Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Suske de rat


Suske de rat Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Suske de rat verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,30

Reactie no. 33
NaamLeendert
Leeftijd47
Cijfer9
RecensieDit album is niet getekend door Luc Morjaeu maar door Dirk Stallaert en dat kan je goed zien. De figuren zijn beter uitgewerkt en niet veel van die houdingen die niet kloppen, meer verfijnder uitgewerkt. Ook heeft Bruno de Roover aan het scenario meegewerkt.
En zo is er een heus pareltje uitgekomen. Niet alleen zijn de tekeningen nostalgisch, maar ik vind het knap hoe het karakter van de oude Suske en Wiske naar voren komt. Suske is niet de saaie figuur maar de Sus hier is het kleine rebelse jongetje uit het eiland Amoras dat ook driftig kan worden. Ook de interacties met Willemien (Wiske) komen weer als vanouds voor. Heel knap. Het laat helaas ook zien hoe de karakters in al die jaren zo vervormd zijn. Suske mag best wel weer pittiger worden. De karakters van Lambik en Jerom zijn niet uit de oude tijd. Dan had Lambik sulliger en gekker moeten zijn en Jerom meer een domme kracht. Qua tekeningen is het jammer dat Sidonia niet zoals vroeger werd getekend.
Daarom is het ook weer niet volmaakt maar het behoort tot de besten. Het zou misschien een idee zijn om een aantal verhalen te verschijnen in de oude stijl, een soort retro stijl met verhalen zoals deze of uit de jaren 60. En laat Dirk Stallaert aub meer albums tekenen.
Datumvrijdag 28 januari 2022 00:50

Reactie no. 32
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieEen aardig uitgangspunt: Suske krijgt het dagboek van een ver familielid in handen. Het blijkt het verslag van hoe deze Çois al jongetje in de Eerste Wereldoorlog naar Nederland werd gestuurd, daar in een weeshuis belandt, vriendschap sluit met een kittig meisje, maar in allerlei ellende belandt.
De grap is, dat de figuren in het Amsterdam van 1914 er precies zo uitzien als onze vrienden in hun begintijd, zoals Willy Vandersteen ze eind jaren veertig tekende. Een goed gevonden kunstgreep om nog eens een album te maken in deze stijl. Sus en Wis zijn de laatste jaren wel vaker van gedaante veranderd, maar hier heeft het zowaar een functie in het verhaal. Slim bedacht.
Zwerver Sjonny heeft de trekken van Lambik, kapitein Ankerman is Jerom uit de goede oude tijd. Het verhaal zelf heeft wat weinig om het lijf en het tekenwerk is nogal rechttoe-rechtaan, wat des te meer opvalt als je net wat Geerts-tekenpareltjes uit de jaren tachtig hebt gelezen. Je zou het kunnen afschuiven op het feit dat men jaren veertig-Vandersteen imiteert, maar volgens mij is het domweg het niveau waar de reeks nu sowieso op zit. Overigens heeft men wel zijn research gedaan: we herkennen het Centraal Station zoals dat er toen uitzag, en op de Dam heeft men zelfs het monument Naatje op de Dam ingetekend (hoewel dat nét niet klopt: het Naatje werd een paar maanden voor de oorlog afgebroken).
Al met al vond ik dit album een aangename verrassing, prima leesvoer en misschien snel getekend maar gemaakt met liefde voor de Suske en Wiske-saga. Compliment!
Datumzondag 29 november 2020 10:04

Reactie no. 31
NaamGustave Min
Leeftijd23
Cijfer10
RecensieEen prachtig geïllustreerd album
Over een verhaal vol spanning, moed en lef tijdens W.O.I.
Leuke personages.
Top album 10/10.
Leuke album uit de nieuwe reeks.
Datumzaterdag 09 mei 2020 12:08

