Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Willy Vandersteenprijs


Nieuwe stripprijs vernoemd naar Vandersteen.
Willy Vandersteen

Op 19 april 2010 werd bekend gemaakt dat er een nieuwe stripprijs in het leven is geroepen voor het beste Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar: de Willy Vandersteenprijs.
De prijs is een initiatief van het Vlaams-Nederlands culturele centrum deBuren in Brussel, in samenwerking met Strip Turnhout en Stripdagen Haarlem,

De uitreiking van de prijs zal afwisselend plaatsvinden in Turnhout en Haarlem.
De winnaar krijgt 5.000 euro, en een tentoonstelling over het boek die zowel in Vlaanderen als Nederland te zien zal zijn.
De nieuwe prijs vervangt de Grand Prix van de Stripdagen Haarlem en de debuutprijs van de stad Turnhout. De eerste uitreiking vindt op 4 juni van dit jaar plaats tijdens de Stripdagen in Haarlem.

De prijs draagt de naam van Willy Vandersteen, wellicht de populairste stripmaker aller tijden in Vlaanderen én Nederland en een van de grondleggers van de negende kunst in de Lage Landen. Leen Vandersteen, dochter van de tekenaar, wordt voorzitster van de jury. Verder zal de jury bestaan uit Hein Van Putten (art-director van de Volkskrant), Ineke Horst (uitbaatster Stripwinkel Sjors Dordrecht), Noël Slangen (communicatiespecialist en stripkenner), Jan Smet (stichter Bronzen Adhemar, Stripgids en het Turnhoutse stripfestival) en Frank Van Leemput (advocaat en stripkenner). De voorzitter van de jury leidt de debatten, maar is zelf niet stemgerechtigd. De jurering vindt begin mei in Turnhout plaats.

Op 20 mei werd bekend gemaakt dat de prijs in 2010 is gewonnen door de jonge Vlaamse stripmaker Brecht Evens (1986), met zijn album Ergens waar je niet wil zijn.
De prijs zal op vrijdag 4 juni 2010, bij de opening van Stripdagen Haarlem aan Evens worden overhandigd door Leen Vandersteen.
Het bekroonde boek, in 2009 verschenen bij uitgeverij Oogachtend, werd uit een 300-tal titels geselecteerd, en is ondertussen aan een internationale carrière begonnen. De Franse editie verscheen onlangs bij Actes Sud, en kreeg laaiend enthousiaste kritieken, volgende maand verschijnt de Engelstalige uitgave bij de prestigieuze Amerikaans-Canadese graphic novel-uitgever Drawn&Quarterly.

Uit het juryrapport:
"Met 'Ergens waar je niet wil zijn' bekroont de jury een striproman waarin de jonge stripmaker Brecht Evens zijn grafisch talent en zijn verteltechnische kwaliteiten op een organische manier laat versmelten tot één overrompelend geheel. ‘Ergens waar je niet wil zijn’ is een boek dat op zoek gaat naar nieuwe mogelijkheden voor het medium strip. Evens laat beproefde technieken als het gebruik van kaders en tekstballonnen achter zich, en werkt zijn tekeningen uit zonder (contour)lijnen. Zijn bijzonder dynamische manier van tekenen draait volledig op het al schilderend op de pagina plaatsen van verschillende kleurschakeringen. Een album lang laat hij decor en personages een subtiel spel met elkaar spelen, waarbij sobere en drukke pagina’s mekaar in een zeer variabele maar desondanks erg consistente beeldcompositie afwisselen.
Toch staat deze zoektocht naar grafische vernieuwing, de drang om te experimenteren met alternatieve technieken, nergens de leesbaarheid in de weg. ‘Ergens waar je niet wil zijn’ is bijzonder goed verteld en kan bogen op erg sterke dialogen. De tekst heeft maturiteit, en spitst de aandacht toe op de zoektocht van de belangrijkste personages naar een beter leven. Met deze tot in de kleinste details verzorgde striproman bekroont de jury een boek dat niet in een vakje te steken valt en elke opdeling in genres overstijgt. Dat het album ondertussen al de weg naar prestigieuze buitenlandse uitgevers gevonden heeft, is volgens de jury geen toeval. Het is slechts een bewijs van de klasse en de internationale potentie die Evens in dit boek ten toon spreidt."