Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De bananenzangers


De bananenzangers Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De bananenzangers verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 5,96

Reactie no. 32
NaamDavid
Leeftijd39
Cijfer4
RecensieIn vergelijking met de vorige drie albums, die in mijn ogen pareltjes waren, is dit album echt slecht. Vooreerst vind ik die broer van Lambik het meest onnozele personage van de hele reeks. En dan komt de vader van Lambik, die even onnozel is, er ook nog eens bij. En dan die koning met die belachelijke ziekte? Oeioei. Nee, dit is één van de weinige albums, net als de Tikkende Tinkan, die ik zeer waarschijnlijk nooit meer zal lezen. Maar je kan niet verwachten dat alle albums toppers zijn.
Datumdinsdag 26 juli 2022 17:31

Reactie no. 31
NaamLeendert
Leeftijd47
Cijfer8
RecensieIk vond dit album erg qua sfeer op de Vliegende Aap lijken. Ook de grappen en de slapstick. Heel leuk gedaan en een waardige opvolger. Ik heb het met plezier gelezen. Het idee van de blauwe bananen, de aapjes etc. Top. Een mooie 8. De tekeningen zijn altijd wat minder omdat vaak de verhoudingen etc niet kloppen. Wat dat aan gaat mis ik nog steeds erg de tekeningen van Paul Geerts en Marc Verhaegen die meer verzorgd waren en niet zo hoekig en soms wat onnauwkeurig afgeraffeld waardoor je af en toe echt uitdrukkingen krijgt die niet kloppen.
Datumzaterdag 29 januari 2022 03:29

Reactie no. 30
NaamInti
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieDit verhaal staat bol van de verwijzingen naar The Beatles. Dat wordt al duidelijk in de aankondiging die overduidelijk naar de hoes van ABBEY ROAD verwijst
Papal Ambik, de vader van Lambik doet weer mee en heeft een iets grotere rol dan de vorige keer in DE VENIJNIGE VANGER uit 2007, vier jaar geleden
In een flashback is te zien dat Papal Ambik in z'n jonge jaren bruinharig was. Vreemd als je bedenkt dat Arthur zwartharig is en Lambik vroeger blond was
Leuk dat Putifar, de ezel uit DE VLIEGENDE AAP, weer meedoet. Dit was 64 jaar geleden. De radiograppen van toen komen weer terug en leveren amusante taferelen op
De Jokono's zijn wel een leuke vondst. Toch wordt het plezier een beetje bedorven door Mamy Jokono, waardoor duidelijk wordt dat de sprekende apen vooral naar Yoko Ono verwijzen, wat helemaal duidelijk wordt door haar "zang" dat zo verschrikkelijk is dat zelfs de ogen van Jerom er van opengaan
Hoe komt Mamy Jokono eigenlijk aan dat hoedje en die bril?
Datumvrijdag 25 december 2020 07:59

Reactie no. 29
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer5
RecensieEen bijzonder flauw album. Vol humor waar ons jolige duo zich kostelijk vermaakt, maar de rest van de wereld niet. De grap over de lijnvlucht: hilarisch! Hoe had je dat kunnen verzinnen? En zo zit het album vol.
Afgezien van het overmatig lollig proberen te zijn, is het een redelijk verhaal maar erg onlogisch. De koning met de hik is buitengewoon stom, ook zeer stupide gebracht, bovendien heeft het wat weg van “De koning drinkt” hij werkt enorm irritant. De thematiek is niet interessant. Weer worden er oude getrouwen opgetrommeld wat nu niet werkt.Waarom Putifar? Natuurlijk speelt Lambik Weer de rol van debiel. Waar is de held van vroeger. De anderen zijn redelijk gewoon. Ook tekstueel is het geen hoogvlieger: een overmatig gebruik van verkleinwoorden appelleert aan kinderen en in dit geval aan kinderachtigheid. En “ woorden” als “glup” ...doe niet zo....raar..
De verwijzingen naar de Beatles kunnen evenmin bekoren.
Toch ga je aardig mee met de zoektocht naar de bananen, de tegenslagen zijn redelijk passend en is ook het zoeken naar de bandleden niet verkeerd gedaan. De eindplot is wat eenvoudig maar het kan er mee door.
Dit is een van de kinderalbums.
Datummaandag 24 februari 2020 15:15

