Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De energieke Guiten


De energieke Guiten Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De energieke Guiten verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,44

Reactie no. 18
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieAlweer een kortverhaal. Dit keer één van Studio Vandersteen. Ook een leuk album dit keer. Heel wat anders dan de SOS Kinderdorpen reeks maar dat is ook de bedoeling. Het gaat hier om het thema energie en dat is op een erg leuke manier in het verhaal verwerkt: twee groepen guiten ( doen denken aan Minilotten en Kwieten) vechten samen ( zijn ze dan wel zo guitig?)om een boom die hen energie geeft. Misschien een metofoor voor de eindigheid van fossiele brandstoffen. De strijd is leuk uitgevoerd, ze neigt een beetje naar kinderlijkheid maar het is hier nog te pruimen. Kinderlijkheid hoeft niet te resulteren in seniliteit. Alles is vrij simpel gehouden en het is zo een charmant relaas geworden.
Datumzondag 06 december 2020 15:33

Reactie no. 17
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieLeuk kortverhaal waarin het thema energie centraal staat en op een orginele manier in het verhaal is verwerkt. In tegenstelling tot de lange verhalen uit dezelfde periode wordt dit kortverhaal niet overspoelt met flauwe grappen, in tegendeel sommige grappen zijn erg goed gevonden zoals bv. de klankentapper-grap in strook 44.

Ik vind de tekeningen ook erg geslaagd en een leuke extra in dit album (tenminste in de uitgave als Stripboekgeschenk) zijn de inteviews met Luc Morjaeu en Peter van Gucht

Datumwoensdag 3 november 2010 07:24

Reactie no. 16
NaamVincent
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieLeuk album met een grappig verhaal en mooie tekeningen. Ook de verwijzingen naar eerdere albums zijn leuk, maar het is wel een minpuntje dat hij zo kort is; ik had hem binnen twintig minuten uit. Gelukkig wordt dat weer goedgemaakt door de extra informatie achterin. Kortom, niet echt bekend, maar zeer goed album
Datumzaterdag 22 mei 2010 16:33

Reactie no. 15
NaamElke
Leeftijd9
Cijfer8
Recensie Ik vond het wel een leuk verhaal.
En zoals altijd is het heel mooi getekend.
Ik heb nu al 3 dezelfde strips van de energieke guiten.
Ik heb ze 3 keer maar ik heb ze ook 3 keer gelezen.
Ik vind de strip op het einde heel leuk. Met die groene en blauwe guiten.
En met die boom op het einde is het wel leuk gevonden.
Datumzondag 22 februari 2009 11:31

Reactie no. 14
NaamMichiel
Leeftijd34
Cijfer1
RecensieHet verhaal kreeg ik als stripboek-geschenk, anders had ik hem nooit gekocht. Helaas was de cover niet met een rode kader zoals hier afgebeeld.
Ik zag hier de hoge cijfers en verwachte er veel van. De teleurstelling was groot.
Wat is de strip weer erbarmelijk slecht getekend, allemaal zo simplistisch. Puur naar de tekeningen kijkend dan verwacht je een doelgroep van peuters en jonger. En als ik het kinderachtige verhaal lees dan wordt het eigenlijk ook wel bevestigd.
Hier en daar zit er wel wat redelijke humor in, maar dan erger ik me zo aan die slechte tekeningen dat ik er niet meer om kan lachen.
Ik was een die-hard-fan en verzamelaar, maar gelukkig heb ik de oogkleppen niet voor en vind niet alles blind goed en super. Ik ben gestopt met kopen van de reguliere serie en na dit album te hebben doorgeworsteld, heb ik er absoluut geen spijt van.
Ze hebben tig albums de tijd gehad om hun kwaliteit te verbeteren, maar het is niet wat en wordt niet wat.
Ik wacht met smart op echte striptekenaars die de strip weer in ere herstellen.
Datumwoensdag 19 november 2008 08:14

Reactie no. 13
NaamAien Hime
Leeftijd23
Cijfer8
RecensieErg leuk album! Het leest plezierig, loopt niet te snel of te langzaam, de grappen zijn vrijwel allemaal goed geplaatst en leuk, en de boodschap uit het verhaal, hoewel niet erg origineel, voelde niet geforceerd aan. De tekeningen was ik ook tevreden over.
Enig kritiekpuntje vond ik dat de twee koningen op het eind het wel heel makkelijk "bijlegden".
Hopelijk zet dit album een trend die zich ook in de rode reeks zal laten zien!
Datumwoensdag 24 september 2008 14:50

Reactie no. 12
Naamnick jansen
Leeftijd29
Cijfer8
RecensieLeuk album,
Leest vlot weg, orgineel idee wat leuk is uitgewerkt.
Alleen de tekenstijl staat mij nog niet geheel aan. Ik hoop dat daar in de toekomst verbetering in komt.
Datumdonderdag 18 september 2008 19:19

