Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De fluitende olifant


De fluitende olifant Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De fluitende olifant verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,45

Reactie no. 11
NaamInti
Leeftijd44
Cijfer9
RecensieSterk verhaal dat handelt over de allereerste treinrit op het Europese vasteland. Een aantal dingen uit dit avontuur hebben ook echt plaatsgevonden
Dit zou je bijna een cross-over kunnen noemen door de aanwezigheid van speurder nummer 17 uit ROBERT EN BERTRAND, een andere reeks van Studio Vandersteen. Wel jammer dat hij z'n groene jas niet draagt, dat boet een beetje aan herkenbaarheid in. Het was ook wel leuk geweest als de andere hoofdfiguren uit die reeks mee zouden doen, al was het maar een cameo
Het verhaal doet trouwens wel wat denken aan de plot van DE SPOOKHOND uit die reeks (in 1975 verschenen). Daar is iemand erg gekant tegen de spoorwegen, al vindt het wel veel later dan 1835 plaats, maar nog wel om ongeveer dezelfde reden
De zogenaamde 'Back to the Future” theorie is zo gek nog niet. Barabas verdwijnt als Lambik nummer 17 tegenhoudt, waardoor deze een bommenlegger laat lopen, waardoor de voorouders van Barabas elkaar niet tegenkomen. Toch klopt er iets niet helemaal. Dat de prof verdwijnt is logisch, maar dan zou de rest ook moeten verdwijnen, want het vriendengroepje is dankzij Barabas bij elkaar gekomen. Overigens is het wel vreemd dat de prof verdwijnt als hij op een bankje zit en later ineens in een... uh... openbare gelegenheid voor vrouwen tevoorschijn komt
Leuk dat de koninklijke familie ook meedoet. Leopold I was toen net 4 jaar koning, maar hij had wel iets serieuzer neergezet mogen worden. Ook op strook 105 valt aan de troonopvolger wat op te merken. Ten tijde van het verhaal was Leopold II net een maand oud. Iedereen denkt bij de naam Leopold II meteen aan een man met een grote witte baard, maar dit is belachelijk
Wel een leuk idee om het kleine treintje van de kat uit HET SPREKENDE TESTAMENT weer mee te laten doen
Datummaandag 13 maart 2023 07:14

Reactie no. 10
NaamElias
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieEen heel leuk album die zich grotendeels afspeelt in het verleden. Er komen verwijzingen naar de topper “Het Sprekende Testament” en dat is vaak een goed plan. Er zitten heel onverwachte plotwendingen in het album.
Dit album verdient zeker een 9.
Datumzondag 07 augustus 2022 09:48

Reactie no. 9
NaamWalter
Leeftijd35
Cijfer9
RecensiePrima, goed te volgen verhaal. Het vliegt qua tempo, verhaallijn en humor niet over de kop.
Datumzaterdag 31 juli 2021 06:50

Reactie no. 8
NaamHenmii
Leeftijd36
Cijfer7
RecensieLeuk verhaal over de eerste Belgische treinrit en ook mooi getekend.
Datummaandag 22 maart 2021 17:39

Reactie no. 7
NaamPeter
Leeftijd58
Cijfer8
RecensieEindelijk een verhaal dat me doet denken aan de "oude" Suske en Wiske verhalen. Reis naar het verleden, een goed complot, Jerom als sterke kracht en humor die iets toevoegd. Een mooi begin van 2021. Ik ben nog steeds meer fan van de oude stijl dan van de nieuwe, maar begrijp dat het een noodzakelijke verandering was. Toch is deze strip voor mij een verademing met tekeningen en al. Ga zo door.
Datumdinsdag 09 maart 2021 10:47

Reactie no. 6
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieHet eerste album van 2021. Net als de voorganger is dit een goed album. Het is een verhaal dat zich afspeelt op een realistische achtergrond, de feitelijke opening van de eerste Belgisch spoorlijn. Een interessant gegeven daar het veel informatie geeft over een grote bladzijde uit de Belgische geschiedenis. Mystiek is in dit verhaal van belang: intriges, onverwachte plotwendingen en figuren die niet zijn wie ze lijken. De overloop van een Vandersteen nevenserie in de vorm van detective nummer 17 is erg sterk: het past precies en waarom zou je het dan niet doen? Suske en Wiske als inspecteurs werkt in dit geval erg goed, de samenwerking met nummer 17 past er heel goed bij. De geheimzinnigheid rond de daders, de functie van Rudolf en de gemaskerde ( beetje à la Drijvende Dorp) houd je erg goed bij de les. Daarnaast is het erg goed dat de onverlaten de algehele volkshouding tegenover de nieuwe uitvinding representeren. Deze meningen bestonden echt: het verzuren van het melk van de koeien, frisse lucht enzovoorts. Ook goed is dat er in dit verhaal wordt gespeeld met het risico van het spelen met tijdreizen. Een element dat erg lijkt op de film “Back tot the future”. De plotwending rond Akke en Rudolf is beslist origineel, een stukje ( vermeende) homo- of biseksualiteit in een S&W album. De uiteindelijke wending van de gebeurtenissen tussen deze twee personen is onverwacht en is erg goed gevonden. De hoofdpersonen doen het goed: Sidonia is weg, Barabas een beetje maar de anderen zijn goed bezig. Suke en Wiske voorop als inspecteurs en hulpjes van nummer 17. Jerom en Lambik doen ook mee maar laten de jeugdigen hun gang gaan wat positief uitpakt. Natuurlijk haalt Jerom sterke staaltjes uit maar wel op een fijne manier: hij lost niet alles in één handomdraai op. Dit is , net als de voorganger, een zeer sterk album. Het neigt erg naar de oudere Vandersteen verhalen. Goed gedaan.
Datumzondag 21 februari 2021 19:58

