Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het vliegende hart


Het vliegende hart Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het vliegende hart verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,05

Reactie no. 19
NaamLeendert
Leeftijd50
Cijfer5
RecensieOok in de begintijd van Suske en Wiske blijkt al dat korte verhalen niet goed zijn. Wat een slap verhaal is dit. Er zit geen lijn in en het is nog niet duidelijk wat die notaris en die heks wilden. Ook dat zlonze helden de raad van de heks wilde opvolgen mbt de planten, Sidonia met dat berenpak is ook raar.
Nee, niet meer dan een 5 en alleen om de nostalgische tekeningen
Datumzaterdag 25 mei 2024 14:46

Reactie no. 18
NaamBarbarossa
Leeftijd42
Cijfer6
RecensieEen mager kortverhaal is de enige juiste omschrijving voor dit album. Amoras heeft in plaats van Suske ineens een nieuwe koning en het lijkt alsof Lambik zichzelf niks meer herinnerd van de bouw van de kathedraal uit de Stalen Bloempot. Hier slaat Willy de plank toch behoorlijk mis in mijn ogen. Wat een leuke nostalgische terugtocht naar Amoras had moeten zijn, veranderd in een wat saai album, met een verhaal dat eigenlijk nergens op slaat. Omdat de tekeningen leuk en nostalgisch zijn geef ik het nog een voldoende, maar het is natuurlijk niet veel wat we hier lezen. Het doet mij denken aan de gekalibreerde kwibus, alleen dan zonder de zotte humor. Als Vandersteen iets meer aandacht aan dit verhaal had besteedt, was het al een stuk beter geweest. Een mager zesje is het enige cijfer dat ik kan geven.
Datumwoensdag 12 juli 2023 21:34

Reactie no. 17
Naamemmes
Leeftijd47
Cijfer6
RecensieIk ga niet te veel herhalen over dit album wat al in andere recensies is gezegd geweest. Het is duidelijk dat het verhaal episodisch is maar slecht vind ik het helemaal niet. De tekeningen zijn in elk geval op niveau (het inkten lijkt me wel wat afwijkend van de vorige albums, misschien deed hij het nog eens zelf?). Het verhaal doet wel wat vraagtekens rijzen maar het lijkt allemaal niet zo belangrijk te zijn deze keer. Als ik het goed voor heb schreef hij dit album bijna tegelijk met "De dolle musketiers", dus ik snap wel dat hij het invoeren van een nieuw vast personage veel belangrijker vond. Eén van dingen die me echt stoorden was dat Sidonie in een berenvel Suske en Wiske komt bevrijden. Hoe kon ze weten dat die herbergier ook in een berevel rondliep?
Het is ook het laatste avontuur in Amoras dat Vandersteen zelf tekende! Ik weet niet waarom ,maar pas bij album 200 Amoris van Amoras, komen we er terug terecht en gelukkig wordt dan wel de vorige avonturen niet vergeten.
In de rode reeks is dit redelijk ingekleurd, en de meeste teksten bleven dezelfde. Wel heeft Lambik het hier ergens over "de wet de Taeye" en in de rode reeks "dat het geen huurwoning is". Dit komt van Alfred de Taeye, burgemeester van Kortrijk in 1948, die 50.000 goedkope woningen liet bouwen voor de Belgische bevolking.
Er wordt dit album wel eens een vergelijk gedaan met "De gekalibreerde kwibus" maar dan vind ik dit toch een beter niveau. Daarom geef ik het toch nog een 6.
Datumzondag 19 september 2021 08:48

Reactie no. 16
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer6
RecensieHet Vliegend Hart is een kortverhaal dat Vandersteen schreef voor het blad De Bond. In dit zeer rommelige kortverhaal komt het eiland Amoras eindelijk weer terug als locatie. Dit verhaal doet erg aan de gekalibreerde kwibus denken, en waar dat verhaal bij vlagen nog topamusement is, vindt ik dat bij het Vliegend Hart echt minder. Lambik koopt een sprekende papegaai, die het steeds over het prinsesje zonder naam op Amoras heeft. Onze vrienden besluiten met de Gironef naar Amoras af te reizen. Als de Gironef in de kathedraal van Amoras vliegt, zegt Lambik ‘kijk, een klok die niet klokt, we zijn dus in een toren.’ Lambik was in de Stalen Bloempot nog bouwmeester van deze kathedraal, maar nu herkent hij een jaar later de toren die hij zelf gebouwd heeft niet meer terug? En waarom zijn er ineens een koning, een prinses en een prinsesje op Amoras? Werd Amoras niet geregeerd door stadhouders en later in het eiland Amoras door koningin Wiske en in de Stalen Bloempot door koning Suske? En de tegenstander in dit verhaal heet notaris Kopblaas. Is dit een toevalligheid, of is hij familie van de Blaaskoppen? Vragen, vragen… Desondanks is het verhaal nog best leuk en grappig af en toe. Lambik die op het galjoen weer kuren krijgt deed mij denken aan het begin van het Bevroren vuur, waarin hij ook een grofgebekte schipper is. Verder kent dit korte album veel mysterie met groep complotters, een heksen een sprekende beer. Na dit kortverhaal zou Amoras 32 jaar later in Amoris van Amoras pas weer dienst doen als toneel van een verhaal. Al met al een grappig kortverhaaltje, maar ook echt niet meer dan dat. Door de nostalgische tekeningen krijgt dit nog een zes van mij.
Datumvrijdag 09 juli 2021 18:06

Reactie no. 15
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieHet tweede verhaal in dit dubbelalbum is er eentje uit de oude doos, ergens kort na De stalen bloempot zo te zien. Lambik komt met een papegaai aanzetten, die iets brabbelt over een gevangen prinsesje op Amoras. De gyronef wordt van stal gehaald om aldaar orde op zaken te gaan stellen.
Het resulteert in een nogal episodisch verhaal, met weinig samenhang. Het doet sterk denken aan De gekalibreerde kwibus, nog zo'n schnabbelstrip van de bijklussende Vandersteen. Er is duidelijk niet dezelfde aandacht aan besteed als aan de albums uit de hoofdreeks. Veel gedoe met toverdrankjes, pratende beren en heksen op bezemstelen, maar het heeft allemaal weinig om het lijf.
Goed dat men dit oude verhaal in kleur heruitgegeven heeft, en het is in dit dubbelalbum een aangenaam onverwacht weerzien met de tekenstijl van begin jaren vijftig. Maar briljant is het allemaal niet.
Datumzaterdag 19 december 2020 21:27

Reactie no. 14
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer4
RecensieZoals al bij de andere recensies te lezen is, is dit een ouwetje. Destijds vond ik het een stijlbreuk maar nu snap ik waarom de tekenstijl zo anders is. Best verfrissend, al is het mij onduidelijk waarom dit Vandersteen-verhaal is heruitgegeven. Temeer daar dit een zwak verhaal is: niet alles van Vandersteen was goud. Als je de oude stijl je eigen hebt gemaakt, dan ontdek je de schoonheid er van, maar dat doet niets af aan het feit dat het verhaal enorm rommelig en onlogisch in elkaar zit. Toen ik het herlas, snapte ik erg weinig van het relaas. De beweegredenen van niemand zijn duidelijk. Het hele gedoe met de bom is onklaar. Er is al veel gesproken over de koninklijke familie en dat blijft rechtop: waarom kent niemand onze helden? Alles is zo snel verteld dat het geheel vol hiaten zit: de plek waar de prinses zat, de vlucht van de papegaai met het hart, de booswichten die zonder enige aanleiding vijandschap naar onze vrienden toonden: teveel om op te noemen. Er gebeurt teveel in te weinig tijd: de eerder genoemde bom, Lambik die stijf wordt, het gedoe met de beren, Lambik die haan wordt etcetera, etcetera. Gedoe dus. Een verhaal dat te snel is geschreven, waarin er geen ruimte is voor de karakters, met een surplus aan karakters en een hoop gedoe. Nee, niet alles wat Vandersteen aanraakte, veranderde in goud.
Datumdonderdag 08 oktober 2020 21:00

