Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De tirannieke tor


De tirannieke tor Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De tirannieke tor verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,44

Reactie no. 18
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer6
RecensieMoeilijk om hier een recensie van te schrijven. De juiste kritieken staan in de direct hieronder vermelde recensies al juist verwoord. Ik kan er weinig aan toevoegen ( Lambik als automonteur, het haar van Wiske etc.) aardig verhaal waar toch veel punten niet kloppen. Het is een verhaal met pit. Veel leuke dingen ook: de levende Schannulleke is erg geslaagd, de Boktor niet, slappe Jerom wel en wellicht het feit dat Suske er nauwelijks in zit, heeft ook wel weer wat ( hoewel ik vaak pro-Suske ben). Toch ook weer veel onnozelheden, die vooral bij Boktor te vinden zijn. Grappig dat in het Schanulcentre een kaart hangt van de Nederlandstalige Nederlanden. Tja, hoe we het ook wenden en keren, Vlaanderen en Nederland hebben nog steeds meer met elkaar gemeen dan we denken. Of we het leuk vinden of niet.
Datumvrijdag 21 februari 2020 19:59

Reactie no. 17
NaamInti
Leeftijd41
Cijfer9
RecensieGeen gek verhaal, maar het is iets te veel een superheldenstrip
Het kasteel van Van Zwollem is weer eens van functie verandert. Het is nu een psychiatrisch instituut geworden
Als Wiske in bed ligt, heeft ze haar kapsel uit de Blauwe Reeks (zonder strikje weliswaar)
Als Barabas de transformatie van Schanulleke onderzoekt, zegt hij dat ze als popje gevuld was met paardenhaar (de staart van centaur Lambik in PRINSES ZAGEMEEL). Dat klopt niet, want doorheen de reeks werd Schanulleke vaak genoeg opnieuw opgevuld met zaagsel
Het levend worden van Schanulleke is op zich niets bijzonders, want het is al vaker gebeurt. Dat ze nu in een echt meisje verandert is, in plaats van een pratende pop is nieuw
Lambik beweert dat hij dertig jaar ervaring als garagist heeft. Dit klopt niet. Bij zijn introductie in DE SPRIETATOOM was Lambik loodgieter, een beroep dat hij overigens maar zelden beoefende
De Gouden Stuntman duikt aan het eind van het verhaal even op
Datummaandag 09 december 2019 07:02

Reactie no. 16
NaamDe yeti
Leeftijd15
Cijfer6
RecensieMet nummer 320 is "De tirannieke tor" de afsluiter van 2012, een - wat mij betreft - slecht jaar voor de S&W albums. Het idee achter het verhaal is niet raar, Jerom die verzwakt en Schanulleke die juist supersterk wordt. Verder enkele psychologische elementen met de Boktor en de Van Zwollems keren weer eens terug.

Waarom ik het dan toch niet een sterk album vind? Gewoonlweg omdat er erg veel dingen ontbreken, of onduidelijk/tegenstrijdig zijn.
- Annemarie van Zwollem heeft een psychiatrische kliniek. Waar zijn de bejaarden gebleven?
- Lambik heeft zogenaamd 30 jaar ervaring met tweedehands wagens, maar in eerdere albums heeft hij dat beroep nooit uitgeoefend.
- Suske is op schoolreisje, terwijl Wiske thuis zit. Waarom is zij niet mee?
- Een beetje meer uitleg over ionen was gepast geweest.
- De boktor die kevers wil redden sticht brand in de fabriek voordat de kevers ontsnapt zijn. Niet erg handig. Ook is het raar dat hij eerst zelf benadrukt dat kevers kunnen vliegen, terwijl zijn eigen vleesetende exemplaren dat niet kunnen, die hij overigens niet erg goed behandelt.

Ook qua tekeningen behoort dit album tot de wat mindere 315-320 reeks. Decors (met name de stedelijke) zijn vaak erg ongedetailleerd en doen dit verhaal soms meer op een Donald Duck album lijken. Ook zijn muren vaak erg kaal. Kleurgebruik is - met name aan het begin - te fel en inkt is soms te dik of ontbreekt bij de decors.
Daartegenover staat wel weer dat Schanulleke als superheld goed is getekend, net als het lab van de Boktor.

Laten we het er maar op houden dat ze dit album in korte tijd moesten afmaken, zodat ze meer tijd hadden voor de albums uit 2013, die, voor zover ik ze nog niet heb gelezen, veelbelovend zijn.

