Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

El Peneca


Index
Index

El Peneca Aan het einde van de jaren '60 werden de verhalen van Suske voor het eerst in Spanje gepubliceerd in een albumreeks met de titel Bob y Bobette. Deze albums betekenden echter niet het debuut van het Vlaamse stripduo in de Spaanse taal. Geruime tijd voordat de boekuitgaven in Spanje verschenen waren enkele verhalen al te lezen in het Chileense tijdschrift El Peneca.

De eerste aflevering van El Peneca verscheen op 23 november 1908 in Chili. Het was één van de eerste Chileense tijdschriften die speciaal voor de jeugd werden gemaakt. In dezelfde periode werden er meer van dit soort bladen gestart maar El Peneca was het enige magazine dat lang zou blijven bestaan en uiteindelijk een grote oplage wist te behalen. Op het hoogtepunt, in 1940, werd het tijdschrift gedrukt in een oplage van 180.000 exemplaren en verschenen er ook edities in andere Zuid-Amerikaanse landen zoals Peru en Venezuela.

De inhoud van het blad werd in de loop der tijd diverse malen aangepast. Aanvankelijk bevatte El Peneca veel korte artikelen over uiteenlopende onderwerpen, later werd het aanbod uitgebreid met stripverhalen.
In 1957 werd het blad omgevormd tot een striptijdschrift en kreeg het de titel El Intrépido Peneca.
Na het verschijnen van 2679 afleveringen werd de publicatie op 21 april 1960 gestaakt.

De strips die in het blad verschenen werden voornamelijk geïmporteerd uit Amerika. In de jaren '50 doken er echter ook veel Europese series op in het tijdschrift. Hierbij valt op dat alle Europese strips die in het Chileense tijdschrift verschenen eerder werden gepubliceerd in het Belgische weekblad Tintin / Kuifje.
De Chileense kinderen konden in het tijdschrift onder andere de belevenissen volgen van Blake en Mortimer (van Edgar P. Jacobs), Ton en Tinneke (van Franquin) en Alex (van Jacques Martin).
Ook het werk van Willy Vandersteen was vertegenwoordigd in El Peneca met publicaties van zowel Suske en Wiske als 't Prinske.

Een compleet overzicht van de Suske en Wiske-verhalen die in dit tijdschrift verschenen is nog niet beschikbaar. Verhalen die zeker werden gepubliceerd zijn:

Mogelijk zijn ook de resterende verhalen uit de Blauwe reeks in El Peneca afgedrukt.

Veel Europese striphelden behielden hun eigen naam. Ton en Tinneke gingen in het blad echter door het leven als Modesto y Pelusita (afgeleid van de Franse namen Modeste et PomPon.
De namen van Suske en Wiske in El Peneca waren Tin y Titina. Lambik kreeg in Chili de naam Dorito.Klik op de onderstaande plaatjes om de grotere afbeeldingen te bekijken.
La llave de Bronce La llave de Bronce Su alteza Puntito I El casco Tartaro
El Peneca El Intrépido Peneca Llegan los Marcianos Llegan los Marcianos
Index
Index