Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Paul Geerts ridder in de Kroonorde


Auteur nu ook in BelgiŽ geridderd.

Paul Geerts en gouverneur Camille Paulus In het Provinciehuis van de Provincie Antwerpen ontving Paul Geerts op 5 maart 2008 uit handen van gouverneur Camille Paulus het ereteken van Ridder in de Kroonorde.
De voormalige tekenaar van Suske en Wiske kreeg deze onderscheiding voor zijn jarenlange werk aan de strip en zijn initiatief voor het oprichten van het Suske en Wiske-Kindermuseum te Kalmthout.

De Kroonorde is ťťn van de drie nationale Belgische ordes.
Na het ontvangen van deze nieuwe onderscheiding is Paul Geerts nu dubbel geridderd. Op 16 december 2002 werd hij, op voordracht van De Fameuze Fanclub, in Nederland al benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Bij het ontvangen van de Nederlandse ridderorde was er nog geen zicht op dat deze eer hem ook in zijn vaderland te beurt zou vallen. Op de vraag of hij in BelgiŽ een dergelijke onderscheiding zou kunnen krijgen antwoordde Geerts indertijd: "Er zijn blijkbaar pogingen geweest om ook mij daarvoor in aanmerking te laten komen, maar dat mocht niet baten. Men ging er namelijk van uit dat - zo is mij althans verteld - ik niet de geestelijke vader van Suske en Wiske ben en dat ik daardoor ook niet in aanmerking kon komen voor het ridderschap. Ik heb slechts de toestemming van Vandersteen gekregen om de reeks verder te zetten. Dat heb ik gedaan, maar dat was blijkbaar niet voldoende. Willy Vandersteen had dus die onderscheiding moeten krijgen. In Nederland is dat blijkbaar onbelangrijk. En ja, daar ben ik heel gelukkig mee. Ik ben trots op deze prijs."

Enkele jaren later blijken de bezwaren in BelgiŽ van de baan te zijn zodat Paul Geerts nu ook in BelgiŽ is onderscheiden.


Bron foto: Nieuwsclub.be
Bron citaat: Striptekenaar Paul Geerts wordt ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw