De edele elfen
Index |
Rode reeks no. 212 (1e druk: november 1987)
De aankondiging voor het nieuwe avontuur na De woeste wespen vond plaats op zaterdag 27e juni 1987 en op maandag 29 juni 1987 begon in De Standaard de voorpublicatie van De edele elfen. Dit avontuur eindigde op 31 oktober 1987.
Begin november 1987 kwam het verhaal in boekvorm in de winkel. De eerste druk kreeg trouwens een zegel met vermelding van dit feit.
De eerste omslagtekening die voor het album werd gemaakt werd afgekeurd. Op deze afbeelding is Suske op de rug te zien, waardoor hij niet direct herkenbaar is. Om dit te verbeteren werd een nieuwe plaat ontworpen waarop ongeveer dezelfde scene staat afgebeeld maar bekeken vanuit een ander perspectief. Deze nieuwe tekening is te zien op de cover van het album dat in de winkels verscheen.
De Franse editie van het album had dezelfde coverillustratie als de Nederlandse versie. Bij een herdruk van de Franse editie in 1994 is bij vergissing de oorspronkelijke tekening gebruikt. Hierdoor bestaan er dus twee verschillende versies van dit album.
De verzamelaar vindt dit natuurlijk allesbehave erg!
De hoodstad van IJsland is Reykjavik.
IJsland is een parlementaire republiek.
Tijdens de laatste ijstijd, zo pakweg 15.000 jaren geleden, was IJsland één en al gletsjer! Zelfs heden ten dage bepalen gletsjers voor 8% het landschap. De grootste gletsjer van IJsland, en tevens ook van Europa, is de Vatnajökull.
Aan deze ijstijd heeft dit land ook zijn uiterlijk mede aan te danken. IJsland is enorm rijk aan water, rivieren, meren en watervallen. De machtige waterval Dettifoss is namelijk de waterrijkste van Europa.
Niet alleen, dat er veel water is, de rest van het landschap is een steenwoestijn. Zodoende zijn er niet veel bomen en struiken op IJsland. Als men De Edele Elfen doorleest ziet men er regelmatig bomen en struiken. De auteur Paul Geerts vond zijn tekeningen zeker te karig zonder struiken en bomen en heeft die erbij getekend om het geheel wat op te fleuren.
Twintig jaar na het verschijnen van dit album begint er enigszins verandering in te komen. Het groen begint, door o.a. het warmere klimaat en door het systematisch aanleggen van bossen, IJsland te veroveren.
Buiten water en steenwoestijn is er nog het vulkanisme op IJsland. IJsland ligt op het scheidingspunt van twee tectonische platen, nl. die van het Noord-Amerikaanse en die van het Europese continent en zodoende is vulkanisme er aan de orde van de dag. Zo is de vulkaan Surtsey begin jaren 60 binnen een paar weken ontstaan. Andere vormen van vulkanisme zijn de geisers op IJsland.
IJsland heeft, net zoals Australië, dieren die typisch zijn voor het land. In IJsland zijn het de papegaaiduiker en de IJslandse pony. Beide dieren komen in het verhaal voor.
De papegaaiduiker dankt haar naam aan haar kleurrijke snavel en is tevens het officieuse wapendier van IJsland.
De IJslandse pony is een dwergpaardenras, dat een bijzondere gang, de tölt, genetisch in zich verankerd heeft.
Het wapen van IJsland vindt men meteen bij de aankondiging van het verhaal. Het bestaat uit de nationale kleuren op een schild met daarnaast een stier, een adelaar, een draak en een reusachtige trol.
Het (bij)geloof in elfen en trollen is niet alleen in de IJslandse bevolking, maar ook in de andere Scandinavische landen (Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken) verankerd! Waar komt dit toch vandaan?
Het geloof in elfen, trollen en kabouters is ook voor ons nuchtere West-Europeanen eigenlijk niets nieuws! Tot diep in de 19e eeuw geloofden wij zeer zeker in het bestaan van deze wezens. Door de opkomst van de moderne wetenschap, die o.a. begon met de uitvinding van de verbeterde stoommachine van James Watt (*1736 - +1819) en het oprukken van de techniek in het algemeen, begon het geleidelijk verdwijnende geloof aan deze wezens in onze regio's. In de Scandinavische landen bleef het echter hardnekkig voortbestaan! De redenen hiervoor zijn o.a. beslist te zoeken in de ligging van deze landen.
