Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De boterhammenman


De boterhammenman Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De boterhammenman verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,18

Reactie no. 11
NaamFelix
Leeftijd15
Cijfer7
RecensieDubbele gevoelens. Enerzijds een actuele insteek, en een leuk idee om de situatie aan het oude Egypte te linken omdat daar het brood werd uitgevonden. Tekeningen gaan er ook op vooruit: wat meer variatie in lijndikte en opnieuw een groter aantal ‘bladvullende’ decors. Duidelijk dat het tekenteam wat meer tijd kreeg. Anderzijds toch een beetje een combinatie van ‘De wilde weldoener’ en ‘De suikerslaven’, met in het eerste deel van het album Lambik die een gave heeft en zijn gulheid toont, en in het tweede gedeelte van de strip Sus & Wis die in poppetjes veranderen en als slaven moeten werken. Eindoordeel: er zat meer in, maar ik ben er zeker van dat dit team dat eruit zou halen mocht er wat minder tijdsdruk zijn. Voor het goede tekenwerk en de actuele insteek toch een 7.
Datumvrijdag 02 februari 2024 16:50

Reactie no. 10
NaamAnna
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieUiteindelijk een ça va album, maar niet echt een verbetering. En op het zelfde niveau zit het ook niet. En waar blijven de albums waarin Sidonia nog in mee deed! Ik zeg het nu al een stuk of 5 keer en nog gebeurd het, nooit! Ik ben de tel al kwijt, maar ze heeft zowieso al in een stuk of 5 albums niet mee gedaan. En duidelijk moet je voor zo een verhaal maar weinig inspiratie hebben, nochtans geef ik wel nog een 7. De tekeningen waren zoals de vorige albumszeer goed. En het verhaal op zich nog ça va. Ik heb nog getwijfeld tussen een 6 of een 7 maar tot nu toe staat het gemiddelde cijfer er ook niet zo goed bij.
Datumzondag 27 augustus 2023 16:08

Reactie no. 9
NaamMark Tange
Leeftijd44
Cijfer6
RecensieEen verhaal dat eigenlijk, hoewel bol van bekende elementen, wel kan bekoren tot de makers zich plots realiseerden dat ze nog maar een pagina over hadden voor de afronding. Vermakelijke variant van de Wilde Weldoener in een rustig tempo: eindelijk zijn we af van eindeloze achtervolgingen en dat soort ellende. Daar krijgen we trouwens een pagina met een tot leven gekomen vleesetend brood voor terug (zucht) maar het is niet anders. Zoals gezegd was het einde ronduit rommelig, onlogisch, onsamenhangend en afgeraffeld. De laatste (pak m beet) 20 albums lijden hier allemaal aan: de balans is niet goed. haal pagina's met dramatisch flauw geleuter als met zo'n levend brood eruit en maak een verhaal eens goed af.
Datumvrijdag 25 augustus 2023 10:51

Reactie no. 8
NaamMarius
Leeftijd54
Cijfer8
RecensieIk had geen hoge verwachtingen bij dit album. De titel vond ik al niet echt aansprekend. (Het franse Tartinoman klinkt al uitdagender!) Maar ik moet toegeven dat het verhaal me toch in positieve zin verrast heet. En hoewel sommige zaken enigszins voorspelbaar waren (het was niet echt de vraag of het Lambik zou lukken bescheiden te blijven, enkel op welk moment hij de weg der bescheidenheid zou verlaten) moest ik na afloop toch bekennen dat het verhaal me tot aan het einde toe geboeid heeft, Wel is wederom gebleken dat de verhalen wellicht beter tot hun recht komen als ze iets langer zijn, zodat het een en ander minder gehaast hoeft te worden opgelost, maar dat is helaas niet alleen een manco van dit album.
Datumzaterdag 12 augustus 2023 12:14

Reactie no. 7
NaamAriën
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieEen interessant verhaal waarin de huidige crisis in de Oekraïne op een iets heftigere wijze uitgelicht wordt. Er wordt niet over Oekraïne en Rusland gesproken, maar het is in het verhaal wel duidelijk dat er door een graantekort tekort aan brood is.
Het verhaal vind ik sterk, echter de vloek die opeens vind ik een beetje magertjes uitgewerkt. Het brood wat tot leven komt vind ik ongeloofwaardig en had anders uitgewerkt kunnen worden. Verder zitten er weer wat leuke woordgrappen in, waar ik wel van houd.
Datumdonderdag 03 augustus 2023 23:27

Reactie no. 6
NaamCaspar
Leeftijd50
Cijfer4
RecensieHet begon aardig, met een verhaal over het Egyptische godenrijk, maar het verhaal ontaardt snel in totale flauwekul: een boterham die altijd aangroeit om de honger uit de wereld te helpen, Lambik die een aardvarken wordt en een kleine mummi als minion. En dan wordt het einde in een paar plaatje afgeraffeld. Meer dan een 4 kan ik er niet voor geven helaas. En veel meer is er ook niet over te zeggen. Snel op naar het volgende deel met de hoop dat dat weer eens een goed album wordt.
Datumzaterdag 08 juli 2023 19:49

