Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Standaard Uitgeverij tegen de Tuf-tuf Club


Vereniging van hardrijders misbruikt Suske en Wiske-titel.

De Tuf-tuf-club De Standaard Uitgeverij wil dat de Tuf-tuf Club, een vereniging die zich verzet tegen snelheidscontroles, in BelgiŽ en Nederland verboden wordt. Bij de oproep tot een verbod beroept de uitgeverij zich op het auteursrecht. De club heeft haar naam ontleend aan het Suske en Wiske-album met dezelfde titel, een feit dat aanvankelijk ook werd erkend op hun website. De uitgeverij en de erven Vandersteen vinden het echter niet leuk dat Suske en Wiske geassocieerd worden met deze vereniging.
Omdat de club niet heeft gereageerd op een verzoek van de uitgeverij heeft deze nu een advocaat de opdracht gegeven om de vereniging aan te pakken.

De poging om de Tuf-tuf Club te laten verbieden volgt op de recente veroordeling van de voorzitter, Frank Jacobs, van die vereniging. Jacobs kreeg door de rechter een boete van 2000 euro opgelegd voor de belediging van verkeersofficier van justitie Koos Spee. Hij zou Spee hebben vergeleken met Adolf Hitler. Na deze veroordeling legde Jacobs, de oprichter van de club, zijn voorzitterstaken neer.

Hoewel de Standaard Uitgeverij nu pas in actie komt tegen de tuf-tuffers bestaat de vereniging al een aantal jaren. De leden van de club proberen de kosten van te hard rijden te beperken. Op hun site leggen ze uit hoe je met behulp van radardetectors verkeersboetes kunt vermijden. Ook wordt er verslag gedaan van flitspalen die zijn vernield.
De club is al meerdere malen in aanvaring gekomen met justitie. In december 2000 heeft de politie van Eindhoven het openbaar ministerie gevraagd te onderzoeken of het mogelijk was om op te treden tegen de Tuf-Tuf Club. De reden voor dit verzoek was dat leden van de actiegroep geregeld snelheidscontroles verstoorden en dat op hun website verkapte oproepen zouden staan om flitskasten te vernielen. De politie voelde zich ook bedreigd door de vereniging omdat op de site een smoelenboek stond waarop politieambtenaren met foto en al werden getoond. TTC'ers werd verzocht kenteken en automerk van de diender door te geven.
De woordvoerder van de Vlaamse tak van de club werd in november door de politie van Leuven opgepakt in verband met de vernieling van een flitspaal in Werchter.

Het album waar de club haar naam aan heeft ontleend bevat overigens een duidelijke veroordeling van te hard rijden. Willy Vandersteen zou dan ook beslist niet gelukkig zijn geweest met dit misbruik van de albumtitel.
Opmerkelijk is dat de club de verwijzing naar het Suske en Wiske-album, die aanwezig was in de rubriek Links, na de aanklacht van de SU van haar site heeft verwijderd. Oorspronkelijk stond er een verwijzing naar een Suske en Wiske-site (die overigens al geruime tijd niet meer bestaat) met daarbij de vermelding "alles over de stripserie, waaraan deze site zijn naam ontleend heeft". In een verklaring doet de club nu voorkomen dat zij zich niet bewust was van het bestaan van het album. Bezoekers van de site krijgen nu een tekst voorgeschoteld waarin o.a. staat "Tot overmaat van ramp besluit net nu, na vier jaar niets te hebben gedaan, Standaard Uitgeverij (van Suske en Wiske) de TTC aan te klagen wegens het gebruik van de naam Tuf-tuf Club, een naam die midden vorige eeuw ook titel blijkt te zijn geweest van een Suske & Wiske album."