Na de midzomernacht worden de dagen in de Scandinvische landen duidelijk korter als bij ons in Midden- en West-Europa en de nachten worden langer als de dagen!!! In een voortdurende schemer wordt een mens lichtgeraakt en zijn waarneming begint dingen te zien, die er eerder niet waren. Zijn hersenen registreren dan bewegingen die er niet waren. Dit is een erfenis uit de tijd, dat de mensen holbewoners waren. Zij moesten toen steeds waakzaam zijn tegenover onbekende vijanden en zodoende zijn moderne mensen er nog steeds genetisch er op geprogrammeerd waakzaam te zijn op eventuele gevaren. Waakzaam te zijn, al was er geen gevaar uit de duisternis te bekennen, was voor de vroege oermens een 'must'!
Dit is bij de meeste Scandinavische volkeren bijgebleven. Zij zweren dat elfen, trollen en kabouters bestaan. Van elfen gaat in de regel geen gevaar uit, maar dat is bij trollen en kabouters niet het geval.
Ongewenste zwangerschappen of zoiets banaals als het verliezen van huissleutels werd aan het toedoen van elfen en trollen toegewezen.
Alhoewel de moderne IJslander stellig beweert niet meer in trollen, elfen etc. te geloven, is het tegendeel het geval! Ook heden ten dage zijn er nog genoeg IJslanders, die partout weigeren opgehoopte stenen heuveltjes te verwijderen om de elfen niet te verstoren! In de jaren 80 werd een snelweg door de IJslanders afgewezen, omdat er op het traject van de komende snelweg kleine stenen heuveltjes te vinden waren.
IJsland werd ongeveer rond het jaar 873 na Chr. ontdekt door de viking Floki Vilgeröarson. De man was op zoek naar het legendarische eiland Gardarsholm en vond dit in IJsland.
Met Ingólfur Arnarsson begon omstreeks het jaar 874 de kolonisatie van IJsland. Na het onthef van zijn landerijen in Noorwegen vestigde hij zich op een van de eilanden voor de kust van IJsland. Na de dood van zijn bloedbroeder door slaven op een van de eilanden voor de kust werd hij dé pionier van IJsland! hij stichtte nl. op IJsland de stad Reykjavik.
Vanuit IJsland ontdekte Erik de Rode (*950 - +1003) in het jaar 982 na Chr. Groenland, en zo ontdekte vele eeuwen vóór Christoffel Columbus (*1451- +1505) een zekere Leifur Ericksson (*ca. 970 - +1020) in het jaar 1000 na Chr. New Foundland waarmee hij eigenlijk de eerste Europeaan was die Amerika ontdekte! Officieel werd Amerika in het jaar 1492 ontdekt door Columbus.
In hetzelfde jaar van de ontdekking van Amerika door Leifur Ericksson werd IJsland officieel gekerstend en zwoor hiermee officieel het geloof in de Noorse Godenwereld af (en daarmee natuurlijk ook het (bij)geloof in elfen en zo)!
IJsland heeft sinds de jaren 80 ook in het bereik van de pop- en rockmuziek wat te vertellen. Begin/midden jaren jaren 80 was het de jazz-pop georïenteerde groep Mezzoforte, die met hun hit 'Garden Party' (1983) hoge ogen gooide. Heden ten dage is deze groep nog zeer actief, echter sinds de midden jaren 90 is het meer de excentrieke zangeres Björk (*1965), die IJsland in het gebeuren van de pop- en rockmuziek houdt. Haar optreden in Tokyo in het Live 8-gebeuren van 2005 spreekt boekdelen. We zullen in de nabije toekomst beslist nog meer van deze dame horen en ook zien.
De man met het indrukwekkende kapsel op het einde van strook 10, Davíð Oddsson (*1948), die onze held Lambik persoonlijk begroette, maakte al vroeg carrière op politiek niveau. Pas 34 jaar oud werd hij burgemeester van de hoofdstad Reykjavik! Hij was burgemeester van 1982 tot 1991 en daarna was de man minister-president van IJsland van 1991 tot 2004.
Anno 2005 is hij de directeur van de Centrale Bank van IJsland.
België is niet alleen bekend om het Atomium, Manneken Pis en Pieter Breughel, maar ook door haar culinaire specialiteiten, zoals Paling in 't Groen, Waterzooi, haar vele soorten bieren en... de Pommes Frites!
De Belgen beweren steevast, dat zij het waren die voor het eerst de overbekende aardappelstaafjes zijn begonnen te frituren in kokend heet vet.
