Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Amoras

deel 6: Barabas


Amoras, deel 6 Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Amoras, deel 6 verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,27

Reactie no. 19
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieOok het laatste deel is er één van hoge kwaliteit. Veel van de voorgaande delen wordt verklaard maar toch is het verhaal niet af: toch blijft er een open einde en waarom maak je dan geen deel zeven, acht en negen? Dit is het maco van dit deel. Er is nog genoeg mystiek om een aantal delen te vullen. Zeker de toestanden van Achiel, Jerusalem en Jerom met Schanulleke. Toch zijn er weer mooie vondsten: de metamorfose van Jerom, laatstgenoemde met Barabas en Sidonia in de toekomst. De dubbelrol van Achiel. Prachtige tekenwerk wederom, een subliem kaft. De betiteing van de albums is ok altijd erg goed. Was dit niet het laatste deel geweest had het weer en dikke negen gescoord. Je hebt bij het einde nog teveel het idee dat je in het verhaal zit...en dan......Einde.....
Datummaandag 14 december 2020 20:00

Reactie no. 18
NaamRon
Leeftijd54
Cijfer7
RecensieOp zich een hele goede reeks. Heel erg verfrissend om suske en wiske en friends in een andere setting the zien. Het had van mij een 10 gehad ware het niet dat als het 6de deel het laatste deel blijft, het verhaal niet af is.

Het is na het lezen van het vijfde deel eigenlijk al duidelijk dat het vrijwel onmogelijk is er nog een einde aan te breien met één deel. Maar deel 6 als einde is teleurstellend. Alle puntjes aan elkaar knopen is natuurlijk moeilijk maar volgens mij was (en is) er best nog een einde aan te maken waarbij van ieder personage in ieder geval weer een (hele) 'copy' in het heden terechtkomt (klaar voor een nieuw avontuur).

Hopelijk maken de makers nog een extra deel waar dit gebeurt.

TLDR; Geweldige serie maar open einde.

Datumzaterdag 02 maart 2019 17:36

Reactie no. 17
Naamguy devet
Leeftijd61
Cijfer9
Recensieik vind de ganse reeks Amoras top. het album is boeiend, goed getekend,een goed verhaal.
Datumzondag 28 oktober 2018 05:37

Reactie no. 16
NaamSimon Gr
Leeftijd28
Cijfer3
RecensieAmoras is een fantastisch mooi stripproject, dat helaas wegens een niet uitgewerkte verhaallijn helemaal de prullenbak in mag. De eerste strips zuigen je echter zo mee: De verschillende tijdlijnen intrigeren en de puzzel wordt pas gaandeweg duidelijker. In de laatste strip keek ik dan ook enorm hard uit naar wat al die puzzelstukjes nu van geheel gaan vormen - maar de verhaalmakers besloten letterlijk om elk personage de dieperik in te laten storten. Het verhaal leidt tot niets.
Achter Achiel en Jerusalem zit er wel nog een dubbel verhaal verborgen, maar dat wordt met moeite onthuld of uitgediept.

Diep bedroevende uitwerking van een prachtig project.

Datummaandag 13 maart 2017 18:25

Reactie no. 15
NaamHuub
Leeftijd46
Cijfer2
RecensieDit zesde deel is erg rommelig qua verhaallijn en als afsluiting van de reeks onwaardig. Toen ik met het eerste deel begon had ik iets van wow, ze zijn eindelijk met de tijd meegegaan. En de serie heeft dit de eerste vijf delen kunnen volhouden. Een serie voor de oudere lezer. Echter het lijkt erop dat de serie in het laatste deel af moest. Een erg moeilijk te volgen verhaallijn. Waarbij ik het idee heb dat er pagina's ontbreken. Had er dan nog twee delen bijgemaakt waarbij het verhaal goed is uitgewerkt. Ik zou zeggen, terug naar de tekentafel en het laatste deel opnieuw doen en in drie delen uitgewerkt.
Datumzondag 13 november 2016 10:41

