Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De knikkende knoken


De knikkende knoken Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De knikkende knoken verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,20

Reactie no. 34
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer5
RecensieNa een flauw begin over het werk voor een verzekeraar van Lambik gaat het verhaal naar het verleden van Antwerpen en lijkt het te verbeteren. Lambik en de jongeren ( kinderen zijn ze niet meer…) moeten daar de herkomst van een goedje in een fles achterhalen om de spoken die het heden teisteren tegen te gaan. De spoken kwamen namelijk uit deze fles. Vanaf dit moment ontrolt zich best een vermakelijk verhaal dat zich volgens de goede oude Gught/ Morjeau traditie is doorspekt met toch weer flauwe humor, kinderlijke figuren in de vorm van de beul, kinderlijke krachttermen (plops etc.) en een vervelende Lambik waardoor je toch door gaat bladeren. Zonde van de rest van het verhaal. Daarbij klopt de titel niet, als je het hebt over knoken dan heb je het over botten iets wat spoken juist niet hebben.
Datumdinsdag 15 december 2020 14:30

Reactie no. 33
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer6
RecensieHmm, ik snap niet waarom iedereen dit album zo fantastisch vindt. Ik zelf vind het niet zo heel bijzonder. En de flauwe van der Gucht/Morjaeu humor zuigt alle sfeer uit het verhaal. Begrijp me niet verkeerd: Het is zeker geen slecht album, alleen niet zo heel bijzonder. Ik zou het zelf een 6,5 geven. Maar deze site accepteerd alleen hele cijfers, dus werd het een 6.
Datumdonderdag 08 oktober 2015 06:23

Reactie no. 32
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieNa een paar tegenvallende albums nu weer één met een degelijk verhaal. De tekeningen zijn in orde en er is voldoende humor aanwezig.
Helaas nog steeds geen topper, maar er is in ieder geval verbetering aanwezig.
Kleine minpuntjes die het cijfer wat naar beneden halen:
- De humor is soms wel erg flauw, en zit soms het verhaal in de weg, het haalt de vaart er een beetje uit.
- Helaas komt Jerom weer op het laatste moment alles redden.
Ik vindt de albums zonder hem, of waarin hij een zwakke kant heeft, toch beter en spannender. Ook in dit geval liep het verhaal goed tot hij weer terug kwam.
Datumzaterdag 8 juni 2013 14:56

Reactie no. 31
NaamSWFAN
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieIn 4x uitgelezen verspreid over 3 dagen.

+

Tekeningen. De tekeningen bij 309 vergelijkte ik al met Van Vandersteen en bij 305 met Paul Geerts, de tekeningen in dit album heb ik me niet aan gestoord en neigt meer na Paul Geerts wint het misschien zelfs van 305. De cover vond ik meteen al zeer goed.

Dicht bij 2 plus punten van De Watersater (309). In het latere De Watersater vond ik Lambik en Sidonia goed uitgewerkt. In het latere De tijdbobijn (305) vond ik Sidonia al beter uitgewerkt en ook 303 lijkt een beetje voorschot te nemen met haar en Lambik. Het mist alleen uitwerking.

Het verhaal. Jammer van de 2 grote gaten. Het einde en personage dat opeens gewoon weg is.

De tijdbobijn heeft na mijn mening van album 303 tm 305 en 307 tm 309 het beste einde.

Barabas doet wat hij moet doen. Wel gaat het in begin beetje te snel bij hem aankomen.

-

Sidonia en Lambik missen dus uitwerking, wel moet moet ik zeggen dat ik het bij Lambik minder erg vond. Het stuk over Sidonia vond ik namelijk minder omdat er een groot gat zit in het zo goed bedoelde verhaal, zie boven.

Ook hier lijkt een voorschot worden genomen, over Jerom was ik bij De Game Goeroe ook niet te spreken en dat lijkt dit album ook het geval terwijl ik het personage in 307 net zo goed uitgewerkt vind als Lambik in 309.

Het Einde weer te gehaast. Net als bij 307 weer vlug vlug om van een personage af te komen.

Cijfer: 7/6.5 Hiermee komt het album op een gedeelde 2de plaats met 307 en gedeelde 3de plaats met 305.

309 - 7.5
307 - 7.0
303 - 7.0/6.5
305 - 6.5
308 - 4.5
304 - 4.5/4.0

Tot 306 in bezit heb, Ga ik nu weer na de normale tijdlijn vanaf 310 (op het moment 310 tm 314).