Reactie no. 28
NaamRobin
Leeftijd16
Cijfer8
RecensieWat een album!
Van dit soort albums hou ik!
Waarom zijn de albums in de Jungle eigenlijk zo goed? Kijk naar o.a De Vliegende Rivier, Suskewiet en dan de net verschenen Mami Wata. Allemaal albums die echt geweldig lezen en waar ook de tekeningen een list voor het oog zijn!
Het verhaal is wat apart maar door de manier van hoe het verloopt vind ik geweldig!
Ook een zeer mooie cover!!
Datumzondag 09 juli 2017 13:22

Reactie no. 27
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer5
RecensieBij de eerste pagina wist ik het al: Dit wordt een zeer flauw album. Het verhaal is niet slecht persee, maar de humor is zoooo flauw. Het nieuwe team weet schijnbaar niet het verschil tussen toffe, belgische onnozelheid (Willy Vandersteen) en pure, flauwe humor (het nieuwe team). Ik kan dus echt niet meer dan een 5 geven.
Datumzaterdag 26 september 2015 00:22

Reactie no. 26
NaamDejan
Leeftijd42
Cijfer9
RecensieEen bijzonder geestig, onderhoudend en vooral leuk getekend Suske en Wiske verhaal !
Datumdinsdag 19 mei 2015 02:01

Reactie no. 25
NaamDe yeti
Leeftijd15
Cijfer6
RecensieHet begint op zich redelijk, hoewel het idee natuurlijk erg vergezocht is, maar het is dan ook meer voor de jongere lezers bedoeld. Na een tijdje is het echter meer een aaneenschakeling van losse gebeurtenissen, die niet veel met elkaar te maken hebben en het feit dat er vier pogingen nodig zijn om die bananen te pakken te krijgen is ook niet erg vermakelijk.

De kwaliteit van de humor varieert erg. Sommige grappen doen me denken aan Vandersteen, terwijl andere vergezocht zijn, nergens op slaan (de kikkers die Wazzup zeggen) of gewoon te ver gaan voor een S&W-verhaal.

Tekeningen in dit verhaal zijn vaak overdreven, zoals de overdreven dikke koning en zijn vrouw met veel te grote borsten, wat gewoon niet in een S&W album past. De decortekeningen van de jungle zijn meestal ongedetailleerd, hoewel de dorpjes wel weer goed getekend zijn. Wat bovendien erg vreemd is is de bananenboom die op een open vlakte staat en waar eerst overduidelijk geen aap in zit, terwijl er later een tiental apen uit springen... Erg raar.

Al met al niet een super verhaal, maar nog wel een voldoende door de voorkant en de humor.

Datumdonderdag 22 augustus 2013 12:54

Reactie no. 24
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer6
RecensieEen beetje een flauw en oppervlakkig verhaal. Nog net een voldoende door de humor.
Datumzondag 12 mei 2013 14:03

Reactie no. 23
Naamdaan smetsers
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieDit album is erg grappig alleen het had wel iets meer diepgang mogen hebben daarom een 8!
Datumwoensdag 14 november 2012 07:13

Reactie no. 22
NaamVincent
Leeftijd17
Cijfer2
RecensieDie humor is gewoon weg flauw, de verhaallijn is slecht en kinderachtig... kan hier niets positiefs over zeggen...
Datumwoensdag 8 augustus 2012 14:50

Reactie no. 21
NaamWouter
Leeftijd17
Cijfer8
RecensieMisschien niet het beste album van de studio. Maar zeker niet slecht.
En in dit boek proef ik tenminste echt de onvervalste echte Suske en Wiske sfeer. En dat vind ik echt heerlijk!

Het verhaal is niet echt grandioos. Maar heeft genoeg om het lijf om leuk te blijven. Leuke humor (en niet teveel).
De tekeningen zijn gewoon goed! Luc Morjaeu heeft Suske en Wiske echt weer Suske en Wiske laten zijn. En dat miste ik echt bij Marc Verhagen.

