Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Aquarellen en tekeningen van Paul Geerts in Kampen


In Kampen zijn kunstwerken van Paul Geerts te zien.

Voor de eerste keer in Nederland wordt in augustus een unieke overzichtstentoonstelling gehouden van aquarellen en tekeningen van Paul Geerts.
Paul Geerts (Turnhout 1937) is sinds zijn kinderjaren actief met het in beeld brengen van wat hij ziet. Na zijn opleiding aan de Academie voor Schone kunsten in Antwerpen vindt hij een baan in de grafische wereld, waar hij zich vooral bezighoudt met pagina-opmaak en retouches. Daarnaast blijft hij tekenen en schilderen, waarbij vooral zijn portretten en modeltekeningen opvallen door hun gedetailleerde, zeer nauwkeurige waarneming. Aquarel van Paul Geerts Geerts maakt strips en illustraties voor tijdschriften van de jeugdbeweging en legt in 1967 zijn werk voor aan Willy Vandersteen, dè autoriteit op stripgebied in Vlaanderen. Vandersteen biedt hem onmiddellijk een plaats in zijn tekenstudio aan.
Begin jaren '70 besluit Vandersteen zijn mateloos populaire stripserie Suske & Wiske over te dragen aan Paul Geerts, zodat de figuurtjes ook na zijn overlijden zouden kunnen voortbestaan.
Geerts heeft ruim 30 jaar aan de serie gewerkt, bedacht en tekende in die tijd zo’n 115 lange verhalen plus nog talloze korte verhalen en reclametekeningen. In verhalen als De parel in de lotusbloem of Angst op de Amsterdam, kan hij zich ondanks de enorme werkdruk uitleven in zeer gedetailleerde sfeerbeeldjes.

Door zijn aanwezigheid op een groot aantal signeersessies en vele andere p.r.-activiteiten is hij voor vrijwel iedereen "de meneer die Suske & Wiske maakt" ook al heeft hij in 2002 bij zijn pensionering de serie overgedragen aan Marc Verhaegen.
Nu, in wat hij zelf noemt "de vlegeljaren van de derde leeftijd", heeft hij zijn oude passie voor het schilderen en aquarelleren weer opgevat. Zijn werken zijn zeer toegankelijk, gemaakt met een haast ambachtelijke precisie en een enorme liefde voor het vak. Hij experimenteert met materialen en technieken, maar alles met dezelfde nauwkeurigheid. Zijn onderwerpen zijn zeer divers, landschappen, portretten, naakten, zeegezichten, dieren, enz. maar alles op een heel eigen, vriendelijke manier, die bij het karakter van deze charmante kunstenaar past. Geerts werkt niet gericht op “het grote publiek”, maar de wijze waarop hij zijn penseel of potloden hanteert, spreekt simpelweg heel veel mensen aan.
Tot nu toe heeft Paul Geerts zijn "post-Suske & Wiske"-werken alleen nog maar in Vlaanderen geëxposeerd, in het kunstenaarsdorpje Lissewege bij Zeebrugge. Kampen heeft met deze expositie dus de primeur voor Nederland.
De keuze voor Kampen heeft te maken met eerdere bezoeken van Paul Geerts aan het jaarlijkse Stripspektakel, waarbij hij het historische stadscentrum leerde kennen en waarderen.
De organisatie van het Stripspektakel is er trots op deze bijzondere kunstenaar voor de stad te hebben kunnen "strikken".
Bron afbeelding: De Fameuze Fanclub