Datumvrijdag 12 september 2008 17:53

Reactie no. 8
NaamHerman
Leeftijd17
Cijfer7
RecensieMijn hoop op een wat beter Suske en Wiske album was eigenlijk al dood tot ik dit exemplaar in handen kreeg. Nu zie ik weer een wat betere toekomst voor studo VanderSteen.

We beginnen met de cover, wat is die toch mooi geworden in vergelijking met de voorgaande albums van het duo dat nu verantwoordelijk is over de Suske en Wiske reeks. De cover beeld nu weer spanning en actie uit zoals ik al een tijdje niet meer gewend was.

Nu de inhoud, wat een degelijk verhaal is er nu uit gekomen die spanning, actie en humor heeft. Ik had weer het gevoel alsof ik "de Witte Uil' aan het lezen was met al die chinezen. Het verhaal leest heerlijk door zoals het eigenlijk had gemoeten met '' het Machtige Monument" en het verhaal bied veel spanning. Het verhaal biedt veel actie die ik vooral voelde bij het slotgevecht die echt goed is gemaakt. Spanning is nu goed aanwezig en dat is een pluspunt want grappen waren in de laatste albums vooral aan de macht maar nu lijkt er een (bijna) goed balans te zijn gevonden tussen humor en spanning. Het verhaal gaat zo nu en dan ruw over naar een ander punt in het verhaal maar dat is te overzien. Alleen het slot was mij iets te snel gekomen maar misschien komt dat ook omdat het ver haal zo goed doorleest.

De tekeningen waren zeer goed al zaten er af en toe wat slechte bij maar de kwaliteit gaat erop vooruit en dat kun je wel merken dus dat is ook een stevig pluspunt aan dit album.

Nu een cijfer. Ik geef een dit verhaal een dikke 7 omdat het alles bevat wat een degelijk Suske en Wiske album moet hebben. Het verhaal heeft veel spanning, goede actiemomenten zoals ik ze al een tijdje niet had gezien en het verhaal heeft humor op de juiste momenten en gelukkig niet in overmacht zoals het de laatste tijd vaak voorkwam in de Suske en Wiske albums. Dit verhaal krijgt ook zeker niet meer dan een 7 omdat het af en toe blundert in de verhaallijn en er zo nu en dan slechte tekeningen tussen zitten. Ook omdat ik nog boos en teleurgesteld was over album 300 krijgt dit album niet direct het hoogste cijfer.

al met al was ik was blij verrast met dit album en het heeft daarom ook van mij een mooie 7 gekregen. Ik hoop op nog meer van dit soort juweeltjes in de toekomst.

Datumvrijdag 12 september 2008 15:54

Reactie no. 7
NaamP. Kelder
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieWat is het toch aan de hand met het team dat S&W schrijft...
Zeer bedroevende albums worden afgewisseld met hele aardige die lijken op de tijd dat Paul Geerts verantwoordelijk was voor S&W.
Dit is ook weer zo'n album wat me positief verraste. Het verhaal is verrassend, de humor is leuk (alleen soms te veel...) en Wiske is eindelijk weer eens de echte eigenwijze jaloerse Wiske. Tuurlijk, wel een thema dat eerder aan de orde is geweest, maar goed, wat verwacht je na 300 albums....
Ik hoop dat het team dit album als absolute ondergrens gaat gebruiken voor de nog uit te brengen albums, dan komt het nog wel goed.....
Datumvrijdag 12 september 2008 09:55

Reactie no. 6
NaamWerner
Leeftijd49
Cijfer6
RecensieAls Suske en Wiske fan van het eerste uur (toch al ruim 40 jaar), wil ik niet kritisch doen, maar mijn gevoel overheerst ook hier weer. Hoewel ik er van overtuigd ben dat zowel de scenarioschrijver als tekenaar hun best doen, blijf ik toch nog steeds op mijn honger zitten.
Enige verbetering is merkbaar, maar toch blijft er bij zowel de tekeningen als de scenario’s de finesse ontbreken.
Datumvrijdag 12 september 2008 09:28

Reactie no. 5
NaamNick Jansen
Leeftijd29
Cijfer6
RecensieIk vind dit een aardig verhaal niet heel bijzonder. De tekeningen vind ik al een stuk beter en de achtergronden waarover veel is geklaagd zijn zeer zeker verbeterd.
Alleen het inkten van de tekeningen kan mij niet bekoren en daar moet zeker nog aan gewerkt worden. Ik vind de lijnen te dik en uit proportie.
Ik vind het wel jammer dat het verhaal alleen draait om Suske en Wiske en Lambik de rest van "de grote vijf"komen niet of nauwelijks aan bod.
Het verhaal zelf heeft wel de charme van de oude verhalen en ik denk dat het nieuwe team de draad weer heeft opgepakt e/of heeft teruggevonden.
alleen nu nog een wat spannerder verhaal en wat minder belachelijke humor (die er naar mij smaak nog teveel inzitten)
Om kort te zijn geef ik een 6,5 Aangezien dit niet kan wordt het een 6 naar beneden afgerond omdat er ondanks verbeteringen toch nog het een en ander moet veranderen willen e het niveau van hun voorgangers behalen.
Datumdonderdag 11 september 2008 18:24

Reactie no. 4
NaamKaj Peters
Leeftijd23
Cijfer8
RecensieHoewel er nog steeds een aantal kritiekpunten zijn, heb ik veel plezier gehad aan dit Orientale sprookje. Het grootste minpunt is dat het een aaneenschakeling lijkt van korte verhaaltjes en niet een samenhangend geheel. Een beetje zoals dat bij De Elfstedenstunt ook het geval was. Ook laten weer de inkleuring en de achtergronden het soms afweten. Sommige stroken ogen wel erg slordig en onafgemaakt. Maar toch is het album een van mijn favorieten van het team geworden. Het voelt namelijk wel weer aan als een ouderwets avontuur met allerhande kleurrijke figuren en een redelijk plot. Dat gevoel was ik een tijdje kwijt, maar bij de laatste twee albums lijkt er dan toch een positieve wind te waaien.
Datumdonderdag 11 september 2008 18:19

Reactie no. 3
NaamJoshua
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieEen goed verhaal, en er word uitgelegd waarom ze door dat vuurwerk in China belanden. Verder is de verhaallijn goed en beginnen we steeds meer Suske en Wiske van vroeger terug te zien (wat natuurlijk een goed teken is)
Datumdonderdag 11 september 2008 17:52

Reactie no. 2
Naamlenn van engelen
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieNa het machtige monument een best leuk verhaal ook leuke decors maar er stond op deze site dat er een oude bekende zou terugkomen maar dat heb ik niet gezien. jammer maar zeker op de goede weg:)
Datumdonderdag 11 september 2008 17:22

Reactie no. 1
Naamjason
Leeftijd12
Cijfer10
Recensiesuper 10 op 10 niets op aan te merken
Datumwoensdag 10 september 2008 14:12