Reactie no. 30
NaamRemco Lodeweges
Leeftijd48
Cijfer10
RecensieSimpel gezegd: dit is een extreem goed album. Gebaseerd op het verhaal Ciske de Rat maar op een mooie manier aangepast op het thema Suske en Wiske. Er wordt een prachtig sfeerbeeld geschetst. Elk bekend personage is in een totaal andere rol ( weliswaar passend) te zien. Jerom komt pas in beeld indien nodig. Prachtig dat in dit verhaal de oude tekenstijl terug is gehaald. Bij latere verhalen ( de grote serie) wordt hier soms ook naar terug gegrepen ( krulletjes van Wiske en het haar met pennen van Sidonia ) en dan werkt het niet. Nu is er op een goede manier gebruik gemaakt van het verleden. Alles is goed doordacht: soms wordt zelf het alom bekende ( of beruchte) Amsterdamse accent gebruikt. Dit is een album met logica, daar schort het de laatste tijd wel eens aan.
Een onverwacht goed album, één van de hoogtepunten van de laatste albums. Helaas is dit niveau tot nu ( eind februari 2020 nog niet geëvenaard. Een paar albums kwamen erg dicht bij ( Sterrenrood), maar nog geen evenaring.
Datumzaterdag 22 februari 2020 14:55

Reactie no. 29
NaamD
Leeftijd18
Cijfer9
RecensieLeuk verhaal, ik ben enorm suske en wiske fan en dit is echt een van mijn lievelingen omdat ik het een mooi verhaal vind ook het orgineel (Ciske de rat) het leuke van dit verhaal is dat het oude tekeningen weer zijn ondanks het een vrij nieuw verhaal is. De oudere tekeningen past mooi in dit verhaal om dat ciske de rat ook een oud verhaal is en dat vind ik hier mooi van.
Datummaandag 07 september 2015 19:52

Reactie no. 28
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieErg leuk album dat zich afspeelt in het oude Amsterdam (De titel verwijst dan ook naar de klassieker Ciske de rat). Gemaakt dus voor het Nederlandse publiek, maar wel erg leuk. Tof ook dat Suske en Wiske (Ik bedoel, Cois en Mien) getekend zijn in de oude stijl. Dit geld ook voor een aantal andere personages. Goede, ouderwetse sfeer!
Datumwoensdag 10 juni 2015 08:07

Reactie no. 27
NaamWouter
Leeftijd13
Cijfer10
RecensieDe beste strip in de laatste jaren ,het geeft het Vandersteen-gevoel terug.
Datumzaterdag 14 februari 2015 15:26

Reactie no. 26
NaamWilly
Leeftijd100
Cijfer9
RecensieHeerlijk album dat alle generaties lezers zal bevallen. Zo heel veel nieuws komen we niet te weten over de stamboom van onze vrienden omdat de "Corina/Sidonia", "Sjonnie/Lambik", "Suske de Rat/Suske" en "Willemien/Wiske" uit 1914 niet noodzakelijk familie van de moderne helden zijn. We weten alleen dat Suske de Rat afstammeling van Sus Antigoon was, net als de moderne Suske, en dat Corina verre nicht was van Suske de Rat.

Mooi dat Willemien nog altijd leeft hoewel ze toch uiterlijk 1910 geboren is. En het is altijd aardig als er gezinspeeld wordt op verboden zaken als Lambik en Sidonia die trouwen, en Suske en Wiske die ouder worden en trouwen.

Ouderwetse kwaliteit van het nieuwe team, ga zo door heren!

Datumwoensdag 11 september 2013 20:55

Reactie no. 25
NaamDe yeti
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieEen verhaal waarin hetzelfde trucje met de personages is gebruikt als in "Het lijdende Leiden," "De blikken blutser," en "De halve Havelaar." Bij dit verhaal komt dat echter heel goed tot zijn recht en is het zeker niet vervelend. Dan is het wel weer jammer van die andere albums.

Ook de voorkant is anders dan gebruikelijk, maar ook dat is bij een album als dit alleen maar goed bedacht.

De oude tekenstijl geeft een extra dimensie aan het verhaal en de kwaliteit van de tekeningen is over het algemeen ook goed, uitzonderingen daar gelaten. Zo hadden sommige gebouwen in Amsterdam gedetailleerder gekund, met name op de voorkant. Ook de hond ziet er soms wat raar uit, hoewel het goed is om te zien dat dieren weer anatomisch correct zijn getekend, wat in albums als "De dartele draak" en "De halve Havelaar" jammer genoeg niet het geval was.

