Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Barabas de Balorige


Barabas de Balorige Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Barabas de Balorige verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,59

Reactie no. 22
NaamElias
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieEen aardig album met een indrukwekkende cover. De oorspronkelijke cover leek me wel een iets spannendere scène. Helaas word die scène flauw opgelost door Lambik (dat is niks voor Lambik, meer iets voor Jerom). Het einde is ook een beetje flauw met die spuit die kapot geslagen word. Dat einde lijkt een beetje op de strip “De Zwarte Smurfen”. Maar complimenten voor de 2 verhaallijnen die in elkaar schuiven.
Kortom: een goed verhaal met goede tekeningen, goed scenario, maar nog een paar werkpuntjes. Een dikke 8
Datumzaterdag 06 augustus 2022 09:36

Reactie no. 21
NaamRemco Lodeweges
Leeftijd48
Cijfer8
RecensieEen bovenverwachting goed album: aan ballorig denk ik aan kinderlijk. Dat viel hier alleszins mee. Toch past de titel bij het gedrag van Barabas. De depressie kwam wel heel snel en extreem maar het is nog enigszins geloofwaardig voor een strip. Zo heb ik ook geen problemen met de zombies, zeker niet als zij een gevolg zijn van teveel verjongingsvirus. Ik heb Barabas nog nooit een virus op iemand buiten de SenW club zien testen, dus vraag ik mij af of dat kan. Hij doet immers altijd alles in het geheim? Je kunt je je ook afvragen of een hyperintellect als Barabas niet had voorzien wat in de prehistorie zou kunnen gebeuren (oorlog).
Voor de rest leest het lekker weg, je wordt meegenomen in het verhaal, het is nog net niet ongeloofwaardig genoeg.Dit plus de origialiteit geeft recht op een goede beoordeling.
Datumzaterdag 22 februari 2020 15:15

Reactie no. 20
NaamInti
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieNet als Sinterklaas in DE STRALENDE STAF, zijn zombies nu niet meteen een gegeven dat past bij deze reeks. Bovendien is het ook veel te seizoensgebonden en meer geschikt om tijdens Halloween te lezen

Dit is niet het eerste griezelverhaal uit de reeks, denk maar aan DE BOKKERIJDER of VOLLE MAAN. Deze waren echter stuk voor stuk beter dan dit verhaal dat overduidelijk bedacht werd om mee te liften op het succes van de serie THE WALKING DEAD

Datumvrijdag 14 juni 2019 06:05

Reactie no. 19
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieEen leuk album met professor Barabas in de hoofdrol. Volgens mij is dit ook de eerste keer dat er zombies voorkomen in een Suske en Wiske strip. Maar geen nood: Het is op een leuke, lichtvoetige en kindvriendelijke manier gedaan.
Datumzondag 09 augustus 2015 06:35

Reactie no. 18
NaamSavanbas
Leeftijd37
Cijfer6
RecensieDat er 2 (met elkaar verbonden) verhaallijnen door elkaar lopen vind ik een sterk punt van dit album. Helaas zijn deze 2 verhaallijnen individueel gezien wel flinterdun. Ik ben zelf niet zo van zombie-verhalen, maar dat is een kwestie van smaak. De tekeningen vind ik heel redelijk.
Datumdonderdag 09 januari 2014 23:46

Reactie no. 17
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer7
RecensieHet verhaal op zich van Barabas de Balorige is erg druk : professor Barabas ziet het professor zijn niet meer zitten en reist gefrustreerd naar de steentijd waar hij tussen een stamoorlog komt te zitten.
Suske , Wiske , Lambik , Jerom en Sidonia willen hun vriend de prof natuurlijk weer terug hebben naar de tijd van nu, maar in de tegenwoordige tijd breekt een zombie oorlog uit...
Omdat het verhaal zo druk is krijgt het verhaal naar mijn mening omdat de verhalen van tegenwoordig al aardig dun zijn niet de tijd om uit te groeien naar een beter verhaal dan het nu is geworden met meer diepgang.
Wel leuk is dat professor Barabas eens een keer een grote rol krijgt en dat hij zelf nu een keer alles verpest en niet Lambik of Wiske.
Datumwoensdag 27 november 2013 18:40

Reactie no. 16
NaamZappa
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieHeb me prima vermaakt met dit album. Barabas die het allemaal niet meer zit zitten en ergens anders zijn rust wil vinden. (minpuntje misschien dat ie wel erg snel weg wil, geen afscheid van zijn trouwe vrienden etc.) De zombies zijn leuk in beeld gebracht. De volkeren van vroeger zijn prachtig getekend.. en zeker ook het dorp waar ze wonen. Gelukkig komt alles weer goed op het eind, en sluiten ze vriendschap zoals het hoort.
Klein minpuntje ook zijn de schaduw effecten van de inkleuring.
Datummaandag 18 november 2013 14:32