Datummaandag 7 mei 2012 12:19

Reactie no. 30
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer9
Recensiedit vind ik echt een top album!!! ook al ken ik jan zonder vrees niet (het zal wel iets belgisch zijn). dit verhaal zit ook vol met goede humor, zoals bert zonder bijnaam waar ze steeds een bijnaam voor willen verzinnen.alleen omdat ik de cover iets minder vind geef ik een negen.
Datumzondag 26 december 2010 19:58

Reactie no. 29
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer8
Recensieik heb hem vandaag uitgelezen en ik ge hem even doornemen: de knikkende knoken klinkt al best eng.
de cover is weer prachtig,dat mag ook wel want de voorige 2 waren niet om aan te zien dus een plus.
het verhaal:in het begin een beetje rommelig(met die verzekeringen) maar ook best wel grappig.plaatjes heel goed.
toen met suske en wiske op elkaar en je alleen wiske kon zien was hilarich. Maar 1 ding,het was 3keer leuk maar daarna echt niet meer:lambik zei:ik weet het! en dan zonder roeispaan of wat anders verder uiterst mooi album!

cover: 9/10 ik mis wat
verhaal: 8/10
tekeningen 8/10
echt weer na een tijdje een willy vandersteenalbum!!!

Datumzondag 6 september 2009 18:43

Reactie no. 28
Naamhenk
Leeftijd35
Cijfer8
Recensieweer een leuk verhaal
je bent even een uurtje in een andere wereld.
en daar zijn stripverhalen (en suske en wiske in het bijzonder) voor bedoeld.
verhalen in een andere tijd hebben mijn voorkeur en dit is een goed gelukte. er is altijd wel iets op te merken, maar het perfekte stripverhaal bestaat niet.
een stripverhaal kan mijn inziens nooit een onvoldoende krijgen, het kan wel eens wat tegenvallen, maar dat ligt volgens mij aan het verwachtingspatroon van de lezer.

je moet niet vergeten dat suske en wiske gemaakt is voor 8 tot 16 jarigen (toen ben ik ook gaan verzamelen) ik ben op dat nivo ingestapt.
in de tussentijd is er 2x een herstart gemaakt met nieuwe teams, deze beginnen weer bij de basis. zeker bij het huidige team welke niet of nauwlijks feed back hebben met het oude.v ze moeten hun eigen weg zoeken.
willy vandersteen heeft paul geerts gekneed, hij op zijn beurt knede marc verhaegen.
verder is de wereld veranderd, de jeugd is veranderd.
toen ik 10 jaar was, was de wereld veel kleiner. er waren maar 2 televisie kanalen, nu minimaal 30 internet of computers kenden we niet.
toen werd je onderwezen door boeken en strips, welke weekbladen had je allemaal wel niet, donald duck, eppo, kuifje, robbedoes,pep, tina, penny, wordt vervolgt, en ben er nog een paar vergeten.
nu heb je de donald duck en hier en daar nog 1 of 2 anderen, dan houdt het op

een vergelijk met oudere nummer is moeilijk, als willy vandersteen in deze tijd was begonnen met suske en wiske was de reeks na 10 nummers misschien al geanuleerd, wie zal het zeggen.
met de oude nummers zijn we opgegroeid, hebben we mischien wel 50 keer gelezen, toen hadden we daar de tijd nog voor (toen had ik ook maar 25 titels).
nu mag ik blij zijn dat ik een stripboek 1 keer in de 5 jaar lees (ik heb ze allemaal) want meer tijd heb ik niet.
dus een band met de nieuwe verhalen zoals met de oude verhalen zal ik nooit krijgen, maar dat geeft niet.
bij het lezen van een suske en wiske ben ik een uurtje in een andere wereld.

Datumdinsdag 28 juli 2009 16:23

Reactie no. 27
NaamMarvin
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieEen heel leuk album een van de betere na nummers na 300 wat me tegenviel wat ik wel merk ook in de jokkende joker is dat jerom niet veel meedoet en dat vind ik jammer dat is een van de twee redenen waarom ik een negen geef de andere reden is omdat jan zonder vrees een beetje te weinig meedeet en ik had ook verwacht dat hij zou gaan vechten enz. de heletijd de strijd ingaan ZONDER VREES maar voor de rest: Top
Datumvrijdag 5 juni 2009 20:48

Reactie no. 26
NaamJeroen de Haan
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieAangenaam verrassend goed album, met een prima doortimmerd en spannend verhaal, vol verwijzingen naar de geweldige klassieker De Spokenjagers.
Zorgvuldig tekenwerk waar de oude Vandersteen beslist zijn goedkeuring aan zou hebben gegeven.
Voor het eerst sinds Paul Geerts stopte met de reeks heb ik het gevoel dat Suske en Wiske weer in goede handen zijn..!

Kortom: goed werk!