Het verhaal op zich is erg goed bedacht, hoewel het niet superspannend is. De flauwe woordgrappen uit voorgaande albums van dit team hebben plaatsgemaakt voor goede humor en vooral de grappen met de treinen zijn erg leuk bedacht. De manier waarop de Eerste wereldoorlog in dit album is verwerkt is bovendien geweldig gedaan.

Al met al een uitstekend album tussen enkele tegenvallende delen (315-320).

Datummaandag 19 augustus 2013 12:00

Reactie no. 24
NaamDanielle
Leeftijd9
Cijfer10
RecensieDe enige 2 minpunten zijn ik snap niks meer van die stamboom van Suske. En 2 jammer dat hij zokort duurde { ik bedoel hier niets kwaad mee maar het album is zo leuk dat hij eigenlijk nog wat langer moest duren} Maar dit is een top album er zitten geen flauwe grappen in maar er zit wel 100% humor in. Dit moet mij een beetje denken aan de oude Suske en Wiske,s een top album verdient een dikke 100000 maar die kan je helaas niet geven
Datumzondag 07 juli 2013 21:02

Reactie no. 23
NaamJan Bex
Leeftijd50
Cijfer7
Recensie‘Suske de Rat’, het lijkt zo’n evidente titel in dit intussen 319 delen tellend icoon. Dat men daar niet eerder op kwam. Uiteraard is ‘Ciske de Rat’, Amsterdams meligste jeugdklassieker, niet ver.
Suske krijgt een kistje, een erfenis van een nooit vermoede Antigoon. Daarin zit het dagboek van Cois (lees Swa) Antigoon, een moederloos ventje dat met het uitbreken van WO I naar het niet bezette Amsterdam moet.
En Suske begint te lezen. Wat volgt, is een heel braaf weeshuisverhaal. Apart is dat onze Antwerpse Cois én een aantal Amsterdamse personages de looks hebben van de Sus en Wis-familie. Suske, Wiske en Jerom zijn zelfs getekend zoals wijlen Willy Vandersteen ze zou getekend zou hebben in zijn eerste jaren. En zo is Wiskes neus zowaar weer een bolletje.
Die aanpak past bijzonder goed bij het verhaal. Gek en toch is het zo: de opvallend goed verzorgde terug-naar-de-roots-grafiek geeft de karakters weer geloofwaardigheid. Iets dat generaties oudere lezers, die massaal afhaakten, wellicht zal plezieren. Als het goed is, mag het ook gezegd worden.
Datumdonderdag 24 januari 2013 21:17

Reactie no. 22
NaamMark
Leeftijd33
Cijfer8
RecensieWat gaan we toch lekker van de plus in de min en weer terug in de plus de laatste tijd: dit is weer een dikke plus voor het huidige team. Het laat ook meteen het duidelijkst zien wat tijdsdruk en commercie voor wissel trekken op onze geliefde stripreeks. Terug naar album 319: goed verhaal, stijltechnisch prima en met gevoel neergezet. Eigenlijk kan ik als enige minpunt aanwijzen dat het verhaal op zich wat aan de dunne kant is; het zij vergeven.
Datumwoensdag 9 januari 2013 15:39

Reactie no. 21
Naamstefaan depover
Leeftijd37
Cijfer10
RecensieJaja, ze kunnen het nog! Ik vond dit persoonlijk een top-album. Eerst en vooral genoten van de tekeningen. Maar ook van de sfeer van het album. Je kunt zeggen: tja, er zit wel geen superverhaal in, maar dat hoeft ook niet altijd. Zonder echt spektakel, maar ik heb er oprecht van genoten.
Datumdinsdag 18 december 2012 22:00

Reactie no. 20
NaamBofor!
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieIk koop de laatste tijd de nieuwste albums vooral om de serie kompleet te houden. De laatste jaren is de serie kwalitatief toch wel een beetje in een neerwaarts spiraal geraakt. De titel beloofde mij niet veel goeds en ik dacht gelijk aan een hervertelling van de filmversie.

