Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

60 jaar Rikki en Wiske


In 1945 maakte Vlaanderen kennis met een nieuwe strip.

Rikki en Wiske In 2005 wordt het 60-jarig jubileum van Suske en Wiske gevierd. De officiële viering vindt plaats in december omdat toen de aankondiging van De avonturen van Suske en Wiske op het eiland Amoras in de krant De Nieuwe Standaard verscheen, het verhaal waarin Suske zijn debuut maakte.

De tegenspeelster van Suske was echter al bijna 9 maanden eerder voor het eerst te zien. Samen met haar broer Rikki wandelde zij op 30 maart 1945 de geschiedenis van het beeldverhaal in. De creatie van Willy Vandersteen sloeg direct aan bij de lezers en de strip werd een groot succes.
Rikki werd na het eerste verhaal door Vandersteen uit de strip geschreven waarop Suske zijn plaats innam. Pas vele jaren later werd duidelijk wat er met Wiske's broer gebeurd was toen Marc Verhaegen hem liet terugkeren in De gevangene van Prisonov.

Wiske was wel een blijvertje, zij is na 60 jaar nog steeds één van de hoofrolspelers in de reeks. Hetzelfde geldt voor haar tante Sidonie die ook al in dit verhaal haar opwachting maakte.
Hoewel Suske in dit eerste verhaal nog niet te zien was vormt De avonturen van Rikki en Wiske feitelijk wel de start van deze, zeer succesvolle, Vlaamse stripreeks waarvan in de loop der jaren miljoenen lezers hebben genoten.


Meer informatie over de historie van de strip is te lezen op de pagina Een inleiding in de geschiedenis van Suske en Wiske

Rikki en Wiske Hereniging in Chocowakije Tante Sidonie en Wiske