Reactie no. 11
NaamKaj Peters
Leeftijd23
Cijfer8
RecensieHet team is duidelijk beter in zijn element in de korte verhalen. Ook dit verhaal blinkt uit als een fantasievol verhaaltje dat bij vlagen zelfs de sfeer van weleer terug haalt. De guiten zijn leuke wezentjes die passen in het universum van onze helden. Hun twist is dan wel niet heel origineel, maar het levert wel een leuk onderwerp op. Nu maar hopen dat we dit niveau vaker terug gaan zien in de reguliere reeks.
Datummaandag 2 juni 2008 12:26

Reactie no. 10
Naamjohan k
Leeftijd34
Cijfer7
Recensiepracht van een verhaal ,lang geleden dat men een verhaal heeft uitgebracht dat zoveel fantasie vereist.
DatumSun Aug 13 22:04:24 2006

Reactie no. 9
NaamAntoon van Ham
Leeftijd25
Cijfer7
RecensieEen leuk kortverhaal, met gelukkig niet zoveel geforceerde humor als in Het slapende goud en geen sterk afwijkende karakters dan wat ik gewend ben. Het verhaal zelf is misschien niet geweldig maar voor een kortverhaal maakt dat niet veel uit en ik vind het beter dan Het mopperende masker. De guiten deden me wat denken aan de milieumannetjes uit De begeerde berg; ook daar ging het om soortgenoten die tegen elkaar strijden. Daarnaast zijn er nog genoeg verschillen met de guiten zodat het verhaal toch origineel is.
De speelgoedwapens bij de strijd tussen de guiten vond ik nog het meest grappige en ook het moment dat Lambik een dramatische scène voor Jerom wil opvoeren vond ik leuk. Andere grappige momenten vond ik toch wat flauw, maar tegelijk niet slecht omdat het met mate werd gebruikt en geen waterval van slechte grappen was als bij Het slapende goud. De tekeningen vond ik over het algemeen niet slecht, maar toch wisselend. Zo komt soms het gezicht van Lambik op mij soms wat vreemd over en strook 64 komt te chaotisch over. Ook mis ik nog wel eens gedetailleerde achtergronden, met name bij het interieur van het huis van professor Barabas. Aan de andere kant vind ik het wel leuk dat in het verhaal zelf ook een paar keer buiten het kader wordt getekend, net als bij de covertekening. Vooral goed vind ik dat dit met mate gebeurt.
Het meest positief ben ik over de karakters van de hoofdpersonen. Suske en Wiske zijn veel herkenbaarder dan in Het mopperende masker en Jerom komt minder dom over dan in Het slapende goud. Zoals Erik al schreef gaat Jerom een enkele keer nogal onbehouwen om met Lambik, maar dat vind ik veel minder storend dan bij het eerste lange verhaal van deze Studiomedewerkers. Ook belangrijk vind ik dat Lambik iets minder flauw is in vergelijking met eerder al De flierende fluiter; ook bij hem vind ik dat de flauwe momenten die overblijven minder storend zijn. Al met al vind ik dit verhaal wel een ruime voldoende waard.
DatumSun Feb 12 15:26:52 2006

Reactie no. 8
NaamJan
Leeftijd26
Cijfer8
RecensieIn dit verhaal laat het nieuwe team zien dat ze wel in staat zijn een leuk verhaal te maken. Er zit ook leuke humor in.
Na de stalen mol wordt er weer een oude uitvinding uit het verleden terug gehaald, namelijk de R.V.D. uit "Het rijmende paard". Wie weet welke voertuigen we nog meer zullen terug zien.
In tegenstelling tot het vorig jaar verschenen "De razende rentmeester" vermelden de auteurs hun namen op de eerste bladzijde waar anders Studio Vandersteen was vermeld.
Wellicht hebben Morjeau en Van Gught dit keer geweten dat ze iets goeds hebben gemaakt. En dat voor een reclame strip.
DatumSun Dec  4 17:23:01 2005

Reactie no. 7
NaamRubain
Leeftijd22
Cijfer8
RecensieHeee wat een leuk album!!

EIndelijk zijn die miskleunen van moppen eruit, hebben de personages weer hun eigen vertrouwde karakter ( Lambik als extreme ijdeltuit maar ook met een goede inborst en dat was echt wel lang geleden), goede grappen en een geslaagd plot. Verder heb ik genoten van de introductie van de nieuwe personages en er waren ook geen overbodige nevenfiguren.
Dit niveau heeft SenW in geen jaren meer gehaald! Proficiat voor het nieuwe team. Geen 10 omdat volgens mij enkel de Meester dat verdient, geen negen omdat de figuren soms wel nog buiten proportie zijn, maar een welverdiende acht voor een heel goed verhaal!