Achteraf viel alles bijzonder mee. Ik kon wel meeleven met het onrecht dat de kinderen werd aangedaan, de valse beschuldiging en Cois/Suske die z’n vader moet missen en bij een boevenbende terecht komt. Ondanks dat ik het één van de betere verhalen van de afgelopen tijd vind zijn er toch een aantal kanttekeningen:
-In het begin is er sprake van 3 tijdzones: Het heden, het ‘nabije verleden’ en het ‘verre verleden’. Dit komt de overzichtelijkheid niet ten goede.
-Willemien die erg op Wiske lijkt. Dit zou betekenen dat één van de voorouders van Suske erg op Wiske leek.
-Corina die identiek is aan Tante Sidonia bleek een verre nicht van Cis, de vader van Cois. Ook dit klopt ‘stamboomtechnisch’ niet omdat Sidonia geen biologische familie is van Suske.
-Onze bekende helden spelen iemand anders maar ze hebben wel de juiste rol toebedeeld gekregen. Ook trouwen Corinna/Sidonia en Lambik/Sjonnie met elkaar. Dit vind ik niet storend.
-Wel storend vond ik de steekpartij bij Ina. Toch wel iets te geweldadig.
-Het einde met Jerom/Ankerman is nogal voorspelbaar en vluchtig!
-De tekeningen zijn niet slecht maar ook niet top. Wat dunnere lijnen zou geen kwaad kunnen.

Desalniettemin een vermakelijk album, zeker tov. zijn voorganger ‘de suikerslaven’.
Eindelijk weer een pakkend verhaal. Dit album verdiend wel een 7,5 omdat ik het in z’n geheel net niet de beoordeling ‘goed’ waard vind. Maar ik rond het af naar boven ter aanmoediging om deze stijgende lijn vast te houden.

Datumdinsdag 27 november 2012 15:11

Reactie no. 19
NaamSarah
Leeftijd34
Cijfer10
RecensieGewoonweg genoten van het verhaal en de tekeningen, prachtig gedaan en heerlijk simpel maar zo n leuk verhaal. Doet me zelfs een klein beetje herinneren aan mn tijd ik met mn zusje thuis, 1 van ons las dan ook voor en de ander lag lekker te luisteren. Heerlijk!

Zulke albums zijn echt 5 sterren waard, top! Dank jullie wel

Datumdonderdag 22 november 2012 15:34

Reactie no. 18
NaamSavanbas
Leeftijd36
Cijfer5
RecensieHet tekenwerk van dit album is (met uitzondering van de tekening op de kaft) subliem. Gewoonweg schitterend. Helaas vind ik het verhaal echter flinterdun. Er gebeurt weinig, van spanning is absoluut geen sprake. Daarnaast is het wederom een verhaal met andere personages in het verleden, die eruit zien als onze bekende striphelden (Johnny die dan getekend wordt als Lambik). Dit vreemde trucje hebben ze een aantal albums geleden ook al eens uitgehaald en ik word daar niet enthousiast van. Vandaar uiteindelijk een 5 (voor de tekeningen een dikverdiende 9 en voor het scenario een 1) :-(
Datumdonderdag 8 november 2012 23:28

Reactie no. 17
NaamReyno
Leeftijd29
Cijfer9
RecensieVoor ik dit album zou willen recenseren, wilde ik toch even wat kwijt over het huidige team van Studio Vandersteen.
Helaas is commercie de leidraad geworden en is dit, tot teleurstelling van velen, ten koste gegaan van de kwaliteit.

De verhalen zelf zijn slappe aftreksels geworden en hebben geen diepgang meer. Te vaak wordt er teruggevallen op bijvoorbeeld een recente film. Een van de meest charmante verhalen vond ik de jokkende Joker, en laat die nou net geschreven zijn door een basischool klas.
Het is minder educatief en te geforceerd grappig; de dubbele bodem en donkere humor is er uit.
De reeks mist de bezieling en herkenbaarheid die het zo succes vol maakte en de personages beginnen steeds meer op een karikatuur van zichzelf te lijken, zowel karaktergewijs als de tekeningen.
De slechte tekeningen worden in mijn ogen veroorzaakt door 3 dingen:

1. overdreven lijndikte

2. achtergronden van de tekeningen zijn gedagredeerd met slechts een effen kleur. (denk aan de onheilspellende wolken van Vandersteen in de achtergrond)

3. te veel closeups in de tekeningen( je ziet niet wat er gebeurt) De vakjes zijn te vol, de tekeningen te druk, de karakters te cartoonesk.

