Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Heruitgaven van Lambik en De familie Snoek


In 2004 verschijnen twee klassiekers opnieuw in de winkel.

De familie Snoek Standaard Uitgeverij zal in 2004 twee oude strips van Willy Vandersteen opnieuw uitgeven. De heruitgaven betreffen de klassiekers De grappen van Lambik en De familie Snoek.
Van beide reeksen verschenen in de jaren '50 en '60 vele gags die voor een groot deel werden gebundeld in albums. Van De grappen van Lambik zijn tussen 1955 en 1962 zeven delen verschenen. De grappen van de familie Snoek werden uitgebracht in meerdere reeksen. Het eerste album verscheen in 1946 en in 1969 werd het laatste deel gepubliceerd.

Beide strips zijn in de jaren die volgden slechts af en toe verkrijgbaar geweest. De SU gaf het eerste deel van Lambik en drie albums van de familie Snoek begin jaren '80 opnieuw uit in de reeks Strip Klassiek. Daarnaast verschenen grappen die niet eerder in album waren uitgebracht o.a. in Ciso Stripgids en De Vandersteen Collectie.
Alle albums van De grappen van Lambik werden tijdens het Brabants Stripspektakel 2003 op klein formaat in een beperkte oplage uitgegeven in een verzamelbox.

De uitgaven van De familie Snoek betreffen de originele albums. Dit houdt onder meer in dat deel 1 van de reeks 32 gags zal bevatten en niet 31 zoals bij eerdere herdrukken het geval was. De uitvoering wordt gelijk aan die van de Suske en Wiske Klassiek reeks, hardcover met een linnen rug. Net als bij de Klassiek-reeks het geval was wordt er gewerkt met voorintekening. Het eerste deel verschijnt volgens planning in december 2004.

De albums met grappen van Lambik zullen een selectie van de beste grappen uit de jaren '50 en '60 bevatten. Er zullen drie delen worden uitgegeven waarvan het eerste verschijnt op 17 maart 2004. De albums krijgen allemaal een nieuwe cover, getekend door Marc Verhaegen. De gags zijn voor deze gelegenheid ingekleurd en de taal is gemoderniseerd.
Studio Vandersteen zal na het verschijnen van de drie albums met oude gags nieuwe grappen van Lambik gaan maken. Er zullen waarschijnlijk verschillende tekenaars en scenaristen aan de nieuwe reeks grappen gaan werken. Volgens planning zullen de eerste nieuwe grappen in het najaar van 2004 verschijnen. Het is nog niet bekend of de nieuwe grappen van Lambik in voorpublicatie zullen verschijnen voordat ze in album worden uitgegeven.


De grappen van Lambik

Met dank aan Tom Metdepenningen voor informatie over deze heruitgaven.