Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Lambik


Vandersteen zei meermaals "Feitelijk lijk ik nog het meest op Lambik". Lambik is door zijn gewone karakter dan ook een personage waarmee Vandersteen alle kanten op kan, van scout tot huursoldaat, van loodgieter tot piloot, van slagersknecht tot chirurg. Lambik komt bij de ploeg tijdens De sprietatoom, later blijkt dat hij een broer, Arthur de vliegende aap heeft en ook zijn vader, men sloot hem op omdat hij eens met zijn spaarcenten naar het Ministerie ging, en vroeg hoeveel het moest kosten om de ouderdomspensioenen wat te verhogen blijkt nog te leven in het oerwoud. Lambik is slechts eenmaal niet van de partij, namelijk in De koning drinkt.

Lambik zorgt voor vele prachtige avonturen door in zijn naïviteit in een poging tot helpen zich bij de slechten aansluit. Zijn ijdelheid is ongeëvenaard maar zijn gouden hart evenmin. Zo redt hij menigeen het leven waaronder zelfs dat van zijn aartsvijand dr. Krimson. Lambik is daarmee hoewel nooit vermeld op de kaft een wezelijke steunpilaar. Een standbeeld wat voor hem werd opgericht Het statige standbeeld is helaas ingestort en ook een hete luchtballon ging aan zijn neus voorbij.

Lambik, en dat is minder bekend, heeft enige tijd zijn eigen gagreeks gehad. In De Bond van De bond voor kroostrijke gezinnen verscheen tussen 1954 en 1963 wekelijks een gag getiteld De avonturen van Suske, Wiske en Lambik. Van deze serie verschenen 346 gags en 7 albums onder de titel De grappen van Lambik. Reeds meermaal zijn enkele grappen, niet meer dan zo'n 50 verschillende, opgenomen in Rozenkransalmanakken, het weekblad Revue, agenda's, vakantieboeken en het Suske en Wiske weekblad tot een volledige uitgaven heeft dit echter nooit geleid.

In de jaren '70 leende Henk Molenberg zijn stem aan Lambik voor de poppenspelserie van Wies Andersen. Ook na diverse andere zgn. luisterstrips bleef dit voor velen dè stem van Lambik. Cabaratier en acteur Roland van Rillaer die in de Suske en Wiske musical de rol van Lambik vervulde was echter in staat de poppenspel stem te doen vergeten en zette hiermee meteen het beeld voor Lambik, zowel voor nu als voor Lambik op hoge leeftijd.

In Robotkop werd bekend dat Lambik een hersentumor had en slechts in Italië kon worden geopereerd. Er werd al gesproken over zijn dood. Hij overleefde de operatie echter, na een ontmoeting met zijn schepper in de hemel.