Reactie no. 13
NaamInti
Leeftijd41
Cijfer7
RecensiePrima verhaal met de nodige geheimzinnigheid, maar zoals eerder werd opgemerkt een aantal vreemde dingen
Hoe kan een papegaai helemaal van Amoras naar Vlaanderen komen vliegen?
Waarom lijkt niemand op Amoras Suske en Wiske en de anderen te herkennen?
Sus Antigoon doet niet mee, alleen z'n standbeeld is even te zien
Dit kortverhaal verscheen oorspronkelijk in het weekblad DE BOND. De eerste albumuitgave was in 1973, in SUSKE EN WISKE VAKANTIEBOEK. In juni 1982 verscheen het als nummer 188 in de Rode Reeks (samen met DE SNOEZIGE SNOWIJT)
Tijdens de voorpublicatie verschenen in DE STANDAARD de verhalen DE DOLLE MUSKETIERS, DE TAMTAMKLOPPER en DE KNOKKERSBURCHT. En in KUIFJE verschenen DESCHAT VAN BEERSEL en het begin van GOUD VOOR ROME
Datumdonderdag 20 augustus 2020 10:28

Reactie no. 12
NaamMark
Leeftijd38
Cijfer6
RecensieBegin jaren 80 verscheen dit verhaal uit de jaren 50 plots in de reguliere serie waardoor het qua tekenstijl en scenario nogal afsteekt met omringende albums. Men had beter twee nieuwe of in ieder geval recentere kortverhalen uitgebracht maar waarschijnlijk is dit album uitgebracht om tijd te rekken voor het maken van nieuwe langverhalen waardoor het maken van nieuwe kortverhalen geen optie was.

Dit verhaal dat zich op Amoras afspeelt is goed getekend maar het scenario is warrig en springt van de hak op de tak. Daarnaast is het, zoals eerder aangehaald, eigenaardig dat Amoras opeens een koninklijke familie kent en men de eerdere koningen (zowel Wiske als Suske) niet kent.

Datumzondag 20 november 2011 11:31

Reactie no. 11
NaamRobbert
Leeftijd32
Cijfer7
RecensieLeuk klassiek album. Het liefdesverhaal is mooi. Prachtige tekeningen.
Datummaandag 7 september 2009 03:25

Reactie no. 10
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieOpzicht wel aardig.. maar ik heb veel leukere en betere kort-strips gelezen (Fata Morgana, De Snoezige Snowijt waarvan de laatste samengevat is in album nummer 188 met dit album) de tekeningen waren best oké, de oude stijl nog. En natuurlijk de kuren van Lambik..
Datumzaterdag 16 mei 2009 17:21

Reactie no. 9
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer5
RecensieDe pluspunten van dit verhaal zijn de oude mooi tekeningen, vertrouwde elementen zijn aanwezig zoals de gyronef en het eiland Amoras en veel humor (vooral door Lambik).

Het verhaal zelf is wat aan de magere kant. De echte beweegredenen voor de opsluiting van het prinsesje worden ook niet gegeven. Er zijn me nog een aantal dingen niet duidelijk zoals de link tussen de heks en de notaris. Dit album verdient een quotering tussen 5 en 6, dan maar een 5.

Datumvrijdag 7 november 2008 16:20

Reactie no. 8
NaamMatthijs
Leeftijd10
Cijfer8
Recensieomdat dit een kortverhaal is is het simpel en gaat het heel erg snel. al hoewel de verhalen van amoras mij toch wel blijven aanspreken, vind ik dit toch wel een klein beetje teleurstellend... niet heel erg teleurstellend! want het tekenwerk was zeer goed! toch vind ik het net een 8 waard!
Datumwoensdag 29 oktober 2008 14:20

Reactie no. 7
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer6
RecensieIn dit album gaat precies alles vanzelf en gaat het ook allemaal zo snel! De tekeningen vind ik nogal flauw en het verhaal nu ook niet meteen het sterkste. Daarom een 6.
DatumMon Jun 11 21:29:36 2007

