Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Nieuwe uitgever voor luxe albums


Luxe uitgave 'Het wondere Wolfje' Met ingang van 2013 brengt de Standaard Uitgeverij geen luxe edities van Suske en Wiske-verhalen uit de Rode reeks meer uit.
Het besluit om te stoppen met luxe uitgaven betreft niet alleen de verhalen van Suske en Wiske maar geldt ook voor De Kiekeboes en De Rode Ridder. Al deze luxe reeksen worden overgenomen door Stribbel Strips.

De luxe versie van albums uit de Rode reeks begon in 1991 met Het wondere Wolfje. Sinds dat verhaal werd van elk album een hardcover editie, met linnen kaft en opgeplakte afbeelding, uitgebracht.
De oplage van de luxe reeks is in de loop der jaren diverse keren gewijzigd. Van het eerste deel werden 750 exemplaren uitgegeven, waarna de oplage werd verhoogd tot 800 stuks per album.
Vanaf 1997 werden minder luxe albums gedrukt. De oplage liep terug tot ze in 2000 uitkwam op 500 exemplaren.
Het laatste album uit de luxe reeks die nog door de Standaard Uitgeverij werd uitgegeven was De tirannieke tor.

Naast het verhaal bevatten de luxe edities ook extra pagina's met schetsen en achtergrondinformatie. Bovendien werd bij elk album vanaf nummer 270, De ongelooflijke Thomas, een door de makers gesigneerde zeefdruk of Ex Libris toegevoegd.

De Nederlandse uitgeverij Stribbel Strips gaf eerder al incidenteel speciale Suske en Wiske-edities uit. Vanaf 2013 zal ze de publicatie van de luxe albums voor de drie eerder genoemde reeksen verzorgen, die wel in een nieuw jasje worden gestoken. De linnen versie maakt plaats voor een uitvoering die gelijk is aan de luxe edities van de Tros Kompas-verhalen. Dit wil zeggen: een hardcover album, met linnen rug en een volledige coverafbeelding.
De extra's verdwijnen uit de albums en bovendien wordt de oplage verkleind. Van de Suske en Wiske-albums worden 200 exemplaren uitgebracht. De Rode Ridder en De Kiekeboes moetem het doen met een oplage van 150 albums.
De prijs voor de albums is vastgesteld op € 59,95.


Bron: De Stripspeciaalzaak

Luxe uitgave 'De tirannieke tor' Luxe uitgave 'Taxi Tata'