Reactie no. 14
NaamGuy Persoon
Leeftijd50
Cijfer1
RecensieMet veel zin begonnen aan deze reeks. Prachtig idee om van een klassieke stripreeks, waarmee eik ben opgegroeid, een modern en eigentijdse versie van te maken. Net zoals nu vandaag gebeurd met Robbedoes of Lucky Luke.
Maar de ontgoocheling was zeer groot na het lezen van de 6 delen na elkaar. Totaal geen respect voor de originele figuren, een zeer depressief, moeilijk en ongeloofwaardig verhaal, met een flut einde. Was het de bedoeling om alle die knappe nevenfiguren uit de originele reeks totaal karakterloos en banaal te maken? En als er ooit een deel 7 zou komen, wat ik toch wat verwacht na dit zeer open en belachelijk einde, kan het dan eindelijk eens stoppen met regenen?
De stijl van de tekeningen is prima en vernieuwend, spijtig genoeg zeer onafgewerkt en grof. Dit zal Vlaanderen niet overstijgen.
Datumzaterdag 09 juli 2016 06:54

Reactie no. 13
NaamMeel Davy
Leeftijd28
Cijfer7
RecensieIk ben altijd al een Suske en Wiske fan geweest. Deze reeks was iets totaal anders dan wat ik gewend was, toch kon deze mij smaken. Waarin ik andere lezers kan begrijpen is het feit dat het einde nogal teleurstellend is. Maar dat is misschien gewoon omdat er geen einde is. Hoe kan ik dit uitleggen. Tijdreizen heeft over het algemeen 2 mogelijkheden bij het veranderen van het verleden verniel je de bestaande tijdlijn en al haar gevolg(bv.:ik reis door de tijd om wiske te redden ik red haar. Gevolg: wiske is gered. ik reis niet door de tijd en red haar dus niet ik kom in een lus te zitten en zal haar nooit redden). Of je vernield alleen de tijdlijn maar niet het gevolg (bv.: ik reis door de tijd om wiske te redden gevolg wiske is gered. Ik reis niet door de tijd en red haar dus niet, maar dat is niet nodig want mijn toekomstige ik uit een alternatieve tijdlijn heeft dit al gedaan. Er zullen dus 2 versies van mezelf bestaan en er kan niet terug gereisd. Worden naar de tijd van mijn alternatieve ik. Tenzij iemand uit zijn tijdlijn door de tijd zou reizen en hem stoppen. Ook zal iedereen die met hem mee uit deze alternatief tijdlijn komt een dubbelgangerhhebben die een andere toekomst zou kunnen heb.) Je kan terug van strip 1 beginnen en kijken waar iedereen zich bevindt en wanneer zij beïnvloed zouden worden door deze verandering. ER IS DUS INDERDAAD GEEN EINDE MAAR WEL EEN NIEUW BEGIN WAAR IK GRAAG HET VERVOLG VAN ZOU ZIEN. EN ANDERS MAAK IK HET ZELF. DE START IS GEZEGD EN DE BAL AAN HET ROLLEN. EEN LEUKE KIJK OP EEN OPEN EINDE.???
Datumdonderdag 28 april 2016 21:56

Reactie no. 12
NaamThomas Kok
Leeftijd67
Cijfer5
RecensieAls oud Suske & Wiske liefhebber heb ik me op deze eervolle remake gestort (delen 1 t/m 6). Tekenstijl prima (een 10), scenario's wisselend per deel met in dit slotdeel een zeer zeer onbevredigend einde (daarom een 0). Gemiddeld dus een 5. Had daar nou niet een creatieve geest een passende draai aan kunnen geven ipv ons te trakteren op allerlei graf-en suïcidale scenes. Het is mij volstrekt onduidelijk wat de makers hiermee beoogden. Opruiming van striphelden misschien? Zelfs voor een open einde met kans op voortzetting lijkt het me allemaal wel erg definitief. Jammer jammer. Een kater! Vandersteen onwaardig.
Datumzaterdag 05 maart 2016 17:53

