Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De halve Havelaar


De halve Havelaar Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De halve Havelaar verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,23

Reactie no. 38
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieÉén van de bewijzen dat ons joligheidsduo ook goede serieuze verhalen kan maken. Net als de Watersater en de Tijdbobijn zit dit verhaal vol elementen die zorgen dat je doorleest. Dat is bij veel van hun verhalen niet het geval. Hier wel, uiteraard gebaseerd op het levensverhaal van Multatuli ( Eduard Douwes Dekker) komen we in een spannend verhaal dat zich afspeelt in het Nederlands-Indië van weleer. We kijken naar dit verhaal aan de hand van een spreekbeurt van Wiske. Het is een goed idee om een keer onze helden in een schoolklas te zien, waarom niet? Het geeft een realistische draai aan de serie waar vroeger vaak om werd gesmeekt ( ook in de oudste periode). Zeker ook dat het verhaal zich afsluit op school. Leuke vondst hoe dit gedaan is. Het is goed dat Suske en Wiske weer zelf op avontuur zijn en pas laat door Lambik worden geholpen. De laatste wist onze jongeren wel heel toevallig te vinden. Het accent ligt zo meer op S&W ( dat maakt hen en Lambik sterker) en dat schept rust in het verhaal. Temeer daar de bijfiguren ( veel) meer ruimte krijgen en daadwerkelijk iets toevoegen aan het verhaal. Bij mijn weten is een groot aantal hiervan gebaseerd op de werkelijkheid, maar ik durf hier niet mijn hand voor in het vuur te steken. De humor is in dit verhaal minder aanwezig maar heeft meer functie en is subtiel verweven in het verhaal en is niet ontstaan uit het “leuk willen zijn”. Wat verder heel goed werkt zijn de plotwendingen, persoonsverwisselingen en de bijfiguren die niet zuiver op de graad zijn. Misschien weet je te snel wie wel en wie niet deugt maar dat is niet storend. De tekeningen blijven minder goed dan vroeger maar zijn op een aanvaardbaar niveau. Een spannend serieus te nemen verhaal dat zich afspeelt op een geschiedkundige achtergrond en dat aardig neigt naar de S&W serie van weleer.
Datumvrijdag 18 december 2020 20:35

Reactie no. 37
NaamInti
Leeftijd41
Cijfer7
RecensieEen opmerkelijk album. Het is eigenlijk een flashback die door Wiske op school verteld wordt. Op zich is het niet slecht, maar het komt wat vreemd over
Datummaandag 20 juli 2020 10:36

Reactie no. 36
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieWeer een lekker verhaal. Mooi getekend en erg sfeervol.
Datumwoensdag 12 augustus 2015 22:45

Reactie no. 35
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer7
RecensieDe Halve Havelaar is in op zich een erg goed album zeker als je het vergelijkt met De Gamegoeroe en De Watersater, maar waar ik me toch steeds aan erger is dat Wiske op school vertelt over het avontuur wat ze heeft beleefd in een spreekbeurt waar ik het gewoon niet mee eens ben omdat in al die jaren ik in geen enkel boek Wiske of Suske in een klas en zelfs school heb zien doorbrengen en omdat je hier naar mijn mening steeds door het verhaal word gehaald wat als dit er niet was geweest er veel meer ruimte was geweest voor een uitbreiding van het verhaal.
De tekeningen en de karakters zijn wel weer goed en omdat dit album de twee vorige albums doet vergeten is het ruim geslaagd.
Datummaandag 18 november 2013 21:03

Reactie no. 34
NaamSWFAN
Leeftijd31
Cijfer8
RecensiePunten van met name 303, 305 en 309 in een iets andere richting en met name zeer positief over dit album.

+

Baat bij de hh factor. Ik wil met dit punt starten omdat ik bij 309 al groei zag in het verhaal, maar bij een 2de keer lezen misschien een stuk minder zou zijn. Tijdens het lezen van De Halve Havelaar merkte ik dat goed deed om een tussen posen van een dag goed was en in 5 dagen uit te lezen. Dat bij tijd en wijlen misschien zelfs moeilijk verhaal lijkt, moet dat als zeer positief worden opgevat.

De Tekeningen. Zeer over te spreken, lijkt een balans gevonden tussen te donker en te fel. Net als 303 neigen de tekeningen meer na Paul Geerts. Ik kan zelfs misschien niet de vinger opleggen aan welk album het me een beetje doet denken.

Einde niet te gehaast. Kan zich meten met nummer 305 en misschien zelfs nog tikkeltje beter.

De verbeterende Lambik in 309 zet hier gewoon door.

Bijna geen Jerom en Sidonia en dat vond ik geen probleem. Omdat Jerom dus bijna niet aanwezig is, vervalt mijn eerdere opmerking over hem bij 309, [quote]Jerom. Als in 310 net zo goed is als Lambik nu heb ik er wel vertrouwen in. Ook hij lijkt een stuk kleiner. De grappen zijn minder. [/quote] juist door zijn gedeelte afwezigheid is het beter. Meer Jerom had het minder gemaakt. Tot dus ver ben ik over Jerom bij 307 en dit nummer het meest te spreken.