Datumdinsdag 2 juni 2009 19:06

Reactie no. 25
NaamJeroen de Munter
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieDit verhaal bevestigde mijn vertrouwen in de 2 scenaristen. Nog een beetje letten op het leespubliek (en dat zijn doorgaans heus geen kids onder de 12 jaar me dunkt!) en alles is pico bello.
Nuja: pico bello? Na Verhaegens wangedrochten ben ik al snel tevreden. Een nieuwe Bronzen Sleutel lijkt me nog niet in de maak (maar soit, ook Geerts strips waren niet altijd voltreffers, en ik geloof in de potentie van deze 2 heren).
Blijft over: de prijs! Mensen mensen mensen: voorheen was S en W de meest betaalbare strip en nu wordt het een erg duur exemplaar en dat voor nota bene minder pagina's? Crisis of niet: denk aan je lezers: wij zijn kwaliteit én kwantiteit waard.
Datumdinsdag 26 mei 2009 17:06

Reactie no. 24
NaamMarc Lemont
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieHelemaal te gek he. Oude stijl lijkt het wel. Het Spaanse Spook, de Zingende Kaars en de schat van Beersel. Nou ik sta versteld. Alles staat zomaar kort opmekaar, heel goed en gedurfd uitgevoerd, die connection tussen jan en alleman. Alle flair van het oorspronkelijke verloop staat er nog in en iedereen communiceert doormekaar, met heel veel verschillende acties die van persoon op persoon overspringen. Het is net of er steeds een persoon is gezocht voor een opvolgende vloeiende actie. De achtergronden en de figuren zijn eenvoudig maar toch doeltreffend, zonder dat er bespaard is op effect dat vooral uitgaat van enkele zeer goed geslaagde intrigerende hoofdpersonen, met indrukwekkende gezichten. Ik dacht dat toch ook in het oorspronkelijke scenario stond.

Ik vind dat Jerom's intrede onzin is maar dat dat model staat voor een reeds eerder in het verhaal geslaagd, beeldelijk treffen van de gezichtsindeling van Sidonia, waarvan de reden was dat ze pas zou slagen indien de tekenstijl eenvoudig zou worden gehouden, een voorwaarde voor een vroege ontwikkeling - early adopter. Verder is een ouderwets toneel dus zeker niet vrij van positief.

Wat ik vooral had toen ik het las is dat ik het in een adem uitlas. Het sleept volkomen mee in allerlei eerlijkheden, wijsheden, en leergierigheden, ofwel: het goede. Dat is ook de sfeer van Jan zonder Vrees, een mooi boek dat ik vroeger las op de kleuterschool, toen ik ziek in bed lag en de bof had. Jan zonder Vrees maakte steeds gebruik van een onderaardse gang, die tussen twee kastelen lag.

Datumzondag 26 april 2009 20:21

Reactie no. 23
Naamroelandt saverij
Leeftijd40
Cijfer4
RecensieHier had veel meer uitgehaald kunnen worden: denk aan het thema angst en Asterix en de Noormannen. Goscinny had er wel raad mee geweten! Ik had veel meer gedaan met Jan zonder Vrees. Slecht uitgewerkt. O lala! Wat een gemiste kansen!
Datumdinsdag 14 april 2009 14:07

Reactie no. 22
NaamMichiel
Leeftijd35
Cijfer2
RecensieIk had me voorgenomen vanaf nummer 300 geen Suske en Wiske meer te kopen. De strip was verworden tot een commercïele melkkoe van erbarmelijke kwaliteit.
Maar de verrassend hoge cijfers hier, deden mij twijfelen en zodoende heb ik het album toch gekocht. Was het album zo goed als de hoge cijfers, door jullie hier gegeven, hier doen voorkomen. Of was het een eenzijdige kijk van de hardcore fans die zelfs een polletje gras uit de strip een hoog cijfer zou geven,..
Dat laatste dus. Oeioeioei, wat is het toch slecht getekend! Elk gevoel voor detail ontbreekt. De popppetjes (ik noem ze geen S & W want daar lijkt het in de verste verte niet op) ontbeert het elk gevoel van dynamiek. zo statisch als de pest! Lambik mag weer een sukkel spelen, eentje die het niveau sesamstraat nauwlijks ontstijgt. En voor de rest... tja voor de rest... voorspelbaar verhaal waar meer (qua tekeningen, heren tekenaars!) uitgehaald had kunnen worden. Ik miste de sfeertekeningen en ook weer de diepte.
Als tegengas op de absurd hoog gegeven cijfers, geef ik een zwaar onvoldoende, want kom op! Je gaat hier toch geen 8 voor geven als je een Spaanse spook ook een 8 geeft? Dat staat gelijk om een trawant net zo'n goede wagen te noemen als een ferrari.
Ben benieuwd als de reactie geplaatst wordt, want ik heb het idee dat minder positieve reacties hier wel eens weggelaten worden.
Verder wacht ik maar weer met kopen van S & W en wacht ik op de dag dat er weer een échte tekenaar komt.
Datumzondag 5 april 2009 19:41