Reactie no. 11
NaamFlupke1986
Leeftijd29
Cijfer4
RecensiePrachtige reeks, maar jammer genoeg maakt dit deel mij weinig wijzer in het verhaal. Zoals meermaals vermeld hier is de toegevoegde waarde van dit deel mij niet helemaal duidelijk. Jammer dat een topreeks zo onduidelijk afgesloten wordt ... Ik begrijp dat er een alternatief einde betracht werd, zoals ook in de making of vermeld wordt, maar er wordt te weinig uitleg gegeven over wat er nu precies allemaal gebeurt. Ik zeg niet dat alles peis en vree moet zijn op het einde, maar iets meer duidelijkheid voor de lezer over wat er nu precies gebeurd is en nog staat te gebeuren of kan gebeuren, zou wel op zijn plaats zijn. Nu heb je absoluut geen trigger om de reeks opnieuw te lezen.
Datumdonderdag 11 februari 2016 14:06

Reactie no. 10
NaamAMORAS/J.ROM Liefhebber
Leeftijd28
Cijfer9
RecensieEen spannend slotdeel met een verrassend eind. Vooral de onthulling over de waarheid over Jerusalem verklaart veel. Weer prachtig getekend. Een waardige afsluiter van de reeks. Wel jammer dat het nu gedaan is.
Datumwoensdag 20 januari 2016 20:05

Reactie no. 9
Naameduard
Leeftijd45
Cijfer6
RecensieIk vond amoras tot nu toe een erg goede en spannende serie. Het zal wel aan mij liggen maar ik snap er met dit deel echt helemaal geen jota meer van. Krimosn zien we niet meer, heeft suske nou echt >SPOILERs< jerusalem niet gered en is ze dood, of wat. Pleegt jerommeke nou een heldhaftige zelfmoord? komen ze terug in de normale tijd? zijn de wereld problemen opgelost? Gaat Lambiek dood en waarom is zijn arm er af? (dat had voor het verhaal helemaal geen functie), hoe komt theofiel in 2047? Veel vragen, geen antwoorden. Ik vond deel 1-5 super spannend, een verademing na 300 verplichte iedere 3 maanden een nieuw deel, mooie tekeningen, een opwindende wiske etc, maar deel 6 pakt me totaal niet. Jammer.
Datumdinsdag 08 december 2015 00:46

Reactie no. 8
NaamCaspar
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieEen toch licht teleurstellend slotdeel. Wat hier ook door anderen gezegd wordt: het verhaal is te chaotisch opgebouwd met al die tijdssprongen, wat duidelijk ten koste gaat van de verhaallijn. Jammer. Desalniettemin een mooie reeks die echter beter afgesloten had kunnen worden.

Ben ik trouwens de enige die in het slot ruimte voor een sequel ziet?

Datumdonderdag 19 november 2015 07:25

Reactie no. 7
NaamRobin
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieBagger slecht einde, maar voor de rest top!
Datumvrijdag 13 november 2015 18:41

Reactie no. 6
NaamTobias
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieIk ben geen principieel tegenstander van deze Suske en Wiske spin-off reeks. De jongvolwassen Suske en Wiske vind ik zelfs erg geslaagd. Vooral Wiske blijkt erg leuk opgedroogd.

Na 6 albums maakte ik voor mijzelf de balans op.

De tekenstijl zal voor velen wennen zijn, maar door voor deze stijlbreuk te kiezen krijgt de reeks wel een eigen publiek en zelfstandig bestaansrecht. kortom, een te rechtvaardigen keuze.

Dat gevloek en gescheld had voor mij echt niet gehoeven en ik merk in de reacties van anderen dat meer mensen zich er ongemakkelijk bij voelen. Wat de schrijvers ermee wilden bereiken is me nog steeds niet duidelijk. Wilden zij hiermee het realiteitsgehalte verhogen? Dat is dan mislukt, want het is en blijft gewoon fictie. Geen fucking fuckerdefuck die daar maar ene fuck aan verandert. Het groffe taalgebruik voegt helemaal niets toe aan de verhaallijn en het doet ook al niets voor de (toch al vrij vlakke) karakters. Het overvloedige gebruik van het Engels is trouwens ronduit bespottelijk.

Maar dat is niet het echte probleem met de Amoras reeks. Het echte probleem is het verhaal. Dat springt van de hak op de tak en is bij vlagen onnavolgbaar. En niet in de positieve zin van het woord. Voor een verhaal dat in 6 (en meer) albums verteld wordt, mag je meer evenwicht en een zorgvuldiger opgebouwde spanningsboog verwachten. Dat had gekund door eerst in grote lijnen het verhaal op papier te zetten en het vervolgens over 6 (of meer) albums uit te smeren waarbij elk album op zichzelf de moeite waard zou zijn. Dat heeft men overduidelijk niet gedaan. Bij het ter perse gaan van het eerste album had men nog geen idee wat er in de volgende albums zou gebeuren en getuige Barabas is dat na 6 albums eigenlijk nog steeds zo.