Op 1 strook na geen Barabas. Ook fijn.

-

De cover is te vol, maar niet te fel deze keer.

Een opmerking over Ravana over een knipoog.

Aantal keer begrijp ik niet wat Wiske zegt, foutje in de typering of gemiste kennis van mijn kant. Zie bijvoorbeeld de laatste strook in strook 64.

+/-

De School. Ik kan me er ook niet echt in vinden. Hier door is het in het begin moeilijk om aan vertel stem te wennen. Maar ik wil het ook niet als heel negatief bestempelen, dat zelfde geld voor het misschien klein voorspelbaar ding aan het einde en weinig Koffie.

Cijfer: 8/10

Datumdonderdag 17 mei 2012 13:21

Reactie no. 33
Naamhenk jansen
Leeftijd37
Cijfer8
Recensieik kan hier een heel lang verhaal houden maar de conclusie is dat het gewoon een heel goed album is.
Datumwoensdag 17 augustus 2011 11:22

Reactie no. 32
NaamLennart
Leeftijd25
Cijfer5
RecensieVeel recente verhalen bevatten een goede dosis humor en zijn zeker vermakelijk. In dit album is dat wat minder maar vooral verhaaltechnisch is dit album een tegenvaller. Het onderwerp van dit verhaal komt weinig aan bod (Max Havelaar: Nederlands-Indië, uitbuiting, zelfverrijking) en het scenario is een verhaal waarvan er al zoveel bestaan. Zoals andere lezers hier ook al vermelden, mis ik hier toch Paul Geerts. Zijn scenario's bevatten vaak meer diepgang en je stak er wat van op. Hier ontbreekt dat educatieve aspect. Jeudige lezers zullen niet veel te weten komen over Max Havelaar. De beroemde buffel scene komt vluchtig in het album voor, maar dat is het dan wel. Qua tekenwerk ook geen mooie shots van bijv. het paleis te Bogor of de Borobudur. Paul Geerts durfde dergelijke tekeningen nog wel eens te maken. Conclusie: er had meer ingezeten.
Datummaandag 7 maart 2011 16:30

Reactie no. 31
NaamSavanbas
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieRedelijk verhaal, maar zeker geen hoogvlieger. Daarvoor is de plot te eenvoudig (en daardoor wel erg voorspelbaar).

@ Jeroen Pasman: ik verlang ook terug naar de Suske en Wiske albums van 20 jaar geleden, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er toen niet elke maand een nieuwe suske en wiske uitkwam, maar net als nu ook gewoon 4 per jaar, elk kwartaal 1. De albums hadden wel nog meer pagina's dus per saldo kregen we per jaar wel meer voorgeschoteld :-)

Datumvrijdag 28 januari 2011 10:09

Reactie no. 30
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer7
Recensieeen album met goede humor en veel spanning.ook leuk dat het kapselvan wiske uit de blauwe reeks weer terug is gekomen.
maar nu komen de minpuntjes. ik vind het gek dat na meer dan 300 verhalen wiske opeens op school is. ik vind het ook gek dat suske niet naar school moet. en ook een beetje storrend dat midden in het verhaal wiske en haar klas er tussen komt.
maar voor de rest een top verhaal.
Datumvrijdag 24 december 2010 14:59

Reactie no. 29
NaamTeun
Leeftijd31
Cijfer2
RecensieIk wilde hier een heel relaas schrijven, maar dat hoeft niet zie ik. Roel verwoord het precies goed. Ik schaar me achter zijn woorden.
Datumdinsdag 14 december 2010 16:16

Reactie no. 28
NaamRick Wiselaar
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieVerreweg het beste album tot dusver van dit duo. Ik heb hier net als velen anderen lang op gewacht. De verhalen werden beetje bij beetje wat beter de laatste tijd, maar dit tovert een glimlach op het gezicht. Inhoudelijk is het een heel interessant verhaal wat de gehele tijd goed verteld word en spannend is. Verder ben ik zeer te spreken over het tekenwerk en de inkleuring, de decors zijn erg mooi te noemen. Het is als vanouds genieten, de schrijver heeft echt zijn best gedaan. De albums van de laatste jaren heb ik voornamelijk gezien als commerciële troep met een hoop onnozele kinderpraat. De studio heeft zichzelf overtroffen met dit verhaal, doet me denken aan de glorietijden van Geerts& Vandersteen.
De weg voor nieuwe albums van niveau lijkt wat mij betreft met dit album definitief gemaakt.
Datumzaterdag 11 december 2010 16:39

