Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Vandersteen-tentoonstellingen in Brussel


Stripstad Brussel wijdt twee exposities aan Willy Vandersteen.

Willy Vandersteen : Het Brusselse epos Brussel heeft 2009 uitgeroepen tot stripjaar. Gedurende het gehele jaar worden er allerlei activiteiten georganiseerd rond strips en stripmakers die een band met de Belgische hoofdstad hebben.
De stad is er trots op dat ze in heden en verleden tal van striptekenaars heeft gehuisvest. Hergé (Kuifje), Franquin (Guust Flater) en Peyo (Smurfen) zijn allemaal Brusselaars.
Bovendien is ook het Belgisch Centrum van het beeldverhaal in Brussel gevestigd. In 2009 bestaat dit museum 20 jaar.
Het stripjaar zal gevierd worden met tentoonstellingen en evenementen en zelfs op de muren van de stad (met de fresco’s, maar ook uitzonderlijke installaties).

Eén van de beroemde stripmakers die in Brussel heeft gewoond is Willy Vandersteen en de stad laat dit feit niet ongemerkt voorbij gaan. Ook de geestelijke vader van Suske en Wiske wordt in het zonnetje gezet. Vanaf 24 juni zijn er twee tentoonstellingen aan hem en zijn werk gewijd.

In het stadhuis van Brussel is de tentoonstelling Het Brussels epos van Willy Vandersteen te zien. Het bekende gebouw aan de Grote Markt is het uitgelezen kader voor deze tentoonstelling over de periode waarin de vader van "Suske en Wiske" het sterkst de klare lijn beoefende. Het was de tijd toen Vandersteen voor Lombard ging werken. Het wordt een moderne kijk op een uitzonderlijk tekenaar. In 1948 is Vandersteen een ster in Vlaanderen. Maar hij stelt vast dat op de Franstalige markt de bladen Spirou en Tintin een begerenswaardige plaats veroverden in Frankrijk. Van zijn kant heeft Raymond Leblanc, oprichter van het blad Kuifje, het moeilijk om de verkoop van het weekblad in Vlaanderen op te trekken. De twee mannen ontmoeten elkaar en Vandersteen gaat werken voor de uitgeverij Lombard. Maar Hergé is hoegenaamd niet van plan om zijn greep op het blad, waar hij artistiek directeur van is, te lossen.
De bedenker van Kuifje aanvaardt de komst van Vandersteen onder voorbehoud dat deze het credo van een klare lijn van kwaliteit toepast voor de Suske en Wiske-reeks die in zijn blad zal verschijnen. Daar heeft Vandersteen geen enkel probleem mee. Hij zal bewijzen dat zijn tekentrant en zijn verhalen, als hij de tijd neemt, zeker niet moeten onderdoen voor deze van Hergé of Jacobs.

Naast de expositie in het stadhuis zijn veel creaties van Vandersteen ook te zien in La Maison de la Bande Dessinée. Hier wordt een tentoonstelling georganiseerd onder de titel Retrospectieve Vandersteen.
Deze expositie en voert de kijker mee van Suske en Wiske, naar Bessy, langs De Rode Ridder en Robert en Bertrand. Een mooi eerbetoon aan de man die van Hergé de bijnaam ‘Breughel van het beeldverhaal’ kreeg.


Suske en Wiske