Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De zwijgende Zwollem


De zwijgende Zwollem Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De zwijgende Zwollem verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 5,73

Reactie no. 19
NaamWouter
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieIk begrijp dit lage cijfer dus echt niet. Eindelijk weer een album in de stijl van Vandersteen. De fantasie, de kleine Van Zwollems, alsof de meester het heeft bedacht!!
Mooie illustraties, leuk verhaal en een aansprekende cover!
Datumvrijdag 04 februari 2022 13:33

Reactie no. 18
NaamHans
Leeftijd56
Cijfer3
RecensieIk heb mezelf moeten dwingen om het album helemaal uit te lezen. Het verhaal is onsamenhangend, flauw en saai. De scenarioschrijver had duidelijk weinig inspiratie. Met de "Kwak en Boemel"-achtige slechterikken is geprobeerd om er toch iets nieuw in te krijgen. Helaas, ze zijn niet grappig.
Datumvrijdag 20 november 2020 12:05

Reactie no. 17
NaamPeter
Leeftijd42
Cijfer2
RecensieWat een droefenis dit. By far het slechtste album sinds lange tijd. Ongeloofwaardige plotwendingen, afgeraffeld einde en een flinterdun verhaal.
Datumdinsdag 27 oktober 2020 18:58

Reactie no. 16
NaamCaspar
Leeftijd47
Cijfer7
RecensieIk had lag verwachtingen maar kom toch tot een 7. Qua sfeer deed het me denken aan de albums die ik als kind las in de Jaren 70. Schanulleke heeft een rol en Van Zwollem is terug, net als in het Vliegende Bed. Verder heeft het verhaal niet heel veel om het lijf, maar er zit toch de nodige geheimzinnigheid in, de verbeeldingswereld vond ik aardig gevonden en uitgewerkt en het einde best origineel. Wat me verder opvalt in de laatst albums is de toename van het aantal Vlaamse woorden uitdrukkingen die in Nederland niet gebruikt worden ("Anne-Marie is er het hart van in", bisnummertje, panikeren, kamers op overschot hebben). Zeker niet storend, juist leuk om de Vlaamse roots weer wat meer te zien. Wat ik minder vind (ook bij veel andere recente albums) is dat het album middenin een situatie begint die niet wordt uitgelegd. Met 1 tekstkadertje had toch uitgelegd kunnen worden waarom het dorp van onze helden onde water staat. Tekenstijl vond ik best goed in dit album.
Datumzaterdag 24 oktober 2020 14:04

Reactie no. 15
NaamDavid
Leeftijd48
Cijfer7
RecensieAardig verhaal, met eindelijk weer eens een hoofdrol voor Anne-Marie van Zwollem. Het idee van het speelgoed-universum is leuk evenals het kleine Van Zwollempje. Ook het pratende slot van de deur naar de toren is aardig gevonden. Echt spannend wil het verhaal maar niet worden, en het tekenwerk is ook niet subliem, maar door het optreden van de Van Zwollems toch de moeite van het aanschaffen waard.
Datumwoensdag 21 oktober 2020 15:47

Reactie no. 14
NaamErik Boere
Leeftijd47
Cijfer6
RecensieEr zitten wat rare uitgangspunten in deze Suske en Wiske. Licht storend vond ik dat er schijnbaar een overstroming is geweest, waar verder niets over wordt gemeld. Zelfs geen tekstblokje. Aan de andere kant, de jongere lezers zullen dit waarschijnlijk gewoon als feit aannemen en verder gaan. De 2 thema's die een beetje door elkaar rollen zijn de rolsverwisseling van Jerom en Lambik, en dat hele verbeeldingskracht thema. Het komt allemaal op me over alsof er verschillende ideeen aan elkaar geplakt moisten worden met een overkoepelend thema. Aan de andere kant, vind ik de wisselwerking tussen Jerom en Lambik in dit album vermakelijk, en de grappen zijn aardig uitgewerkt. Geen super nummer maar ook geen memorabele.
Datummaandag 19 oktober 2020 11:48