Reactie no. 27
NaamRoel
Leeftijd42
Cijfer2
RecensieOef, wat een irritante klas. Een jochie met een buil op zijn hoofd en een blauw die zegt 'Van mijn part was ze gebuisd'? In Nederland kun je zo'n opmerking beter niet maken tegen een dame, want dan heb je daarna inderdaad een blauw oog en een bult op je kop. Snap jij het snap ik het.
Wiske die met de teletijdmachine terug naar het verleden gaat om foto's te maken voor haar spreekbeurt is niet echt geloofwaardig. En dan een spreekbeurt die verandert in een life-reality soap zogenaamd omdat de klas het zo'n spannend verhaal vindt. Zou er ergens een lerares zijn die dit toestaat?
Daarnaast remt de verteller in de persoon van Wiske het verhaal enorm. Wat te denken van een persoon die een spannend verhaal terug vertelt? Naar mijn idee weet je de afloop dan al: alles komt goed, want Wiske leeft nog. Wat mij betreft komt dit verhaal niet uit boven de kwaliteit van de Dartele Draak. Hoe beleef je een verhaal? Even denken hoor. O ja de Teletijdmachine redt de schrijver uit alle nood. Nee, dat is niet waar. In de Dartele Draak was het een vuurpijl waardoor onze helden heel logisch en verklaarbaar in een andere tijd kwamen¦ Ramsj.
Sjaalman die Multatuli blijkt te zijn, voegt wat mij betreft weinig toe aan het verhaal. In plaats van een figuur die de wensen van Ravana tot in het uiterste verfijnt en de lezer doet sidderen op zijn stoel omdat onze helden nu echt in onontkoombaar doodsgevaar zijn, krijgen we te maken met een bizarre softy die heel het verhaal op het spannenste moment naar een anti-climax leidt. Het spijt me zeer, maar ik had moeite om het uit te lezen, omdat het een schijnbare aaneenschakeling is van gebeurtenissen die beginnen te vervelen omdat het nergens echt spannend wordt. Toen Suske en Wiske van Ravana een opdracht kregen tegen het leven van Lambik had ik het een beetje gehad. even daarvoor kreeg een ander persoon een zelfde opdracht. Herhaling, herhaling. Zo kan je inderdaad een verhaal maken binnen een maand.
Ook wat betreft Lambik weer dezelfde truc als in 'De Watersater': plotseling duikt hij op als een duveltje uit een doosje, nu weer in een koets, in het vorige verhaal als de leider van de stad. Op zich wel verrassend natuurlijk als je dit effect beoogt. Vandersteen deed dit ook met de regelmaat van de klok.
Het einde was wel aardig: Multatuli die even niet in de klas mag komen, waardoor het verhaal van Wiske onbevestigd blijft. Wiske is natuurlijk de held van de klas. Tja… alleen 310 albums lang zag je ze bijna nergens op school… een bizar script dat kant nog wal raakt. Mag het de volgende keer wéér een ietsje minder zijn?
Datummaandag 6 december 2010 17:01

Reactie no. 26
NaamBill White
Leeftijd70
Cijfer8
RecensieGoede plot.
Pluspunten verder voor afwezigheid Jerom, kapsel van Wiske, educatieve inhoud en het bijna terugkeren naar het Blauwe Reeks niveau!
In Prinses Zagemeel zegt Wiske dat ze naar de papschool (kleuterschool) gaat. Dat was al in 1947. Ondertussen is Wiske wel wat ouder geworden.
Op de laatste bladzijde van De halve Havelaar is namelijk te zien op het schoolbord dat Wiske zich nu al met kwadratische vergelijkingen bezighoudt.
Datummaandag 29 november 2010 19:39

Reactie no. 25
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer10
RecensieUitstekend verhaal en qua thematiek helemaal geweldig. Spannend én leuk. Eindelijk weer eens een S&W klassieker!
Datumzondag 14 november 2010 01:29

Reactie no. 24
NaamJan
Leeftijd43
Cijfer10
RecensieZeer goed album, echt puik werk, mensen van Studio Vandersteen, jullie hebben de "aartsvader" van Suske en Wiske weer eens weten te eren, met een leuk verhaal, doorspekt met goede humor en op een heel speciale manier gepresenteerd, echt super origineel. Om nou te zeggen dat het in de buurt van Vandersteen zélf komt, is misschien een klein beetje veelgezegd, maar het komt toch aardig in de buurt van het niveau van mijnheer Geerts! Ook wederom mooie tekeningen en een spannende voorkant. Nogmaals: goed werk allemaal, ga zo door (en zorg dat de generatie na de generatie die ons opvolgt eens het duizendste album mag meemaken)!
Datumvrijdag 12 november 2010 20:01

Reactie no. 23
NaamStefan
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieEen nieuw soort suske en wiske, die vertelt word door wiske. Ik vond het wel wat langdradig, maar dat komt omdat ze de bladzijdes moeten volkrijgen. Wel beetje spannend, maar toch energiek! Op naar het volgende suske en wiske album: De Stuivende Stad!
Een 7 is misschien wat weinig voor dit album, maar ik kon geen 7.5 geven en 8 is voor mij wat te hoog!
Datummaandag 25 oktober 2010 17:12

Reactie no. 22
NaamAien
Leeftijd25
Cijfer7
RecensieHoewel ik de insteek van een spreekbeurt wel origineel vond, en ook hoe Wiske het verhaal verteld, vond ik dit toch niet helemaal bij Suske en Wiske passen, vooral omdat ik het niet echt in het karakter van Wiske vind passen dat ze de teletijdmachine voor eigenbelang gebruikt.