Datumvrijdag 13 september 2013 14:26

Reactie no. 15
NaamPapakai
Leeftijd36
Cijfer6
RecensieDit album heb ik in een keer uitgelezen, maar raakte me niet. Aan de fantasie van de schrijver(s) ligt het niet en met de tekeningen en cover is ook niks mis. Het verhaal is helaas nergens spannend.
Datumvrijdag 3 mei 2013 20:12

Reactie no. 14
NaamAien
Leeftijd27
Cijfer6
RecensieOp zich een leuk album, maar helaas niet meer dan dat. Ik vond het vooral jammer dat Boktor niet echt een achtergrond kreeg; zijn beweegredenen bleven mij een beetje vaag. Hoe Schanulleke vanuit paardenhaar een meisje kon worden vond ik ook erg onduidelijk. Ik vond haar persoonlijkheid ook wel weer erg anders dan vorige keren dat ze tot leven kwam; misschien was het beter geweest als dit meisje niet Schanulleke zou zijn geweest, want op zich vond ik het een leuk personage en kon ik haar relatie met Wiske wel waarderen. Het was een goede zet om Suske buiten het verhaal te houden; dit gaf de andere personages meer ruimte.
Ik denk dat ook dit verhaal weer zou hebben geprofiteerd van wat extra pagina's om de nieuwe personages wat meer diepgang te geven en om het einde wat beter uit te werken, want dat kwam nu opeens wel uit de lucht vallen.
Datummaandag 8 april 2013 18:50

Reactie no. 13
NaamMark
Leeftijd33
Cijfer6
RecensieDe middenmaat. Eigenlijk een mooi ijkpunt voor dit team: zodra een album onder dit minimum komt is het echt onacceptabel. Ik ben het met de kritieken eens dat het verhaal flinterdun is (maar dat weten we inmiddels wel) maar enkele aardige vondsten trekken het geheel over de 5 heen: met name de uitgebluste Jerom en de draai die daaraan wordt gegeven is nieuw en aardig gevonden. Ook de achtergrond (zoals dat in superhelden-comics hoort) van de bad-guy is leuk gedaan. Mijn grootste probleem blijft toch de vaart die in het album komt en die als zovaak het geheel geen goed doet: het is een gehakketak van de ene situatie in de andere, zonder dat er een rustmoment is. Ik merk aan mezelf dat ik zelfs sneller ga lezen. Hoewel dat laatste ook wel kan komen door de losse eindjes en de lege plaatjes. Dan roep ik het nog maar eens: dit idee had met 8 pagina's meer nog beter en leuker uitgewerkt kunnen worden...
Datummaandag 7 januari 2013 14:39

Reactie no. 12
NaamNico
Leeftijd22
Cijfer7
RecensieDe Tirannieke Tor is, ondanks de verschrikkelijke titel, geen slecht verhaal. Wellicht wat aan de simpele kant en wat gejat uit eerdere verhalen maar toch doeltreffend. Uiteindelijk wordt de lezer een vermakelijk avonturen/actieverhaal voorgeschoteld. Een minpunt is toch wel het grotendeels afwezige Suske en een nog altijd wat sullige Barabas. Het karakter van Lambik en Wiske is daarentegen erg goed uitgewerkt. Er zitten hier en daar ook nog wel wat opvulstrookjes in (wat toch knap is met een niet al te dik album).

Het tekenwerk in dit verhaal is ook naar behoren met enkele mooie platen (bijvoorbeeld de slippende vrachtwagen). De kaft spreekt dan weer een stuk minder aan omdat er totaal geen verhaal uit speelt. Uit niets blijkt dat het om een groot Schanulleke gaat, wat er aan de hand is of waarom men de kostuums draagt. Daar had meer in gezeten.

De inkleuring is redelijk goed. Er zitten in het album hier en daar wel wat missertjes maar over het algemeen is het wederom prima te pruimen. Een verdiende zeven voor dit album! Ik ben benieuwd naar het IJzeren Duel.