Een prima Suske en Wiske

Datumwoensdag 25 april 2012 14:47

Reactie no. 20
NaamCaspar
Leeftijd38
Cijfer3
RecensieDit is één van de allerslechtste albums. Kinderachtig, flauw en pagina's vol bladvulling. Suske is zowat onherkenbaar in sommige plaatjes en de klare lijn van Vandersteen en Geerts is geheel verdwenen. En The Beatles.... in welk tijdperk leven we? Was wellicht 'grappig' geweest in een album uit de jaren '60!
Datumzondag 11 maart 2012 20:15

Reactie no. 19
NaamMark
Leeftijd32
Cijfer1
RecensieIk snap serieus niet hoe volwassen mensen hier een voldoende voor durven geven; dat kan alleen als je totaal geen gevoel hebt bij de indrukwekkende geschiedenis van deze reeks. Ik wil benadrukken dat ik echt niet meehuil met de wolven die het nieuw uiterlijk en team per definitie slecht vinden (Krimsonia is best te pruimen, hoewel geen topwerk, en het Lijdende Leiden was zelfs goed), maar dit album is echt van een bedroevend niveau. Dat moet ook gewoon gezegd kunnen worden vind ik. Het verhaal is onsamenhangend, gezocht en de personages die je erin terug ziet zijn om te huilen zo slecht uitgewerkt. Het is ook echt een 'Suske en Wiske' zonder 'Suske en Wiske': je had het album ook kunnen noemen 'De Bejaarde Belabberde Band en 2 jongeren die een Bijrol spelen'. Nee, mijn portie mag je aan Fikkie geven. Of beter: dit is werk om de open haard mee aan te maken...
Datumdonderdag 1 maart 2012 15:03

Reactie no. 18
NaamRoland
Leeftijd37
Cijfer5
RecensieHet bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dit verhaal zou, mits enkele aanpassingen, een prachtig Jommekes-verhaal geweest zijn, met Choco en Mataboe in de hoofdrollen. Maar het is een S&W door auteurs met een Jommekes-achtergrond. En dat merk je maar al te goed. Leuk om de familie van Lambik terug te zien en herinnerd te worden aan Abbey Road van de Beatles, maar het blijf gewoon een zeer oppervlakkig verhaaltje over blauwe bananen. Kan beter!
Datumwoensdag 29 februari 2012 22:52

Reactie no. 17
NaamSavanbas
Leeftijd35
Cijfer6
RecensieZoals hieronder al meerdere lezers hebben aangegeven: dit album is toch aanzienlijk minder in kwaliteit (vooral verhaaltechnisch) dan de 2 vorige albums. Leuk dat Artur en Papal Ambik weer eens meededen (hoewel ik af en toe wel moe werd van al dat gerijm van Papal Ambik), maar de terugkeer van Putifar was te krampachtig en overbodig. Ik hoop en vertrouw erop dat Studio Vandersteen voor wat betreft de kwaliteit van de albums, heel snel weer de draad van de vorige 2 album op pakken.
Datumdinsdag 31 januari 2012 21:53

Reactie no. 16
NaamVincent
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieOké ik kan niet zeggen dat dit een van de beste albums is van de laatste tijd, maar het is toch zeker ook niet heel erg slecht, zoals sommigen zeggen. De titel is zwak en best wel kinderachtig, maar geeft toch wel het belangrijkste van het verhaal weer (dat ontbreekt er soms ook nog wel eens aan). De grappen zijn hier en daar flauw, maar over het algemeen leuk gevonden en toch wel grappig.
De verhaallijn is dan wel flinterdun, daar ben ik het mee eens, maar die wordt wel versterkt door goed tekenwerk en de terugkeer van oude figuren.

Al met al geen dikke onvoldoende dus, maar het kan zeker beter. Zal waarschijnlijk ook gauw gebeuren: nog 2 weken en dan ligt Krimsonia in de winkel! Dat belooft wat meer (sowieso de titel al).