Het eigenlijke verhaal in Nederlands Indië vond ik echter erg goed gedaan: het verhaal liep vlot en de karakters waren redelijk goed uitgewerkt, hoewel het soms een beetje verwarrend was wie nou wie was. De tekeningen waren prima en het was leuk om Wiske's kapsel uit de blauwe reeks weer eens te zien. Bovendien was de humor goed en goed getimed, zonder al te flauw te worden.

Een leuk album dus, ik hoop dat het team zo door gaat.

Datummaandag 18 oktober 2010 16:44

Reactie no. 21
NaamHerman
Leeftijd19
Cijfer8
RecensieNa de zoveelste afgang van de schrijvers met het vorig verhaal gaan we (alweer!) met frisse moed naar dit verhaal. Ik kan nu al zeggen dat ik aangenaam verrast ben.
De cover oogt mooi maar ik vond die van het vorig album toch net wat beter. Maar de cover is degelijk dus voor de rest geen beklag daarover.
Nu het verhaal van het album. De schrijvers hebben mij nu weer weten te boeien met een verhaal met een leuk geschiedenisperspectief erin. Multatuli in het verhaal was een geweldige keuze en het verhaal is orgineel en dat verdiend een dikke plus.

Ook hoe het verhaal begint is voor mij een openbaring. Zoals eerder door iemand werd gezegd is het mij ook niet bekend of we Suske en Wiske ooit op school hebben gezien. In ieder geval is de invalshoek leuk en biedt het ruimte voor de toekomst. Ik heb dan ook genoten van verhaal dat word verteld door Wiske.
Het hele verhaal is gewoonweg spannend en je word gewoon meegesleurd in het hele gebeuren. Het prachtig historisch perspectief met Multatuli en zijn boek Max Havelaar is gewoonweg geweldig. Ook het verhaal kent een zeer goed plot dat ik jammer genoeg te vaak mis in andere albums van deze schrijvers.
. De tekeningen zijn ook om van te smullen. Ze zien er mooi en gelikt uit en ik kan me dan ook gelukkig prijzen dan de tekenaars het niveau van de tekeningen nu meer vast hebben weten te houden. En absolute pluspunt voor tekenaars.

De 8 is welverdiend voor dit verhaal. Het verhaal biedt een zeer leuk perspectief van vertellen en historisch is het verhaal ook gewoonweg zeer leuk. Helaas moet ik tocg constateren dat dit voorlopig weer het laatste goed verhaal zal zijn want de cover van het volgende album belooft in mijn ogen niet veel goeds. Ik hou mijn vingers maar gekruisd.

Datummaandag 18 oktober 2010 09:36

Reactie no. 20
NaamAlbert
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieIk blijf maar 7ens geven, maar hoewel dit verhaal best weer een leuke is, smacht ik nog steeds naar dat gevoel van: "Yes, dit is er nou 1". Waar het aan ligt weet ik nog niet, maar ik verwacht dat het er in de toekomst nog in gaat zitten. Goede hoop dus!

Dit verhaal vind ik wel een educatieve, wat een kleine aanwinst kan zijn voor de jongere lezer op gebied van de geschiedenis. Het was wel allemaal een beetje voor de hand liggend hoe het verhaal opgebouwd was, maar toch weer een 7. :-)

P.s. Het haar van Wiske vind ik helemaal top en lekker ouderwets. Ik zou zeggen, erin houden!

Datumzondag 17 oktober 2010 22:33

Reactie no. 19
NaamJordi
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieHeel goed album met een afwisseling van geschiedenis en spanning. Dit is weer een veel beter album dan de voorgaande. De cover van het album is wel iets te druk en niet overzichtelijk.
Datumzondag 17 oktober 2010 11:05

Reactie no. 18
NaamJ Castelijns
Leeftijd23
Cijfer9
RecensieEen uitstekend album. Er zit ruim voldoende spanning in en de afwezigheid van Barabas, Sidonia en Jerom komt het verhaal ten goede. De rol van Lambik is precies groot genoeg en zorgd voor de nodige humor.
Datumwoensdag 13 oktober 2010 20:48