Reactie no. 21
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieZeer spannend verhaal en ook gelijk een comeback in de S & W - Series. Het ging een beetje achteruit vond ik maar dit album kwam weer goed in de buurt van een topper. Wel vind ik het jammer dat de toren op de achterkant weg is (Dit reken ik niet als minpunt op het verhaal want het is natuurlijk al bij wat eerdere albums voorgekomen).
Datumzondag 5 april 2009 17:39

Reactie no. 20
NaamStephan
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieEen 8 waard. De tekeningen vind ik met het album steeds wat beter worden, ook het verhaal was erg goed, en in tegenstelling, tot bijvoorbeeld De Elfstedenstunt, een prima einde. Een van de beste van de laatste jaren, wat mij betreft.
Ik kijk al uit naar het volgende album, want het lijkt erop dat heren, zich beter in hun werk beginnen te verdiepen.
Uiteraard mogen de verhalen wel weer wat dikker.
In ieder geval, een prima album.
Datumzondag 29 maart 2009 19:49

Reactie no. 19
NaamLiam
Leeftijd13
Cijfer6
RecensieBlijkbaar ben ik de jongste hier, maar dat terzijde :

Dit album is 1 van de betere van het nieuwe team, maar als je kijkt naar vroeger zou je dit toch niet echt schitterend noemen, toch? Het eigenlijke verhaal is wel goed, maar ik vind het niet goed uitgewerkt, tekeningen en inkleuring zijn zoals altijd (volgens mijn mening) slecht. Kijk naar vroeger,al die gedetailleerde gebouwen en wat zie je daar nu van? Niet veel.

Weetje, ik denk dat voor kinderen die nu S&W beginnen te lezen deze albums heel goed vinden, en echt ongelijk kan ik ze niet geven, op zich zijn ze wel goed. Het zijn alleen geen echte S&W albums zoals ik ze vroeger kende (niet dat ik zoals jullie al rond de leeftijd van 30-40 zit, maar toch kende ik ook wel de goede, rode, albums van S&W).
Ik vond die verandering van de cover... (ik kan er geen woorden op plakken) : dom, idioot, slecht om de 'traditie' te breken, onnodig. Maar nu kan ik de goede/iets mindere albums onderscheiden (de rode) van de slechte. Maar nu heb ik gezien dat de rode strips echt verdwijnen, ze worden allemaal zoals de nieuwe strips. Ik probeer nog zoveel mogenlijk rode strips te kopen, want ik denk dat als ze zo verder doen ik gewoon stop met die nieuwe albums. Een legende gaat de dieperik in, wat een schande...
Maar zoals ik al zei, op zich valt deze strip nog wel mee dus een 6 zal wel voldoende zijn zeker.

Datumvrijdag 27 maart 2009 21:18

Reactie no. 18
NaamAlbert
Leeftijd28
Cijfer7
Recensieik moet zeggen dat ik na album 300 betere suske en wiskes heb gelezen en deze is er weer een van. als dit soort albums uit gaan komen, zal ik zeker wek gaan wennen aan de nieuwe suske en wiske stijl! :-D
Datumdinsdag 24 maart 2009 22:52

Reactie no. 17
NaamJoep
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieLang geleden begon een talentvolle schrijver aan een reeks. Deze reeks wordt zeer accebtabel voortgezet door zijn opvolger. Dan komt zijn opvolger, de eerste albums zijn niet te pruimen. Maar de nummers vanaf 275 worden zowaar leuk. Maar hij (in vorm) wordt ontslagen en we krijgen er dit duo voor terug. Beginnen slap, maar langzamerhand komen er meer meevallers (Het machtige monument niet meegeteld). En eindelijk komt er een keer een verhaal met de S&W sfeer. De gebruikelijke slechte start maakt niets uit, want dit album snelt naar de eerste (Morjeau & co.) plekken.
Datummaandag 23 maart 2009 14:48

Reactie no. 16
NaamRoland
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieIk heb lang zitten twijfelen tussen 7 en 8.
Toch maar zeven genomen want bijna 6 euro voor 36 stroken minder om aan Wiskes knipoog te raken, en dus soms wat rommelig, lijkt me teveel. MIjn 'hoge' leeftijd zal ermee te maken hebben, maar ik zou toch graag eens de mening weten van iemand die in de jaren '50 deze albums las. Dat zal ook niet mals zijn!
Toch moet er vertrouwen blijven, zoals iemand reeds meldde, want wie de albums 'De sputterende spuiter, de zingende kaars of de maffe maniak leest, zal merken dat deze zo weinig om het lijf hebben dat het niet mooi meer is.

