Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De gulden krijger


De gulden krijger Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De gulden krijger verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,36

Reactie no. 11
NaamPeter
Leeftijd38
Cijfer8
RecensieLaat ik beginnen door te zeggen dat ik een zwak heb voor Jerom zijn avonturen als de Gouden Stuntman. Goed zijn deze groene albums over het algemeen niet, maar dat pretenderen ze ook niet te zijn. Het is simpel vermaak voor jonge kinderen en in die opzet slaagt de Gouden Stuntman prima. Fantasievolle onzin voor een regenachtige middag.
Daarnaast heb ik ook een behoorlijk zwak voor Westerns, dus bij de aankondiging van dit album was ik meteen nieuwsgierig. En het daadwerkelijke album stelt niet teleur.
De simpele premisse (Jerom wordt gecast in een superhelden-film met een Native American thema) wordt simpel en recht door zee uitgewerkt en vlot verteld. Alle karakters hebben een functie - al is deze functie in één geval enkel een grap ten koste van Lambik - en een duidelijk motivatie. Op een paar kleine schoonheidsfoutjes na (Hoe herkent Suske een auto die hij ogenschijnlijk nog nooit gezien heeft?) maken Van Gucht en Morjaeu met dit album geen enkele mistap.
Alhoewel, toch voelt er iets wel wat vreemd. Van Gucht refereert en paar keer terecht aan de negatieve manier waarop Native Americans in het verleden neergezet zijn in zowel de eigen reeks als media in het algemeen. En toch cast hij de witte Jerom als Native American. Daarmee is hij net zou schuldig aan het whitewashing waar hij commentaar op geeft. Echter als Lambik een "film-Indiaan" speelt in de traditie van John Ford en trawanten, zet Van Gucht dit wel neer als problematisch. Een beetje dubbel.
En dan is er nog een iets wat mij een beetje een ongemakkelijk gevoel gaf: op een gegeven moment in het verhaal schiet de (amusante) tegenspeler van Jerom "per ongeluk" met echte kogels in plaats van losse flodders op onze held. Dit deed mij meteen denken aan het tragische incident op de set van de film Rust waar acteur Alec Baldwin per ongeluk een cinematografe dood schoot. Vooral ook omdat dit album zich evenals als het incident zelf op de set van een Western afspeelt. Misschien zoek er er teveel achter, maar het verbaasd me dat dit door een redactie heen is gekomen gezien het toch ongemakkelijk dichtbij komt en het hier als grapje wordt afgedaan.
Verder is het einde misschien wat afgeraffeld. Het verhaal is opeens uit, hoewel het met een laatste grap wel tot redelijk geslaagde conclusie komt.
Maar dit alles mag de pret niet drukken. Dit album is precies wat Suske en Wiske hoort te zijn: kleurrijk leesvoer voor alle leeftijden waar je stiekem ook nog eens iets van opsteekt ook nog.
Datumdonderdag 24 november 2022 12:35

Reactie no. 10
NaamDejan
Leeftijd50
Cijfer9
RecensieEen erg leuk en vlot verhaal zoals in de late jaren '70. Niets mis mee !
Datumdonderdag 27 oktober 2022 15:37

Reactie no. 9
NaamHenmii
Leeftijd38
Cijfer6
RecensieEen redelijk album, wel weer een afgeraffeld einde.
Datumwoensdag 26 oktober 2022 15:52

Reactie no. 8
NaamRemco
Leeftijd51
Cijfer7
Recensieeen nieuw album dat doorgaans slechte kritieken heeft gekregen. Ik schrok ook wel even bij de aankondiging want ik ben geen Jerom fan en al helemaal niet als we de gouden stuntman er bij halen. Toch val alles alleszins mee. Het is juist wel mooi om Jerom op deze manier te portretteren. Hij komt hier zeker to zijn recht. Keuzes mogen wat makkelijk zijn maar je kunt in een album met Jerom in de hoofdrol niet veel meer, denk ik. Allerlei alternatieven hebben we al gehad, ik denk hierbij, onder andere, aan "de Malle Mergpijp". Mijn vooroordelen opzeij gezet en ik kom tot best een aardig verhaal dat een beetje op een wodunnit lijkt. De omgeving hebben we al tig keer gehad maar de insteek van deze keuze is beslist anders. Jerom letterlijk als superheld neerzetten in een blockbuster is een goed te billijken keuze en werkt dus goed. De grap dat lambik niet aan de bak komt, vind ik ook erg geslaagd. Een album dat veel minder slecht is dan doet vermoeden.
Datumdinsdag 25 oktober 2022 19:54

Reactie no. 7
NaamErik
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieEen erg leuk en onderhoudend verhaal. Wat wil je nog meer?! :-)
Datumzaterdag 22 oktober 2022 13:20

Reactie no. 6
NaamW. Janssen
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieIk begrijp de recensies niet zo tot nu toe. Is het zo'n slechte Suske en Wiske? Nee, vind ik zeker niet.
Het is misschien een redelijk standaard verhaal, maar de uitwerking is weer erg goed. Het verhaal loopt lekker, je hebt niet meteen zelf door wie de slechterik is.
De illustraties zijn weer van goed niveau. Ik ben zeer tevreden over hoe de laatste albums er uit zien. Enkel Sidonia lijkt soms wel erg streng vergeleken met vroeger.
Wat mij betreft een goede 7, maar ik geef het een 8. De mindere cijfers moeten toch worden gecompenseerd.
Datumdonderdag 13 oktober 2022 09:01

