Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het verloren verleden


Het verloren verleden Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het verloren verleden verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,33

Reactie no. 12
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer6
RecensieMoeilijk om hier een recensie van te schrijven. In eerste instantie leest het lekker weg maar an ga je toch voorbij aan een groot aantal zaken die niet kloppen. Daarbij klopt wat er in de vorige recensies te lezen is met betrekking tot genetische manipulatie. Dit album is ook heel druk getekend en heeft erg veel tekst. De logica is ook dikwijls ver te zoeken. Waarom Snoeffel en Gaffel terug halen zonder speciale reden? In het vuur was een USB stick al lang gesmolten.
Tja er is iets raar in dit verhaal......het zal niet beklijven.
Datumzondag 16 februari 2020 14:36

Reactie no. 11
Naammartin
Leeftijd34
Cijfer4
RecensieSlecht album! Dat begint al met het hele uitgangspunt (de uitvinding), Want men gaat geheel voorbij aan de ethische kwestie: Mag men zomaar in iemands brein gaan rommelen? Waar in eerdere strips hier zorgvuldiger mee omgegaan wordt, is hier de mening van onze helden dat het geen enkel probleem is! (zeker niet bij dieren en misdadigers).
Verder zijn er in het Oude Rome teveel 'toverdingen', teveel dingen die door elkaar lopen. De aanpak van alle figuren (goed en slecht) getuigt vaak niet van de slimheid die ze normaal hebben.
Houdinius, als personage al eerder aanwezig in De Rillende Rots wordt niet herkend (en andersom herkend hij ook niemand), wat vreemd is aangezien er veel andere 'oude' personages zijn (Snoeffel, Gaffel, Titus) die wel herkend worden.
Tenslotte is het bijzonder vreemd dat Nero de hele strip met een masker op loopt. In andere strips impliceert dat een onverwachte onthulling tegen het eind, maar hier niet.; Heeft dus geen functie en slaat nergens op.
Datumdonderdag 21 juli 2016 15:35

Reactie no. 10
NaamInti
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieDit verhaal verscheen eerst meteen in album en werd kort daarna in de krant gepubliceerd. Daarom komt mijn beoordeling pas aan het eind van de publicatie. Het wordt daardoor ook steeds duidelijker dat de studio ofwel in tijdnood komt te zitten ofwel steeds minder inspiratie heeft.

In dit verhaal wordt ook de computerverslaving van sommige mensen op de korrel genomen. Jerom is niet van z'n tablet weg te slaan, iets dat we niet meteen van hem verwachten

Grappig is wel dat Lambik bij z'n pogingen om Barabas z'n geheugen op te wekken, zich na een tijdje zelf als een klein kind begint te gedragen

Dit verhaal kan als een soort vervolg op DE RILLENDE ROTS beschouwd worden, gezien de aanwezigheid van Houdinius. Het komt niet vaak voor dat figuren uit het verleden meerdere keren mee doen. Maar het is wel vreemd dat Houdinius de anderen niet herkent en andersom

Als je goed oplet is te zien dat op sommige momenten de ogen van de wolvenkop van de mantel van Houdinius dezelfde expressie hebben als die van de tovenaar

Titus de leeuw uit HET GEHEIM VAN DE GLADIATOREN duikt op. Dit is een leuke verwijzing naar de zogenaamde Blauwe Reeks. Maar toch klopt er iets niet. De GLADIATOREN speelde zich ten tijde van keizer Nero af, maar aan het eind van dit verhaal benoemt de senator zichzelf tot keizer Nero

Datumzaterdag 02 april 2016 17:05

Reactie no. 9
NaamAlbert
Leeftijd35
Cijfer4
RecensieHet idee was leuk om mensen te laten kiezen hoe een verhaal kon lopen. Helaas is het verhaal misschien hierdoor filter dun geworden. Er zitten teveel onzinnigheden in het verhaal (pratende dobbelstenen) (Candy Crash) (stembanden van Cacus) waardoor er teveel verhaallijnen onsamenhangend door elkaar vliegen. Verder een titel verlenen aan een Suske en Wiske album door even een misvatting door lambik te plaatsen doet de reeks naar mijn idee niet goed.
Datumzondag 13 december 2015 13:29

Reactie no. 8
NaamRemco
Leeftijd38
Cijfer4
RecensieUitvindingen van Barabas blijven normaliter geheim, en "wereldvrede in gevaar" ?? Dat leek me mooi in een verhaal maar dat is nérgens terug te vinden in dit verhaal.

Jerom hecht blijkbaar meer waarde aan een computerspelletje dan aan het leven van zijn vrienden.

Lambik zijn brein is wat warrig omschreven en het lijkt of hij als een psychopaat z'n denkwijze heeft.

