Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske
De koeiencommissie

De Koeiencommissie

Gaan Suske en Wiske opnieuw de politiek in?Gaan Suske en Wiske de politiek weer op de voet volgen? Vroeger was het vrijwel dagelijkse kost. Denk maar aan de fantastische klassiekers als Lambiorix en De Stalen Bloempot waarin de Koningskwestie die heel België in de jaren '50 verscheurde gevolgd werd. Want Suske en Wiske is uiteindelijk groot geworden dankzij die dagelijkse publicatie in de krant, van soms stroken die slechts enkele uren ervoor getekend waren.

Hoewel we voor de politieke knipoog in de afgelopen tig jaar moesten kijken naar dagbladverschijnsel Nero, blijken nu Suske en Wiske definitief terug op het politiek toneel. We herinneren even aan: De rebelse Reinaert een moderne variant van de Middeleeuwse Vos Reynaerde waarin nu de hedendaagse blunders van politiek en justitie aan de orde komen en Reinaert en Marc Dutroux dezelfde schurk blijken.

En plots was daar het album Het verdronken land. Hierin nemen Suske en Wiske een duidelijke positie in. Doel, het dorpje onder de rook van Antwerpen waar ooit de avonturen van Suske en Wiske begonnen zou moeten blijven. Dankzij hen werd de aandacht weer mede op Doel gevestigd, maar hoewel het laatste woord vermoedelijk nog niet gesproken is, zal Doel zoals het er nu voor staat toch verdwijnen.

Het volgende bedrijf is vermoedelijk De koeiencommissie. Op 22 mei 2000 verscheen de aankondiging van dit nieuwe verhaal. Hierin zal zo wordt aangekondigd een nieuwe wind waaien in de regering. De medespelers worden ditmaal soms zelfs bij name genoemd: Premier Dick Zweyn, hij lijkt wel erg veel op voormalig premier De Haene en ook zijn ``geen commentaar'' is veelzeggend. De vice premier, een stier, heet Firmin de Decker. Zijn naam is geen verwijzing naar een bestaande politicus. Marc Verhaegen liet weten dat hij bij het bedenken van deze figuur alleen een taalgrapje in gedachten had. De woordspeling stier - dekker leek hem wel leuk. Steve Stempelkaart is de SP'er Steve Stevaert nu minister van tewerkstelling normaal vlaams minister van mobiliteit energie en nog zo wat meer. Trouwens ook een belangrijk speler in de zaak Doel. Op volksgezondheid zitten, hoe kan het ook anders een kalkoen en een kip, en we zijn benieuwd hoe deze de nieuwe kippencrises gaan bestrijden. Ze heten trouwens Kolla en Borrateur, daar lijkt op zich niets mis mee, maar we dachten wel aan de socialistische senator Marcel Colla. Hoofd van de koeiencommissie is Magda Koevoet, een verwijzing naar federaal minister van consumentenzaken, volksgezondheid en leefmilieu Magda Aelvoet, van de Anders-Gaan-Leven partij Agalev.

Naast de regeringspartijen is er ook een duidelijk oppositie beschikbaar: de gebroeders Rampbui, naar de CVP-broers Eric en Herman van Rompuy en dat Flup de Zomer wat met Vlaams Blokker Filip DeWinter te maken heeft, dat kan niet missen.

Hoewel we erg benieuwd zijn naar de begroting of landbouwplannen van deze regering, vragen we ons af of iemand ooit het verschil zal merken. In De Apekermis werd zelfs de hele wereld ongemerkt door apen geregeerd, dus of deze beestenboel een echt frisse wind zal laten waaien? We houden ze daar in de gaten.