Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Suske en Wiske weekblad verdwijnt uit Nederland


Het Suske en Wiske weekblad zal binnenkort niet meer in Nederland verkrijgbaar zijn.
Suske en Wiske weekblad 1993, no. 1 (het eerste nummer)

Op 15 september 2003 bestond het Suske en Wiske weekblad 10 jaar. Dit heuglijke feit werd gevierd met een nummer dat een feestelijke cover had gekregen en waarin terug werd geblikt op de afgelopen jaren. Een paar weken later blijkt echter dat er voor de Nederlandse lezers van dit tijdschrift weinig reden is tot feestvreugde.

In 1993 lag het weekblad voor het eerst in de winkels als gratis bijlage bij het album De snikkende sirene. Het volgende nummer was twee weken later verkrijgbaar en vervolgens is het blad elke week verschenen.
Zowel in Vlaanderen als Nederland was het blad in de eerste jaren zowel via een abonnement als in de winkel te koop. Aan die situatie kwam in september 1996 een einde. Vanaf die datum was het tijdschrift in Nederland niet meer via de losse verkoop verkrijgbaar. De Nederlandse fans konden het weekblad alleen nog maar bemachtigen als ze een abonnement namen. In Vlaanderen bleef het blad wel in de winkelschappen liggen.
Alleen toen het tijdschrift in 2002 een facelift kreeg keerde het even in de Nederlandse winkels terug. Na een paar weken kwam echter ook aan deze situatie alweer een eind en waren de Hollanders weer aangewezen op een abonnement.

Eind 2002 ontstonden er problemen bij de distributie van het Suske en Wiske tijdschrift. De Nederlandse abonnees bleven een paar weken verstoken van nieuwe nummers of kregen deze veel te laat thuis bezorgd. Nadat de Standaard Uitgeverij een nieuwe distributeur had gevonden waren de problemen voorbij en werd het blad weer op tijd verzonden.

De gevonden oplossing blijkt echter van tijdelijke aard te zijn geweest. De distributie buiten Vlaanderen levert nog steeds zoveel problemen op dat de Standaard Uitgeverij heeft besloten om de verspreiding van het Suske en Wiske weekblad in Nederland te staken.
De Nederlandse lezers krijgen tegen de tijd dat hun abonnement afloopt een brief thuis waarin wordt vermeld dat de verdeling van het blad in Nederland niet meer haalbaar is. Men ontvangt het tijdschrift zolang het abonnement nog loopt. Met het aflopen van het abonnement van de laatste Nederlandse lezer komt er een einde aan het bestaan van het Suske en Wiske weekblad in Nederland.

Kort nadat het bekend werd dat het tijdschrift voortaan alleen in BelgiŽ verkrijgbaar zal zijn werd de layout van het blad opnieuw gewijzigd.
Sinds de restyling van het blad waren op de cover alleen nog maar afbeeldingen te zien geweest van Suske en Wiske of andere figuren uit deze strip. Op het omslag van de 43e aflevering van 2003 verschenen echter kleine afbeeldingen van de Boeboeks en Urbanus. Deze personages werden afgedrukt in een kolom aan de linkerzijde van het omslag, op vrijwel dezelfde wijze als voor de vernieuwing in 2002 gebruikelijk was.


Suske en Wiske weekblad 2002, no. 13 (laatste nummer 'oude stijl') Suske en Wiske weekblad 2002, no. 14 (nieuwe layout) Suske en Wiske weekblad 2003, no. 38 (10-jarig bestaan) Suske en Wiske weekblad 2003, no. 43 (terugkeer van andere stripfiguren op het omslag)

Een overzicht van alle strips die zijn verschenen in het Suske en Wiske weekblad is te vinden in Het reguliere register.