Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Suske en Wiske bij Habbekrats


Suske en Wiske ingezet bij jongerenwerk.

De kranige Krats Onder de titel De Gestripte VIP! begint de Vlaamse jeugddienst Habbekrats op dinsdag 26 september 2006 met een nieuw project dat in het teken staat van Suske en Wiske. Voor dit project werkt Habbekrats samen met Studio Vandersteen en de Standaard Uitgeverij.
De heldendaden en avonturen van Suske en Wiske vormen tijdens het vormingstraject de kapstok om de producties van de jeugddienst op te bouwen. Kratske, de mascotte van Habbekrats, en zijn moedige maten worden door Suske en Wiske gevraagd hen te helpen schurken te verslaan, raadsels, mysteries en andere problemen op te lossen om zo onze toekomst en die van de wereld veilig te stellen.
Gedurende 3 vormingsluiken wil men de jongeren engageren om te bouwen aan hun toekomst en die van de wereld. Centraal bij deze sessies is de zoektocht naar verdwenen waarden en normen die het mogelijk maken te leven in een warme en hartelijke multiculturele wereld.
Het volledige vormingstraject omvat 27 weken, opgesplitst in 3 afzonderlijke en complementaire blokken die op elkaar verder bouwen. In deze periode worden de deelnemers aan het project met de teletijdmachine naar wondere werelden geflitst om daar samen met Suske en Wiske heet hangijzer van onze jeugdjaren aan te pakken en van antwoord te dienen.

De zeven hoofdzonden In een eerste fase leren de jongeren de 7 deugden kennen die de wereld rijk is om in een tweede luik de verschillende hoofdzonden onder de loep te nemen. Afsluitend gaan ze dit alles combineren in de zeven werken van Habbekrats naar analogie met de zeven werken van barmhartigheid.
Per luik is er een introductieweek, 7 themaweken, een tussentijdse evaluatie en een afsluitende opdrachtweek. De introductieweek brengt de jongeren op het spoor van de dappere deugden, de zure zonden of weldoende werken die in dat luik worden gethematiseerd. Hierbij vinden ze de uitgegomde stripalbums die ze zelf gaan opvullen met hun avonturen en heldendaden. De verschillende themaweken staan telkens in teken van één deugd, één hoofdzonde of één werk van barmhartigheid waarvoor op dinsdag oplossingen worden bedacht die op woensdag worden uitgevoerd.
Tijdens de afsluitende opdrachtweek dienen jongeren zelf te tonen dat ze de boodschap hebben begrepen en dat ze ernaar handelen. Hiervoor wordt een grootse activiteit georganiseerd die uitmondt in het eren van deze knappe knapen en hun weldoende werken. Wanneer jongeren in eerste instantie bewijzen dat ze de goddelijke en kardinale deugden beoefenen worden ze reddende ridders, kunnen ze nadien de zure zonden het hoofd bieden dan krijgen ze statige stekels en volbrengen ze tenslotte de 7 werken van Habbekrats dan kunnen ze toetreden tot de Orde van de Kranige Krats.

De Gestripte VIP gaat 2 verschillende eindproducten opleveren die telkens het gevolg zijn van het doorgemaakte proces: het opnemen van verantwoordelijkheid in de maatschappij. De jongeren gaan namelijk zelf een strip maken en daarnaast de Orde van de Kranige Krats in het leven roepen.
Met een fototoestel leggen de jongeren hun avonturen en heldendaden vast voor verwerking in een stripverhaal. De werktitel van de strip is De kranige Krats en die wordt onderverdeeld in 3 korte verhalen, namelijk De geslagen gek, De statige stekels en De gekroonde hoofden. De rode draad is de opgroeiende jongere die verantwoordelijkheid opneemt voor zijn eigen wereld en die rondom hem en daarvoor geëerd wordt door Suske, Wiske en Krats.
Wanneer jongeren eerst de verschillende deugden hebben leren kennen en de zonden kunnen ontzien hebben en daarenboven nog eens verschillende goede werken hebben beoefend dan zijn ze klaar om toe te treden tot de Orde van de Kranige Krats. Iemand die lid is van deze orde is een ambassadeur voor Habbekrats die de waarden van gelijkheid, solidariteit en rechtvaardigheid kan uitdragen naar de samenleving.

In het eerste verhaal gaan de jongern op zoek naar "Het waardevolle boek" dat door een deugdige dader is meegenomen. Op hun zoektocht komen ze moeilijke opdrachten tegen waarbij ze tips krijgen van Sus Antigoon en Professor Barabas met zijn uitvindingen helpt om overal te komen. De zoektocht moet uiteindelijk antwoord geven op de vraag: Wie Is de Geslagen Gek?

De themaweken in het eerste deel van het project hebben een allemaal alliterende titel gekregen in Suske en Wiske-stijl:
Krats 26-27/09/06 De Deugdige Dader
03-04/10/06 De Wijze Woorden
10-11/10/06 Het Rammelende Recht
17-18/10/06 Het Matige Monster
24-25/10/06 De Moedige Makkers
07-08/11/06 De Tussentijdse Testpiloot
14-15/11/06 De Gelovige Generatie
21-22/11/06 De Bonkige Buur
28-29/11/06 De Eigenaardige Planeet
05-06/12/06 De Ultieme Uitdaging

Alle jongeren die in het bezit zijn van een Habbekratspas kunnen zich inschrijven voor dit project.
Een inschrijfformulier is te vinden in de voorstellingsfolder (1,6 MB).


Kijk op de website van Habbekrats voor meer informatie over deze jeuddienst.