Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Veranderingen bij Studio Vandersteen


Het werk bij de Studio wordt anders verdeeld.

Peter Van Gucht De reorganisatie bij Studio Vandersteen die ertoe heeft geleid dat Marc Verhaegen is ontslagen heeft gevolgen voor de werkverdeling bij de studio. In het persbericht waarmee de veranderingen wereldkundig werden gemaakt werd vermeld dat voortaan zou worden gewerkt met een team van scenarioschrijvers en een team van tekenaars.
Het team van scenarioschrijvers zal worden geleid door Peter Van Gucht. Suske en Wiske op het WWW heeft Peter een aantal vragen gesteld over de nieuwe structuur bij de Studio. Hieronder een weergave van zijn antwoorden.

Is het de bedoeling dat er voortaan een strikte scheiding tussen die twee disciplines gehanteerd zal gaan worden of zullen er nog steeds mensen zijn die zowel schrijven als tekenen?
"Elk van ons heeft zijn eigen discipline: ik als scenarist en Luc als tekenaar.† Maar we blijven elkaars werk nauwgelet controleren.† Scenario's worden niet getekend vooraleer we er samen tevreden over zijn en tekeningen gaan de deur niet uit als we er niet allebei onze zegen over gegeven hebben."

Kun je vertellen wie er naast jou tot het team van scenarioschrijvers (gaan) behoren?
"Dat is momenteel nog niet helemaal duidelijk. Momenteel ben ik een team op m'n eentje. Nieuwe scenariŽle medewerkers worden gezocht."

Momenteel werken Walter Van Gasse en Peter Quirijnen als tekenaars al bij de Studio blijven. Komen daar nog tekenaars bij?
"Om de produktie †aan te kunnen zijn er inderdaad een heleboel andere tekenaars aangezocht.† Sommige daarvan werkten vroeger al mee: Bruno De Roover, Walter Van Gasse, Peter Quirijnen en Eric De Rop.† Daarnaast zijn er nog een paar andere tekenaars en inkters aangezocht."

Met een team bestaat er allicht de kans om verhalen sneller af te ronden. Is het de bedoeling dat er meer verhalen per jaar gaan verschijnen dan tot nog toe het† geval was?
"Van de reeks gaan er†niet mťťr albums per jaar verschijnen dan nu al het geval was. Er staan wel heel wat meer kortverhalen op stapel.† Enerzijds commerciŽle verhalen -gelinkt aan een produkt of een instelling (zoals Horeca Nederland bv)- anderzijds kortverhalen voor de vakantiealbums.† Ook de grappen van Lambik blijven verschijnen."

Zal de productie van Klein Suske en Wiske ook voor rekening van de nieuwe Studio Vandersteen komen of blijven Jeff Broeckx en Dirk Nielandt hierbij vrij zelfstandig werken?
"Ja, die werken onafhankelijk van de Studio."

Heeft de reorganisatie ook gevolgen voor de mensen die de lettering, inkting en inkleuring verzorgen? Komen hier misschien ook mensen bij of worden er personen vervangen?
"Nee, die taken blijven door dezelfde personen uitgevoerd worden."

Weet je al wie voortaan het "gezicht" van de Studio naar buiten toe zal gaan vormen. Tot nog toe kwamen Paul Geerts of Marc Verhaegen altijd naar beurzen, evenementen en signeersessies. Gaan Luc Morjaeu en jij die publicitaire functie nu ook†overnemen?
"Als er moet gesigneerd worden verwacht men natuurlijk de tekenaar en dat is Luc Morjaeu.† Interviews en†dergelijke worden door mezelf verricht. En misschien gaan we ook wel eens samen de honneurs waarnemen."

Zijn er nog opzetten voor nieuwe verhalen waar Marc Verhaegen aan werkte die door jullie zullen worden afgemaakt of beginnen jullie helemaal met een schone lei? Hierbij denk ik vooral aan "De schat van Oranje". Als ik het goed begrijp hebben Walter en jij "De flierende fluiter" gemaakt omdat Marc daarmee meer tijd had voor het verhaal over Willem Van Oranje.
"Marc heeft die tijd benut voor het verhaal rond Kalmthout. Het Willem Van Oranje- verhaal staat eigenlijk nog in zijn kinderschoentjes maar het komt er zťker.
Het is nu echter nog niet duidelijk wanneer we er aan beginnen. Er staat al wel een ander verhaal in de steigers onder de titel "Slapend Goud", een echte thriller waarin de Terranef opnieuw vanonder zijn zeil wordt gehaald."