Terug naar Knikkende knoken. Ik ben blij met de 2 grotere platen, en vond hier en daar een leuke grap of een leuke verwijzing (Smoke on the Schelde! Prozac-lampen, of de opleiding waar Tjakaah wordt gebruikt). En er is terug wat historische achtergrond, wat voor de jongsten alleen maar goed kan zijn. Ik heb in mijn jeugd heel veel opgestoken van Suske en Wiske en Jommeke, en dat moet zeker blijven!

Wat kan er beter: nog meer grotere en gedetailleerde platen, en daarvoor moet je zowiezo meer bladzijden gebruiken. Ook verhaallijnen beter uitwerken (Jerom genezen door een vondst van Sidonia, was magertjes uitgewerkt) En nog meer humor en verwijzingen voor volwassenen. Voor het aantal bladzijden moeten we eerder aan de oren van Stuido Vandersteen en Standaard Uitgeverij trekken! Winst is belangrijk voor het voortbestaan, maar men wordt al snel een geldwolf.

Datumzondag 22 maart 2009 15:58

Reactie no. 15
NaamR.Poels
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieDe afgelopen 4 jaar volgden Suske en Wiske-albums van variërende kwaliteit elkaar op. Er werd veel gezegd over het tekenwerk (ook door ondergetekende, met name waar het de achtergronden betrof !) , over de (te) flauwe (woord-) grappen, over het vreemde uiterlijk van de karakters, de flauwe verhaallijnen enzotera...
Ikzelf was niet zo'n enorme criticaster van het nieuwe dynamische duo, en wat blijkt, mijn volharding in vertrouwen bleek niet onterecht. Het beste album totnogtoe. Eindelijk zijn er weer eens mooie achtergronden (weliswaar maar twee mooie overzichtsplaten.... maar goed, het begin is er ...) en is het een solide verhaal waarin de karakters goed uit de verf komen. Ook het einde is wel mooi gedaan. Ik denk niet dat de kleintjes door de prent van Jerom de link leggen met de aanvang van het album, maar goed, de wat ouderen mogen ook wel eens bediend worden na een aantal albums met soms wel erg kinderlijke elementen !

Bijzonder sterk album, waarin de geest van Vandersteen en Geerts merkbaar te voelen was !

Datummaandag 16 maart 2009 16:56

Reactie no. 14
NaamBarry
Leeftijd29
Cijfer8
RecensieEindelijk weer eens een meer dan fatsoenlijk album van het meest recente schrijversduo, misschien wel hun beste. Ik heb hem er in ieder geval mee vermaakt. Leuk verhaal, in een leuke setting. Deed me een beetje aan vroegere tijden denken. Gelukkig ook weinig kinderachtige grapjes deze keer. Het lijkt erop dat ze het een beetje onder de knie beginnen te krijgen daar. Enige jammere is de prijsstijging! De verhalen worden korter maar de prijzen hoger, slechte zaak.
Datumvrijdag 6 maart 2009 14:18

Reactie no. 13
NaamMark
Leeftijd29
Cijfer5
RecensieOkee, ik val blijkbaar ver buiten de doelgroep met mijn 29 jaar, maar ik verbaas mij zeer over de cijfers die tot nog toe gegeven worden aan dit matige album. Zeker niet slecht (na enkele stroken begon ik al te vrezen met dat irritante zinnetje bij de goudvis die Lambik bijt) qua humor en verhaal maar o, o, o wat blijft het toch allemaal oppervlakkig. En dat is eigenlijk het grootste probleem van de laatste pak 'm beet twintig albums. Het is veel rammen en slaan, weinig doordachte actie, weinig echte spanning. Het blijft weer bij 1 verhallijn, terwijl er zoveel mogelijk was. De prijs van de albums is inmiddels trouwens ook echt een probleem aan het worden: dit is echt geen (bijna) zes euro waard! Ik had het album binnen twintig minuten uit.
Misschien moet er eerst maar eens een marketingonderzoek overheen voordat we nog meer van dit soort middelmatigheid over ons heen krijgen; wanneer staan de echte fans eens op?
Datumzondag 1 maart 2009 16:06

Reactie no. 12
NaamRichard
Leeftijd44
Cijfer8
RecensieHeb me uitstekend vermaakt met dit album. Tekeningen gaan er per album op vooruit, idem voor de sfeervolle inkleuringen.
Het kleine spookje doet me herinneren aan *De Spokenjagers*.....leuk.
Het verhaal is ook oke te noemen.
Ga zo door !
Datumzaterdag 28 februari 2009 12:20

Reactie no. 11
NaamBertus
Leeftijd22
Cijfer8
RecensieDe studio moet toch een compliment krijgen voor dit album. Hoewel er nog altijd verschillende minpunten te benoemen zijn, vind ik dit album opnieuw een grote stap voorwaarts. Ik benoem graag een aantal positieve en negatieve zaken van dit album.

