Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De boze boleet


De boze boleet Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De boze boleet verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,25

Reactie no. 8
NaamBenS
Leeftijd46
Cijfer8
RecensieHeb het album twee keer gelezen om een oordeel te kunnen vellen. Ik denk dat het een geslaagd album is met een goede verhaallijn. Op dit moment is de serie "Last of Us" een hitserie in Nederland en dat zal de interesse voor het album vergroten denk ik.
Het verhaal begint goed en komt snel op gang. Het is mij alleen niet zo duidelijk waarom Wiske ineens heel erg van fotografie houdt. Dit heeft voor het uiteindelijke verhaal geen meerwaarde en het lijkt erop dat dit een element is van een concept scenario van het album.
Het is leuk dat Barabas ook weer meedoet. De balans tussen Jerom en Lambik vind ik ook erg goed. Er is geen sprake van de almachtige Jerom, die het verhaal plots beëindigt. Zonder zaken te verklappen, zitten er een aantal goede plottwist in het album.
Tekenwerk is prima, voorkant ook. Ik vind het hele idee van de verschillende paddenstoelen leuk uitgewerkt, zonder dat het al te kinderachtig wordt.
Kortom een geslaagd album!
Datumdonderdag 26 januari 2023 11:11

Reactie no. 7
NaamDick
Leeftijd43
Cijfer6
RecensieEen wat chaotisch album. Begint wel spannend maar verslikt zich dan vervolgens een beetje als de spanning tot een uitkomst moet leiden. Jerom zit vast tot hij opeens los is. De zwam die de wereld gaat vernietigen is opeens toch niet meer zo gevaarlijk. Een beetje een anticlimax. Aan de andere kant: origineel is het al zo’n paddenstoeleneiland en de meelezende kinderen waren oprecht geboeid. Dus een flop was het ook weer niet!
Datummaandag 02 januari 2023 18:10

Reactie no. 6
NaamInti
Leeftijd44
Cijfer8
RecensieKort samengevat: geen slecht verhaal, al had het misschien hier en daar beter gekund
De uitleg die Barabas in het begin geeft over de geschiedenis van de klankentapper, klopt niet helemaal met wat er in het debuut van deze uitvinding werd gegeven
Waar komt fotografiemanie van Wiske ineens vandaan?
De vele vormen van paddenstoelen zijn wel een beetje vergezocht, maar er zitten toch wel grappige vondsten tussen
Er is lange tijd veel geheimzinnigheid. Wie is bijvoorbeeld als paddenstoel vermomd en waarom is Kinoko zo kwaad op Makimaze
Jammer dat dit het laatste verhaal is dat in de krant voorgepubliceerd werd. In 2025 wordt de reeks 80 en 75 jaar lang verscheen de strip ononderbroken in de kranten van de Standaard-groep. De populariteit van de reeks zorgde er voor dat de strip vaak het eerste was wat mensen in hun krant lazen. Vandersteen stond bekend als “de man die de mensen hun krant van achteren naar voren leerde lezen”. (Of was dat Marc Sleen?). O, en in 2023 zou Willy Vandersteen 110 geworden zijn
Gelukkig gaat de reeks gewoon verder in albumvorm, maar toch blijft het jammer. Want na al dat slechte nieuws van de laatste tijd, ben je echt wel toe aan de strippagina. Bovendien was JOMMEKE (evenals de Jommekeskrant) ook al een tijdje uit de krant verdwenen. Nu blijven alleen nog de gagreeksen GARFIELD en CASPER EN HOBBES over
Datumzaterdag 31 december 2022 20:07

Reactie no. 5
NaamCaspar
Leeftijd49
Cijfer7
RecensieAch, er ligt weer eens iemand ziek en er moet een zeldzame plant/zwam van ver weg gehaald horen om het overlijden te voorkomen (ook altijd binnen 24 uur/2dagen/1 week). Dit premisse kennen we natuurlijk al van diverse albums. Ik vond het daarom niet een bijzonder origineel verhaal, maar de geheimzinnige zwampersoon is wel iets dat me (in positieve zin) aan vroegere albums doet denken, en het is eens een keer niet Willy Vandersteen of Sidonia die "thuisgebleven is om de achterstallige vaat te doen". Maar verder gebeurt er dan weer niet bijster veel in dit verhaal. Het zwamzwam (tjiptjip/zoemzoem) is ergerlijk maar gelukkig niet al te frequent. De 'slechterik' (nu eens een mycelium...) wordt ook wel weer heel erg snel 'bekeerd' aan het einde, maar ook dat past wel in de S&W-sfeer. Blijven over de matige tekeningen (met een exotisch eiland was hier ook weer mer van te maken), waardoor het voor mij een 6½ wordt, dus afgerond een 7. Het kan zoals vaker veel beter maar ook heel erg veel slechter.
Datumzondag 13 november 2022 08:16