Reactie no. 13
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer6
RecensieEen toepasselijke titel voor dit verhaal: eindelijk houdt van Zwollem zijn mond. U merkt: ik ben niet zo gek op dit karakter. Dat laat onverlet dat hij schitterde in veel goed albums, met waarschijnlijk “Het Sprekende Testament” en “de Klankentapper” als hoogtepunt. Die kwaliteit haalt dit album bijlange na niet. Om de kwaliteit op te krikken, heb ik de indruk dat het tekenteam moedwillig terug grijpt naar de geschiedenis. Af en toe o.k. maar het gebeurt wel heel veel. Ook hier komen weer twee lollige boeven tevoorschijn. Waar zij vandaan komen, weet niemand maar “plop” daar zijn ze. Dit keer hebben we het tot vervelens toe over “ongeluk”, waar blijft het team het vandaan halen. Maar goed, toch is het idee van dit verhaal niet eens verkeerd. Van Zwollem die teneergeslagen is, is een goed idee. Dat zijn geest hem gijzelt idem. De strijd tussen alle speelgoed op zolder ook. Dat onze vrienden er voor moeten zorgen dat alles in het gareel komt ook. Het concept is sterk. Alleen de uitwerking is wederom suf. Flauwiteiten die de reputatie van Suske en Wiske onderuit halen zijn er in de vorm van Lambik en Jerom( alle kracht is uit deze personages weg, de eerste wordt nu zelfs heel vervelend), de boeven en domme taalgrappen. Sidonia kunnen we sowieso afschrijven. Daarbij is er onlogica in de plotselinge overstroming, Annemarie die raar doet, past niet bij haar….onze vrienden kennen haar door en door. Ondanks mijn kritiek heb ik dit verhaal wel uit kunnen lezen en bleef ik toch geboeid. Kennelijk is dit album toch minder slecht dan veel andere.
Datumzaterdag 17 oktober 2020 15:45

Reactie no. 12
NaamLeendert
Leeftijd46
Cijfer7
RecensieDit vond ik wel weer een ouderwetse Suske en Wiske. De fantasieelementen en het speelgoedparadijs kon ik wel waarderen. Ook de karakters vond ik goed uitgewerkt en mooie tekeningen en kleuren.

Hoewel Lambik er in het begin van de nieuwe stijl er niet goed uit vond zien, vond ik hem hier wel verbeterd. Zijn gezichtsuitdrukkingen zijn beter en grappiger. De open kraag van Jerom vind ik niet mooi en hij komt zo wat verwijfd over. Sidonia vind ik wel beter. De nieuwe Suske en Wiske kan ik niet aan wennen. Vooral Wiske is heel anders waardoor ik steeds het gevoel.hwb een hommage album te lezen ipv een Suske en Wiske verhaal. Ik hoop toch eens dat ze in de toekomst toch weer wat meer als de oude vertrouwde helden gaan lijken.

Dit gezegd hebbende, vind ik het een mooi album en zou zeker een 8 hebben gehad. Maar doordat er weer gevloekt (verdomd wordt gebruikt) wordt in het album en ik dit niet vind thuishoren in een kinderstrip, gaat er weer een punt af. Een zeven dus. Maar wel chapeau voor dit album

Datumzaterdag 17 oktober 2020 11:15

Reactie no. 11
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer4
RecensieHet is jammer om te zien hoe figuren die, met hun unieke karakter, een rol hebben gespeeld in enkele van de allerbeste albums (de kaartendans, het sprekende testament) volledig verworden tot niets in dit slappe verhaal. Los van het tekenwerk (Anne-Marie is onherkenbaar) staat hun handelen volledig haaks op hun karakter: Anne-Marie die hypnothiseert? Dat ze nu opeens klaar is met haar vader? Dat ze cowboy gaat spelen? Van Zwollem is toch zijn speelgoedcomplex? Verder zit het verhaal onlogisch in elkaar. De boeven zijn er met de haren bij gesleept. Een overstroming uit het niets... wat een rommeltje.
Datummaandag 12 oktober 2020 06:07

Reactie no. 10
NaamEJ
Leeftijd38
Cijfer8
RecensieGewoon een heel leuk verhaal, goede humor en zeer onderhoudend! Leuke Suske en Wiske!
Datumdonderdag 15 oktober 2020 17:35

Reactie no. 9
NaamJean Luc
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieHet verhaal trekt lekker vlot op. Je ziet terug de malle grappen van Lambik die zijn spierenbundel aanspreekt omdat ons Jerommeke 't nie meer wil doen. Gewoon ne tof albumske.
Datumdinsdag 13 oktober 2020 15:56

Reactie no. 8
NaamPatrick
Leeftijd47
Cijfer2
RecensieMet afstand de allerslechste Suske en Wiske die ik in jaren gelezen heb. Alles is absurd en onwaarschijnlijk. Het verhaal legt ook niks uit. Waardoor is het dorp overstroomd en waarom gaan ze vervolgens uitgerekend bij van Zwollem logeren?Annemarie doet vervolgens vaag zonder dat uitgelegd wordt waarom. De hypnose en de verpersoonlijking van de verbeeldingskracht is werkelijk totaal belachelijk. Ook het tekenwerk is matig. Met name Jerom ziet er soms raar uit. Sidonia komt voor in het verhaal, maar heeft geen rol. En Jerom gebruikt zijn kracht niet maar zijn verstand. Als ie echter een beetje zijn verstand had gebruikt had hij ingezien dat dit helemaal nergens op slaat. Zelfs als er gevaar dreigt wat zo met een paar klappen opgelost kan worden weigert Jerom opeens geweld. En dan Lambik. Die laat zich wel heel simpel neerslaan door een sukkel en een bejaarde.
Het hele scenario is infantiel en rammelt aan alle kanten. Echt een verschrikkelijk album. Sowieso vind ik dit formaat en de kadering vreselijk.
Een twee voor de moeite, maar is eigenlijk nog teveel
Datumzondag 11 oktober 2020 10:58