Reactie no. 5
Naamcedric
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieEén van de sterkere verhalen in de laatste tijd. De spanningsboog blijft er enorm goed inzitten. Het enige wat me echt stoort aan dit verhaal en het weerhoudt om een 9 of zelfs een 10 te geven, is het feit dat er nérgens aangehaald wordt dat Seth al een hoofdrol als schurk heeft gehad in verschillende vorige albums (fleurige florida, heilig bloed, etc-). We weten intussen dat grotendeels van de fans de Verhaegen albums iets minder vonden, maar het is best vreemd dat dit nergens vermeld wordt, maar ze wel een asterix zetten bij een referentie naar een ander oud album in deze strip? Gemiste kans, met een referentie naar de Fleurige Florida, etc had dit album nog beter geweest.
Datumdinsdag 27 juni 2023 08:20

Reactie no. 4
NaamLeendert
Leeftijd49
Cijfer6
RecensieZit iets van spoiler in!
Qua verhaal viel dit verhaal tegen. Ten eerste schijnen Suske en Wiske te vergeten dat zij de Egyptische godheid Seth al hadden ontmoet in het album de Fleurige Floriade, getekend door Marc Verhaegen. Ik vond het verhaal van Marc dan wel wat beter. Het zou leuker geweest zijn als daarnaar verwezen kon worden of dat hij weer terug kwam om wraak te nemen. Het blijft een leuk personage.
Daarnaast is het thema van een vloek ook niet echt nieuw en doet het mij een beetje aan de Wilde Weldoener denken. Ook vind ik het jammer dat het tweede helft (net als bij het vorige album van Suske en Wiske) weer zo'n ADHD album wordt met allerlei snelle scènes. Humor ontbreekt ook. Een einde waarin de oorlogen door de Egyptische god Ra worden gestopt komt ook als goedkoop over. In Vandersteen's albums komt ook voor dat er aandacht werd gebracht aam het einde van een oorlog, maar gebeurde dit op een wat natuurlijker manier. En dat mensen zelf inzicht krijgen in de gevolgen van de oorlog. Dit zou ook beter kunnen eindigen. Zo zou men bijvoorbeeld oog kunnen krijgen waar de crises toe kan leiden en daar meer een boodschap uit te halen. De laatste grap over die mieren is ontzettend flauw.
De tekeningen zijn wat dat aan gaat weer beter. Minder zijaanzichten en de tekeningen kloppen meer.
Door het gevloek gaat er helaas weer een hele punt af (dat hoort niet in kinderstrips) waardoor er een zesje overblijft.
Ik hoop niet dat het groot aantal Suske en Wiske albums niet ten koste zullen gaan aan de kwaliteit van de verhalen. Iets minder vlugge achtervolgings- of ontsnappingsscenes zou wel kunnen.
Datummaandag 26 juni 2023 02:06

Reactie no. 3
NaamRobin
Leeftijd22
Cijfer5
RecensieNja…het is niet een van de sterkste albums. Wel beter dan verwacht, maar is het toch net niet. Het is een actueel verhaal waar een kern van feiten in zit, en werden die feiten maar opgelost zoals dit album eindigt. Maar gaandeweg het einde krijgen we een flink aantal onsamenhangende en vliegensvlugge scene’s die niet lekker weglezen. De Egyptische kant van het verhaal vind ik erg sterk, maar dan ineens is het album klaar…zo maar klaar. Dan zit je eindelijk net midden in het verhaal…einde…
Datumvrijdag 23 juni 2023 17:10

Reactie no. 2
NaamAggie
Leeftijd45
Cijfer9
RecensieEen mooi verhaal. De oorlog die uitbreek is een verwijzing naar de oorlog in Oekraïne die in 2022 uitbrak en ook de hogere energieprijzen zijn een verwijzing naar dat jaar toen ook in de echte wereld de energieprijzen stegen.
Het oude Egypte kwam ook al voor in "De Fleurige Floriade" uit 2022. Suske en Wiske waren toen in Egypte en werden door een ruimtepoort naar de Big Spotters Hill in de Haarlemmermeer gestuurd, net als Seth, de god van het onheil. Leuk dat dit weer eens is aangehaald in een album. Wat een toeval dat de Magische Graankorrel dan net in het museum lag dat de vrienden bezochten. Logisch dat de zoon van Seth dan nou net Lambik uitkoos als kandidaat om deze korrel te activeren. Hij is vaak ijdel en laat dan nou net dat zijn dat de vloek activeert die op deze graankorrel rustte. Appeltje-eitje dus voor hem om dit voor elkaar te krijgen!!!!
Datumvrijdag 23 juni 2023 10:21

Reactie no. 1
NaamStijn
Leeftijd46
Cijfer1
RecensieU moet het van me aannemen : ik ben een grote fan van de huidige ploeg die sinds Het Slapende Goud de meubels wist te redden en van Sus en Wis weer een fijne reeks maakte. Dat betekent nog niet dat ik automatisch alle output goed vind. Met name van De Boterhammenman gingen mijn tenen gisteren na publicatie dermate krullen dat ik toch even in de pen (nou ja, achter het klavier) wou kruipen.
Zo zout heb ik het (brood) namelijk zelden gegeten: van uitzonderlijke premisses (crisis! oorlog! hongersnood!) naar de meest gekke plottwists (een broodmonster achter een aardvarken aan) tot een einde (spoiler alert!) waar iedereen gemakshalve alles vergeet en al het voornoemde nooit heeft plaatsgevonden... Haast jammer dat dit niet voor het album opgaat.
Let wel : om de mop met het grof brood heb ik smakelijk moeten lachen. Maar is het niet out of character voor Sus en Wis om naar een bejaarde man te verwijzen als "die ouwe"?
Nou, deze ouwe hoopt alvast op een beter album volgende keer. De Boterhammenman werd naar mijn smaak helaas een eh, misbaksel.
Datumdonderdag 22 juni 2023 11:10