Reactie no. 5
NaamLeendert
Leeftijd48
Cijfer3
RecensieDit is echt een uitglijder. Na een aantal goede scenario's, hangt dit verhaal als losse flodders aan elkaar. Dan is zelfs het slechte album over de Natte Najavo van Paul Geerts nog stukken beter. Qua kwaliteit was het zelfs slechter dan de Gouden Locomotief (waar het scenario ook wel een beetje op lijkt).
Het uitgangspunt is origineel, Jerom als Superheld, maar daar had zo meer uitgehaald kunnen worden! Zonde! En humor zit er ook niet echt in
Ik ben altijd erg positief over de scenario's, maar ik vind dit helaas een uitglijder in de categorie Game of Drones en Operatie Ziggy.
En dan de figuren weer: teenkrommend! Ze weten echt vaak niet hoe ze het gezichtje van Wiske normaal kunnen tekenen want haar paardenstaart hangt vaak in haar oor! Je ziet dat het staartje wel goed tot haar recht komt in een zijaanzicht, maar dan zit haar mond weer in haar kin. Nogmaals tekenaars: raffel de figuren niet af! Ga eens zitten en teken en bestudeer de lichaamshouding en gezichten eens nauwkeurig hoe je die moet tekenen!
De gelaatsuitdrukking zijn ook weer slechter. Lambik, Suske en Wiske zijn gewoon geen leuke karakters meer. Ze zijn niet schattig, ook niet grappig en eigenlijk te oud om echt leuk gevonden te worden. Sidonia en Jerom gaan dan nog wel maar die gezichtsuitdrukking van Lambik.....
Ik heb het gevoel dat de figuren steeds slechter worden. Ik heb dan ook met grote irritatie gelezen. Ook waren de tekeningen over het algemeen niet echt gedetailleerd. Het komt bij mij over als een verhaal dat snel in elkaar is geflanst. Ik ben me wel zorgen te maken over de verslechterende kwaliteit van de figuren.
Meer dan een 3 kom ik niet, omdat de basis van het verhaal (Jerom als superheld) goed is
Datumwoensdag 21 september 2022 18:30

Reactie no. 4
NaamBenS
Leeftijd45
Cijfer3
RecensieEen heel matig album. Nu ben ik geen liefhebber van de almachtige jerom, maar in dit album wordt dit aspect wel heel erg overdreven. De verhaallijn is matig, tekenwerk snel gedaan en de grappen zeer voor de hand liggend. Deze kunt u gerust in de winkel laten liggen. Slechtste album van 2022.
Datumzaterdag 10 september 2022 13:28

Reactie no. 3
NaamRobin
Leeftijd21
Cijfer5
RecensieWeer een prima album. Dat gaat de goede kant op. Echter is het scenario van dit album wel heel mager. Het verhaal draait dan wel om een filmset, maar waarom blijven we daar zo lang hangen? Waar is het interessante en het avontuurlijke uit dit verhaal? Dat komt helaas pas op de laatste 5 pagina's waarna dit ook nog eens brutaal wordt afgekapt en waar plots van de een op de andere prent alles is goed gekomen. Dit maakt de zogenaamde telefoon scene op het einde niet interessanter dan het is. In een soort notendop wordt het verhaal nog eens samengevat en wordt vertelt hoe alles is afgelopen. Dit zagen we ook al in 'De Grot van Gregorius'.
Wat tekeningen betreft heeft dit album een zeer goede sprong vooruit gemaakt. Een zeer aanspreekbare cover, mooi kleurgebruik en goede composities in de prenten. Dat heeft voor mij het album gered.
Datumzaterdag 10 september 2022 11:40

Reactie no. 2
NaamCaspar
Leeftijd49
Cijfer5
RecensieDe Gulden Krijger is het zoveelste verhaal in de reeks waarin onze vrienden een avontuur beleven met de oorspronkelijke inwoners van Noord-Amerika. Dit keer iets meer woke dan de vaak bijzonder racistische verhalen van vroeger, met verwijzingen naar 'foute' dingen uit de vroegere albums (krompratende native Americans, totempalen bij inlandse stammen etc.). Jerom speelt een native superheld uit een legende (dat is dan weer niet heel woke, terwijl Lambik belachelijk wordt gemaakt als hij als blanke in de huid van een native kruipt) en mede door zijn kostuum heeft zijn rol wel wat weg van de Gouden Stuntman. Helaas stijgt dit album ook niet uit boven het gemiddelde van de groene Jeromreeks, met allerlei verwikkelingen die niet boeien en geheimzinnigheid die noch geheimzinnig noch spannend is. Meer dan een 5 kan ik er niet voor geven. Hopelijk is het volgende album weer geslaagd (de laatste tijd viel het mij niet tegen).
Datumzaterdag 10 september 2022 09:17

Reactie no. 1
NaamAlexander
Leeftijd53
Cijfer8
RecensieEen leuk, leerzaam én ook bij momenten spannend verhaal. Bijzonder mooi getekend vind ik de stroken 169-178.
Datumdonderdag 08 september 2022 08:44