Datumzondag 29 januari 2012 14:25

Reactie no. 15
Naampolm
Leeftijd19
Cijfer2
RecensieDoor de mindere titel werd ik al bang.
De laatste tijd begonnen de verhalen te beteren (nr. 309, 311, 313, 314). Maar dit verhaal was zowat het slechtste suske en wiske die ik ooit heb gelezen.
Ik dacht eerst dat het leuk ging worden door de come-backs van oude figuren, net zoals bij de stuivende stad, doch dit was helemaal niet zo.
Datumdinsdag 24 januari 2012 21:14

Reactie no. 14
NaamNico
Leeftijd21
Cijfer6
RecensieWat ik me af vraag is of het team met dit album niet haar doel voorbij is geschoten. Met véél bijfiguren die niet allemaal een functie hebben (Putifar), een, vooruit twee, flinterdunne verhaallijnen met wat magere verwijzingen naar de Beatles, een raar volkje waar de taal wat erg kinderachtig van is en met een ontzettend ongeloofwaardige ziekte en enkele apen en blauwe bananen. An sich een leuk idee, maar het verhaal is dermate saai en niet spannend, er gebeurd maar heel weinig, dat het allemaal wat voort kabbelt. Het idee van verwijzing naar The Beatles is natuurlijk uiterst leuk, maar er had veel meer mee gedaan kunnen worden. Veel meer én veel duidelijker. Waar is de gele onderzeeër bijvoorbeeld?

Ach, albums kunnen niet altijd dezelfde kwaliteit hebben. Desalniettemin is dit toch even een flinke stap achteruit. Een zes, voor de magere verhaallijn(en), de mooie tekeningen en dito inkleuring,

Datumdonderdag 8 december 2011 18:24

Reactie no. 13
NaamSimon
Leeftijd17
Cijfer7
RecensieOndanks de slechte kritieken vind ik dit toch een goed album. Het verhaal wordt goed opgebouwd en uitgewerkt en de terugkeer van Papal Ambik, Arthur en Putifar(!) geven het album toch al een zekere meerwaarde. Vooral de hilarische tandem die Lambik en Arthur vormen, blijft leuk om te lezen. Ik was ook blij dat Jerom eens even was uitgeschakeld, zodat onze vrienden het probleem eerst zonder hem moesten analyseren, waardoor Suske weer even de held van weleer kon zijn. Toen Jerom echter wakker werd, bleek hij niet in staat om een aantal irritante aapjes te verslaan. Hij had een paar bladzijden daarvoor echter wel het vliegtuig en de gebroeders Bik gered... Toch kon het mij bekoren, en ook alle losse eindjes werden aan elkaar geknoopt op het einde. Een goed album, maar geen album op het niveau van zeg maar De Kwakende Queen en Vandersteenpareltjes, maar : doe zo voort team!!
Datumwoensdag 7 december 2011 15:31

Reactie no. 12
Naamnatan
Leeftijd12
Cijfer9
Recensiedit is een leuk album heb het vandaag gekocht en het is keileuk ik ben echt een fan!!!!
Datumzondag 4 december 2011 19:56

Reactie no. 11
NaamNard van Dijk
Leeftijd12
Cijfer6
RecensieTja,'de bananenzangers',toen ik de titel hoorde dacht ik echt dat dit niks zou worden. het viel dan uiteindelijk nog wel mee,maar ik kan niet zeggen dat ik het een echt goed album vond.
het verhaal is nogal kinderachtig,maar dat ben je wel gewend nadat je de Stralende Staf hebt gelezen.
De grappen vond ik nog niet eens zo slecht maar wel soms ver gezocht. Al met al geef ik het toch een voldoende maar wel een magere.
Datumdonderdag 1 december 2011 19:35

