Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De lollige lakens


De lollige lakens Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
 
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De lollige lakens verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,30

Reactie no. 10
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieOp de één of ander manier heb ik dit verhaal in het Frans “Les fantômes musiciens”. Ik moet dus soms omschakelen naar de Nederlandse benamingen. De heerlijke ouderwetse jaren zeventig manier van tekenen valt direct op. Helder, scherp, verhoudingen goed, gedetailleerd en kleurrijk. Het is een erg fijn verhaal dat ons meeneemt naar Mallorca van lang geleden. Geschiedkundig schijnt een en ander niet te kloppen maar er ontrolt zich een aardig verhaal over drie musicerende dochters die gevangen gehouden werden door de Moren. Onze vrienden werden door hen als spook ingeroepen ( op miraculeuze wijze door Sidonia meegenomen) om te helpen maar het mocht niet baten, de dochters waren gedoemd te sterven. Dat laat ook zien dat de naam “Lollige lakens”….wat vreemd is. Ze waren niet lollig…..oh ja…lakens slaat op spook. De acties van Suske, Wiske, Lambik en in het begin Sidonia zijn leuk. Het is jammer dat Jerom er weer bij gehaald werd. Detail: Strook 81 is Suske bewusteloos door een val en in 82 is hij weer hyperactief. Al met al een gedegen leuk kortverhaal.
Datumzondag 14 februari 2021 14:47

Reactie no. 9
NaamInti
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieDit vakantieboek verhaal is lang niet slecht voor een kortverhaal. Alleen de titel is een beetje vreemd. Met de "lakens" worden drie spoken bedoeld, die overigens nauwelijks een rol van betekenis hebben
In 200 voor Christus wordt Mallorca door de Moren bezet. Geschiedkundig klopt dit niet. Moren zijn moslims en de islam ontstond pas in de 7e eeuw NA Christus. Zoals reeds eerder werd opgemerkt, wekte het eiland in de periode van de strip de interesse van het net opgekomen Rome
Leuk grapje, Lambik komt naar voren als een oude snoeper. Hij wil liever bij de dochters van de tovenaar blijven dan ontsnappen. De dochters lijken hem ook wel leuk te vinden
Grappig is wel dat de draak een tulband draagt en eigenlijk vrij klein is. Bovendien loopt hij ook op z'n achterpoten
Het einde is wel verrassend voor de reeks. Barabas flitst iedereen weer terug en vermeld dat de spoken eigenlijk de drie meisjes waren die in de grotten omkwamen
Willy Vandersteen en Paul Geerts waren kennelijk in een luie bui bij het ontwikkelen van de drie meisjes. Ze zien er hetzelfde uit en dragen dezelfde jurken, alleen hun kapsel verschilt. Hun naam wordt ook nooit gezegd
Een kleine 10 jaar eerder (in 1969) verzeilde de Gouden Stuntman in het JEROM verhaal DE PARELS VAN MALLORCA in dezelfde grotten. Maar toen ging het om een spionagezaak
Datumvrijdag 21 augustus 2020 18:52

Reactie no. 8
NaamJules Vismale
Leeftijd45
Cijfer7
RecensieHet is een vrij kort verhaal en erg onbegrijpelijk dat Sidonia niet schijnt te weten wat er in de enorme koffer zit wat weer de nieuwsgierigheid van Wiske opwekt. Als er drie spoken uitkomen vliegen zij weg en blijken het de dochters van een tovenaar uit Mallorca te wezen. Lambik gaat met Suske en Wiske terug in de tijd om de drie dochters op te sporen en weet de Moren beet te nemen met een onzichtbare overdruk, gelijk naar de "kleren" van de keizer. De meisjes worden door Jerom gered van de draak maar niet van een verdrinkingsdood daar professor Barabas de geschiedenis niet kan veranderen. De geesten verjagen met de betoverde muziekinstrumenten de Moren van Mallorca maar ze lijken onbegrijpelijk geen eeuwige rust te krijgen, in tegenstelling tot vele andere "vervloekte" personages als ze opzettelijk of onbedoeld fouten maakten!
Datumvrijdag 27 november 2015 23:35

Reactie no. 7
NaamWilly
Leeftijd98
Cijfer6
RecensieDe historische fout van die Moren die Mallorca in 200 voor Christus bezet zouden houden valt me al tegen, maar het allerergste vind ik de vreselijke dood van de drie zusjes mede als gevolg van ingrijpen met de teletijdmachine. Wiske wil ze nog redden door opnieuw terug te gaan in de tijd, maar dat mag niet van de prof.
Datumwoensdag 23 maart 2011 20:27