Laat ik beginnen met de cover. Wat dat betreft vind ik dat Morjaeu nog steeds zoekende is naar een goede indeling. Bij de Sterrensteen vond ik de cover eigenlijk te weinig detail bevatten, hier slaat Moraeu wat mij betreft weer door. In totaal tel ik 15 personen (inclusief spoken, baby's etc.). Hoewel er met de nieuwe lay-out meer ruimte is vrijgekomen, vind ik dat toch wel iets te veel van het goede. Wel een compliment voor de sfeervolle inkleuring.

De verhaallijn vind ik een van de betere die Van Gucht voor S&W gemaakt heeft. Het bevat verschillende elementen die goed zijn verwerkt: de verhaallijn is helder, heeft leuke bijfiguren (o.a. Jan Zonder Vrees) en bovenal: de humor is voor het eerst eens goed gedoseerd en er zijn veel minder flauw grappen dan in de vorige albums. In vorige albums waren die grappen vaak storend of haalden ze het tempo uit het verhaal. In dit album zijn de grappen eindelijk eens onderdeel van het verhaal. Al met al een positieve ontwikkeling. Daarnaast is de eerder genoemde tijdparadox een interessant verhaalelement. Van Gucht vind ik sowieso wel sterk in het op een goede en originele manier afronden van een verhaal.

Het tekenwerk wordt mijns inziens ook steeds beter. Er is steeds meer oog voor detail en de grote stroken met een sfeerimpressie mogen wat mij betreft vaker verwerkt worden. Al blijf ik er bij dat het niveau van Verheagen en de latere Geerts nog niet gehaald wordt. Te vaak zie ik helaas nog armen of benen die enigszins misvormt aan het lichaam hangen. Tevens hou ik zelf niet zo van de redelijk dikke ininkting die gehanteerd wordt bij de S&W-albums. Een wat fijnere lijn zou het tekenwerk van Morjaeu wat meer recht doen.

Datummaandag 23 februari 2009 10:43

Reactie no. 10
NaamAien
Leeftijd23
Cijfer8
RecensieEindelijk weer eens een album dat ik met genoegen gelezen heb!

Toen ik voor het eerst de cover zag, was ik enigszins teleurgesteld; het was zo vol en de achtergrond vond ik niet goed uitgewerkt. Toen ik deze voor het eerst op vol formaat zag, echter, moest ik toch toegeven dat ik er naast zat; hoewel het nog altijd wel vol is, is de achtergrond toch redelijk uitgewerkt. Het verhaal zelf komt jammer genoeg wel wat flauw op gang, maar de rest van het verhaal is -gelukkig!!!- vrij van de vervelende flauwe grappen die de vorige albums zo plaagden. het verhaal loopt vlot maar niet al te snel, en er was ruimte voor wat geschiedenis Ik was zeer blij met het tekenwerk in sommige plaatjes- gedetailleerd, een keer een vergrote tekening... ga zo door! De slechteriken waren ook eindelijk eens niet doordrenkt met flauwigheid, wat hen gelijk een stuk geloofwaardiger maakte. De helden zaten redelijk goed in hun rol -Lambik had misschien nog ietsie serieuzer gemogen, maar ook hij was zeker een vooruitgang!- en het was leuk dat we ook zagen wat Sidonia deed, ik was al bang dat ze haar weer uit het verhaal zouden halen door haar thuis te laten.

Al met al een leuk verhaal dat ik graag nog eens zal lezen- ga zo door!

Datumzondag 22 februari 2009 21:18

Reactie no. 9
NaamSimon
Leeftijd35
Cijfer8
RecensieEindelijk weer eens een redelijk goed Suske en Wiske verhaal. Het verhaal is leuk en ook het tekenwerk is stukken beter geworden. Het verhaal kon mij in ieder geval boeien en dat is voor het eerst sinds jaren.

Toch wat kleine puntjes van kritiek.
De humor is gelukkig minder flauw dan in voorgaande delen, maar de namen Busch en Bleir hadden van mij niet gehoeven. Toch weer wat flauw.

Verder merk je dat het verhaal eigenlijk te groot is (of beter gezegd, het album te dun) om goed uitgewerkt te worden. Maak de Suske en Wiske's net zo dik als vroeger en hetverhaal wordt er beter door. Goed voorbeeld is het moment waarop opeens Jerom en tante Sidonia weer ten tonele verschijnen. Wat is er nou gebeurd? Hoe hebben ze Jerom weer genezen? Dat hele proces had ik toch graag in een aantal strookjes uitgewerkt gezien. Nu komt het toch wat afgeraffeld over.

Verder niets dan lof over dit album. Ik hoop dat dit niveau wordt voortgezet en dat de albums weer wat dikker gaan worden.

