Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Le petit Monde de Willy Vandersteen


Le petit Monde de Willy Vandersteen, no. 1 Een aantal Franstalige liefhebbers van het werk van Willy Vandersteen heeft op 1 januari 2014 het eerste nummer van een digitaal magazine over de stripmaker en zijn creaties uitgebracht. In Le petit Monde de Willy Vandersteen wordt een platform geboden aan fans om in het Frans te communiceren over hun geliefde strips.

Plannen voor een Franstalig tijdschrift bestonden al enkele jaren bij Robert Antigone (een pseudoniem dat naar het Nederlands omgezet kan worden als Franciscus Antigoon, oftewel Suske).
Hij maakt vanaf 2008 al de fraaie sites Le petit monde de W. Vandersteen en Bob et Bobette et compagnie.
De activiteiten werden in latere jaren uitgebreid naar Facebook waar de groepen Fan de Bob et Bobette en Bob et Bobette Passionément werden opgericht.
Via de sites en Facebook-pagina's kwamen de Franstalige fans met elkaar in contact, wat ook al leidde tot een informele bijeenkomst in Brussel en plannen om een fanclub op te richten.

Le Chroniqueur Samen met een aantal gelijkgestemden werkte Robert Antigone de ideeën voor een digitaal magazine verder uit. In november 2012 leidde dit tot een eerste proefnummer onder de titel Le Chroniqueur.
Naast dat periodiek werk in 2013 ook verder gewerkt aan de definitieve vormgeving van een tweede tijdschrift. Als resultaat van dit project werd begin 2014 de eerste aflevering van het magazine Le petit Monde de Willy Vandersteen online gezet.

In het eerste nummer van dit nieuwe periodiek worden onder meer De schat van Beersel en Het zoemende ei onder de loep genomen. Ook is er aandacht voor Amoras, een reeks die nog niet in het Frans is verschenen.
Naast Suske en Wiske is er ook aandacht voor Robert en Bertrand en Jerom.

Ook in het tijdschrift is er weer aandacht voor de fanclub. Een eerste officiële bijeenkomst van deze club staat gepland voor 12 april 2014, in Brussel. De exacte plaats en tijd zullen nog nader bekend worden gemaakt via de hierboven genoemde sites en sociale media.

Het verschil tussen de magazines wordt gevormd door de keuze van de onderwerpen. Le Chroniqueur zal zich vooral richten op de actualiteit, terwijl Le petit Monde de Willy Vandersteen bedoeld is voor achtergrondinformatie en informatieve artikelen.
Beide magazines zijn vooralsnog alleen in digitale vorm verkrijgbaar. De eerste nummers zijn gratis te downloaden via de onderstaande links:

De makers hebben al veel verzoeken gekregen om het blad ook in papieren vorm beschikbaar te stellen. Degenen die hier interesse voor hebben kunnen een mail sturen naar: robertantigone@yahoo.fr.

Voor beide magazines zijn volgende afleveringen in voorbereiding. Nummer 1 van Le Chroniqueur zal verschijnen in februari 2014. Een tweede aflevering van Le petit Monde de Willy Vandersteen staat gepland voor de zomer van dit jaar.Pagina uit Le Chroniqueur Voorwoord van Le petit Monde de Willy Vandersteen, no. 1 Pagina uit Le petit Monde de Willy Vandersteen, no. 1 Aankondiging van van Le petit Monde de Willy Vandersteen, no. 2