Reactie no. 6
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieAardig kortverhaal, aardige humor en de tekeningen zijn redelijk. Alleen worden de figuren nogal dun getekend
Datumdonderdag 28 oktober 2010 18:42

Reactie no. 5
NaamAdrie
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieIk was twee weken geleden op Mallorca op vakantie en ben daar de grotten bij Porto Cristo in geweest. Op een gegeven moment moesten alle toeristen bij een ondergrondsmeer op bankjes plaatsnemen en kwamen in het donker tussen de stalagmieten en stalagtieten door verlichte bootjes langs onder wat klassieke muziek. Heel aardig maar wel een beetje uit de tijd anno 2006 Echter, ik dacht steeds waar ken ik dit ook weer van en toen schoot dit verhaaltje me weer te binnen. Heb het deze week weer ff uit de kast getrokken voor het eerst sinds 1981 (toen ik 'm kocht) Het is wel een geinig verhaaltje. Het allerlaatste plaatje is precies zoals het er nu op dit moment nog steeds uitziet in die grotten. Heel leuk!
DatumThu Jun 29 22:04:43 2006

Reactie no. 4
Naam Erik Strijbos
Leeftijd 20
Cijfer 7
Recensie Een grappig verhaal. Alleen is het scenario dus niet goed genoeg uitgewerkt. Zoals Alain al zei klopt het geschiedkundig niet, maar ook; hoe komen die lakens in de koffer van Sidonia? En waarom doet ze zo haar best om de inhoud van de koffer voor zich te houden?
Ook op het eind kunnen Lambik en Jerom Suske en Wiske niet uit de handen van de Moren redden. Kan iemand een reden geven waarom? In andere albums was die mogelijkheid er wel... Ook is Jerom dit keer niet snel genoeg om de pijlen tegen te houden. Ondanks de inconsequentie blijft het hierdoor wel 'spannend'. De tekeningen zijn dik in orde.
Een prima kortverhaal.
Datum Thu Jan 27 17:03:47 2005

Reactie no. 3
Naam Jan P.
Leeftijd 30
Cijfer 8
Recensie Een zelfs voor reclame-uitgaves heel kort avontuur (23 bladzijdes) maar er wordt wel wat gedaan met die beperkte ruimte.
Hier is een verhaal neergezet dat gewoon van begin tot einde weet te boeien zonder al te veel onlogische sprongen en dat is heel knap.
Jammer dat dit niet is uitgewerkt tot een reeks-uitgave.
Het is alleen een beetje raar waarom die lakens nou juist in Sidonia's koffer zijn gekomen, iets wat ze zichzelf notabene afvraagt aan het einde.
Dit verhaaltje krijgt van mij een verdiende 8.
Datum Thu Aug 5 03:44:30 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 7
Recensie Voor een reclamestrip erg goed.
De tekeningen zij prima gecombineerd met humor.
Een zeven is niet buitengewoon maar een ruim voldoende, en dat is dit verhaal.
Datum Thu May 22 15:13:48 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 8
Recensie Een leuk en vlot verhaal met mooie tekeningen. Een van de weinige uit de vakantieboeken-reeks uit de jaren 70.
Echter twee dingen storen me aan dit verhaal:
  1. Hoe komen die spoken in de koffer van tante Sidonia? Heeft ze dat niet gemerkt, bij het inpakken van haar spullen? Dat kan ik me niet voorstellen! Je kunt nu zeggen; " Dat zijn spoken. Die kunnen alles" Maar daarvan agezien, zou het Sidonia op een van de beide luchthavens opgevallen zijn! Of steelt Sidonia plotseling lakens uit een hotel, zoals andere lepeltjes o.d. stelen? Dat kan ik me ook niet voorstellen!
  2. De spoken en ook later Wiske beweren, dat Moorse piraten om 200 VOOR Christus Mallorca bezet zouden hebben!!! Niets minder is waar, nl. om 200 v. Chr. hadden de toenmalige heersers, de Karthagener problemen met een toen machtig geworden stads-staat en hun bewoners, nl. Rome! Er was eens inderdaad een bezetting op Mallorca door Moorse piraten, maar die was omstreeks 1078 NA Christus!
Het mag wel krentekakkerig zijn van mij, maar hiervoor krijgt dit verhaal maar een 8!
Datum Tue Apr 29 18:32:47 2003