Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Karel Biddeloo overleden


Op 7 juni 2004 overleed de tekenaar van De Rode Ridder.

Karel Biddeloo Karel Biddeloo is op maandag 7 juni 2004 overleden aan de gevolgen van kanker waar hij in de herfst van 2003 mee te kampen kreeg. Hij overleed in een ziekenhuis te Gooreind waar hij eind mei was opgenomen op een afdeling voor terminale patiënten.

Biddeloo werd geboren op 17 augustus 1943 te Wuustwezel. Hij werkte als reclametekenaar voordat hij in 1967 terechtkwam bij Studio Vandersteen. Daar zette hij eerst de westernseries Bessy en Karl May en de avonturenserie Biggles in inkt. Daarna werkte hij mee aan de realistische serie Safari en kreeg hij ook meer en meer de stripreeks De Rode Ridder naar zich toegeschoven.

Vanaf album 44, De huurlingen, leverde Karel zowel de tekst als de tekeningen voor De Rode Ridder. Dit betekende de start van een nieuwe wending in de tot dan toe vrij klassieke ridderserie. In de handen van Biddeloo evolueerde de reeks van een klassieke ridderstrip naar wat in de romanliteratuur sword and sorcery heet, mét fantasy- en sciencefictionelementen.

Eind 2003 vierde Karel Biddeloo nog het 200ste De Rode Ridder-album Oude vijanden in Sluis. Hij is tot op het einde blijven tekenen. "Dat is wat ik graag doe", zei hij daarover zelf. Zijn laatste vier albums zullen postuum verschijnen.