Reactie no. 17
NaamHart(d)
Leeftijd36
Cijfer4
RecensieIk vond dit een mwah album. Niet super slecht, maar ook geen voldoende.
Ik kan maar niet wennen aan de tekenwijze. Suske en Wiske lijken niet en ik mis de Suske en Wiske van zo'n 10 jaar terug alweer.
Het verhaal is op zich niet slecht, maar het is net een achtbaan die vooruit dendert, nergens geen fatsoenlijke rustige platen of punten. En als ze er zijn wordt het wel om zeep geholpen met een of andere te flauwe grap. Wel goed is de wat serieuze verhaal-lijn, maar waarom dan de tekeningen zo kinderachtig? Is dat om de jonge lezertjes niet te verliezen? Het verhaal laat een onbevredigend gevoel achter.
Voor dit nieuwe team is dit album een voldoende, zij kunnen niet beter blijkt nu na wat albums.
Maar als je ze afzet tegen alle Suske en Wiskes, dan is het net aan een 4 en dat is nog niet eens zo slecht vergeleken bij de mindere Geerts en Vandersteen albums.
Datumwoensdag 13 oktober 2010 18:55

Reactie no. 16
NaamWouter
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieSuper goed album van de studio!
Het verhaal is goed uitgedacht. Leuk idee ook, Wiske geeft een spreekbeurt.
En de humor zit er ook goed in.
De figuren zijn goed uitgedacht. Ook mooi getekend. Sidonia is ook mooi, als is het maar eventjes.
Voorkant is super! Lekker veel actie.
Datumwoensdag 13 oktober 2010 15:48

Reactie no. 15
NaamJeroen Pasman
Leeftijd34
Cijfer3
RecensieLeuk : Weer eens een album waarin (vaderlandse) geschiedenis een rol speelt ! Men heeft er echter wéér niks mee gedaan !
Een rammelend plot, flauwe grapjes, en saai tekenwerk.
Echt een misser !
Ik begin terug te verlangen naar de tijd van +/- 20 jaar geleden. Dat er elke maand een leuk S&W album uitkwam.
Nu komen er 4 per jaar, en de kwaliteit is om te janken !
Datumdinsdag 12 oktober 2010 22:43

Reactie no. 14
NaamMarc Ulemie
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieDe halve Havelaar heeft veel sfeer, echt dat koloniale. Prachtig groen, en overtuigend houtwerk. Ik vind de verzonnen figuren goed uitgewerkt, en maar heel even wat houterig. De overlopen van figuurtje naar figuurtje vind ik goed genoeg en er ontstaat een soort co-operatie, die werkt op de duiding van de bedoeling, en zorgt voor richting, dit merk je in de spraak. Teksten die blijven serieus en geven eindelijk de gevraagde eindinformatie. Een vrijwel onvolgbaar verhaaldifferentieel is het gevolg. Ineens zijn er 3 mogelijkheden om dit boek te lezen: het gewone intrige of spanningsverloop, het logische intrige of de samenhang tussen de gebeurtenissen, en het sfeerverloop met een eruit volgende gestaltekrijging. Dit laatste bepaalt vooral de herkenbaarheid van de actie, en de entropie of lading is er vaak om het zoveelste plaatje vanaf en men ziet een volledig vlakke entische Vandersteen. De herkenbaarheid en levendigheid van de hoofdfiguren is steeds toegenomen, alhoewel Lambik van de potsierlijke kant blijft. Hij lijkt in het verhaal te zijn gezet om als ballenvanger te fungeren. Een ballenvanger heeft geen andere functie dan het gevaar te trotseren dat anderen hun spelritme verliezen. Vermoedelijk een door de scenarist bedachte oscillator, die de reeds spelende entiteiten in een sterker karakter forceert. Je ziet deze opgelegde force niet als oorzakelijke werking en slechts zogenaamd als verklaring, wanneer de dynamische werking tussen Suske en Wiske tegelijk wordt opgedreven of zelfs overdreven, en dan is de bedoeling geweest te meten wat voor een seksespanning er nu eigenlijk wenselijk is tussen de twee. Eigenlijk is die weggeweest, maar af en toe zie je wat furie in Wiske en reddingsbereidheid in Suske, die eindelijk het Seefhoek vooruit-gehalte overstijgt. Prachtige decors geven het boek meerwaarde, en men zinkt tijdens het lezen herhaaldelijk weg of men blijft zelfs hangen in een overpijnzing van het geziene, onderwijl denkend over het gebeurde. Dat is ontspanning, dat is nu pas weer wat het hoort te zijn. Het onderwerp is eerder overdreven tot in surrealisme, in voorgaande albums, en krijgt nu weer een vaste vorm, met een aantal beeldelijk-zinnelijke aanknopingspunten om de emoties gaande te houden. Dat is de motie-afvanger in de halve Havelaar: de emotie van de lezer voorkomt dat de wervelende motie van de figuren in het tropische warme java het zicht bederft op de origine van hun actie. Het is dus een echte e-motie ofwel warmte-motie, en dat zie je ook! Verder is het thema misschien wat slap, doch de sfeer is des te meer onderhoudend en daardoor krijgen de nodige objectieven en ruimtelijke realisaties voet aan de grond. Figuren hebben in een slap thema vaak meer zeggenschap wat de grimmigheid van het toneel afvlakt en de zekerheid en zitvastheid van de motie verhoogt, uitwerkend in een vastberadenheid die eindelijk een plaats geeft aan de zo gevierde anticipatie, te zien in een motiverende spreektaal die weer overeenstemt met de gebaren. Het tegengestelde van bange terughoudendheid en negatieve geestigheid, die meer dan eens het karakter ontsierde. De naargeestigheid gaat eruit, en de positieven komen terug. En een voordeel is: de gezelligheid wordt vastgehouden in het ritueel, want men komt eindelijk tot daden, waarin men samen verrast reageert, en men is zelfs blijvend op een lijn.
Datumdinsdag 12 oktober 2010 01:43

