Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Vandersteen-veiling bij Veilinghuis Bernaerts


Op 15 maart 2009 kwamen unieke artikelen onder de hamer.

De magische matinee Onder de noemer De Magische Matinee organiseerde Veilinghuis Bernaerts op zondag 15 maart 2009 een veiling met origineel materiaal van Willy Vandersteen en zijn opvolgers.

Toen Willy Vandersteen in 1990 overleed, liet hij een gigantische stripproductie na. Deze vertaalde zich ook in een heus striparchief van evenveel originele tekeningen. Reeds tijdens het leven had Willy Vandersteen afstand genomen van zijn oudste realisaties. Hij heeft een grote hoeveelheid oude tekeningen aan één iemand verkocht. Voor de erfgenamen van Vandersteen bleef er echter nog een aanzienlijke hoeveelheid tekenwerk over, met name de productie van ongeveer de laatste dertig jaar van zijn carrière.
Na lang aarzelen hebben de erven Vandersteen besloten een gedeelte van hun collectie aan te bieden op openbare veiling. Er werd overeengekomen om in een eerste veiling een selectie Suske en Wiske-verhalen op te nemen die representatief zijn voor het geheel : een viertal volledige verhalen uit de tweede helft van de jaren 60, een aantal verhalen gerealiseerd door Paul Geerts en enkele verhalen getekend door Marc Verhaegen. Dit geheel omkaderd met een aantal belangrijke schetsen, ontwerpen, en studies van de hand van Willy Vandersteen zelf.
Het is een ongeziene hoeveelheid origineel werk, door de kwaliteit ervan sterk gesmaakt door de Vlaamse en Nederlandse verzamelaar en kenner, dat nu voor het eerst op een veiling wordt aangeboden. Sommige albums worden per plaat aangeboden om daarna de mogelijkheid tot volledig verhaal aan te kopen open te laten. De veiling, uitgebreid met zeldzame stripalbums en diversen, werd uitzonderlijk gehouden op zondagmiddag 15 maart om 14 uur.

De catalogus van de te veilen artikelen kan online worden bekeken op de website van Bernaerts.

De totale opbrengst van de veiling bedroeg ca. € 250.000
Tot de topstukken behoorden de 55 originele pagina's van De Dulle Griet. Deze tekeningen brachten samen € 42.950 op.
Er werd ook flink geboden op stripalbums in perfecte staat. Ze brachten soms een veelvoud op van de geschatte prijs. Zo was een eerste druk van "Prinses Zagemeel" uit 1949 geschat op € 800, maar werd hij verkocht voor € 2.200. Ook het album Lambiorix uit 1950 bracht veel meer op dan verwacht. Dat item was geschat op € 500 en verwisselde uiteindelijk voor € 1.500 van eigenaar.