Reactie no. 15
NaamSuske en Wiske fan
Leeftijd13
Cijfer4
RecensieHet spijt me, maar ik begrijp gewoon niet waarom er zoveel positieve recensie voor dit album zijn. Ik vind het maar een akelig verhaal, met een depressieve Barabas, injectienaalden en zombies die dood en verderf zaaien. Naar mijn mening komt er teveel gruwel en te weinig humor in voor. Nogmaals heel erg sorry, maar ik vind het in vergelijking met andere albums van Suske en Wiske gewoonweg de moeite van het lezen niet waard.
Datumvrijdag 08 november 2013 19:19

Reactie no. 14
NaamTim Ghillemyn
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieIk zal eerlijk zijn, ik vind de laatste albums van Suske en Wiske echt weer de moeite. De reeks heeft nu zijn eigen stijl, en die verschilt inderdaad van die van Vandersteen, Geerts, Verhaegen, ... Maar de reeks gaat al zo lang mee, en het is dus logisch dat ze evolueert. Misschien maar best ook.
Vooraf had ik wat gevreesd voor dit album. Eens per jaar wordt nog een "vluggertje" in de rekken gelegd voor als de Sint komt, de vakantie aanbreekt, ... Helaas zorgen deze tussendoortjes soms voor dieptepunten in de reeks en wat mij betreft mogen deze er gerust tussenuit (zie De Tirannieke Tor, De Suikerslaven, De Sterrensteen). Deze albums komen ook niet in de krant.
Ik dacht eerst dat Barabas de Balorige ook zo'n tussendoortje zou worden (de titel, de zombies) maar ik heb me hier vergist. Het is een leuk album geworden (de twee verhaallijnen) met een hoop leuke vondsten. Ik vond het ook zeer spannend, en de zombies zijn goed uitgewerkt. Proficiat aan het team.
Datumwoensdag 06 november 2013 09:40

Reactie no. 13
NaamRemon V.
Leeftijd36
Cijfer8
RecensieHet is zeker een dikke 8 waard!
Jawel wat de prof heeft is reëel en geloofwaardig, zeker ook goed gemaakt ! Cq. verzonnen.

De 'zombies' zijn in zijn algemeniteit nooit zo leuk, maar bij het verhaal van 'Nestor' past het wel perfect als "foutief/ agressief" virus.

Dan nog die 2 verhaallijnen, ja die misstaan helemaal niet !

Minpuntje was inderdaad het momentje met Lambik en de sabeltandtijger.
Dat was over the top en paste niet goed tussen de rest.

Voor de rest weinig op aan te merken.

Ga zo door!

Datumzondag 06 oktober 2013 20:37

Reactie no. 12
NaamWestwright
Leeftijd21
Cijfer9
RecensieLeuk en grappig album met die zombies, wat hebben wij gelachen :). Jerom, Sidonia en Lambiek zien er grappig uit als zombies. Ook het stuk in het verleden was leuk om te lezen. Het enige wat we minder vonden was dat Jerom zo snel gebeten werd door een zombie. Word Barabas ook een zombie of niet want dat wordt niet bekend gemaakt. Leuk verhaal en we hebben echt gelachen om de zombies, daarom een 9 :)
Datumwoensdag 02 oktober 2013 13:24

Reactie no. 11
NaamDe yeti
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieBij de eerste bladzijde dacht ik dat de tekeningen erg zouden tegenvallen. Dat bleek echter enorm mee te vallen. Vooral het kleurgebruik is er enorm op vooruit gegaan. Er zijn echter nog steeds verbeterpunten:
- te veel gebruik van schaduweffecten
- S&W zelf zijn eerst ongedetailleerd getekend en daarna lijken ze veel ouder
- te veel afwisseling van stroken

Het verhaal is ook verrassend goed. Twee verhalen ineen waar je constant in spanning wordt gehouden. Wel jammer dat er maar 184 stroken zijn, maar goed...
Je zit helemaal in de zombie-sfeer zonder uit de klassieke S&W sfeer te raken. Soms is het ook erg aangrijpend, bijvoorbeeld Nestors verhaal.