Datumzaterdag 21 februari 2009 21:20

Reactie no. 8
Naamnico
Leeftijd18
Cijfer7
RecensieVerhaal:
De cover is ok, ook leuke aankondiging v/h verhaal.
Verhaal komt (zoals vaker) door een onnozeligheid op gang, met een aantal te lange grappen (Lambik verzekeringsmaaschappij etc.) idee is ok, uitwerking vind ik minder.
Daarnaast valt me op dat het verhaal dan sterker wordt, ook al zitten er hier en daar nog wel wat kleine foutjes in.
Helaas erger ik (maar dat is wederom mijn mening) me aan de overvloed aan woordgrappen ook al zijn sommige echt goed verzonnen. Laat die er dan in en haal de te voor de hand liggende, flauwe woordspelingen eruit. (Busch en Bleir bijv mogen best erin blijven) Ook vind ik dat de Prof erg dom wordt gemaakt.

Plaatjes:
OK, al kloppen hoofdfiguren nog niet altijd. Maar t gaat doe goede kant op, t mag vooral nog allemaal iets soepeler. Strook 35+36 en vergelijkbare platen vind ik top, echt erin houden!

Inkleuring: Is mooi, al ontdekte ik in de loop van het verhaal redelijk wat foutjes.

Daarnaast wil ik toch nog even melden dat ik de prijs behoorlijk omhoog vind gegaan (5,26 euro!) maak het verhaal dan ook maar weer wat langer!

Totaal: 6.8 (verhaal) +7.4 (plaatjes) +6.4 (inkleuring :3 = 20.6:3= 6.9 dus een krappe 7.

Datumzaterdag 21 februari 2009 10:30

Reactie no. 7
Naamnick jansen
Leeftijd29
Cijfer8
RecensieZwartkijkers heb je altijd maar ik vind dit nieuwe album de enige topper tot nu toe van het team! Ik heb de afgelopen jaren geen glimlach op mijn gezicht gekregen van het lezen van een nieuw Suske en Wiske album.
Nu zijn ze daar toch eindelijk in geslaagd.
Ik ben tevreden over de tekeningen. de inkting en de achtergronden van dit verhaal.
Het verhaal loopt lekker en verhalen in het verleden heb ik altijd al leuk gevonden.
Om kort te zijn voor mij is dit toch wel een kleine topper
Datumvrijdag 20 februari 2009 20:56

Reactie no. 6
NaamJan
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieLange tijd geen recensie meer geschreven. Dit moet zeker de eerste zijn sinds de bangeschieters.

Laat ik beginnen te zeggen dat ik ondanks de traditie breuk zeer te spreken ben over de nieuwe covers.
Het is een leuk verhaal en de humor is ook oké. Met name Lambik die fanatiek bezig is een bijnaam te vinden voor Bert is erg vermakelijk. Ik heb weer eens ouderwets genoten.

Datumvrijdag 20 februari 2009 18:50

Reactie no. 5
NaamWerner
Leeftijd49
Cijfer7
RecensieBij dit verhaal (incluis tekeningen) waren mijn verwachtingen hoog, maar ben toch weer wat ontgoocheld.
Het idee is leuk, maar daar stopt het ook, mis wel diepgang in het verhaal.
De humor is minder flauw.
De tekeningen zien er al beter uit, maar ik mis nog steeds de frisheid, finesse en het oog voor detail.
In band 34 worden ze pardoes terug naar het verleden geflitst, graag had ik hier toch een 3-tal beeldjes gezien waar ze in de teletijdsmachine van de Prof stapten.
In band 59 wordt de nazaat van Neoconius geëlektrocuteerd via een speer met houten handvat (punt wel van metaal). Hout geleid toch niet? Of was die toch van metaal? Nu ja, in een strip kan natuurlijk alles, ’t zal wel aan mijn liggen.
In band 173 komt Jerom plots daar, graag had ik hier toch ook enkel beeldjes gezien hoe Jerom uit zijn narcose is geraakt, en de instap in de Prof zijn flits-machine.
Idem Sidonia band 178.
Misschien is het bij sommige niet direct opgevallen, (ze kwam al in het verhaal nr 299 ook al eens piepen) maar was aangenaam verrast met de terugkeer van Schanulleke.
Zou ze in de toekomst nog eens een rolletje toebedeeld krijgen ?
Datumvrijdag 20 februari 2009 12:23