Sorry voor de tirade, maar er spreekt hier een persoon die heeft leren lezen met S&W en de albums van binnen en buiten kent. 1 plaatje is voor mij genoeg om een album te herkennen.
Met lede ogen heb ik aangezien hoe de strip in kwaliteit zwaar achteruit ging. Ik dacht dat het nooit meer goed zou komen, zolang dit team bezig is, en had zelfs de neiging na 20 jaar te stoppen met het kopen van nieuwe strips. Totdat ik Suske de Rat in de schappen zag liggen :)

Want wat een pareltje is dit gebleken. De sfeefvolle voorkant alleen al trok mijn aandacht en spreekt boekdelen in combinatie me de titel.
Suske weerspiegelt fantastisch de bluf en branie die hij had, in het begin van de reeks.
Het verhaal is natuurlijk bekend, maar op een slimme manier aangepast. Er zit weer passie in het vertellen, stomme grappen hebben plaatsgemaakt voor kleine nuances en er zit gevoel in het verhaal.
Je merkt dat de tekeningen sfeervol zijn, maar vooral duidelijk. Het gebruiken van de oude tekenstijl om het verhaal te vertellen is een gouden greep geweest. Maar ook de tekeningen die zich in de huidige tijd afspelen zijn helder.
Het lijkt ineens of men bij studio Vandersteen het licht heeft gezien. Onder leiding van Luc Morjeau en Peter van Gught zaten er een aantal verhalen bij die mijnzins wat beter waren dan de rest van de zooi, zoals het Leidend Leiden.
Maar dit album is tot nu toe het absolute hoogtepunt. Ik hoop dat de lage kwaliteit van de vorige albums slechts een kwestie van gewenning was,en dat dit album de nieuw standaard wordt voor de toekomst.

Datumdinsdag 30 oktober 2012 23:39

Reactie no. 16
NaamAien
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieVerreweg het beste verhaal in jaren! Erg verfrissend om eens hele andere personages te hebben, hoewel dit concept ook al eens gebruikt is in het Lijdende Leiden, dit geeft meer lucht en ruimte voor de personages om te groeien.

Ook erg leuk dat de stukjes uit het verleden in de "oude" stijl getekend zijn! De tekeningen waren hierdoor erg fris. De kwaliteit van de tekeningen lag hoog met als hoogtepunt de tekening met de sterren.

Geweldig studio, ga zo door!

Datumvrijdag 19 oktober 2012 18:06

Reactie no. 15
NaamNico
Leeftijd22
Cijfer8
RecensieSuske de Rat is een heel behoorlijk album. Eindelijk eens een album zonder een overdaad aan flauwe grappen en grollen, wel voorzien van de nodige humor, redelijke tot goede tekeningen en een verhaallijn die van begin tot eind niet wegzakt.

De keuze om in de oude tekenstijl te werken, pakt hier goed uit waardoor het verhaal gelijk iets meer een nostalgisch gevoel krijgt. Het Ciske de Rat element zit natuurlijk daarbij al door heel het album verweven, al heeft de studio er een goede eigen draai aan gegeven, wat nog meer een knus oud gevoel oproept. De sfeer van dit verhaal zit dus wel goed.
Ook de tekeningen, vooral de plaat waar er naar de sterren gekeken worden, mogen er zijn. Eindelijk hebben S&W niet van die ingevallen hoofdjes maar zie je ook nog eens een grammetje getekend vet op het gezicht.