Datumzondag 29 september 2013 09:01

Reactie no. 10
NaamKaj
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieVerrassend leuk. Het heeft twee verhaallijnen (de invasie van zombies en Barabas in het verleden) die op een sterke manier bij elkaar gebracht worden. Eindelijk weer eens eens creatief uitgangspunt met die kleuterzombies. Het is genieten om te kijken naar hoe die schattige figuurtjes onheil zaaien. Ook een goede zet dat Barabas meer centraal wordt gezet, want de beste albums hebben met elkaar gemeen dat zij één van de personages wat dieper uitwerken. Een terugkerend kritiekpuntje is ook hier op van toepassing: de actie mag best gedoseerd worden. De laatste tijd dendert het plot maar van actiemoment naar actiemoment, maar zonder dat daarbij ruimte vrijgemaakt wordt voor suspense of opbouw van sfeer. Het was hier iets minder storend dan in De Vliegende Rivier of De Suikerslaven.
Datumwoensdag 25 september 2013 09:31

Reactie no. 9
NaamVincent Veerbeek
Leeftijd16
Cijfer8
RecensieGoed album met mooie tekeningen, een goed verhaal (2 uitgebalanceerde verhaallijnen zelfs!), leuke humor en hier en daar een vleug nostalgie. Kortom: een goed album dat weer eens toont dat ook het huidige team aardig wat in zijn mars heeft!
Datumzaterdag 21 september 2013 15:42

Reactie no. 8
NaamPeter
Leeftijd51
Cijfer8
RecensieGoed album. De zorgen om een zombie verhaal met S&W waren overbodig. Een mooie (geloofwaardig) gefrustreerde professor. Het oplossen van een oorlog door 2 gescheiden geliefden weer samen te brengen is niet nieuw, maar werkt wel. Suske en Wiske lijken wel ouder / volwassener geworden (haren en lichaamsbouw). Ken net, maar laat ze niet verder groeien. Het verspreiden van het antivirus vond ik iets te simpel. Mooie volle tekeningen. Ga zo door.
Datumzaterdag 21 september 2013 14:53

Reactie no. 7
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieOp 'De suikerslaven' na is S&W de laatste albums weer bezig een goede serie te worden.
Ook Barabas de Balorige is weer van goede kwaliteit. Een goed verhaal (eigenlijk twee), goed getekend en gekleurd. Ik was eerst bang dat de combinatie van S&W en zombies niet zou werken, maar die angst was gelukkig ongegrond.
Barabas als gefrustreerde wetenschapper is goed gevonden en geloofwaardig.
Ik was heel even bang dat er echt een kind dood zou gaan in S&W (strook 63), dat zou voor mij toch een grens over gaan. Gelukkig (spoileralert!) loopt dat goed af

Wel wat kleine minpunten:
- De oorlog wordt iets te makkelijk opgelost. Dit had wel wat verder uitgewerkt mogen worden. Maar daar zal wel geen ruimte voor geweest zijn, aangezien het album eigenlijk 2 verhalen in 1 zijn.
- Het antivirus wordt wel erg gemakkelijk aangemaakt. Het was geloofwaardiger geweest als er iets meer labwerk aan te pas was gekomen.

Ondanks de minpunten toch een geweldig album!

Datumvrijdag 20 september 2013 10:18

Reactie no. 6
NaamP. Gutter
Leeftijd34
Cijfer1
RecensieIk begrijp echt helemaal niks van de positieve recensies voor dit album. De tekeningen zijn echt bar slecht, er klopt anatomisch gezien helemaal niks van (ik weet: het is een humorstrip, maar dan nog). Om nog maar te zwijgen over het scenario, dat is echt dunner dan dun. Kortom, iedere vergelijking met de verhalen van Vandersteen, Geerts en zelfs Verhagen gaat mijn insziens compleet mank. Het nieuwe team heeft inderdaad een paar aardige verhalen gemaakt (met name 'Het leidende Leiden' en 'Suske de Rat') maar daar hoort deze zeker niet bij. Een 1 is eigenlijk nog te veel van het goede, maar lager kan helaas niet...
Datumdonderdag 19 september 2013 20:20

Reactie no. 5
NaamAlbert
Leeftijd33
Cijfer9
RecensieIk geef niet snel een hoog cijfer, maar ditmaal hebben ze het goed gedaan met de verhaallijn die in dit album zat. het werkt beter om 2 verhaallijnen door elkaar te vertellen zodat beide verhalen spannend blijven en niet te langdradig hoeven te worden. leuk dat iedereen weer eens meedeed. de tekeningen waren goed en maakten het zombieverhaal passend. Ik heb het met plezier gelezen!
Datumwoensdag 18 september 2013 19:34

Reactie no. 4
NaamJeroen van Strien
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieDe tekeningen zijn erg mooi, en ook het verhaal is leuk. Ik was bang dat ik me aan de zombies zou storen maar ik vond ze juist wel grappig. Ook heeft het gedeelte met de zombies niet de overhand, maar worden de verhaallijnen (Zombies in het heden en Barabas in het verleden) goed verdeeld.