Reactie no. 10
NaamR.Poels
Leeftijd34
Cijfer4
RecensieDe slechtste album in jaren. Het verhaal is veel te dunnetjes, ja haast doorzichtig. Ik hou ervan dat Papal Ambik, Arthur en vooral Putifar weer eens van stal worden gehaald, maar mijn verlangen naar nostalgie kan dit kleuterverhaal niet redden. Ik had bij zoveel kinderachtigheid het gevoel dat ik een afgekeurd Jommeke- scenario aan het lezen was.Het hangt van toevalligheden en flauwe grappen aan elkaar. Waarom de formidablele Putifar van stal gehaald moest worden is mij volkomen een raadsel. Hij heeft nul functie in het verhaal. Als je dan een Afrika verhaal laat doen, en je wíl per se Putifar herintroduceren, doe dan iets in de trant van : "Afrika in Rep en Roer, inheemse stammen hotel de botel vanwege een boze geest, Arthur haalt vrienden erbij , boze geest blijkt Putifar met zijn radio- eigenschap te zijn...", Dan had je een verhaal over het geheimzinnige, duistere Afrika kunen maken, met wat grappen over modernisering over de afrikaners, zodat je geen Congo- achtig missie- Afrika neerzet! Ook nog leuk ook!
Da's al veel aannemelijker dan dit uiterst vage bananenverhaal. Verder vind ik de inkleuring ook veel te fel. Ik kreeg pijn aan mijn oren van zo'n schreeuwerige pagina's. Nu ja misschien is dit de tol die we moeten betalen jaarlijks. Na enkele prima albums één slechtere wegens tijdgebrek?
Kom op Peter en Luc, ik heb jullie altijd gesteund, en weet dat jullie het veel beter kunnen.
Datumwoensdag 23 november 2011 19:48

Reactie no. 9
NaamAlbert
Leeftijd31
Cijfer5
RecensieHelaas moet ik dit album toch een lager cijfer geven dan de vorige. Ditmaal om het verhaal. De naam van het album gaf mij al vermoedens, wat tijdens het lezen alleen maar waar bleek te zijn. Ik las het in 10 minuten al uit omdat er geen verrassend element in zit. Het enige wat goed was, was de terugkeer van de familie van Lambik en Putifar, hoewel ik van de laatste geen idee heb wat zijn uiteindelijke doel in het verhaal was. En Jerom die een vliegtuig kan redden, maar een groep aapjes niet kan handelen is een gemiste kans. Een 5 gescoord voor de tekeningen maar voor het verhaallijn van Suske en wiske hoop ik toch dat er wat meer diepgang in komt. Met 4 of 5 Vakjes in een strook in plaats van 2 of 3 kan het verhaal meer inhoud hebben.
Datumdinsdag 22 november 2011 16:07

Reactie no. 8
NaamJeroen
Leeftijd35
Cijfer1
RecensieEen pure aanfluiting. Het verhaal is flinterdun, en de grapjes erg flauw. Ik verlang echt terug naar de hoge kwaliteit die de albums vroeger hadden toen Paul Geerts en Willy Vandersteen ze nog maakten.
Datumzaterdag 19 november 2011 14:05

Reactie no. 7
NaamAien
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieIk heb redelijk gemengde gevoelends over dit album. Aan de ene kant vind ik het echt een stuk beter dan de albums die, zeg, 2 jaar terug uit kwamen; De tekeningen zijn ok, het verhaal loopt redelijk soepel zonder al te gehaast over te komen en de personages zijn redelijk tot goed uitgewerkt. Ook de vele verwijzingen naar de Beatles zijn leuk gevonden en maken het album voor het oudere publiek natuurlijk extra interessant.

Aan de andere kant vond ik dat er wel erg veel toevalligheden en flauwigheden in zaten. Dit is echt een album wat erg veel zou hebben gewonnen met een aantal extra pagina's; bijvoorbeeld het vinden van de oude bandleden had op die manier iets interessanter kunnen worden in plaats van zo snel zoals het nu gebeurde.

Iets wat me al een tijd dwars zit bij de nieuwe S&W, en wat me ook hier weer op viel, is dat er zo ontzettend veel tekst op een plaatje staat. Natuurlijk is het een strip en tekstballonnetjes horen er bij, maar ik heb het gevoel dat het team veel meer gebruik maakt van telling in plaats van showing dan, bijvoorbeeld, Geerts en Vandersteen. Dit geeft een bladzijde een heel vol gevoel en maakt de plaatjes minder interessant.