Reactie no. 13
NaamJohan D.
Leeftijd44
Cijfer5
RecensieEen ontgoocheling. Alweer.
Een voorspelbaar verhaal, weinig humor, veel te dikke lijnen, slordige achtergronden, zelfs de personages zijn dikwijls gevuld met grote vlakken met dezelfde kleur waardoor alles er plat uitziet en het ergste van al... Wiske die ooit een eierkopje met goedgevulde wangetjes had ziet er anorectisch uit door de geprononceerde jukbeenderen in elk plaatje. Het verhaal vertellen in een flashback maakt ook dat er totaal niets van spanning in zit.
Ik geef nog een vijf voor de moeite en ga nog maar eens een oude, échte Suske en Wiske lezen...
Datummaandag 11 oktober 2010 23:19

Reactie no. 12
NaamNick
Leeftijd17
Cijfer6
RecensieRedelijk album.
Het begon naar mijn idee al erg irritant door het als een grote flashback te presenteren als Wiske's spreekbeurt, ik zie liever een andere aanleiding om de teletijdmachine te gebruiken.
De tekeningen waren redelijk maar het kan nog altijd beter. Grappen waren er niet veel en degene die er waren zijn al 1000x eerder voorgekomen in suske en wiske albums, maar beter iets dan niets natuurlijk.
De onthulling van de Sjaalman was voor mij helaas niet echt een verassing, de onthulling van de Ravana dan weer wel.
De titel is leuk gekozen, die wordt duidelijk wanneer je op een bepaald punt in het verhaal bent.
Dit album gezien in de hele reeks van suske en wiske's sinds nummer 67 verdiend mijns inziens een krappe 6, als je het bekijkt binnen het repertoire van Studio Vandersteen verdiend het een hoger cijfer, dit is een van de betere albums die ik van hun heb gelezen.
Datummaandag 11 oktober 2010 21:20

Reactie no. 11
NaamJasper
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieIk vind dit een van de betere verhalen van de nieuwe makers.
Het is zeker nog geen perfect album maar ze gaan langzaamaan de goede kant op.
De personages zijn goed uitgedacht en ik wist echt niet wie Ravana na wel niet was. Het is ook leuk gevonden dat het verhaal Wiskes spreekbeurt is!
Ga zo door!
Datummaandag 11 oktober 2010 16:51

Reactie no. 10
NaamJDV
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieOndanks de lovende verhalen, en de leuke achtergrond vindt ik persoonlijk dit nr 1 van de mindere van de afgelopen tijd. Komt misschien omdat ik minder met het onderwerp heb. Kijk bijvoorbeeld wel erg uit naar het volgende nummer.
Datummaandag 11 oktober 2010 10:28

Reactie no. 9
NaamKaj Peters
Leeftijd25
Cijfer9
RecensieDit is nou het album waar ik al lange tijd op heb gewacht. Eindelijk beginnen ze weer albums te maken die in lijn zijn met de wereld die Paul Geerts en Willy Vandersteen ons ooit hebben geschonken. Werelden waarin leerzame feitjes werden gekoppeld aan spannende avonturen EN gekke humor. En dus niet gekke humor en dan maar ergens een flinterdun verhaaltje erin verstoppen. Het is als vanouds genieten om de mooie verzorgde platen en een verhaallijn die ingewikkelder in elkaar steekt dan 99% van wat ze hiervoor bedacht hebben. Ik ben het meest te spreken over hoe ze de sfeer van Multatuli weten te gebruiken in een typisch verhaal van Suske en Wiske. Is het album perfect? Bij lange na niet, en ook De Halve Havelaar hoort niet bij de memorabele albums van weleer, maar de weg voor nieuwe albums van niveau is gemaakt. Als ze dit niveau perfectioneren dan zal er nog wel eens een echte klassieker uit komen. Ga zo door!
Datumzondag 10 oktober 2010 20:42