Doe zo verder in de reguliere reeks! Proficiat

DatumWed Nov 30 02:21:22 2005

Reactie no. 6
NaamAdrie
Leeftijd34
Cijfer8
RecensieHoera! Feestje!!!... met dit album geven de nieuwe medewerkers aan dat ze het WEL kunnen. Een ouderwets leuk verhaal. Leuke plot. Leuke tekeningen. Uitdukkingen van de hoofdfiguren zijn niog niet optimaal, maar ik denk dat dit wel goed komt. Ik heb me echt vermaakt met dit verhaal. Vandersteen kan hier trots op zijn. Laten we hopen dat deze weg wordt voortgezet. Dan kunnen we afschuwlijke albums zoals de Goalgetter, de Prachtige Pjotr en Kaapse Kaalkoppen (en vele anderen) vergeten
DatumWed Nov  9 23:04:07 2005

Reactie no. 5
NaamJan P.
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieAl vanaf De Guitige Gast is duidelijk dat het nieuwe team driftig aan het experimenteren is met verschillende stijlen. Soms luktte dat redelijk tot goed (Het Slapende Goud, De Guitige Gast), soms weer minder (Het Mopperende Masker) en soms mislukte het (De Flierende Fluiter, De Razende Rentmeester). De vele recente kort-verhalen lijken proeftuintjes te zijn voor het nieuwe team. Maar dit verhaal kan zich gemakkelijk meten met De Guitige Gast en het meeste werk van de onvolprezen en te vroeg afgehaakte Marc Verhaegen. Het verhaal zelf heeft niet zoveel om het lijf, maar hier gaat het meer om de vorm dan de inhoud. Er zitten enkele hele vermakelijke grappen in, de leesstijl wordt vloeiender en de tekeningen beter. Alleen heb ik problemen met de klinische lichtblauwe kleur van de lucht, iets dat me ook in de genoemde albums opviel. Dat is toch een van de puntjes dat de avonturen van de vorige tekenaars wat meer karakter gaf. Maar ik heb er alle hoop in dat het helemaal goed gaat komen met dit duo, en ik hoop dat ze zich in een korte tijd kunnen meten met Marc, en later wellicht met de geniale Paul Geerts en Willy Vandersteen himself!
DatumFri Oct 28 20:54:50 2005

Reactie no. 4
Naamvincent thyssen
Leeftijd12,5
Cijfer8
Recensieeen goed ver'haal met vooral die leuke proefjes vanachter in het album
DatumWed Oct 26 21:06:27 2005

Reactie no. 3
NaamHarmen Smilde
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieEen goeie reclameuitgave. niet zulke ontzettende flauwe humor als in het slapende goud, en het verhaal en de tekeningen zijn verder ook goed, ongeveer zoals in de verhalen van paul geerts... Ik heb goede hoop voor de kaduke klonen!
DatumWed Oct 26 15:19:48 2005

Reactie no. 2
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieEen 8 voor de tekeningen absurde humor.
Dit was echt een redelijk goed verhaal, al was het wel wat vreemder dan het Slapende Goud. De Guiten doen mij toch wel ergens aan denken, maar wat...?
DatumSat Oct 22 22:29:45 2005

Reactie no. 1
NaamErik Strijbos
Leeftijd21
Cijfer7
RecensieEen verhaal dat bijna op het niveau van Paul Geerts is. Daar mag ik de nieuwe studio wel mee feliciteren. Het scenario zat prima in elkaar en de tekeningen waren redelijk op orde. De eerste tekening van strook 8 is helaas wel een miskleun, daar is bijna iedereen buiten proporties, maar voor de rest verbeterde dat gedurende het verhaal. Ook zagen we Jerom weer eens met open ogen, waarbij de tekening helaas niet klopte met hetgeen we eerder hadden gezien in bijvoorbeeld 'De knokkersburcht'. De domheid die ik in eerdere verhalen van de nieuwe studio waarnam is gelukkig wat afgenomen. Jerom haalt in de eerste stroken een ondoordachte toer uit door Lambik op dergelijke wijze een lamp in te laten draaien, en Jerom laat de boom tegen Lambik afketsen. Jerom is eigenlijk de man die alles onder controle heeft, en zulke plaatjes laten juist het tegenovergestelde zien. Lambik zou alleen een tik van Jerom mogen krijgen als hij vreselijk irritant is, anders niet. Minpuntje is dat Lambik zo opgaat in de kinderlijke wapens. Maar aan de andere kant zorgen deze wapens voor een hoop lol. Compliment voor de vindingrijkheid die we gewend waren van de verhalen van Vandersteen. Met deze overweging kom ik dan uiteindelijk uit op een 7.
DatumTue Oct 18 15:45:27 2005