Datumvrijdag 18 november 2011 10:00

Reactie no. 6
NaamSebas
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieEigenlijk een 8 plus! Leuk S&W verhaal wat heerlijk weg leest.
De humor is als zoals in sommige oudere albums. Verhaal lijn is niet heel hoogstaand maar zeker voldoende , ruim voldoende. Dt team is goed op weg, de flauwe en slechte verhalen zijn volgens mij voorbij, ga zo door
Datumdinsdag 15 november 2011 22:55

Reactie no. 5
Naampeter
Leeftijd33
Cijfer6
RecensieNa de briljantjes van de vorige keer, vond ik dit toch een mager album. Het verhaal is flinterdun, de humor plat en af en toe lijkt het alsof stukken worden overgeslagen.
Zo miste ik Sidonia in dit verhaal, terwijl Jerom eigenlijk overbodig was. De reden waarom Sidonia niet meeging werd me trouwens ook niet duidelijk.... De enige reden dat het album bij mij een voldoende scoort, is dat oude helden weer terugkeren in het album.
Toch mis ik het vernuft in de albums. Vernuft in de zin van dubbele lagen in het verhaal en creativiteit in de verhaallijnen en het plot. Het is allemaal iets te gemakzuchtig en te simpel. Hopelijk gaat dit nog verbeteren bij de schrijvers.
Maar....zo diep gezonken als bij de Bangeschieters zijn we gelukkig niet, dus de basis is in een paar jaar gelukkig een stuk verbeterd!
Datummaandag 14 november 2011 15:15

Reactie no. 4
NaamTim Ghillemyn
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieToen ik de titel en de verhaallijn vooraf zag, vreesde ik een beetje dat gauw een vullertje zou worden voor de Sinterklaasperiode. Dat zou spijtig geweest zijn na twee magnifieke verhalen als De kwakende Queen en Leidende Leiden. Toch ben ik positief verrast. Dit verhaal is niet zo sterk en spannend als de vorige albums, maar drijft eerder op humor. En die valt best te pruimen. Als Beatles-fan vind ik de link naar de Fab4 zeker geslaagd. Ook leuk dat een personage als Putifar weer opduikt, ze herlezen duidelijk hun klassiekers en dat is zeker positief.
Volgende keer graag weer een sterkere en spannende verhaallijn en eindelijk een wat minder debiele rol voor Lambik (zie Tedere Tronica, Rijmende Paard en dergelijke voor een Lambik op zijn best zonder oerdom over te komen). Maar het hoeft gezegd Luc en Peter, ik zit weer met spanning te wachten tot de nieuwe titels uitkomen en ik koop ze opnieuw met heel veel pleizer. En dat is al een hele tijd geleden!
Datummaandag 14 november 2011 13:12

Reactie no. 3
NaamKaj Peters
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieIk heb het gevoel dat ze een of twee serieuze albums maken en dan een wat luchtigere ter afwisseling. ''De Bananenzangers'' is niet slecht, maar het steekt wat schraal af ten opzichte van de twee albums hiervoor. Onze helden beleven niet eens een echt avontuur. De nadruk ligt dan ook op grappen en grollen en niet op een spannend verhaal. Wel weer leuk dat Arthur terug is. In die zin doet het team flink zijn best om verwijzingen naar de gloriedagen van de serie erin te houden en dat soort nostalgie kan alleen maar geprezen worden.
Datummaandag 14 november 2011 08:11

Reactie no. 2
NaamMartin
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieVoor het eerst in jaren had ik weer eens echt het gevoel dat ik een Suske en Wiske aan het lezen was. Wat mij betreft het beste album in jaren dus. Het was een leuke verhaallijn, de grappen waren goed gedoseerd en grappig, op een manier die je van Suske en Wiske mag verwachten.
Al met al een album dat goed in elkaar zit en hopelijk weet men dit niveau vast te houden!
Datumzondag 13 november 2011 10:51

Reactie no. 1
Naamsarah
Leeftijd33
Cijfer8
RecensieEen leuke hier en daar grappige verhaallijn. Gewoon ouderwets genoten deze suske en wiske. Na het vorige niet zo leuke nummer was dit echt super!! Bedankt schrijvers en tekenaars!
Datumzaterdag 12 november 2011 15:05