Reactie no. 6
NaamMarc Raps
Leeftijd19
Cijfer4
RecensieLeuk om weer eens terug te kijken naar Vandersteen's oude tekeningen, maar het verhaal is een rommeltje. Het springt van de hak op de tak, en de ene onlogische gebeurtenis volgt de ander op. Zonde!
DatumWed Jul 26 13:47:46 2006

Reactie no. 5
NaamBarry
Leeftijd26
Cijfer6
RecensieVerhalen op Amoras spreken me altijd wel aan, maar hier heb ik maar weinig mee eigenlijk. Ik mis een lijn in het verhaal, het verloopt nogal rommelig en van de hak op de tak. Dit soort tekenwerk spreekt mij persoonlijk ook minder aan, hoewel het me deze keer opzich niet zo stoort. Hoe dan ook, ik ben niet echt fan van 'Het vliegende hart'.
DatumThu Jul 13 07:53:29 2006

Reactie no. 4
NaamHarmen
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieDit is een heel goed kortverhaal hoor! soms is het een beetje onduidelijk, gaat het een beetje te snel, dat is wel jammer, maar toch verder is dit super! echte vandersteen-humor en mooie vandersteen-tekeningen... Een kort maar krachtig kortverhaal!
DatumTue May  2 22:14:16 2006

Reactie no. 3
NaamMatthias
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieIn tegenstelling van wat iedereen zegt vind ik dit een puik verhaal, zeker voor een kortverhaal, het is misschien wat rommelig, maar het zij zo, als je de moeite neemt om het te lezen komt je een mooi avontuur tegemoet.
DatumSat Apr  8 13:15:36 2006

Reactie no. 2
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer5
RecensieSamen met ‘de gekalibreerde kwibus’ behoort dit, naar mijn idee, tot de minste verhalen van Willy Vandersteen. Alain gaf al aan in zijn recensie dat een aantal zaken heel vreemd zijn op Amoras: niemand die Suske, Wiske, Lambik of Sidonia kent en het bestaan van een prinselijk geslacht waar in de verhalen ‘het eiland Amoras’ en ‘de stalen bloempot’ nooit over gesproken is. Wat mij verder opvalt is dat Lambik wel heel dom overkomt in vergelijking met andere verhalen. Dit maakt de humor ook een beetje flauw. Naast een mager verhaal komen de tekeningen dan nog als het meest positieve naar voren.
DatumMon Mar 21 19:58:08 2005

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 39
Cijfer 4
Recensie Lambik geeft de kinderen een sprekende papegaai cadeau. Deze papegaai blijkt van het eiland Amoras te komen en de woorden, die de papegaai van zich geef, blijkt een noodroep te zijn. Dit is het begin van een doldriest avontuur...
Dit is naast "De gekalibreerde kwibus" het tweede verhaal voor een katholiek parochieweekblad. Je merkt hier, dat dit een klusopdracht voor Willy was, want het verhaal zelf is héél dun en nogal rommelig in elkaar gestoken. In die tijd, waar het verhaal ontstond, had Willy al een reeks klasseverhalen uitgebracht, Zoals "De sterrenplukkers", "De ringelingschat", "De stalen bloempot" e.a. en om maar te zijgen over de zogenaamde blauwe reeks, die in het Kuifje-weekblad verscheen. Je zou dus zeggen, dat dan dit verhaal ook zo zou zijn, maar dat is dus niet het geval! Ook zijn er tegenstrijdigheden te ontdekken, b.v. kent niemand op Amoras onze vrienden, n.b. was zowel Suske en ook Wiske er al eens koníng(in), Suske is trouwens een nazaat van Sus Antigoon, de stichter van Amoras en Lambik heeft als bouwmeester de kathedraal opgericht. Je zou toch menen, dat de bewoners van Amoras ze tenminste zouden herkennen! Waar komt plotseling het prinselijk geslacht vandaan! In de voorgaande verhalen was hier nooit sprake van! Zo een prinselijk geslacht zou op Amoras politiek gewicht hebben!
Willy steelt zelfs verhaaltechnische motieven bij verhalen van hemzelf; de sprekende beer uit "bibbergoud" e.a.
Nee, met dit verhaal heeft Willy zich geen plezier gedaan!
Datum Mon Feb 23 14:37:43 2004