Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Dirk Stallaert gevraagd voor Suske en Wiske


Assistentie voor Marc Verhaegen.

In augstus 2003 verschenen berichten in de pers dat Dirk Stallaert, de huidige assistent van Marc Sleen voor de strip Nero, is gevraagd om mee te werken aan Suske en Wiske.

Nero, een strip die in Nederland nooit heel populair is geweest maar in Vlaanderen de felste concurrent van Suske en Wiske, zal eind dit jaar worden stopgezet. Dirk Stallaert is nu gevraagd om over te stappen naar Suske en Wiske. De Sterrenplukkers melden dit op basis van informatie uit betrouwbare bronnen rond de uitgeverij.

Waar Suske en Wiske al aan hun derde tekenaar toe zijn lijkt de 79-jarige Marc Sleen nu toch besloten te hebben Nero definitief te stoppen. Sleen liet het werkelijke tekenwerk al langer over aan zijn assistent Dirk Stallaert. Die kon ondanks zijn technisch superieure tekenstijl het dagbladverschijnsel geen nieuw leven in blazen. De verhalen leden duidelijk aan bloedarmoede. De laatste jaren is de populariteit van de Nerostrip dan ook gedaald.

55 jaar geleden startte cartoonist Marc Sleen op verzoek van de krant "De nieuwe gids" de reeks Nero als antwoord op "Suske en Wiske". Tot in de jaren '60 streden de kranten via hun strips om de gunst van de lezer. Nero bleef daarbij lang een echte dagstrip met veel verwijzingen naar de Vlaamse actualiteit. In 1965 leidde Sleens overstap naar de concurrerende krant tot felle ruzies tussen de twee krantenuitgevers. Die ruzie moest uiteindelijk worden gesust door de Belgische regering.

Vernieuwingen in Suske en Wiske leidden vorig jaar nog tot hevig protesten. Die reeks werd onlangs definitief overgenomen door Marc Verhaegen. Met de komst van Stallaert zijn nieuwe veranderingen in Suske en Wiske zeker niet uitgesloten. De precieze rol van Stallaert is overigens nog onduidelijk.


In 1995 won Dirk Stallaert tijdens de Stripgidsdagen in Turnhout de Bronzen Adhemar. Als felicitatie maakte Paul Geerts indertijd de onderstaande tekening. Uit de tekst die Lambik uitspreekt blijkt al de waardering die Geerts had voor het werk van Stallaert.
Tekening van Paul Geerts voor Dirk Stallaert