Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De regenboogprinses


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 184 (1e druk: september 1981)

De regenboogprinses Dit verhaal is de vijfde uit een zestal poppenverfilmingen van Suske en Wiske. Het werd destijds door de TROS uitgezonden en was een ongelóóflijk succes. De regenboogprinses verscheen op de Nederlandse beeldbuis van 10 juni 1976 tot 18 september 1976.
Het bijbehorende stripalbum zag echter eerst in september 1981 het levenslicht.

Zoals bij alle stripversies van de poppenfilms wijkt het stripverhaal af van wat verfilmd werd, bv. komt in de poppenfilm de piraat Zwartbaard voor. In de stripversie wordt er alleen maar over hem gesproken. Deze Zwartbaard blaast zichzelf met zijn schip op in de film, in de strip vernietigt Lambik het schip. In de strip vraagt Lambik de prinses ten huwelijk, in de film lukt het hem net niet. Er zijn zeker nog meer verschillen te vinden. Voor degene die zich hiervoor interesseert raad ik Versus 65 aan. De onvermoeibare steunpilaar van De Fameuze Fanclub, de heer Klaas Rigterink, heeft in Versus 65 een interessant artikel over de verschillen tussen de films en de stripversies geschreven.

De Cariben, en daarmee het continent Amerika, werden door Cristophorus Columbus in 1492 ontdekt. Na deze ontdekking begonnen de Europese grootmachten Spanje, Engeland, Frankrijk en (ja hoor!) Nederland systematisch de Cariben onder zich op te delen. Dat hierbij de oorspronkelijke bevolking, de Indianen, ten onder gingen maakte niet veel uit. Men had immers genoeg slaven en die haalde men uit Afrika.
Zo leefde tegen het einde van de 17e eeuw op de Cariben een bonte mengelmoes van mensen: kolonisten uit alle gedeeltes van Europa, zwarte slaven uit Afrika, nazaten van de Caribische Indianen en de boekaniers.
De boekaniers zijn beter bekend als de gevreesde zeerovers oftewel de piraten. Het woord boekanier vindt zijn oorsprong in de runderjacht. Het vlees werd op de boucan , een grote spies,  boven het vuur gegrild.
De boekaniers bestonden uit moordenaars, weggelopen gevangenen, vroegere matrozen, slaven en huurlingen. De bekendste bakermat van deze piraten was Tortuga, gelegen op het huidige Haïti en van hieruit begonnen ze hun rooftochten. Ze waren vooral uit op Spaanse schepen, die goud uit Midden- en Zuidamerika naar Spanje moesten brengen. Dit goud was een doorn in de ogen van de andere Europese grootmachten. Hierdoor zou Spanje te machtig worden en daarom duldde bv. Engeland de piraten. Het ging zelfs zo ver, dat ze de piraten financieel steunden.
De beroemdste piraten waren de Engelsman John Hawkins, Sir Francis Drake en last but not least Henry Morgan.
Tegen het midden van de 17e eeuw begon langzaam maar zeker het tijdperk der piraten ten einde te lopen. De redenen hiervoor waren o.a. het uitblijven van Spaanse goudtransporten en dat Spanje haar hegemonie opgaf in de Cariben ten gunste van Engeland en Frankrijk.

Ook heden ten dagen hebben de piraten niks van hun charme verloren. Ze spelen in verschillende stripreeksen, zoals De schorpioen, een hoofdrol en ook Hollywood weet met dit thema om te gaan, zoals in The curse of the black pearl (Pirates of the carribean) met Johnny Depp en Orlando Bloom in de hoofdrollen.

Samenvatting

Wiske heeft verjaardag en krijgt van Lambik een oude gravure van een piratenschip. Professor Barabas regelt het dat de kinderen op dit piratenschip een kijkje kunnen nemen. Ze vinden daar het dagboek van de piratenkapitein Zwartbaard. Weer thuis aangekomen beginnen onze vrienden er in te lezen. Tot hun ontzetting houdt Zwartbaard de regenboogprinses gevangen op een eiland, omdat ze de piraat niet wilde huwen. Dit eiland is alleen te vinden door een regenboog te volgen tot waar ze de horizon raakt. Lambik doet een aanzoek De prinses had als taak op het regenboogeiland stormen tot bedaren te brengen, d.m.v. een regenboogmachine. De uiterst dankbare zeelieden gaven haar hiervoor geld, juwelen en edelstenen. Lambik, Suske en Wiske gaan zich verkleden en willen zich naar het verleden laten flitsen om de gevangen prinses te bevrijden. Krimson, met twee kornuiten, staat echter bij het raam van Barabas te luistervinken en besluit om zich ook naar het verleden te laten flitsen, om het geld en de edelstenen te bemachtigen.
Op het eiland aangekomen begint er een strijd tussen de twee partijen om als eerste bij de regenboogmachine te komen. Na vele avonturen slagen onze vrienden er in als eerste de prinses te bevrijden. Maar ze moeten nog een laatste strijd tegen Krimson leveren alvorens deze met zijn kornuiten terug naar het heden geflitst kan worden, waar ze in de wasmachine van Barabas gevangen worden gehouden tot de politie komt om hun in te rekenen.
Lambik trekt zijn stoute schoenen aan en vraagt de prinses ten huwelijk. De prinses is niet afkerig van het aanzoek (hoe kan het ook anders bij zo'n knappe manskerel!) en wil "ja" zeggen, maar wordt gehinderd door haar twee hofdames. Zonder de prinses gaat de koopvaardij in de Cariben ten gronde, argumenteren de beide hofdames. De prinses ziet dit in maar wil lambik wel nog een dikke zoen geven. Juist als hij de zoen in ontvangst wil nemen, gebeurt iets onverwachts....Hij wordt teruggeflitst naar huis.Tekst: Alain Stienen