De makers zouden kunnen overwegen om, als het verhaal eenmaal verteld is, een director's cut te maken van het beschikbare materiaal. En als ze zich ervan bewust zijn dt minder vaak meer is, dan zou het eindresultaat wel eens echt goed kunnen zijn.

Datumdonderdag 12 november 2015 15:40

Reactie no. 5
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieHmm, ik heb zeer gemengde gevoelens wat betreft dit slot. Aan de ene kant is het weer prachtig getekend. Erg mooie en sfeervolle tekeningen. En het is niet zo grof als deel 5. Ook is het erg leuk om oudere versies van een aantal personages te zien. Maar het verhaal zelf is erg verwarrend, met veel tijds-paradoxen. Per pagina wordt er geswitched naar een andere locatie en tijd, nog erger dan in het eerste deel. Ook valt Barabas een beetje van zijn voetstuk in dit deel. En tot slot: Een zeer vreemd open einde, wat zeer droevig stemt wat het lot van onze helden betreft. Al met al vondt ik het toch een interesant en boeiend experiment, en ben benieuwd of de serie nog een voortzetting krijgt!
Datumwoensdag 11 november 2015 23:40

Reactie no. 4
NaamGeert
Leeftijd32
Cijfer7
RecensieHet hollywood-gehalte laat weinig heel van de erfenis van vandersteen. Het veelvuldig gebruik van irritante engelse termen niet nader beschauwd, blijf ik achter met het gevoel dat dit eender welke pulp-strip had kunnen zijn, had men geen gebruik gemaakt van de legendarische figuren. In dit laatste deel neemt Barabas beslissingen die volkomen in strijd zijn met zijn gevestigde morele waarden, waardoor heel wat geloofwaardigheid verloren gaat.

Niettegenstaande is het een hele prestatie om de figuren op een meer realistische, menselijke manier neer te zetten. Ook is het een opluchting dat het satanskind/armagaddon-gedeelte een wetenschappelijke uitleg krijgt, daar Vandersteen steeds een setting in een ander land of andere tijd koos als het ging om onderwerpen die hedendaags bij sommigen sterke gevoelens of vooroordelen opriepen.

Net wanneer ik mijn mening positief wou bijstellen, bleek dat in tegenstelling tot wat was gezegd door de auteurs, dit zesde album helemaal geen einde is. Als de Amoras-reeks geen vervolg krijgt om het verhaal een waardig slot te bezorgen, beschouw ik het geheel als een mislukt experiment.

Ik ben dus in voorzichtig hoopvolle afwachting

Datumdinsdag 10 november 2015 02:50

Reactie no. 3
NaamRobbert vink
Leeftijd63
Cijfer6
Recensiehet verhaal begint wel goed lekker spannend maar dan word het een beetje chaotisch en het eind is als of er geen eind is, jammer heb wel genoten van de serie
Datummaandag 09 november 2015 12:34

Reactie no. 2
NaamRobin van Veltom
Leeftijd14
Cijfer8
Recensieeen waanzinnig einde. wel een erg open einde. want (SPOILER!) lukt het inderdaad Barabas en Sidonia om Suske in de toekomst te vinden. en hoe zit het met lambik en wiske, komen die nog terug naar het verleden? hoe gaat het met het meisje dat getroffen is door de bliksem? allemaal vragen maar geen antwoorden duiken op in dit album. en dat is jammer. ik zou het alleen een echte 8 geven als er een deel 7 komt. dan snap ik wel dat ze de spanning toch nog opbouwen....
Datumzondag 08 november 2015 16:08

Reactie no. 1
NaamArjan
Leeftijd38
Cijfer10
RecensieIn een razend tempo worden losse eindjes aan elkaar geknoopt en val je van de ene verbazing in de andere. Een heftig slot van een weergaloze serie.
Datumvrijdag 06 november 2015 06:07