Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Lambik stemt geen Vlaams Blok


De extreemrechtse partij Het Vlaams Blok behaalde bij de recente gemeenteraadsverkiezingen in België een groot aantal stemmen. Naar aanleiding van deze stembusuitslag informeerde een verslaggever van het Utrechts Nieuwsblad bij Paul Geerts naar de politieke voorkeur van Lambik.

Uit het Utrechts Nieuwsblad van dinsdag 10 oktober 2000:
Door Erik van Schaik

Lambik, prototype van de Vlaamse kleinburger, zou zeker geen Vlaams Blok hebben gestemd. "Nee nooit, meneer." Suske en Wisketekenaar Paul Geerts klinkt haast verontwaardigd: "Lambik is te menslievend naar alle bevolkinsgroepen toe om extreemrechts te stemmen."
Antwerpen is behalve bolwerk van het Vlaams Blok ook thuishaven van de populaire stripfiguren Suske en Wiske. Hun schepper Willy Vandersteen groeide op in de 'sinjorenstad' en maakte in de strip nogal eens een knipoog naar de actualiteit. Zijn opvolger is daar ook niet vies van. Geerts' meest 'politieke' album totnutoe, de Rebelse Reinaert, is een sleutel(beeld)roman over de affaire-Dutroux.
"Maar het Vlaams Blok en de buitenlanderproblematiek liggen te gevoelig," zegt de tekenaar. "We werken momenteel wel aan een verhaal dat verwijst naar de dioxinecommissie en het veevoerschandaal. Maar verder gaat dat niet. Vandersteen heeeft dat ook zo in zijn testament bepaald. Racisme is een onderwerp dat Suske en Wiske nooit zullen aanraken"
Niet dat Geerts en zijn beoogde opvolger Marc Verhaegen het buitenlanderthema negeren: "In het album de Scherpe Schorpioen uit 1992 maken Suske en Wiske vriendjes in een Marokkaanse wijk." Overigens laat de immer snel aangebrande Lambik zich daar wel kennen als iemand die zijn vooroordelen klaar heeft: "hela niet in jullie eigen taal brabbelen, hè! Of beramen jullie een aanslag?"
Persoonlijk maakt Geerts zich grote zorgen over de opkomst van de partij. "Ik zie dat met lede ogen aan. Hoe gaat men het Blok nog tegenhouden? Naar mijn mening had men enkele gjaren geleden het Vlaams Blok de kans moeten geven om in het stadsbestuur te gaan zitten. Dan had het compromissen moeten sluiten en was het verwaterd."