Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Suske en Wiske en de verdwenen sterren in Artis Planetarium


In het Planetarium van dierenpark Artis te Amsterdam draaide vanaf woensdag 28 maart 1996 (de dinsdag er voor was de voorpremière voor VIPS) dagelijks het familieprogramma Suske en Wiske en de verdwenen sterren. Dit programma zal drie jaar gaan draaien en volgt een programma met de figuren uit Sesamstraat op.

Suske en Wiske en de verdwenen sterren

In het verhaal krijgt Wiske bijna een ster op haar hoofd. Aan die ster zit een briefje. Het luidt "help. De sterren zijn verdwenen." Suske en Wiske en de anderen gaan natuurlijk op zoek. Na een reis langs diverse planeten, komen onze vrienden uiteindelijk bij de planeet Lumen. Op Lumen zijn de sterren niet meer te zien door de vele verlichting die er is op de planeet. Het probleem van Lumen wordt gelukkig opgelost. Op de terugweg naar Aarde zien ze dat ook Nederland en België aan de lichtvervuiling lijden. Als het zo door gaat zullen ook wij de sterren niet meer kunnen zien.

De soundtrack en meer op CD en cassette

De soundtrack van dit programma verscheen op CD en cassette. Naast het programma (33"38) staan er nog wat liedjes op van de Musical CD:

Deze musical liedjes zijn die van de Belgische versie van de Musical.

Overige promotie

Naast de CD en cassette verscheen ook een postkaart en een poster. De poster is ook in diverse haltes van het openbaar vervoer geplaatst.

Een video of iets dergelijks zal wel niet verschijnen i.v.m. de bijzondere situatie in het planetarium.

Een medewerker van het planetarium heeft in Boxtel, tijdens de Suske en Wiske verzamel- & fanclubdag een diapresentatie gehouden over het maakproces. Hierbij werd gebruik gemaakt van enkele dia's uit de show. Omdat de koepel groot is en er 100 diaprojectoren worden gebruikt zijn de dia's vaak geen volledige afbeeldingen. De 1500 dia's werden gemaakt met behulp van oude en nieuwe tekeningen en met de computer ingekleurd en omgerekend zodat de koepel ook hoekige ruimten prima kan weergeven.

Marc Leemans (destijds medewerker van Standaard Uitgeverij) wist tijdens de productie op te merken dat Wiske op een dia in de ruimte zonder Schanulleke staat. Deze dia heeft men later opnieuw gemaakt. Ditmaal is Schanulleke er met een computer bijgezet.

Boekje

Het avontuur in Artis is te boek gesteld. Het hele avontuur is in tekst uitgeschreven met daarbij illustraties vanuit Suske en Wiske behorend bij het avontuur. (Voor kenners het is nog meer info dan strip vergeleken met de infostrips uit de jaren '80). Het verhaal verscheen in een boekje met een zachte kaft dat bij Artis verkrijgbaar is. Het heet Suske en Wiske de verdwenen sterren (f 13,00?). In Precies dezelfde vorm verscheen het met een harde kaft onder de titel Suske en Wiske sterren en planeten (f 17,50). Het verhaal werd ook afgedrukt in 7 nummers van Suske en Wiske weekblad.