Toch zijn er ook nog wel enkele kritiekpunten. Jerom wordt in het verhaal geschreven. De gaat echter op een nogal geforceerde manier. Wat mij betreft had hij ook een van de bandieten kunnen zijn. Dat was natuurlijker geweest en had minder geforceerd overgekomen. Ook Ina is snel over haar dieverij heen. Dat hebben we al in meer albums gezien maar is toch ook hier weer een beetje storend.

Desalniettemin een dikverdiende voldoende deze keer. Hopen dat de studio me kan verrassen in de Tiranieke Tor. Ik ben benieuwd.

Datumvrijdag 19 oktober 2012 09:02

Reactie no. 14
NaamAngel Dominguez
Leeftijd36
Cijfer10
RecensieZoooo!!! Er kan dus toch nog kwaliteit uit de standaard uitgeverij rollen! Op een ingenieuze manier hebben ze de 'oude gezichten' van de karakters in het verhaal verwerkt. De karakters komen tot leven zonder oubollig te worden. Ik merk ook dat de gezichtsuitdrukkingen veel beter en veel levendiger zijn getekend.
Iemand schreef hier 'de verhaallijn is gejat' maar goed, dat zijn vele Suske en Wiske verhalen. Wat te denken van de Ringelingschat? Daarin zijn ook veel verhaalelementen uit Ring des Nibelungen verwerkt. Dat is opzettelijk gedaan om wat cultuur bij te brengen. Het refereert aan literatuur en films die je als algemene kennis dient te kennen en weten. Je raakt geprikkeld door de strip en als je later de oorspronkelijke verhalen tegenkomt, dan is je interesse automatisch groter. Bij mij was dat in ieder geval zo. Vele klassieke Suske en Wiske's zijn erg leerzaam. Ik wil nog niet direct roepen dat dit verhaal een klassieker is, maar hij maakt een goede kans.
Datumdonderdag 18 oktober 2012 19:54

Reactie no. 13
NaamRob
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieHet tekenwerk is erg mooi, het verhaal is goed. Leuk einde, geen flauwe grappen. Toch moeten we in het oog houden dat het succes van dit album ligt in een verhaallijn die eigenlijk gejat is. Het origineel blijft sowieso een wereldverhaal. Slim om het te copiëren. Gelukkig blijven er nog een heleboel dingen over om wel blij mee te zijn dit keer. En absoluut een hele grote verademing na het kinderachtige verhaal van de Suikerslaven en het bizar onwenselijke verhaal van het Bizarre Blok, dat bij de weg wel erg op de Koperen Knullen lijkt qua thema.
Ander puntje is dat Wiske in slaap valt terwijl Suske vertelt, geen reclame voor de 'vertellers'. Alsof ze bang waren dat onze computernerts, i-pad verslaafden en dergelijke het verhaal op voorhand al wel slecht zouden vinden. Wel jammer dat Sjonnie weer met de look alike van Sidonia trouwt. Wordt het niet eens tijd om een overzichtelijke stamboom te maken, want ik snap niets meer van die familielijn.
Verder heeft het verhaal oppervlakkig iets weg van de Halve Havelaar, waar Wiske haar spreekbeurt aan de klas opdist. Dat maakt het een beetje traag, maar toch al met al heb ik het verhaal met plezier gelezen, ook al nodigt de cover niet echt uit. Zo mooi als het binnenwerk is, zo geamputeerd de voorkant. Goed dat er nog zoiets recommandatie bestaat, waardoor ik het toch maar ben gaan lezen.
Datumdonderdag 18 oktober 2012 07:32

Reactie no. 12
NaamMenno
Leeftijd14
Cijfer10
RecensiePrachtig! Ik heb het album met plezier gelezen
Datumwoensdag 17 oktober 2012 22:52

Reactie no. 11
NaamRemon
Leeftijd35
Cijfer10
RecensieHeeerlijk dit album... Simpelweg een prachtig verhaal !
het heeft even geduurd en ik had er eerlijk gezegd niet zulke hoge verwachtingen van aangezien ik in eerste instantie dacht dat het om een "namaak 'Ciske de Rat' ging, maar het is echt een beauty !
Heb er heerlijk uitgebreid 3 avonden over gedaan het verhaal goed te lezen en dat is in geen 20 jaar meer gebeurd :D
Ja dit verhaal is weer echt een verhaal van TOP kwaliteit !
Vergeleken bij dit album verdwijnen de paar voorgangers in het niets (zéker 'de Suikerslaven')
Ja kan ook niet anders, dit verdient een dikke 10 !
Ga zo door !
Datumwoensdag 17 oktober 2012 22:03

