Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Promoveren op Suske en Wiske


Suske en Wiske vormen het onderwerp van een proefschrift.

Promoveren op Suske en Wiske

Op 1 oktober 2003 is aan de Katholieke Universiteit Leuven voor het eerst iemand gepromoveerd op Suske en Wiske. Pascal Lefèvre verdedigde op die datum zijn proefschrift met de titel Willy Vandersteens Suske en Wiske in de krant (1945-1971). Een theoretisch kader voor een vormelijke analyse van strips.
Deze studie van Lefèvre vormt meteen ook het eerste Vlaamse doctoraat over stripverhalen. In zijn studie heeft de nieuwe doctor gekeken naar de 71 verhalen die Vandersteen schreef tussen 1945 en 1971.

De samenvatting bij het proefschrift luidt als volgt:

In dit eerste Nederlandstalige doctoraat over het stripmedium legt Pascal Lefèvre de fundamenten van het beeldverhaal bloot. De vormelijke bouwstenen van het stripmedium (tekening, tekst, plaatindeling en vertelling) werden systematisch in kaart gebracht. Een van de praktische gevolgen is dat de stijl van een strip nu beter kan worden beschreven en bestudeerd.
Zo blijkt dat Willy Vandersteen een aantal vormelijke technieken vaak gebruikt in de periode dat hij aan Suske en Wiske werkte (1945-1971). Niet alleen de cultuur, de traditie en de persoonlijke kwaliteiten van de auteur bepaalden mee de vorm van Suske en Wiske, maar evenzeer de manier waarop deze strips gepubliceerd werden. Het oorspronkelijke publicatieformaat (twee stroken per dag in de krant) beïnvloedde het concept van de reeks, zowel qua stijl als qua inhoud. Daarnaast is er een duidelijke evolutie in de tekeningen, het tekstgebruik en de manier van vertellen.De bovenstaande samenvatting is afkomstig van de website van de KU Leuven.