Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De lallende libel


Suske en Wiske op de heide.

De lallende libel Eind juni wordt bij ca. 20.000 gezinnen in het westen van Noord-Brabant en de provincie Antwerpen een album van Suske en Wiske bezorgd. Het betreft een speciaal verhaal dat zich afspeelt in het natuurgebied op de grens van België en Nederland.
In het verhaal blijkt dat het water verdwijnt uit de waardevolle natuur in grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide. Het natuurgebied vecht tegen een dreigende verdroging. Suske en Wiske weten met de hulp van de Lallende Libel het tij te keren. Ze belanden in een ver verleden om de toekomst voor het grensoverschrijdende natuurgebied veilig te stellen.

Deze strip is niet gemaakt door Studio Vandersteen maar door twee Zeeuwen. René de Dreu uit Nisse en illustrator Danker Jan Oreel uit Kloetinge zijn verantwoordelijk voor dit avontuur.
In de krant BN / De Stem van vrijdag 24 juni valt te lezen hoe dit avontuur van Suske en Wiske tot stand is gekomen:
René de Dreu werkt al enkele jaren mee aan een informatiekrant over het grensoverschrijdende natuurpark De Zoom - Kalmthoutse Heide. Hij werkte daarvoor samen met een Belgische bioloog, die het krantje een informatieve, biologische insteek wilde geven. De Dreu vond dat deze informatie wat opgeleukt moest worden. Daarom heeft Danker Jan Oreel karikaturale tekeningen bij de informatieve verhalen gemaakt.
Bij de directie van het natuurpark ontstond het idee om voor de informatiekrant van dit jaar eens iets met Suske en Wiske te doen. Aanknopingspunt voor het idee waren het 60-jarig jubileum van de strip en het feit dat Vandersteen lang in Kalmthout heeft gewoond.
Aan De Dreu en Oreel werd vervolgens gevraagd om de strip te maken.

Standaard Uitgeverij en de erven van Willy Vandersteen gingen akkoord met het maken van dit speciale verhaal. Aan deze goedkeuring was echter wel een beperking verbonden: de makers mochten Suske, Wiske en hun vrienden niet zelf tekenen. Alleen plaatjes uit reeds bestaande albums mochten worden gebruikt.
In de krant vertellen de makers wat voor problemen deze restrictie opeverde:
"[De beperking] maakte het niet altijd even gemakkelijk", vertelt De Dreu. "Zo hadden we voor het verhaal een plaatje nodig van Lambik in de regen. Nergens te vinden!"
De makers van de strip Ook een vastgebonden Lambik bleek niet voorhanden in de vele albums. Dat hebben de makers opgelost door alleen een stel vastgebonden benen te laten zien. Lambiks hoofd, dat Oreel dus niet zelf mocht tekenen, valt buiten het plaatje, maar elke lezer begrijpt dat hij het is. Alle andere karakters uit het boek zijn wel door Oreel getekend. "Op een gegeven moment protesteerden de erven Vandersteen omdat ze dachten dat ik op een van de plaatjes Lambik zelf had getekend", vertelt de schrijver. "Zijn kop is veel ronder, zeiden ze. Nou, hij kwam toch echt uit een bestaand album, hoor. Dat was best grappig."

Naast de beperking die hen door de erven Vandersteen werd opgelegd moesten de makers rekening houden met nog een gevoelig punt. De strip gaat over het uitdrogen van het natuurgebied. De exacte oorzaak van deze uitdroging is nog niet vastgesteld maar België en Nederland geven er elkaar de schuld van.
Om dit tere punt te omzeilen hebben De Dreu en Oreel Krimson in het verhaal gebracht. Deze oude vijand van Suske en Wiske vangt al het regenwater in het gebied op met de bedoeling om het voor veel geld weer te verkopen.


Het resultaat van dit project is een avontuur voor zowel Suske en Wiske als voor iedereen die op zoek is naar de natuur van de toekomst. Met een speciale Suske en Wiske- zoektocht is een wandeling in grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide bovendien nog spannender.


Bron informatie en foto: BN / De Stem.
Bron afbeelding cover: De Fameuze Fanclub
Informatie over het natuurgebied is te vinden op de site van het Grenspark De Zoom.