Reactie no. 10
NaamCeriel
Leeftijd33
Cijfer10
RecensieEindelijk een Suske en Wiske die ik weer eens met verademing las. Ik denk dat dit album voor mij in ieder geval sinds Het Wondere Wolfje het laatste album dat ik goed vond sinds deze de eerste is die me écht weer aansprak.

Dit is mijlenver de beste S&W sinds decennia. Alles klopt. De moderne tekeningen in combinatie met de klassieken werken zo goed.
Dit album voelt ingetogen, oprecht, geen flauwe grappen, heeft een mooi verhaal, je wil maar niet dat het is afgelopen en de prent van S&W die uitkijken over nachtelijk Amsterdam is zó sfeervol. Dat heeft natuurlijk mede te maken met het hele verhaal eromheen. De makers hebben hier een groot succes geboekt. Dit is een klassieker. Suske de Rat gaat wat mij betreft te boek als een topper in deze immense serie. Ik geef het een 10.

Datumwoensdag 17 oktober 2012 03:40

Reactie no. 9
NaamSebas
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieDikke 8. Eindelijk weer een album die de echte sfeer van s en w ademd.
Tekeningen zijn mooi, verhaal blijft boeien. Ben het met de eerdere reacties eens, want op deze voet moeten ze door gaan, en a.u.b geen gekke kinderachtige verhaallijnen, te overdreven gappig willen zijn.
Ga Zo door......
Datumdinsdag 16 oktober 2012 21:14

Reactie no. 8
Naampeter
Leeftijd34
Cijfer9
RecensieEindelijk een album dat met recht een Suske en Wiske genoemd kan worden. Het blijkt dat de kracht van het huidige team niet ligt in de fantasieverhalen, maar in de historische verhalen, zoals het lijdende Leiden en het huidige verhaal.
Dit verhaal is leuk opgebouwd, met een mooie inleiding, en het loopt! Geen overdaad aan flauwe woordgrapjes en geen slecht of afgeraffeld plot.
Datumdinsdag 16 oktober 2012 11:36

Reactie no. 7
NaamSimon
Leeftijd18
Cijfer9
RecensieWauw! Dat was het eerste wat ik dacht toen ik de aankondiging van dit album te zien kreeg. Een modern album maar dan in de stijl van weleer! Het was iets waar ik persoonlijk al heel lang op zat te wachten. Het verhaal zelf Suske/Ciske De Rat spreekt voor zich en gaat goed vooruit. De tekeningen zijn wederom heel geslaagd (congrats Dirk Stallaert!) en doen inderdaad denken aan de stijl van Vandersteen. Ik heb me rot geamuseerd met dit album. Waarom geen 10? De stijl van de blauwe reeks overtreffen is moeilijk en het verhaal en de achterflap hadden enkele tegenstrijdigheden. Waar op de achterflap het personage van Lambik Johnny wordt genoemd, is dat in het verhaal Sjonnie. Misschien een tip naar een volgend album: herneem deze stijl! Ze slaat aan en doet waarschijnlijk veel mensen met nostalgie terugdenken aan de tijd van Vandersteen. Meer van dat als het kan!
Datummaandag 15 oktober 2012 09:02

Reactie no. 6
NaamKaj Peters
Leeftijd27
Cijfer9
RecensieAl bij de eerste aankondigingen kreeg ik het vermoeden dat het een bijzonder album zou gaan worden en ik ben geenszins teleurgesteld. Moesten we het in vorige albums nog doen met enkele nostalgische verwijzingen; hier gaan ze volop de nostalgische toer op met een tekenstijl à la Vandersteen en een verhaal dat heerlijk oubollig is. Voor de verandering is er vol ingezet op sfeer en dat uit zich dan ook in schitterende platen vol kleine details. Ze hebben ook eindelijk door dat het allemaal niet zo overdreven en over the top hoeft om toch te kunnen boeien.

