Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Leren spellen met Suske en Wiske


Een strip van Suske en Wiske helpt kinderen bij het leren spellen.
Omslag van het lesboek

Onlangs is in het kader van het Hogendorp-Taalproject een programma ontwikkeld voor kinderen die problemen hebben met het Nederlands. De doelstelling van dit project is, te onderzoeken hoe leerlingen die vanuit een achterstandssituatie instromen in het VMBO gebruik kunnen maken van een talenpracticum. Het Hogendorp-Taalproject richt zich op de ontwikkeling van 16 programma's waarvan er nu twee gereed zijn, Idioom 1 en Spelling 1.
Bij het spelling-programma wordt gebruik gemaakt van het Suske en Wiske-album Het geheim van de Kalmthoutse Heide.

In het ontwikkelde computerprogramma krijgt de leerling elke keer een strook uit de strip te zien. Een zin uit die strip wordt als kapstok voor een "stukje theorie" gebruikt. Hierna volgt een kleine opdracht. Als die opdracht is gedaan verschijnt de volgende stripbalk.
De volgende stroken van het verhalen verschijnen steeds als beloning voor het uitvoeren van een opdracht, uiteindelijk krijgt de leerling hierdoor het hele verhaal te zien.
De cursus is geschreven door Wim DaniŽls. Hij schreef veel boeken voor jongeren waaronder het Van Dale Junior Spreekwoordenboek.

De inzet van Suske en Wiske blijft niet beperkt tot dit ene programma. Bij het binnenkort uitkomende programma Het juiste woord, dat o.a. is gericht op lidwoorden en vaste verbindingen, wordt ook weer van een Suske en Wiske-album gebruik gemaakt.


Klik op de onderstaande afbeeldingen voor een vergroting.
Voorbeeld uit de lesmethode Voorbeeld uit de lesmethode

Meer informatie over deze lesmethode is te vinden op de website Taalvaardigheden.