Datummaandag 24 december 2012 16:20

Reactie no. 11
NaamAlbert
Leeftijd32
Cijfer5
RecensieIk begrijp niet helemaal hoe het ene verhaal echt inhoud heeft ( Suske de rat) en een ander verhaal totaal niet (de bananenzangers). Gelukkig zit er ook wel eens een gemiddelde tussen, hoewel ik dit verhaal maar matig vind verlopen. Het verhaal is zo miniem dat je echt merkt dat het door onzinnige gebeurtenissen zo gerekt wordt, om de pagina's vol te krijgen. Jammer!
Datumzaterdag 22 december 2012 19:10

Reactie no. 10
NaamKees
Leeftijd17
Cijfer10
RecensieZeer goed album! Ga vooral zo door, Studio Vandersteen!
Datummaandag 17 december 2012 17:47

Reactie no. 9
NaamWouter
Leeftijd18
Cijfer7
RecensieGoed album. Veel beter dan verwacht.
Verhaal:
Niet al te hoogdravend maar zeker een lekker leesbaar verhaal. Hoewel Schanulleke al vaker levend is geworden, dit keer een totaal andere Schanulleke. De relatie tussen Wiske en haar wordt weer een keer gebruikt en Wiske is weer lekker jalours.
Tekeningen:
Super tekeningen. Ik heb het idee dat ze steeds meer naar vroeger neigen met het tekenen. Je herkent de figuren en ze hebben duidelijke gezichtsuitdrukkingen.Wel een lelijke cover.

Al met al een goed album, maar er zijn betere.

Datummaandag 17 december 2012 08:19

Reactie no. 8
NaamDennis
Leeftijd34
Cijfer1
RecensieEen aanfluiting, niet meer en niet minder.
Ik heb me er doorheen geworsteld, sommige stukken gewoon overgeslagen. Het album staat nu in de kast enkel en alleen om de verzameling compleet te houden.
Datumwoensdag 12 december 2012 20:32

Reactie no. 7
Naamdaan smetsers
Leeftijd13
Cijfer10
RecensieDit verhaal is kwalitatief iets minder als Suske de Rat maar het verdiend evenveel punten omdat ook dit verhaal weer erg spannend was en natuurlijk veel leuke plaatjes en tekeningen. En geen 3!!!!
Datumwoensdag 12 december 2012 14:49

Reactie no. 6
NaamRob
Leeftijd59
Cijfer8
RecensieOok ik had weinig verwachtingen over het verhaal. Maar toen ik het gelezen had vond ik het toch een leuk verhaal. Zonder flauwe humor, en het verhaal liep lekker door.
Datumwoensdag 5 december 2012 09:00

Reactie no. 5
NaamRaymond v.B
Leeftijd40
Cijfer6
RecensieToen ik voor het eerst las, enige tijd terug, dat Schanulleke een superheld zou worden vreesde ik het ergste. Als er dan ook nog wordt gesproken van een zekere 'keverman' dan heb je bij voorbaat al het idee dat het album gaat floppen. Toch is het verhaal me nog 100% meegevallen. Schanulleke is natuurlijk heel stoer getekend en wat ik ook kan waarderen zijn de verwijzingen naar vroegere albums. Aan de andere kant is het verhaal niet echt origineel over superkrachten. Toch heeft het verhaal me wel vermaakt en de rol van Jerom op het eind is zelfs verrassend te noemen. Prima bedacht. Al met al een album dat voldoende is, maar ook nier meer dan dat. Hopelijk kunnen de komende albums het niveau vasthouden van het vorige album 'Suske de rat', want dat was eindelijk weer eens een echte topper.
Datumzaterdag 1 december 2012 10:34

Reactie no. 4
Naampeter
Leeftijd34
Cijfer3
RecensieHelaas weer een slap verhaal. Flinterdunne verhaallijn, onmogelijke overgangen (Keverman bevrijdt zichzelf en zit gelijk zonder boeien in zijn eigen auto). Helaas geen doorzettende lijn na Suske de Rat, maar terug bij af!
Datumvrijdag 30 november 2012 20:00

Reactie no. 3
NaamMenno
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieIk vond het een leuk verhaal ook omdat er een paar terugblikken in zaten van oudere albums. Daarom geef ik dit album een 7.
Datumvrijdag 30 november 2012 12:31

Reactie no. 2
NaamKaj
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieIk had bij voorbaat mijn twijfels dat het zo kort volgde op het schitterende album ┬┤Suske de Rat┬┤, maar het pakt veel leuker uit dan verwacht. Het scenario zit leuk in elkaar en het levert een paar hilarische fragmenten op.
Datumwoensdag 28 november 2012 18:05

Reactie no. 1
NaamSimon
Leeftijd28
Cijfer6
RecensieVelen zullen het wellicht niet kunnen smaken, maar is voor mij gewoon een halfuurtje ontspanning. En sexy levende versie van Schanulleke die de strijd aanbindt met een kwast die bezeten is van kevers... Je kan er veel van zeggen maar origineel is het wel.
Datumvrijdag 16 november 2012 08:10