Ik had vrij hoge verwachtingen van dit album maar helaas kan hij weer snel op de stapel van de rest. Jammer. Hopelijk volgend album beter.

Datumzondag 13 december 2015 12:13

Reactie no. 7
NaamDejan
Leeftijd43
Cijfer9
RecensieEen prima 'modern ouderwets' album wederom. Goed verhaal, goede tekeningen, geweldig kortom ! Ga zo door ....... !!
Datumvrijdag 11 december 2015 11:56

Reactie no. 6
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer6
RecensieHmm, vondt deze niet echt bijzonder. Begrijp me niet verkeerd, hij is niet slecht. Maar zeker geen topper. Wel leuk dat Snoefel en Gaffel weer terug zijn. En een komisch einde.
Datummaandag 07 december 2015 07:57

Reactie no. 5
NaamVos
Leeftijd33
Cijfer8
RecensieHet verhaal zit degelijk in elkaar. Het had allemaal wat tijdlozer gemogen (usb's, laptops, candy crush). De humor is dik in orde. Het tekenwerk blijft een punt van aandacht. Dat kan echt beter. Niettemin, Suske en Wiske zijn weer terug op niveau. Het is alweer even geleden dat er nog een echt slecht album verscheen in de rode reeks.
Datumzondag 06 december 2015 11:47

Reactie no. 4
NaamPerry
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieEen ding moet voorop gesteld worden. Dit album is ontzettend komisch. Er zit enorm veel humor in en dat voert eigenlijk het hele avontuur de boventoon. Als je daar van houdt is dit album perfect. Als het wat minder vindt, dan zal dit album ook nooit je favoriet worden. Tekenkwaliteit is her en der wat minder en een belangrijk plotpunt wordt in slecht een kadertje even getoond en er voor de rest nauwelijks iets mee gedaan.

Het is geen perfect album, maar het is wel verderzetting van de hogere kwaliteit-albums, die de laatste paar edities te zien waren.

Datumzaterdag 05 december 2015 12:28

Reactie no. 3
NaamDieter
Leeftijd31
Cijfer6
RecensiePersoonlijk heb ik gematigd genoten van deze strip.

Enkele positieve elementen:
- Net zoals vele fans heb ik een een zwak voor verwijzigingen naar het verleden. De setting van het verhaal: Rome en de 7 heuvels is dan ook een pluspunt. Tevens de verwijziging naar de Romeinse mythologie met Cacus en Nero op het einde zijn goed gevonden.
- De verwijzing naar vroegere albums en herintrede van vroegere personages: Snoeffel en Gaffel. De leeuw van het geheim van de gladiatoren.
- Jerom wordt niet opgevoerd als deus ex machina. Goede vondst om hem verslaafd te laten maken aan candy crush.

Enkele negatieve punten:
- Ik betwijfel of mensen binnen 30 jaar nog zullen weten wat candy crush is als ze het album na al die tijd herlezen en herbekijken. Mogelijks dient Studie Vandersteen hier meer over na te denken. De beste albums en klassiekers kunnen na 30 jaar nog gelezen worden.
- Knipoog van Barbabas op het einde. Aan sommige aspecten mag men niet raken (persoonlijke overtuiging).
- Barabas en zijn uitvindingen dienen een stukje mysterie te blijven voor de buitenwereld. De uitlekking in de media vind ik wat zwak in die zin.
- Omschrijving van het verhaal. In de strip komt nergens de bedreiging van de wereldvrede of een nieuwe wereldoorlog ter sprake. Waarom komt dit dan voor in de omschrijving?

Conclusie: Redelijke strip, maar er zaten meer mogelijkheden in. De charme van vroegere strips komt naar boven, maar sommige dingen storen mij. 6 is misschien streng, maar gezien het totale oeuvre van Suske en Wiske is een 6 gerechtvaardigd. Eerder 6,5/10; 7/10 is overdreven voor mij.

Datumvrijdag 04 december 2015 09:18

Reactie no. 2
NaamRobin van Veltom
Leeftijd14
Cijfer10
Recensiegeweldig album! echt weer zo'n typische Suske en Wiske sfeer!
Datumdonderdag 03 december 2015 14:38

Reactie no. 1
Naamtobias
Leeftijd32
Cijfer3
RecensieSorry voor het lage cijfer, maar meer is dit album niet waard. Het verhaal is erg dun en rommelig, de humor is irriterend (wie weet over 5 jaar nog wat candy crush is) . Het tekenwerk is niet slecht maar ook nergens bijzonder te noemen. Een omgeving als het oude Rome nodigt toch wel uit tot mooie 2-strooks uitzichten. Deze gaat in de kast en komt er voorlopig niet meer uit.
Datumwoensdag 02 december 2015 17:54