Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Vlaams Blok misbruikt Suske en Wiske


Het Vlaams Blok heeft een persiflage op een Suske en Wiske-cover gemaakt.

De gewraakte tekening In de krant De Standaard van woensdag 9 april 2003 stond een artikel waarin werd gemeld dat de Standaard Uitgeverij kwaad is op de partij het Vlaams Blok. Deze partij heeft namelijk voor een infoblad dat verspreid is in Hoboken een persiflage gemaakt van het Suske en Wiske-album De poenschepper.

Op de tekening die door het Blok is gemaakt, met de titel De poenpakkers, wordt de toekomstige burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens afgebeeld in de rol van Lambik. Het geld dat hij uit de stadskas schept deponeert hij in de kruiwagen van de voormalige burgemeester Leona Detiège. Onder het bureau aanschouwen Blok-prominenten Filip Dewinter en Gerolf Annemans, in de rol van Suske en Wiske, het hele gebeuren.

In de krant zegt Diane Devriendt, directeur van de uitgeverij: "Het kan niet dat Suske en Wiske misbruikt worden voor politieke doeleinden. Dat heeft Willy Vandersteen opgenomen in zijn testament."
De uitgeverij is ook allerminst te spreken over een zinnetje onderaan de tekening: Met dank aan De poenscheppers van Suske & Wiske. Devriendt zegt hierover: "De partij laat uitschijnen dat ze onze toestemming heeft gekregen voor die persiflage".

De Standaard Uitgeverij eiste dat het Vlaams Blok een rectificatie zou publiceren in het infoblad. In het meinummer van het blad blad Antwerps Nieuws" is het Blok aan deze eis tegemoetgekomen. Er werd een rectificatie geplaatst waarin werd toegegeven dat de uitgeverij en de erven Vandersteen nooit toestemming hebben verleend voor het plaatsen van de prent.


Bron illustratie: Suske en Wiske inter@ctief