Reactie no. 8
NaamMax
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieLang naar het album uitgekeken (ben ten slotte naar Max Havelaar vernoemd) en terecht. Opnieuw hebben Morjeau, van Gucht en de rest van de studio zichzelf overtroffen om weer een goede Suske en Wiske neer te zetten die heerlijk wegleest. Ten eerste het verhaal. Om te beginnen een klein minpuntje: ik vond het niet storend, maar waarom moest die spreekbeurt van Wiske erin? Eigenlijk was het alleen nodig voor de grap in het laatste plaatje, maar verder voegde het niet veel toe. De plots zijn uitstekend, goed uitgewerkt en er zijn ook meerdere verhaallijnen. Die van Sus, Wis en Multatuli, de gevangen Lambik, Droogstoppel, Sjaalman en Ravana. Ze zijn allemaal apart en lopen goed door elkaar heen. Dat de Sjaalman Mulatuli zelf was, kwam als een totale verrassing, net zoals de onthulling van Ravana. Eigenlijk was het ook weer een verhaal voor volwassenen en jongeren, want er werd nogal wat "vermoord", geschoten en gevochten :-)!
De tekeningen zijn prima, hoewel de grote platen wel misten. Knap ook hoe de regenscènes waren uitgewerkt, dat kost toch best veel tijd om al die regendruppels te tekenen. De sfeer was goed, ook redelijk betrouwbaar. Alle figuren zijn netjes uitgewerkt. Ravana is een goede keuze geweest, het geeft een heel Oosterse sfeer. Op de voorkant staat hij ook mooi. Sjaalman, Lambik, Multatuli en Droogstoppel zien er prima uit. Ook leuk dat Wiske haar Blauwe Reeks-kapsel heeft. Een compliment voor Isabelle, de inkleuring is uitstekend.
Tenslotte de voorkant, die is, net zoals de voorgaande albums, heel goed gekozen en er zit een mooie beweging in. Mooie compositie. Morjeau weet echt gebruik te maken van de pagina-gevulde cover. In die zin was de nieuwe cover toch niet zo erg...
Een 8 als eindcijfer. Waarom? Nou, er moet nog wat te verbeteren over blijven, de perfecte S&W hebben ze nog niet gemaakt.
Datumzaterdag 9 oktober 2010 19:30

Reactie no. 7
NaamNico
Leeftijd20
Cijfer7
RecensieDit verhaal geeft me een beetje wat gemengde gevoelens.
Negatief aan het verhaal vind ik bijvoorbeeld dat het af en toe wat gehaast overkomt. Ook de combinatie met een spreekbeurt, wellicht realistisch, werkt niet al tijd even optimaal. Het maakt her verhaal rommelig, wat het nu en dan toch al wel is.
Positieve dingen daar tegenover is dat het inhoudelijk een heel interessant verhaal, met een leuk thema is, dat al met al redelijk is uitgewerkt. Zo is het door het hele verhaal wel een kleine vorm van spanning aanwezig en raak je geïnteresseerd meer te weten te komen over de achtergrond van Multatuli.
Andere positieve dingen aan het totale album is het tekenwerk en de inkleuring. Het tekenwerk staat me (en daarmee bedoel ik vooral de omgeving, niet zozeer de karakters) erg aan. Mooie decors, soms een wat simepel achtergrond tussendoor zie ik niet als probleem. Vooral de gedetailleerde uitwerking van achtergronden is erg mooi.

Een paar kleine puntjes waar ik me erg aan stoorde:
- Als Suske in actie komt zegt hij telkens het nostalgische 'Seefhoek vooruit'. Hoe leuk ook soms, niet in ieder album...
- De humor in het verhaal. Hoewel niet storend voor de loop van het verhaal, is het wel een beetje herhaling troef. Al zijn de 'mensen die ergens tegenaan botsen'-grap van Lambik en de Trekke (Douwe) Egberts-grap erg leuk.

6.0(verhaal),8.0(plaatjes),8.0(inkleuring)-0,1(storende feitjes)/3=7.5

Al met al een redelijk album, maar door mijn gemengde gevoelens bij het verhaal geen 8, maar een 7.

Datumzaterdag 9 oktober 2010 17:19

Reactie no. 6
NaamVincent
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieZeer goed album, wat ik ook wel had verwacht naar de vorige twee albums, die eveneens zeer goed waren. Het verhaal is goed, de karakters (zoals Ravana/Sjerpman, waarvan het allebei personen blijken te zijn die we wel het allerminst verwacht hadden!) zijn ook fantastisch en hebben grappige namen (Eshpresho/Mokka, ja het moet toch bij het onderwerp koffie blijven!), ook de manier van vertellen is geniaal! Eigenlijk is het een verhaal in een verhaal, iets wat we, naar mijn weten, nog nooit eerder hebben gezien, dat nog versterkt door het feit dat Wiske op school zit (wel een beetje een vage klas, maar goed, dat maakt het ook wel een beetje grappig) Ik wist eigenlijk nog niet zo veel van Max Havelaar en zijn boek af, maar daar heeft dit boek zeker verandering in gebracht! Ook dat is heel goed.
Heel kort samengevat mijn mening over dit album: WOW!
Misschien niet zo goed als de meester, Vandersteen, zelf, maar het komt toch wel haast in de buurt van zijn opvolger, Geerts!
Datumzaterdag 9 oktober 2010 17:10

Reactie no. 5
Naambas
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieDit album is spannend op een bepaalde manier en toch wel de nodige humor erin. albums worden steeds beter, toch mis ik jerom wel in het album. Maar verder leuk bedacht
Datumzaterdag 9 oktober 2010 16:12