Reactie no. 7
NaamErwin
Leeftijd55
Cijfer4
RecensieNa een opleving met een aantal aardige verhalen volgt er weer een verhaal dat nogal knullig is. Als dit alles is kunnen de makers er beter het zwijgen toe doen.
Datumzondag 11 oktober 2020 06:09

Reactie no. 6
NaamDejan
Leeftijd47
Cijfer6
RecensieGeen goed album. Veel te veel achtervolgingen die niet grappig zijn en ook vermoeiend en vervelend worden.

De tekeningen zijn wel mooi, maar verder is het een zwak album.

Het verhaal is een slechte versie van een Urbanus album ofzo. ............. Jammer, volgend keer weer beter.

Datumzaterdag 10 oktober 2020 16:00

Reactie no. 5
NaamAlexander
Leeftijd51
Cijfer8
RecensieFantasierijk verhaal, absurde (talige)humor, en mooie, dynamische tekeningen, kortom DE ingrediënten voor een ouderwets geslaagd avontuur van Suske en Wiske. Voor mij één van de betere afleveringen sinds 339.
Datumzaterdag 10 oktober 2020 16:00

Reactie no. 4
NaamRobin
Leeftijd19
Cijfer3
RecensieMhhh, ja wat moet ik hiervan vinden. Leuke cover, maar dat is het. Zodra ik het album open zie ik alleen maar onzin. Een goed verhaal wat in slechte vorm is overgebracht. Slechteriken die wel heel makkelijk ‘verslagen’ zijn, en daardoor niet echt slechteriken genoemd mogen worden, Lambik en Jerom die wel heel flauw doen over een ‘belofte’, die als ze slim waren het hele verhaal al op pagina 10 had kunnen oplossen, en bovenal de extreem kinderachtige tweestrijd tijdens de speelgoedoorlog, die wel in het thema van het verhaal passen, maar het niet aantrekkelijk maken. Zoals ze vaak zeggen: leuk bedacht, slecht uitgevoerd.
Datumvrijdag 09 oktober 2020 20:26

Reactie no. 3
Naamjive
Leeftijd51
Cijfer9
RecensieEen van de betere albums, prachtig fantasieverhaal.
Datumvrijdag 09 oktober 2020 10:24

Reactie no. 2
NaamHenmii
Leeftijd36
Cijfer6
RecensieOrigineel uitgangspunt, maar zeer voorspelbare uitwerking. Ik vraag me trouwens af wat ze van plan zijn met Jerom. Voor mij voelt het alsof ze werken naar een reboot van het karakter. Ik bedoel: Laats was Jerom ineens allergisch voor dieren, Lambik maakte een sarcastische opmerking over Jerom's taalgebruik. In dit album mag Jerom geen geweld gebruiken, en er komt in de toekomst een album aan waarin een personage klaagt over Jerom's gewelds-uitspattingen. Dit alles klinkt alsof ze het personage willen verkakken. Dit zal een hoop oude fans (mij waarschijnlijk ook) tegen de haren in strijken (maar deze zijn toch al bij het grof vuil gezet, zo lijkt het).
Datumvrijdag 09 oktober 2020 09:18

Reactie no. 1
NaamTobias
Leeftijd38
Cijfer5
RecensieZucht, dit was weer tenenkrommend slecht. Om onverklaarbare reden staat de stad onder water. Om onverklaarbare reden gaan onze vrienden logeren bij Van Zwollem. Die is zijn fantasie kwijt en is om onverklaarbare reden hersendood. Om onverklaarbare reden wil zijn dochter daar in eerste instantie niets over zeggen. Om onverklaarbare reden besluiten Lambik en Jerom dat Lambik nu de krachtpatser mag uithangen en Jerom het denkwerk zal doen. Om onverklaarbare reden is dat heel belangrijk; zo belangrijk dat ze dat consequent volhouden, ook als dat helemaal niet uitkomt. Om onverklaarbare reden wordt Lambik (die echt wel voor hetere vuren heeft gestaan) tot drie keer toe in elkaar geslagen dooeen opdondertje en zijn bejaarde maat Kevin. Om onverklaarbare reden lost de overstroming zichzelf op en kunnen onze vrienden weer naar huis. Om onverklaarbare reden zit Sidonia in het verhaal zonder ook maar een begin van een rol. Tussendoor gebeurt er nog wat met hypnose en speelgoed. Om onverklaarbare reden vond iemand het een goed idee om dit uit te geven.
Datumdonderdag 08 oktober 2020 19:57