Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Met Barabas naar de sterren kijken


Drie telescopen hebben de naam gekregen van stripprofessoren.
Barabas bij zijn telescoop

Volkssterrenwacht Urania te Hove heeft op woensdag 28 april haar drie grootste telescopen de namen gegeven van bekende professoren uit Vlaamse strips. En van de geleerden die deze eer te beurt is gevallen is professor Barabas. De andere twee wetenschappers zijn Adhemar (uit Nero) en Gobelijn (Jommeke).
Voluit heten de telescopen sinds 28 april 40 cm Gobelijn-telescoop, 30 cm Barabas-telescoop en 25 cm Adhemar-telescoop.

In een bericht over de naamsverandering meldt de sterrenwacht dat de drie professoren in hun strips wel eens door een telescoop kijken. Met dit initiatief wordt hun aandacht voor de wetenschap en de sterrenkunde in het bijzonder in de kijker gezet. Mooi meegenomen is dat de nieuwe namen zeer herkenbaar zijn. Ze liggen ook veel beter in de mond dan bijvoorbeeld 40 cm Cassegrain, 30 cm Newton of 25 cm Schmidt-Cassegrain.

Van de telescopen werden speciale tekeningen gemaakt met de professoren bij hun telescoop. Van twee tekeningen worden puzzels gemaakt door de firma Puzzelman die ook al diverse ander strippuzzels heeft uitgebracht. De Gobelijn-tekening is inmiddels al verschenen. De puzzel met Barabas verschijnt eind juni.


De Barabas-telescoop

De drie telecopen zijn te zien op de site van de sterrenwacht .