Reactie no. 5
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieEen verhaal aan de hand van een historische gebeurtenis: sterk thema, prima verhaal (een ouderwets who-done-it) en mooie tekeningen. Geen gekke en onnodige grappen. Het verhaal heeft een prettig tempo: ten opzichte van eerdere albums van dit team, waarin ik vaak het gevoel had in een sprint naar het einde te zitten, is deze treinrit plezierig en de actie goed gedoseerd. Gewoon een prima album. Het zit ergens tussen een 7 en een 8 in. Laten we het op dat laatste houden.
Datummaandag 15 februari 2021 09:47

Reactie no. 4
NaamLeendert
Leeftijd46
Cijfer7
RecensieQua verhaal vind ik dit het dichtst bij de klassieke verhalen komen. Een geheimzinnige, aparte complotwendingen hoewel het "Back to the Future" element niet origineel is. Degene die de bekende Back to the Future films gezien hebben zal het concept herkennen (in de film moesten de ouders van Marty weer bij elkaar gebracht worden omdat dit in het verleden was veranderd door Marty waardoor zijn eigen bestaan in gevaar werd gebracht). Maar beter mooi gekopieerd in een mooi verhaal dan een slecht nieuw verhaal. Maar dit kost wel een punt in het verhaal.
Daarnaast vind ik.weer het gebruik van vloeken zoals "verdomd" niet kunnen in een kinderstrip. Waar is de tijd gebleven waarin symbolen (sterretjes, planeten, uitroeptekens etc) gebruikt werden? Dat maakt het minder ruig en is veel leuker ook. Dat kost ook een punt. Tenslotte kunnen de karakters van Suske en Wiske beter uit de verf komen. In die oude Suske en Wiske spelen ze erg op elkaar in. Ze werden daar natuurlijk wel jonger afgebeeld. Ik denk dat Suske en Wiske als puber ook wat minder mogelijkheden biedt. Uiteindelijk kom ik voor het verhaal uiteindelijk op een 7 uit.
Voor de tekeningen: de achtergronden zijn fantastisch en ook die van de treinen etc. Daar is veel werk en liefde in gestopt. Lambik en Jerom komen ook beter uit de verf. Ik kan nog steeds niet echt wennen aan Wiske har staartje. Ik vind dat dit niet mooi is en het is een ander figuur geworden dan we gewend zijn. Soms klopt het ook helemaal niet. Met name in strook 37 is dat plaatje gewoonweg lelijk en klopt ook niet. Mijn dringend advies is om dat staartje weg te late, het eierdopje terug te laten keren en Wiske weer Wiske te laten zijn. Ik vind de tekeningen door de mooie setting toch een 8 waard.
De voorkant komt ik op een 7 uit. De compositie is mooi maar ik vind Suske en Wiske in een zijaanzicht niet mooi. De mond klopt dan niet.
Over het algemeen zeker niet een van de slechtste Suske en Wiske. Ik kom in totaal op een 7 uit
Datumzondag 14 februari 2021 11:16

Reactie no. 3
NaamMark
Leeftijd51
Cijfer10
RecensieZeer prettig verhaal, goed ingeleid en met een bijzondere gastrol voor Inspecteur nr 17 uit de Robert en Bertrand reeks. De humor in het verhaal stond duidelijk ten dienste van de spanning en was niet overdreven prominent aanwezig. Suske en Wiske konden zich uitleven in de rol van hulpinspecteurs van nummer 17, Jerom's rol als oplosser van moeilijke problemen was zeer welkom en ook Lambik komt beter uit de verf dan gemiddeld. De ontknoping was ook erg ingenieus (en meer zeg ik er niet over om geen spoilers weg te geven). Smaakt naar meer!
Datumzaterdag 13 februari 2021 21:57

Reactie no. 2
NaamRobin
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieWas dit die beloofde Suske en Wiske klassieker die ons al een tijdje belooft wordt? Nee, totaal niet. Toch ben ik niet negatief over dit album. Maar buiten de mooie tekeningen en de zeer originele scenes hier en daar vond ik het verhaal in grote lijnen vrij vaag met veel te veel chaos en vond ik de humor te voorspellend. Wel een heel mooi thema om eens in een Suske en Wiske verhaal te stoppen en wederom complimenten voor de hier en daar zeer originele scenes!
Datumvrijdag 12 februari 2021 22:55

Reactie no. 1
NaamAggie2
Leeftijd43
Cijfer10
RecensieEen mooi verhaal, grappig om te zien hoe veranderingen in de geschiedenis de toekomst kunnen beïnvloeden. Het Kleine Olifantje waarin de vrienden de terrorist achterna zitten is het treintje waarin de kattenkop(Anne Marie van Zwollem) deelnam aan de levensgevaarlijke rally in Het Sprekende Testament als tegenstander van Lambik.
Datumdonderdag 11 februari 2021 15:12