Reactie no. 4
NaamR.Poels
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieMax Havelaar, of de koffieveilingen der Neederlandsche Handelsmaatschappij... zucht, ... wat een prachtig boek ! Hoog tijd dus dat Sus en Wis zich ook eens in de wereld van Eduard Douwes Dekker storten , zeker na andere beroemdheden als Conscience, Mozart, Van Gogh en Rembrandt. Albums gebaseerd op beroemde personen uit de geschiedenis genieten altijd mijn voorkeur. Dat is ook zo het geval bij dit verhaal. Het scenario is zeer genietbaar, er zit vaart in, er zitten aardige (soms ook nog wat flauwe) grappen in, en het leest lekker weg. Het enige nadeel aan dit album vind ik de tekeningen. Hoewel ik niet vind dat er slecht getekend wordt, ben ik wel van mening dat de koloniale wereld van Neederlandsch- Indië een wat realistischer weergave van de verleden werkelijkheid mag zijn. Boeven en achterbakse dienaars zijn zo koddig en kolderiek getekend dat ze niet afschrikwekkend zijn. Vooral ook de tekeningen van de gehoefde dieren, de paarden, en vooral de buffels vind ik van een bijzonder hoog kleutergehalte. Dat had Geerts echt beter gedaan. Verder is de lijnvoering erg dik, en de kleuren erg fel zodat het geheel een bonte Kermisrit wordt, tussen achtergronden die op veel te kleine plaatjes staan, waardoor de prentjes stuk voor stuk rommelig en veel te vol (lees: onrustig) worden. Jammer, het verhaal en het thema zijn erg volwassen, maar de tekeningen vormen hiermee een storend contrast. De statige wereld van de koloniën, en vooral ook haar misstanden (!) waren veel beter uit de verf gekomen met achtergronden á la Marc verhaegen zoals in zijn boeken over de Vliegende Hollander of Michiel de Ruyter. (Ik was overigens géén fan van Marc toen hij S&W tekende !!!!)
Misschien door het feit dat ik Hollander ben dat mij dit zo opvalt, maar desalnietemin blijft het een aardig album, met een originele vertelwijze. (Wiske die het verhaal vertelde in de klas ! Nog nooit eerder vertoond, wel wisten we dat Wiske tevens op het pensionaat van Heverlee heeft gezeten, getuige de krantenversie van de Ringelingschat .)
Eén klein puntje van kritiek nog. Als je een typisch verhaal als de Max Havelaar gebruikt om en album over te maken, laat dan de Indische inlanders niet de vlaamse term "Moeial" gbruiken. Ik juich de recente "Vervlaamsing" in S&W van harte toe, maar dit trekt op niks !
Wel wil ik nog vermelden dat ik de eindgrap erg sterk vond. Kortom, een aantal voors en tegens, en een welverdiende 7 !!!
Datumzaterdag 9 oktober 2010 11:23

Reactie no. 3
NaamAngel Dominguez
Leeftijd34
Cijfer8
RecensieDit is pas apart, na zoveel jaar zien we Wiske eindelijk eens op school! Dit heb ik bij mijn weten niet eerder gezien in een Suske en Wiske album. Degenen die dat wel eerder hebben gezien in een S&W album, laat het me weten!
Dit album is voor een deel educatief en voor een deel je reinste fictie. Maar dat vind ik het mooist aan een stripalbum. De geschiedenis op een leuke manier vertellen en er een eigen draai aan geven. Vervolgens staat er ook bij wat wel echt is en wat niet. Een stripserie als de Blauwbloezen maakt daar handig gebruik van.
Toch wel een verfrissend album al is deze veel te kort en had voor mijn part een tweeluik mogen zijn. Twee halven maken een hele.
Datumvrijdag 8 oktober 2010 23:28

Reactie no. 2
Naamnick jansen
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieDe kwaliteit van de verhalen wordt langzaam maar zeker steeds beter.
Zo ook het tekenwerk.
Alleen de achtergronden vind ik soms nog steeds pet, omdat er toch regelmatig grote opgevulde vlakken te bekennen zijn terwijl een volgend plaatje weer vol staat met details.
Anyways het verhaal is goed, de vaart zit er goed in en het perspectief (het verhaal wordt verteld door Wiske omdat ze een een spreekbeurt heeft op school) is origineel. Ook lijkt het erop dat de albums steeds kleurrijker worden al met al goede zaken om verder op te borduren.
Datumdonderdag 7 oktober 2010 19:56

Reactie no. 1
NaamSimon
Leeftijd16
Cijfer8
RecensieZeer sterk verhaal! Qua plot, tekeningen, personages zat het allemaal goed in elkaar. Ook het dubbele einde( verleden en heden) is goed gevonden! Toen ik het las, zat ik me heel de tijd af te vragen wie nu juist Ravana en Sjaalman waren en ik had het tweemaal mis dus qua spanning zat het ook wel goed! Doe zo voort! Ik kijk al uit naar de volgende!
Datumwoensdag 6 oktober 2010 19:45