Reactie no. 4
Naampeter kelder
Leeftijd30
Cijfer4
RecensieAlweer een net-niet album van het inmiddels legendarische teken- en scriptduo. Het idee is leuk, maar de uitwerking weer zo ontzettend oppervlakkig. De historische verhalen van Suske en Wiske hebben nog altijd mijn voorkeur, maar dit slappe aftreksel kan het absoluut niet halen bij de klassiekers van Geerts.
De tekeningen zijn wel mooi en geven de sfeer van het tijdbeeld goed weer. Het is alleen zo ontzettend jammer dat het basisthema zo ontzettend matig wordt uitgewerkt.
Wat is er gebeurd met Lambik, die altijd het voortouw wil nemen en daardoor zichzelf in problemen brengt. Hij is verworden tot een karikatuur, waardoor de enige opmerkingen die van hem afkomen slappe flauwe taalgrappen zijn. Geen diepgang, niets!
Hetzelfde geldt voor Suske en Wiske. Oppervlakkigheid troef!
Het schrijversteam mikt heel duidelijk op de allerjongste doelgroep, maar dit betekent uiteindelijk de ondergang van de strip.
Het kenmerk van S&W was dat ze alle doelgroepen bereikten, doordat de strip voor alle leeftijden leesbaar was.
Op de manier waarop ze nu met de strip omgaan, is deze enkel nog interessant voor kleuters tot een jaar of 12 en daarna ebt de interesse in de strip weg.
Jammer dat een mooie, jarenoude strip op deze manier naar de filistijnen wordt geholpen.
Zou een adviesfunctie voor Paul Geerts geen optie zijn voor het schrijversteam?
Datumvrijdag 20 februari 2009 09:47

Reactie no. 3
NaamMichael van de Berg
Leeftijd33
Cijfer8
RecensieIk heb dit album met veel plezier gelezen. De humor is minder flauw dan in de voorgaande albums en vaak best grappig. Het verhaal is goed opgebouwd en de diverse karakters komen goed tot hun recht. Met name de sfeer in het oude Antwerpen geven het verhaal een extra stimulans.

Kortom zeker een goede stap vooruit, hetgeen mij zeer hoopvol stemt voor de komende albums. Eigenlijk een 7.5 maar als aanmoediging deze keer een 8.

Datumvrijdag 20 februari 2009 09:00

Reactie no. 2
NaamKaj Peters
Leeftijd23
Cijfer8
RecensieNog steeds zijn onze vrienden een tikkeltje misvormd weergegeven, maar gelukkig is het algehele tekenwerk toereikend genoeg. De grootste vooruitgang zijn enkele experimenten met sfeershots over meerdere kaders. Zeker een goed idee om erin te houden in de komende albums. Qua verhaal is het een fijn ouderwets avontuur met enkele gedoseerde komische passages. De sfeer van het oude Antwerpen wordt goed getroffen en de verhaallijn is solide opgebouwd. Een heel aardig album eigenlijk. Mijn acht is wellicht wat aan de hoge kant, maar die moet je dan ook zien als een steuntje in de rug voor het team. Laat ze dit niveau maar aanhouden!
Datumdonderdag 19 februari 2009 16:32

Reactie no. 1
NaamHerman
Leeftijd17
Cijfer7
RecensieNa twee goede albums was het tijd voor album 303 en mijn verwachting was dat deze ook wel het niveau van de 2 voorgaande albums zou bereiken.

Ik begin met de cover. De cover is mooi netjes uitgewerkt en straalt veel spanning uit zoals dat met een cover moet dus dat is al een pluspunt.

Nu het verhaal zelf. Het verhaal heeft een goede opbouw en de mysterie is direct al wat aanwezig aan het begin. Humor heeft een goede invulling in dit verhaal al is het soms iets teveel van het goede maar echt storend is het niet. De grappen zijn prima uitgewerkt en ook voor de oudere lezer grappig maar, zoals ik al had gezegd, het is soms iets teveel van goede. De tekeningen waren mooi en zagen er vrij fijn uitgewerkt uit maar ik mis soms het gevoel van detail maar echt vervelend was dat niet. De locatie, het Antwerpen van de middeleeuwen, was een goeie keuze want daar komen de spoken en het verhaal prima tot hun recht want het geeft het gevoel van mysterie en spanning een extra gevoel. Het slot van het verhaal vond ik briljant want het verwijst naar het begin van het verhaal en dat is prima uitgewerkt vond ik.

Het verhaal heeft dus veel pluspunten zoals: de tekeningen, het verhaal, de humor en niet te vergeten spanning en mysterie. Het album krijgt van mij een 7 omdat het voorafgezegde punten redelijk goed heeft gedaan en het mooi tot een album is verwerkt. Het verhaal is geen 8 of hoger waard omdat het nog steeds niet de legendarische status van Willy Vandersteen en Paul Geerts heeft bereikt maar ik krijg nu steeds meer hoop dat we niet lang meer hoeven te wachten op een topper.

Al met al is er zeker een sterke verbetering in de albums aan de gang en mijn hoop is dat we binnenkort weer een echte topper krijgen die de status van Willy Vandersteen en Paul Geerts kan evenaren.

Datumdonderdag 19 februari 2009 11:42