Jerom is niet op zijn best en heeft zowaar enigszins moeite met confrontaties (de zombies waren dan ook wel erg sterk), terwijl Lambik als een soort Tarzan door het verhaal dendert. Toch heeft hij ook af en toe echte Lambik-acties, zoals struikelen en een leuke grap maken (laatste plaatje).

Ik merk ook dat de laatste tijd veel met Suske en Wiske-sentiment wordt gespeeld. De teletransfor komt even in het verhaal voor en er wordt zelfs aangehaald in welke avonturen ze het hebben gebruikt. Ook de kreet "Antigoon vooruit!" wordt door Suske in de laatste paar albums weer regelmatig geroepen.

Prima, leuk album!

Datummaandag 16 september 2013 12:00

Reactie no. 3
Naamrick
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieEn weer een geslaagd album.
team is de laatste albums zeer goed op dreef.
Het verhaal loopt goed vanaf de eerste 2 bladzijde pakt het je.
Het tekenwerk gaat mijn inszien ook steeds beter.
had ik vorige albums nogal wat problemen met Wiske en werd dit verholpen door haardragd uit blauwe reeks.
In dit album is me helemaal niks opgevallen tekeningen zijn vlot en t oogt verzorgd.
Veel plezier gehad aan t lezen hiervan een dikke 8
Datumzondag 15 september 2013 22:03

Reactie no. 2
NaamCeriel
Leeftijd34
Cijfer9
RecensieJa, puik album weer hoor! Ik heb 'm zojuist uit en heb me geen moment verveeld tijdens het lezen ervan.

Er zijn twee boeiende verhaallijnen door elkaar in dit album, die zich elk in een verschillende tijd afspelen; het verhaal van de zombies in het heden, en een tweestrijd tussen twee stammen in de oertijd, met Barabas aldaar in de hoofdrol. Mooi gedaan hoe deze twee bij elkaar komen, puik scenariowerk hoor!

Zoals hieronder al gezegd oogt en voelt het allemaal zeer fris. Ik heb een aantal keer gewoon hardop gelachen, iets wat bij mij tijdens het lezen van een strip niet al te vaak gebeurt. Bijvoorbeeld het moment dat butler George wordt gebeten en op het volgende plaatje gewillig met de gemuteerde Nestor meeloopt vind ik zeer geestig gedaan. Uiteraard door het fantastische tekenwerk.

Het enige wat mindere momentje vond ik vond ik hoe Lambik kinderlijk eenvoudig een sabeltandtijger te lijf gaat met als uitkomst dat de tijger gevild in de kleren van Lambik afdruipt en Lambik zelf een keurig op maat gemaakt pak van de tijger heeft gemaakt, Natuurlijk is het een comic, een fantasieverhaal, maar dit vond ik wat kort door de bocht en flauw.

Voor de rest niets dan lof. Een heerlijk album. Ik zeg, een 9!

Datumzondag 15 september 2013 12:13

Reactie no. 1
NaamStijn
Leeftijd36
Cijfer10
RecensieNog geen Halloween en toch al even lekker griezelen ! En dat zowaar met een Sus en Wis, wie had zoiets ooit gedacht ten tijde van pakweg "De koeiencommissie" ? Ik was al eh, gebeten tijdens de voorpublicatie in de krant, en het album zelf zet de lijn verder en bood mij een werkelijk uitstekend half uurtje verpozing. Het gegeven van vaste personages die een na een ten prooi vallen aan "het kwaede ende slechte" is an se niet nieuw, denken we maar aan "de Zwarte Smurfen" om iets te noemen, maar heeft nog niet aan kracht ingeboet. Puike tekeningen (die aansluiting met de stijl uit de jaren 60 blijft meesterlijk), veel vaart in het verhaal, actie op verschillende fronten met en keurige spanningsboog waar ondanks de occasionele komische noot eens echt het avontuur overweegt. Een strip die af is en bijgevolg volledig aan mijn verwachtingen voldoet ! De hoogste score dus voor de ploeg van Pe ter en Luc, ook al behoor ik dan tot die generatie die de albums van vroeger altijd beter vindt ;) En voor er puriteinen steigeren dat dit album qua score toch nauwelijks op eenzelfde lijn kan staan als een klassieke Vandersteen : die oude verhalen hebben we nu al zo vaak herlezen, dit verhaal is nieuw en fris en beantwoordt voor mij helemaal aan hoe een vintage Sus en Wis zou moeten zijn, met alle ingrediënten in een goede mix - zeker als ik huiverend terugdenk aan het vreselijke tijdperk onder Verhaegen, en eens te meer als je de strip vergelijkt met de slappe was van Kiekeboe en De Rode Ridder die afgelopen woensdag tegelijkertijd verschenen. Hoezee ! Meer van dit !
Datumvrijdag 13 september 2013 16:49