Ook voor mij is het een klein puntje van kritiek dat het aantal bladzijdes net niet genoeg is om het geheel af te ronden. Daar staat tegenover dat het voor het allereerst is dat ik bij een album van de studio denk dat ze met meer ruimte ook tot een beter album hadden kunnen komen, want bij vorige albums leek het volgestopt om maar die bladzijdes te kunnen vullen. Het levert een memorabel album op dat zowel fans van een latere leeftijd als nieuwe fans aan zal spreken.

Datumzondag 14 oktober 2012 20:42

Reactie no. 5
NaamPatrick
Leeftijd39
Cijfer8
RecensieZeker een van de beste albums van de afgelopen jaren (en misschien wel decennia). Met veel plezier gelezen. Het blijft jammer dat het aantal pagina's t.o.v. vroegere verhalen terug gebracht is, waardoor je eigenlijk net iets te weinig pagina's hebt om het verhaal nog beter uit de vert te laten komen.
Daardoor op het eind misschien net iets te gehaast, maar op zich een mooie plot.
Misschien bewust gedaan, misschien door mij verkeerd geïnterpreteerd, maar het lijkt alsof er een subtiele grap in zit dat Lambik als muzikant gaat werken op de Titanic (ik trek die conclusie uit het plaatje van de kapitein die ook op de tekening staat). Als die grap inderdaad zo bedoeld is, klopt hij niet, want het verhaal speelt zich tijdens de eerste wereldoorlog af toen de Titanic al een paar jaartjes op de zeebodem lag. Maar kan dus ook door mij verkeerd geherinterpreteerd zijn. Nergens staat de naam van het schip.

Ontzettend leuk ook dat er twee tekenstijlen in het verhaal zitten. De verhaallijn in de verleden tijd is getekend in de oude van der Steen stijl. Leuk!

A met al kan ik alleen maar positief zijn over het verhaal. Een 9 is net iets teveel (verhalen als de schat van Beersel etc. zijn net wat beter), maar als ik halve punten kon uitdelen gaf ik het verhaal een 8.5.

Ik zou zeggen: Ga zo door (hoewel de titel van het volgende verhaal het ergste doet vermoeden).

Datumzaterdag 13 oktober 2012 12:22

Reactie no. 4
NaamAlbert
Leeftijd32
Cijfer9
RecensieTotaal ander soort verhaal van Suske en Wiske! En zeker voor de nieuwe reeks een van de beste! Mooie tekeningen en de oude tekenstijl van suske, wiske, lambik en jerom vind ik een punt extra waard zeker omdat de keuze om dat niet bij Sidonia te doen alleen al haar karakter beter laat uitkomen en die van de anderen ook! Ik snap echt niet hoe het kan dat het verschil tussen albums zoals deze en die van bijvoorbeeld "De Suikerslaven" zo extreem hoog kunnen zijn! Blijf albums zoals deze maken a.u.b.!
Datumzaterdag 13oktober 2012 09:36

Reactie no. 3
NaamErik Boere
Leeftijd38
Cijfer9
RecensieZo slecht als ik het vorige album vond, zo goed vind ik deze. Thema, sfeer en karakters zijn heerlijk uitgewerkt. Met name de oude Vandersteen tekenstijl in de scenes in het verleden vind ik een creatieve topper. Hoewel het thema van Ciske de Rat er wel vanaf druipt is het verhaal zelf origineel.
TOPALBUM!
Datumvrijdag 12 oktober 2012 21:42

Reactie no. 2
NaamPerry
Leeftijd28
Cijfer9
RecensieEen van de betere albums van de afgelopen jaren. Goed verhaal, goede thema's. Geen overdreven comicness zoals in voorgaande albums. Heel goed album!
Datumvrijdag 12 oktober 2012 11:05

Reactie no. 1
NaamJimmy Nisen
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieBij zeer hoge uitzondering een 10 ! Pareltje van een album, nu al een klassieker.
Datumdonderdag 11 oktober 2012 18:24