Reactie no.4
Naamleendert
Leeftijd48
Cijfer8
RecensieIk vond het een leuk verhaal. De voorkant spreekt aan en het is mooi dat er met verschillende pespectieven wordt gespeeld zoals dit op de voorkant te zien is. Ook andere platen hebben mooie en gedetailleerde achtergronden en het camerapunt is ook mooi. Ook de figuren zijn beter.
Ik vind het altijd leuk als er in het verhaal het team uit elkaar wordt getrokken en zo zelf weer allerlei dingen beleven en daarna weer bij elkaar komen. Het idee van zwammen die in allerlei vormen te vinden zijn is wel origineel.
Na een wat matig album de vorige keer, was dit weer een mooi en vermakelijk verhaal. Ik geef er een 7,5 voor en zat te twijfelen of dit een 7 of een 8 gaat worden. Vooruit maar, een 8
Datumdinsdag 08 november 2022 09:55

Reactie no. 3
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer6
RecensieDe Boze Boleet is een prettig leesbaar verhaal in de serie. Eigenlijk een allemansvriend: geen storende humor, verschillende lijnen binnen het verhaal en met mooie tekeningen. Er zit echter een aantal zwakke onverklaarbare wendingen in het verhaal die storend zijn. Waarom komt Jerom in eerste instantie niet, maar later toch wel, los van de slijmdraden? Waarom is die 'boze boleet' gevaarlijk en opgesloten in een grot (wie heeft die cementen muur eigenlijk gemaakt?) terwijl aan het einde blijkt dat ze op eigen kracht de grond in kan groeien om lava te vinden? Het voelt allemaal vergezocht: een verhaal op basis van een goed concept dat uiteindelijk van het spoor af loopt. Niet het sterkte album derhalve van de laatste paar jaar.
Datumvrijdag 04 november 2022 09:31

Reactie no. 2
NaamRemco
Leeftijd51
Cijfer6
RecensieMet “De boze boleet” gaan we weer terug naar het soort albums dat puur en alleen gericht is op kinderen. Ik heb me al eerder daarover uitgesproken en ik ben geen fan van kinderalbums. Ze missen hetgeen wat Willy zo goed kon: alle lezers van jong tot oud behagen. Ook nummer 365 doet dat niet.
Een planeet met alleen maar paddenstoelen waar naar een speciaal soort paddenstoel moet worden gezocht om iemand te genezen. Natuurlijk kent deze zoektocht allerlei obstructies. En passant, krijgen we nog een lezing over hoe paddenstoelen zich voortplanten en wat hun functie precies is. De plot is wat vergezocht en sommige dingen roepen vragen op: waarom is Barabas continu boos? Wat is de functie van het fotograferen van Wiske ( om te ver uit de Gyronef te hangen? ), waarom zijn veel paddenstolen agressief? De karakters zijn hetzelfde als de vorige albums: het draait om Suske en Wiske waarvan de laatste zoals bekend al haar glans verloren heeft, datzelfde geldt voor Lambik en Jerom doet wat hij doen moet. Er is niets speciaals in dit album. Niets bovengemiddeld irritant maar ook niets bijzonders. Een doorsnee kinderverhaaltje. Tussen twee haakjes “vakjargon is geen goed Nederlands, of vaktaal of jargon)
Datumzondag 30 oktober 2022 16:50

Reactie no. 1
NaamRobijn
Leeftijd21
Cijfer9
RecensieIk heb mijn recensies van de vorige albums er nog eens op nageslagen, en het is al even geleden dat ik een 9 heb gegeven. Hier en daar een 7 of een 8, maar hoger is het al even niet meer gekomen. Maar dit album, jongens toch! Koop dit!
De avonturen tussen Suske en Wiske en hun vrienden, in combinatie met de vreemdste soorten paddenstoelen geven iets mysterieus, iets vies en op het randje van (kinderlijk) eng. Doordat de karakters zich opsplitsen volgen er bijna 3 kleine kortverhalen die perfect op elkaar aansluiten. Het verhaal deed me op het einde wel denken aan De Planeetvreter (Nr. 339) en ook de titel vind ik niet heel juist gekozen.
Datumvrijdag 28 oktober 2022 08:27