Een van de eerste vermeldingen van frieten in het algemeen vindt men in een uitgave van de Courriers de Verviers uit het 1857, waar een zekere Fritz als de Roi des Pommes des Terres frites geëerd werd. Een paar jaren later, in 1862, verscheen het eerste frietkot in Antwerpen bij Het Steen met als naam 'Max en Fritz'.
De frietkotten (de Nederlanders zeggen er frietententen tegen) begonnen tegen het einde van de 19e eeuw in België als paddestoelen uit de grond te schieten. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918) was de frietkot vanzelfsprekend geworden in België. Zelfs het kleinste gehucht had er één. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog begon de opmars van de frieten in de rest van de wereld.
Samenvatting
Naar aanleiding van het verschijnen van de avonturen van Suske en Wiske in IJsland, worden onze uitgenodigd naar Reykjavik om de presentatie bij te wonen. Na de receptie horen onze vrienden, dat ze nog een paar dagen in IJsland mogen blijven in een huisje dat typisch voor IJsland is. De eigenaar, Tomas Tomasson, brengt hen erheen. Eenmaal in het huisje aangekomen begint de eigenaar over elfen te vertellen, hetgeen bij Lambik lachkrampen veroorzaakt. Tomas probeert Lambik te overtuigen dat elfen bestaan, wat niet lukt. Gepikeerd gaat Tomas het huis uit.De kinderen gaan nu naar bed en Sidonia laat Lambik merken, dat hij erg onbeleefd was tegen Tomas.
In de tussentijd droomt Suske over een elfin, Dotty, die hem meevoert naar haar dorp. Suske moet Dotty's moeder genezen door haar aan te raken en iets te zeggen. De elfenvrouw geneest en uit dankbaarheid geeft Dotty gouden pantoffeltjes en een rode bril aan Suske, zodat hij steeds in de elfenwereld kan kijken. Dotty brengt Suske nu weer terug naar zijn bed.
De volgende nacht gaat Suske ongemerkt terug naar het elfendorp. Hij ontdekt er dat er huizen vernield zijn. Trollen hadden schapen gestolen en de mensen dachten dat het de elfen waren en vernielden hierop de stenen heuveltjes, die in de elfenwereld huizen zijn. Suske wil tegen de trollen vechten, maar hij realiseert zich dat hij dit niet kan zonder de hulp van zijn vrienden.
Na aanvankelijk ongeloof gaan onze vrienden mee en vol verbazing doen zij hun entree in de elfenwereld.
Het duurt ook niet lang voor de eerste trollen zich laten zien.
Lambik wil de trollen infiltreren en verkleedt zich als een trol. Het plan lukt en na een tijd is hij in het trollendorp. Als eerste opdracht, moet hij de geroofde lammetjes slachten. Lambik weigert en moet nu voor de trollenkoning verschijnen. Daar beweert hij, dat hij een Belgische roodoogtrol is en lekkerder gerechten dan lamsvlees klaarmaken. Onder de ogen van de nieuwsgierige trollen richt hij een frietkot op.
En... zie aan! De trollen zijn dol op Lambik's frieten. Zo dol, dat zij besluiten geen lamsvlees meer te eten. Dit gaat de koning echter te ver. Hij besluit de frieten te boycotten. Dit lukt niet. Het overgrote gedeelte der trollen wil verder frieten eten en kronen Lambik als nieuwe koning. De onttroonde koning gaat met enkele trouwe trollen weg en zweert wraak.
Onze andere vrienden komen Lambik te hulp en na enige hachelijke avonturen geeft de onttroonde trollenkoning zich gewonnen. Hij zweert hoog en heilig de elfen voortaan met rust te laten en geen lammeren meer te stelen.
De rust is weer terug gekeerd in het elfendorp en tevreden keren onze vrienden weer terug naar hun huisje.
De volgende morgen denkt ieder van onze vrienden, dat zij gedroomd hebben over elfen, totdat Suske met de gouden pantoffeltjes naar beneden komt. Het bewijs, dat ze dus toch niet gedroomd hebben.
Tekst: Alain Stienen
Met medewerking van Tryggvi Ingvarsson voor informatie over IJsland en met dank aan Antoon van Ham.
Lezers-recensiesWat vinden de lezers van dit verhaal?Bekijk de Lezers-recensies voor dit verhaal. Schrijf zelf een recensie. |